Biz Otistikler (!)

yazar:

kategori:

Savunulanın hangi konuyla olduğunun bir önemi yoktur. İster siyaset olsun, ister eğitim, ister sanat, ister felsefe ya da bambaşka bir şey. Bir insan savunduğu şeyi ifade ederken kendisi gibi düşünmeyenlere saygı göstermiyor, saygı göstermeyi bırakın hakaret ediyorsa o kişinin kişiliğinden endişe duyarım ve uzaklaşırım.

Herkes istediğini düşünmekte, bu düşünceyi savunmakta elbette özgürdür ve insanlık gereği bu tür farklılıklar gayet normaldir. Gel gör ki bazıları ortadaki bazı farklılıkları kullanarak insanlara saldırmayı bir şey sanmaktadır. Nitekim bugün Vatan gazetesinin internet sitesindeki  köşesinde yazan Selahattin Duman adlı kişi de bunu yapmıştır. 

Aslında amaç çok açık. Belli bir noktaya gelmişsin. Türkiye’deki binlerce Formula 1 taraftarının çok yakından takip ettiği bir konu var ve bu konu hakkında yazarsan reyting yapacaksın. Nitekim istediğini de yapmıştır. Buna ihtiyacı mı var diye sormayın. Medya sektöründe yer alan herkesin ve köşe yazanların bunlara ihtiyacı vardır. Yazmak en doğal hakkıdır ancak insnaların kişilik haklarına saldırmak kimsenin hakkı değildir.

Saygıdeğer büyüğümüz (!) Formula 1’in Türkiye’den gitmesi gerektiği tezini savunurken (Bu konuyu tartışmanın bir anlamı yok, gitmek istesini savunabilir) sağa sola saldırmış. Çok haklı, bizim medyamızda ön planda olmak istiyorsan sallayacaksın. Yalnız ne kadar büyük hata yaptığının farkında değil. Aklı başında olan bir insan nasıl olur da hiç bilmediği insanlara karşı Pezevenk ya da Otistik diyebilecek kadar alçalabilir? Hadi böyle bir rezilliği yaptın, nasıl olurda Türkiye’de binlerce aile böyle bir hastalıktan müzdaripken, böylesine hassas bir hastalığı diline dolayıp yakışıksız bir benzetme yapabilir? 

Daha fazlasını da yazmak isteriz ancak düşündükçe sinirler tepe taklak oluyor. Allah’tan düşünme yetisine sahibiz. Yoksa biz de saçmalamanın dozunu arttırıp mazallah yanlış benzetmeler yapabiliriz.

Mevlana’nın dediği gibi “Akıllı insan düşündüğü herşeyi söylemez, fakat söylediği herşeyi düşünür.”

 

Tepkileriniz için:

 bizeulasin@gazetevatan.com

sduman@gazetevatan.com


Yorumlar

  1. umit isbilen avatarı

    bu konuda birilerinin yanına kar kalarak unutuldu gitti, helal bize…

  2. mehmet ceviz avatarı

    evet izledim ama kısmen haırlıyorum.tom cruise küçük kardeş,dustin hofman abi rolündeydi ama 20-25 yılfalan sonra karşılaşıyorlar.tom abisine bakmak zorunda kalıyor.sonra ilginç aritmetik zekasını kumarda falan kullanmıştı.
    güzel bir filmdi yeniden izlemek lazım hafıza tazelensin.

    temple grendin gerçek hayat hikayesi izlemeni tavsiye ederim.alt yazı problemin yoksa(veya ingilizcen iyiyse) alt yazılı ve orjinal dublaj bulabilirsin.

  3. ne kadar manidar…

    İLİ :ANKARA
    AY-YIL : MAYIS-2011
    TARİH : 13/05/2011
    ENGELLİLER-OTİZM
    Muhterem Kardeşlerim,
    Hayat, hepimiz için bir imtihandır. Nihâi gayemiz bu imtihanı kazananlardan olabilmektir. İmtihanımız sadece; iman edip etmemek, ibadetleri yerine getirip getirmemek gibi inanç alanlarıyla sınırlı değildir. Tabîi afetler, yoksulluk, hastalık, ölüm gibi pek çok acı ve sıkıntılarla da imtihan olmaktayız.
    Aziz Kardeşlerim,
    Hangi türden olursa olsun bütün imtihanları, her şeyden önce sabırla karşılamalıyız. Zira Yüce Rabbimiz; “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele.”1 buyurmaktadır. Sabır, imtihanın kazanılmasında ve zorluklarla mücadelede en önemli adımdır. Çünkü karşılaşılan dert ve sıkıntılar Allah’tan gelmektedir. Bu bilince sahip olan kimseler herhangi bir zorluk karşısında; “Onlar; başlarına bir musibet gelince, “Biz şüphesiz Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz”2 diyerek, Rablerine sığınmanın manevi huzurunu yaşarlar.
    Kardeşlerim, yaşanan olumsuzlukları ve güçlükleri aşmak için, sabır tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda, insanî bir çaba ve gayret de gereklidir. Afet, hastalık ve diğer musibetlerin sebeplerini araştırmak, imkan ölçüsünde bunları ortadan kaldırmak ve gereken tedbirleri almak temel görevimizdir. Özellikle karşılaştığımız durum bir hastalık ya da engellilik haliyse öncelikle bu durumla ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Zira çoğu zaman, farkındalık ve erken teşhis hayat kurtarmaya vesile olduğu gibi, muhtemel zarar ve kayıpları da asgariye indirir.
    Değerli Kardeşlerim,
    Otizm, down sendromu gibi zihinsel bozukluklar ya da belki henüz adını bile bilmediğimiz çeşitli hastalıklar, hayat yolculuğumuz boyunca kimimizin önceden karşılaştığı, kimimizin de her an karşılaşabileceği gerçeklerdendir. Şu anda bizi ilgilendirmediği düşüncesiyle çevremizdekilere de duyarsız olmamalıyız. Bu gibi özel durumlar hakkında fert ve toplum olarak bilgilenmeli, erken hareket etme noktasında gereken hassasiyeti göstermeliyiz. Müminler olarak, bu konularda araştırma yapan, çareler üretmeye çalışan kurum ve kuruluşları maddi ve manevi yönden desteklemeliyiz. Bu destek, toplumumuzun sağlıklı geleceği adına önemli bir sorumluluktur. Zira, böyle bir sıkıntıya uğrayan kimselere; sadece “geçmiş olsun” dileğinde bulunmakla görevimizi yapmış olmayız. Bilakis “geçmesi için benim üzerime düşen nedir?” duyarlılığını da göstermeliyiz her birimiz.
    Muhterem Kardeşlerim,
    Engelli olmak, hastalık ve özel durumlarla ilgili farkındalık ile belirtilen çerçevede yardım ve destek, Rabbimizin zorluklar karşısında bizden istediği sabrın aktif biçimidir. Böyle bir sabır ve rıza halinde, aynı zamanda eller Allah’a açılır, O’na yakarılır ve bu zor imtihanları hafifletmesi, üzerimizden kaldırması için niyaz edilir. Dayanma gücü ve şifa dilenir. Tam bir tevekkül ile boyun eğilir. Böyle bir kulluk bilinci bizi dünyada da ahirette de mesûd edecektir.
    Geliniz hep birlikte en halisane duygularımızla bütün engelli ve zor durumda olan kardeşlerimiz için Resûlullah Efendimizin öğrettiği şu dua ile Rabbimize iltica edelim:
    “Ey İnsanların Rabbi! Hastalığı giderip, şifa ver. Sen şifa verensin. Senin şifandan başka hiçbir şifa yoktur. Hiçbir hastalık bırakmayacak şekilde şifa ver!” 3

    1. Bakara, 2/155
    2. Bakara, 2/156
    3. Buhari, Tıp/ 39

    Hazırlayan ve Redaksiyon:
    D.İ.B. Hutbe Komisyonu

  4. Çok teşekkür ederim, irtibata geçicem.

  5. Selahattin Duman önce kendisine baksın, sonra F1 seyircisine laf söylesin. Kaç okuru var acaba kendisinin, yıllarca sözüm ona herşeye muhalefet eden, hiç bir şeyi beğenmeyen adamı kaç kişi okuyor? Güya sivri dilli ya paşam! Kendini Bekir Coşkun sanıyor 😀 Okuyucun yok Selahattin Duman, sevgili arkadaşlar, sizde bu adamı gündeme getirmeyin rica edicem, kendini ön plana çıkarmak, az da olsa reyting almak, kendini hatırlatmak için şimdi bize sarmış durumda, vız gelir tırıs gider, F1'in ne olduğuna kafası basmayan bir gazeteci işte:D

  6. tosbaaa kılıklı adam ne anlasın hızdan

  7. Otizmle ilgili bir film de Rain Man 'dir. Baş rolünde Dustin Hufman ile Tom Cruise var. Tam bir başyapıttır. Eğer filmini izlerseniz ya da izlemişseniz filmin müziklerini hemen tanıyacaksınız. Hem film müzikleri, hem senerya ve hem de oyunculukla enfes bir film.

  8. mehmet ceviz avatarı

    sevgili arkadaşım otizmin bir hastalıktan ziyade farklılık diye düşünüyorum.yeğeninede sevgilerimi sunuyorum.senden bir ricam olacak TempleGrendin ismini belki duymuşsundur belki duymamışsındır.araştırmanı istiyorum.filmi bile çekildi internetten bulabilirsin ama alt yazılı.ama onunda çaresi var filmin türkçe dublajı NTV de var halkla ilişkilerle bağlantıya geçmen olayı çözer.ben okul aile birliği başkanıyım.okulumuza istedik ve öncelikle tüm öğretmenlerin izlemesi için telkinde bulundum.yukarıda ismini verdiğim temple grendin arizona üniversitesinde profesör olmuş otistik bir bayan.filmde gördüklerim beni otistiklerin değil normal olduğunu sanan kişilerin hasta olduğuna inandırdı.eğer NTV den olumlu yanıt alamazsan ben bir kopyasını sana gönderirim.ama gerçekten çok sıcak yaklaştılar.arşivdeki kişinin ismi Aydın Kuruali .sevgi ve saygılarımla

  9. Mustafa Gemici avatarı
    Mustafa Gemici

    Bu yazar arkadaşa sormak isterim, hangimizi karısını satarken gördü de p…k diyor, ama kendi ailesinde bir sıkıntı varsa bilemem… onun karısını satan birini arıyorsa daha yakın çevresine baksın. Ayrıca otizm hastası yeğenim var ve onun zekasına hayran olmamak için geri zekalı olmak lazım. Acaba yazarımız hiç bir otistik le tanışmış mı? yok buna cesareti yoksa en azından Yağmur Adam filmini izlesin belki utanır…. ( ama kime diyorum ki utanacak olsa bunları yazamazdı değil mi !!! )
    Ayrıca dünyanın en çok izlenen spor organizasyonu için bunları söylemiş olması onun ne kadar dünyadan bihaber olduğunu da göstermiyor mu?

  10. Valla ben adamın şerefine sövdüm, o mailleri okuyacağını da biliyorum. Artık grup açarsanız da katılırız.

  11. umit isbilen avatarı

    ayrıca, selo seni E5te kapışırken görmek istiyor gözlerimiz, vazcaydık f1den sen kapış da kal bir direkte e mi inşaallah!

  12. umit isbilen avatarı

    arkadaşlar aşağıdaki linki konuya örnek bir haber olarak koyurum ki görün mail atmanın ve facebookta grup açmanın gücünü diye, bu saçma tabelayı biz müzisyenler oradan kaldırttık, yeterince mail atar ve sosyal ağlarda tepkimizi gösterizsek bu cahil cüheyla adamı da bizlerden, otizm hastalarından ve onların yakınlarından özür dilemeye ikna edebiliriz, facebookta statülerinize yazın, twitterda yazın ve vatan gazetesinin iletişim mail boxını doldurmaya devam edin bence başarabiliriz, ayrıca sitede bir imza kampanyası başlatılsın lütfen sevgili site yöneticileri…
    http://gundem.milliyet.com.tr/o-tabela-artik-yok-/gundem/gundemdetay/11.05.2011/1388609/default.htm?ref=facebookmypage

  13. mehmet ceviz avatarı

    bu s.d denen gvt hiç yarış zamanı istanbul parka gelmişmidir acep!!!hiç f1 le alakalı internet sitesini gezmişmidir acep!!!hiç tvde izlemimişmidir acep!!!

    gelseydide ordaki ortamı görseydi,en fanatik mclarencisinden,tifosisine,mercedescisinden,redbullcusuna kadar insanları yanyana eğlendiğini takımını desteklediğini görseydi.ne derdi acep

    bence şöyle derdi"yahu bu otistik pzvnklerden taraftarmı olur beraber eğleniyorlar.beraber yemek yiyorlar.beraber seyrediyorlar.yahu hiçmi palaları,sopaları yok niye birbirlerini dövmüyorlar,niye birbirlerine sövmüyorlar"

    senin gtüne benzemiş kafan bunları almaya yetmez.daha 1 ay olmadı 4 tane el classıco oynandı.real taraftarının için 3-5te olsa barçalı,barça taraftarının içinde 3-5 te olsa realli vardı.senin gibi g…t kafalılar yüzünden bu ülkede stadlarda çocuklar ölüyor sakat kalıyor.bizim ülkemizde sadece ve sadece taraftarların birbirine saygı gösterdiği birbirini dövmediği tek organizasyon f1 var.

    onlarda senin gözünde otistik pzvnk.sen bizim gözümüzde nesin hiç düşündünmü.
    1-KÖŞE KAŞARI
    2-HOŞAFTAN ANLAMAYAN EŞEK
    3-KAVGADAN BESLENEN KAN EMİCİ
    4-BAŞ MUHABBET TELLALI OĞLU BAŞ MUHABBET TELLALI

    ya bu niye kafaya takmıştır biliyormusunuz.tipsiz **** bi görüntüsü var espri yaparak bi yerlere gelmeye çalışan biri buna küfretse bile espri yapmaya çalışır.f1 gibi üst bir olayda ne kadar eski bir köşe kaşarı olsada kendisine prim tanınmayacağını bilir.e ne yapsın oda saldırıyor.

  14. Paylaşım muazzamdı. Keyiflendim, teselli buldum. Sana da, Akay'a da teşekkürler.

  15. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Eşek hoşaftan ne anlar sözü bu durum için çok doğru.Katılıyorum.
    adı geçen şahıs gibi sığı görüşlere, at gözlüklerine sahip olmaktansa, E5'te insanların canına kast edecek şeyler yapmaktansa otizmli olup ömrüm boyunca o yarışları izlemeyi tercih ederim.
    Herkes herşeye maydonoz olmak zorunda değil!! Bunları yazan adam biraz araştırırda yazar mesala yarış hafta sonu ülkemize ne kadar turist geldiğini, İstanbul'un nasıl dünya şehri olduğunu, takımların ve pilotların burayı ne kadar sevdiğini!!

  16. Ne kadar çok biloyomuşsun sen.Bu ne kadar sığ bir düşünce.O kadar üzücü ki bu kişi bide gazete yazarı olmuş ve Formula 1 izleyici ve severlerine hakaret ediyor.Kimsin ya sen kendini ne sanıyorsun.Acaba F1 ne biliyor mu çok merak ediyorum.Yazının tamamını okudum ve tepem attı.Yazının sonlarına doğruda bu pistte bizim kamyoncular taksiciler yarışsa dha çok ilgi çeker gibi bir şey diyebilecek kadar cahil.Acıyorum sana ZAVALLI…

  17. Kim Bu adam? Ne iş yapar? Ülkeye ne gibi bir faydası dokunmuştur? Bilen var mı? Boşverin Arkadaşlar ne demiş atalar. "itin ürmesiyle deniz bulanmaz" demişler. Ne güzel söylemişler. Formula1 kafası çalışanların anlayabileceği ve anladığı için de keyif alabileceği bir spor.
    Otistikmiş. Lafa bak laf mı diye, bir de söyleyene bak adam mı diye. Kötü söz sahibine aittir…….

  18. fernandomania avatarı
    fernandomania

    arkadaşlar bize yapılan bu büyük hakaretin cevabını facebook da da vereblrz. selahattin duman bey! bu yazısını orda da paylaşmış bulunmakta. önce sayfasını beğenip sonra paylaştığı bu yazının altına içimizden geçenleri yazarsak sanırım biraz daha etkileyici olur. şu andan itibaren oraya olan yoğunluğumuzu artıralım ve gereken cevabı verelim.

  19. maalesef ülkemizde böyle ANGUTlar azda olsa yaşıyor bunlar hiçbirşeyden mutlu olmazlar hiçbirşeyden tat almazlar hep eleştirecek bir şey ararlar şimdide Formula 1'e taktılar böyle bir iki angut var ama önemli değil formula 1 üzerinden prim yapmaya çalışıyorlar.

  20. hadi len…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

  21. hadi len…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  22. fatih belet avatarı

    aşalık herif seni sen ne anlarsın rönesanstan ne anlarsın restorasyondan seni gtn veren

  23. umit isbilen avatarı

    arkadaşım yazını çok beğendim ve kopyalayıp aynen aımı ekleyip aynen yolladım, bu attığım 20 küsüncü mail oldu, bence mail yağmuruna devam, bir yerde ikna olacaklar…

  24. umit isbilen avatarı

    çok fazla mail olursa okumaya mecbur kalır ayrıca site yöneticileri bir imza kampanyası başlatsınlar olay soğuyup unutulmadan. biz elimizden geleni yapalım başarırsak ne ala olmazsa yaptık olmadı deriz.

  25. havlayan köpek ısırmazmış ama sen git bunu minübüsçülere havla

  26. arkadaşlar verilen adrese lütfen mail atalım zor birşey degil…

  27. İnternet üzerinden tepki göstermek hiçbir işe yaramaz. Adamlar yazdıklarımızı okumaz, olur biter. Bizim gerçek hayatta organize olmamız lazım.

  28. umit isbilen avatarı

    twitterda #selahattinduman yazıp tepkilerimizi söyleyelim

  29. ben sürekli vatanın iletişim adresine özür dilemeli diye mail atıyorum, ne kadar çok atarsak o kadar sinirini bozarız en azından 20 tane falan attım sizlerde atın bence ve hatta belki yalatırız tükürdüğünü. mail yağmuru olsun. hatta trf1 bir imza kampanyası başlatsın bu konuda, hatta gidip vatan gazetesi önüne siyah çelenk bırakalım falan

  30. Ben bir zamanlar sırf selahattin duman sabah ta diye o gazeteyi alıyordum,Sonra malum gazeteye geçti bu sefet o gazeteyi almaya başladım, Demem o ki ben bu yazarı çok severim ama bu sefer hakikatten kendisine yakışmayacak (Gerçi her zaman bu uslupta ama bu sefer inenin ucu biz f1 fanlarına geliyor)bir yazı kaleme almış Biliyorum bizimle yıne alay edecek ama yine de kınıyorum.

  31. adam otistik,pezevenk diyecek bizde bunu aslında adam alaycı uslüp-kara mizah yapmış mı diyeceğiz _? o kadar da mal değilim. bu adamı tanımıyorum tanımak zorunda da değilim. gazate de okumuyorum. sen devam et bu ************ yazılarını okumaya…

  32. watercolour avatarı

    Otistikler **** seni.

    Sansürü kendim yaptım yerine istediğiniz kelimeyi koyabilirsiniz 🙂

  33. seyfi baydar avatarı

    sen f1 den ne anlarsın cahil yobaz…

  34. seyfi baydar avatarı

    Senin gibi yaratıklar olduğu sürece f1 i asla göremeyiz…

  35. formula 1 i eleştirebilirsin pistide sahiplerinide organizasyonuda.ama izleyenlere nasıl bir gözle bakıyor acaip.bir köşe yazarının bunu yazması tek kelimeyle cahillik.böyle cahilleri kimler köşe yazarı yapıyor yada ne amaçla acaba.otistik kimmiş acaba.misal benim koyu bir f1 taraftarı olarak ne iş yaptığımı kaç yaşımda olduğumu biliyormu bu zatı şahaneleri burdan yazan yazılarıda okuduğuna eminim.ve bağlıyorum arkadaşlar
    uzak ol cahilden kamile yakın
    cahilde boş söz çok olur;kendisini derya bilir

  36. Eşek Hoşafdan ne anlar kısmı süper uymuş =))

  37. Ben mail yollamanın bir işe yarayacağına inanmıyorum. Bugüne kadar da mail yollama kampanyaları ile elde edilen bir başarı görmedim hiçbir zaman. Eğer ki gerçekten bir etki yaratmak istiyorsak bir grup toplayıp, Vatan gazetesinin önüne gidip, Pankart açıp, basın açıklaması yaparak bu iğrenç yazıyı protesto etmeliyiz. Ancak bu şekilde gerçekten sesimizi duyurabiliriz. Organize olmayı başarır ve bunu yaparsak gerçekten bu kara cahil adamın işine son verilmesi söz konusu olabilir.

  38. Ben direk küfür ettim bu şerefsize. Dava açsa da bir karşılaşsak. Bu da mail'im;

    Bak yaşlı adam, F1'cilere otistik demişsin ancak resmine bakılınca otistikin allahı gibi tipin var. Eğer bir üniversitede söyleşi falan yapacak olursan emin ol kafana yumurta fırlatacağım ve eğer bir gün normal bir şekilde karşıma çıkarsan da tüm o lafları sana yedireceğim, öyle bir yedireceğim ki tüm Türkiye'yi turlayacaksın biz de otistik gibi seni izleyeceğiz. Eşşek hoşaftan ne anlar sözünün de 1 numaralı örneğisin.Bundan sonra adın bizim camiamızda KÖŞE KAŞARI olacak.

  39. Yılmaz M. Gğler avatarı
    Yılmaz M. Gğler

    bunu da ben yazıp yolladım

    Selahattin bey yazınızı ibretle okudum ve bazı bölümler dikkatimi çekti, sırasıyla;

    Hız tutkusunu pistte değil de E5 otoyolunda gidermeye (orası devlet yoludur ama hadi neyse) eğilimli olan insanları tasdik etmişsiniz, aklı başında köşe yazarları topluma yol göstermelidir ama
    sizin gibi köşe kaşarlarının böyle bir derdi yok anlaşılan!

    vallahi haklısınız benim yaşım 25, seksüel prodüktörler çağını görmek için çok küçük bir yaş sanırım ama sizin de bu denli bilgili olmanıza sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.

    ben yazınızda bahsettiğiniz ikinci guruba giriyorum, öğretmen anne ve akademisyen baba çocuğu, şu anda bir arabam yok ve hiç öyle uff bi param olsa şu arabayı alırdım gibi bir durumum olmadı,
    otomotiv okuyorum ve bu seçimde 12 yıldır izlediğim F1′in payı da kuşkusuz vardır. ayrıca ben işin mekaniğiyle çok ilgiliyim, neyin neye yaradığı falan gibi teknik detayları severim, ama her insanın aynı olmasını beklemenize şaşırdım. herkes işin tekniğiyle mekaniğiyle ilgilenmez, ilgilenmemeli de. kimileri sadece gösteri kısmını severler.

    kimin kazandığını, kimin kaybettiğini anlamak daha doğrusu araçları birbirinden ayırt etmek için (hatta şaşıracaksınız ama aynı takımın otomobilleri bile olsa) bazı detaylar var tabi ama, sizin psikiyatride yaptığınız ihtisas gibi, ben göz veya pskiyatri bölümlerinden birinde ihtisas yapmadığım için sizin gözler mi kesmiyor, kafa mı basmıyor bir şey diyemem.

    ayrıca bilmiyorum farkında mısınız ama otizim ve otizimin etkilediği insanlar gerçekten de vardır, o yüzden “otizm” kelimesini bir hakaret unsuru olarak kullanmak hani aklı başında insanlar için yanlıştır
    ama sizin için artık ne isterse yapsın, ne isterse yesin safhasına geçildiyse bilemem!

    neyse sadede geleyim, bu mektubu ister okuyun ister okumayın size yazmadım. 12 yıldır ilgiyle izlediğim, ülkemizde yayınlanan dergisini (F1 Racing) ilk sayısından beri kaçırmadan alıp okuduğum Formula 1′in çamaşır makinası izlemekle aynı tutulduğunu görmek beni üzdüğü için yazıyorum. hani bir şeyler yapmak için. mektubun başlığında size “büyük geçmiş olsun” demiştim; görüyorum ki siz de Hıncal Uluç’la aynı hastalığa yakalanmışsınız. Allah varsa sevenlerinize sabır versin, görünen o ki kafa bu yola girdikten sonra gidene kadar da düzelmez.

    1999 Avustralya Büyük Yarışından beri “otistik” olan Yılmaz M. Güler

  40. Vatan gazetesinin mail adresini rica edebilir miyim? 2-3 satır yazacaklarım var.

  41. Sen de bizi amma horladın be! Duman'ı çok okudum, kimi zaman katıldım, kimi zaman gülmekten katıldım, kimi zaman da karalamış işte dedim ama bu yaptığı ayıbın kendisi be.. Bilmemek se ayıp değil evet ama o bilmiyor Formula 1'i biz onu bilmiyor değiliz; hakaret ise bilmeme özrüne girmez, bilerek ve isteyerek suç işlemektir. Sen kendini kahretme boşver..

  42. rocco junior avatarı

    başlarım onun benzetmesine alaycılığına.birşey yaparken sonunda ne olucak diye düşüneceksin arkadaş.önemli olan nasıl anlattığın değil nasıl anlaşıldığıdır.buradaki 100 insandan 99u bunu hakaret kabul ediyor senin gibi ultra zeka küpü insanlar ise bunda bir şey yok yazı aslında olumlu diyor.sen bardağa dolu taraftan bakan mısın?adamın şakşakçılığını yapma burda.millete alay yolu ile p…venk ya da otistik dersek hakaretimizi meşrulaştırırız öyle mi.bunu savunmak kadar ********ça birşey olamaz.bence sen bizim toplumu,değer yargılarını bir öğren sonra gel

  43. Sevgili Arkadaslar Vatan Gazetesinde kosesi olan bu zat,10 yi once populerdi artik eski popularitesi kalmadigi için boyle assagilik yazilar yaziyor,aslinda ciddiye almayalim diyecegim ama kullandigi ifadeler apaçik hakaret bizlere,dengesiz biri oldugu çok belli,Allah islah etsin demekten baska çare yok dengesizligi için ancaaak boyle bir hasta ruhada Vatan Gazetesi nasil yazi yazdiriyor hayret…

  44. bay E ülkemizdeki köşe yazarlarının çoğunun bu düşüncede olduğunu bildiği için, daha doğrusu f1 fransız kaldıklarını, ücreti 2 katına çıkarmayı düşünmüş olmalı. f1 bukadar yanlış anlayan başka kimsede görmedim ve bunu edebiyatada döktürmüş.. ne denmeli yazıklar olsun…

  45. mehmet ceviz avatarı

    vay kardeşim işte buna kapak derim. ha bu arada temple grendın yazında bi görün bakalım otistiklerin dünyaya nasıl farklı gözle baktığını ve amerikadaki büyük sığır çiftlikleri ve kesimhanelerinin yarıdan fazlasının kim tarafından tasarlandığını ve o farklı tasarım sayesinde nasıl kar ettiklerini ve halkına ucuz et yedirdiklerini okuyun.ha bu arada f1 deki otistik mühendisler olmasaydı 1.2 motorlu araçları millet zor görürdü.az yaksın çok gitsin güvenli estetik olsun s.d gibi adamların alabileceği fiyata olsun.evet olurdu ama belli bir kesimden başkasının almaya gücü yetmezdi.o adamın üslubunuda o adamıda…pzvnk miş sensin lan o.senin babandır o.adam açık açık pzvnk diyor bazılarıda üslup diyor oh ne ala benim üslubum bu bende herkese bundan sonra gvt diyecem.

  46. vay bea bu kadar adam okuduk yanlış anladık sen doğru anladın. sen neymişsin bea…

  47. S.D nin daha önceki yazılarını okuyun. ( Mesela meşur Petrus şarap ı ile yazdığını yada diğer yazılarını )

    Bi okuyun sonra sakin kafa ile bi daha baştan okuyun.

    Yazarı daha önce okumamışınız belli , tanımıyorsunuz ama bilmemek ayıp değil öğrenmemekayıp demişler.Bu yazarın TARZI böyle dediğim gibi önceki yazıları okuyun sonra tekrar bi okuyun anlıcaksınız.

  48. BU DA VATAN GAZETESİNE YAZDIĞIM MAİL:

    Vatan Gazetesi'nin dikkatine;

    Gazeteniz yazarı selahattin duman adlı kişinin 09.05.2011 tarihinde gazetenizde yayınlanan, otizm hastalarını aşağılayan, topluma açık yollarda araçlarla yarış yapılmasını normal gören ve toplumun belli bir kısımının davranış biçimini pezevenklik olarak yorumlayan utanç verici yazısından dolayı bu mail aracılığıyla kendisini ve gazetenizi kınıyorum.

    Bir Vatan Gazetesi okuru olarak selahattin duman adlı kişi gazetenizde yazı yayınladığı sürece Vatan gazetesi okumayacağımı ve sebebini tüm dostlarımla paylaşacağımı bilmenizi isterim.

    Otistik olmak insanların kendi seçimleri değildir ancak Otizm'le dalga geçmek ve benzetmelerde bulunmak ta bir ''İnsan'ın'' yapacağı iş değildir. Bunu yapsa yapsa selahattin duman denen şahıs gibiler yapar.

    Vatan Gazetesi'nin Otizm'e, Otistik İnsanlara, Türkiye'deki Formula 1 severlere ve trafikte yarış yapan canavarlar yüzünden hayatını kaybeden insanların ailelerine karşı sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyoruz.

    Murat AKSOY

  49. BU, s.duman ADLI ŞAHISA YAZDIĞIM MAİL;

    Son kullanma tarihi dolmuş olan bir kişiden ancak bozuk bir yazı çıkar. Tarih kendisini Otistik insanlardan üstün olduğunu zanneden bir acizi her daim utançla ve nefretle anacaktır.

    Otizm'e, Otistik İnsanlara, Türkiye'deki Formula 1 severlere ve trafikte yarış yapan canavarlar yüzünden hayatını kaybeden insanların ailelerine karşı sorumluluğunuzu yerine getirmenizi bekliyoruz.

    Bu utanılası yazınızı da esefle kınıyoruz.

  50. ne demek lazım bilmiyorum ki…yaklaşık 60 yıllık bir kültür birikimini böyle tanımlayan biri de anca bizim memleketten çıkardı zaten.bravo duman.bravo

  51. binlerce otistiğin anlamadığını lütfen siz açıklayın da anlasınlar o zaman. insanlara salla dur ondan sonra bunun adı edebiyat olsun. bırakın Allah aşkına.

  52. şu saate kadar 9 tane yazı gönderdim arkadaşlar; lütfen bir şeyler yazıp gönderin bu ve bunun gibi dengesizlerin haddini bidirmek gerek

  53. Yeri değil belki sitedeki yönetici arkadaşlar da ayıp karşılayabilir ama sinir stresimi alıp götüren şu link'i paylaşmak isterim.
    http://www.pitcafe.com/pit-cafe-hakkinda/
    Bu konuyla alakalı arkadaşın yazısını okuduktan sonra tesadüf ettim hakkında metnine ve tebessüm oluşturdu bana sağ olsun anıları da debreştirdi tabi. Anca rahatlayabildim yahu.
    İşte ben böyle ortak paydalara sahip insanlar buldukça, okudukça seviniyorum. Bu ülke topraklarında eski müdavimler olarak neredeyse aynı şeyleri yaşadık malum e buda hislendiriyor bir şekilde. 🙂

  54. Eşşek hoşaftan ne anlar ki, KÖŞE KAŞARI Selahattin.

  55. Beyler Yazıyı çok Yanlış Anlamışsınız !

    Selahattin Duman bu ulkenin Anton Cehov' udur demisti zamaninda Hasan Cemal. Mizahi uslup ustasidir. Hicvederek yazar, yazdiklarinda bir yanlis yok, anlatim dili boyle. Okuyup anlamada sorun var sanirim.

    (*bilmiyenler için Hicvedmek : Alay yoluyla yermek )
    Selahattin Duman'ın tarzı budur.Ben yıllardır okurum kendisi hep bi makara alaycı dille yazar .Anlatmak istedikleri ana fikir olarak saklıdır.Daha önceki yazılarınada bakın.

    Emin olun oda en az bizim kadar F1 in önemini ve değerini biliyor ! Burda anlatmak istediği o . Bir nefesle at gözlüğü takmış gibi okumayın ! ana fikri çıkarmaya çalışın.
    Selahattin Duman'ın daha öncei yazılarını okuyun , Her zaman bu dil ile bu tarz ile anlatım yapmaktadır.
    Bu kadar meşur bi gazeteciyi bilmiyormusunuz ? hiç mi gazete dergi okumuyorsunuz yada kitap ?

    olanı biteni anlamadan sövmüşünüz , fena oltaya gelmişiniz . S.D. eminim şuan siteye bakıyor kahkahalarla gülüyordur , onun yazı tarzını bilen biri olarka bende şuan öyle gülüyorum 🙂

    at gözlüğü takmışl gibi dümdüz okumayın , okuduğunuzu bi düşünün anlam çıkarın görüceksiniz

  56. ''Yıllarca E5 otoyolunda; minibüsünden şehir otobüsüne, taksisinden özel otosuna kadar her çeşit araçla kapışmış bir sürücü olarak Formula 1’e en başından karşı çıkmıştım..''

    Allah İslah etsin seni..İnsan dusunuyor hangi kelimeyi giydirsem hangi sözü soylesem diye ama bu sahsa kelimeler gercekten kifayetsiz kalıyor.Bilim insanları incelemeli bu adamı..

  57. O densize mail attım ve bir güzel sövdüm.

  58. Vallahi kelimeler kifayetsiz kalıyor artık. Bu olaya ne sabır dayanıyor nede aklım alıyor.
    Açıkçası ben bana küfredenlere ki aleni bunu kendisine hak sunulmuş gazete köşelerinden fütursuzca yapacak, sabır gösterecek kadar mezhebi geniş değilim bilmukabele o yönden de kendisine cevap ilettim.
    Kendimi geçtim ben bu işe gönül veren herhangi birisine böyle sallanmasına müsaade edemem arkadaş.
    Neyse yazdıklarımı buraya taşımam siteye yakışmaz.
    Tepki veren herkese sağ olun diyorum. Şu olay tüm akşamı, gecemi mahfetti.

  59. bunları okuyacağını bilsem çok güzel şeyler yazacam ama okumayacak ondan da sayfamızı kirletmek istemiyorum. bu ne ya basın özgürlüğü mü şer…z in biri çıkacak f1 severler için diline geleni söyleyecek sonra bizde ona karşı seviyeli olacaz, almazmısın sen benim seviyemi eger bu yazıyı okursan bil ki sülaleni anıyorum

  60. yaa adama mail atmayın küfür filan hiç etmeyin bir sonraki yazısında formula-1 izleyicisini futbol maçına sadece küfür edip rahatlamak için giden adamdan daha beter durumda anlatır. bunun izleyicisi de böyle işte diye.
    gazeteye adamın yazısındaki sacmalıkları anlatan birseyler yazın. ekşi sözlükte de birçok kişi bu adam hakkında agır eleştiriler yapmış. hepimiz topluca yazarsak emin olun gazetede rahatsız olacaktır.

  61. Sen Formula 1 tayfasına sebepsiz sinkaflı sallıyorsan ve akılla dolu olduğunu zannetiğin o kelleni patlatıp tezeğini boşaltmıyorlarsa demek ki hiiç anlayamayacağın kadar erdemlidirler! Senin için kaygı bile çekiyoruz be sen ne diyosun! Ayrıca değil 26 milyon, 126 milyon Euro bile ödenir be! Birilerinin cebine komisyon girecek diye ülkeye hiçbir katkısı olmamasına rağmen eften püften reklamlara milyarlar harcansın, sen hala yok 13'tü yok 26'ydı falan de.. Tamam Formula 1 fanlığını bırakalım ne fanı olalım? Futbol fanı mı olalım, futbol'u takip ettiğini biliyoruz, türlü ahkamlar kestiğini de; hele şu son Bursa'daki olayı bi izah etsene bize; dünya bizi bununla mı tanıyacak; para demiştin dimi: stadlara, şunlara bunlara kaç para harcanıyor sence, sonra futbolun neye faydası var, Messi üstüste 3500 çalım atsa neye faydası olacak. Formula 1'in faydaları mı, nasıl izah edelim, tanımlar küfür içermiyor ki anlayasın…

  62. Tamam o tiplerden olabilir ancak hakaret etme yetkisi vermez bu durum ona.

  63. sadece şunu demek istiyorum , böyle boş insanlar nasıl yazar oluyor?

  64. bu yazarın ya da sözde yazarın sürdüğü araçlar tarlada yetişiyormuş zaten (!)

  65. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    bu yazarda işte Formula 1 izleyenleri garipseyen tiplerden. hani olur ya arkadaşlarınız vardır. oğlum ne anlıyorsun bundan arabalar dönüp duruyor işte hiç sevmem falan, f1 racing dergisi alırım delimisin falan derler. sanki yaptığım çok anormal birşeymiş gibi deli muamelesi yaparlar.

  66. Arkadaşlar yazıda haklılık payı olabilir. Çabuk itiraf edin kim pazarladı bu ****in anasını söyleyin bakem. (Biraz ağır oldu ama o da bize pez.venk demiş…)

  67. Kürşat ŞAHİNKAYA avatarı
    Kürşat ŞAHİNKAYA

    CÜCEYEEE NE SOYLEDİGİN UMRUMDA BİLE DEGİL… AMA EDEPLİ BİR YAZI YAZAMAMISSIN… F1 KİTLESİNİ KIZDIRMAKTAN BASKA BİR İCRAAT DÖKULMEMIS KALEMİNDEN… PİST BOŞDA KALIRSA ALIRSIN SENİN GİBİ KISIR BİR SEKİLDE DUSUNEN TANIDIKLARINI ONLARLA TURLARSIN… FORMULA 1e SENİN LAF SOYLEMEYE NE BİLGİN NE GÖRUSUN NEDE DUSUNCE TARZIN YETMEZ… 13 MİILYON DOLAR KARSILIGINDA BELKİDE 200-250 MİLYON DOLAR ARASI REKLAM YAPILIYOR… DUNYADA YARIM MİLYAR İNSAN BU SPORU TAKİP EDİYOR ve ÜLKEMİZİN İSMİNİ DUYUYOR… SADECE SU KADARINI SOYLEMEK ISTIYORUM… ESSEK NE ANLAR HOSAFTAN ( bu yawşak herife direkt bunu yazdım sabah kalkınca oku PEZEVENK)

  68. O adi adam tüm otistik kardeşlerimize kurban olsun. Başkasına hakaret etmenin bile bir üslubu vardır. Otizm bir hastalıktır. Bu hastalığı hakaret etmek için kullanması onun zeka seviyesini gösteriyor zaten.

  69. Yavuz Balcı avatarı

    Sözlerime başlamadan önce adınızın önüne ''Sayın'' sıfatını eklemeyi isterdim. fakat yazınızı okuyunca bir çok Formula sever gibi şoka girdim ve sinirlendim. size bir kaç soru sorayım.

    1) Siz Formula 1 denilen spor organizasyonunu hayatınızda hiç izlediniz mi ?

    2) Siz bir formula 1 yarışının GS_FB derbisinden daha çok izlendiğini biliyormusunuz ? ( Dünya genelini baz alıyorum. Sizin gibi istanbulun mevcut mekanlarını almayıp genelleştirme yapıyorum )

    3) Yazınızı yazarken diğer F1 sitelerini takip ettiniz mi ? kafa buluyormuşuz ya ?

    4) siz yazınızı böyle araştırmadan uzak,samimiyetsiz,dengeden uzak,hakaretvari yazmayı hüner mi sanıyorsunuz ?

    5) Siz nişantaşı-ulus veya etilerdeki cis tak dediğiniz şekilde müzik dinleyen insanlardan mı oluşuyor sanıyorsunuz Türkiye'de F1 severleri ?

    6) Ben alnımın teriyle gece-gündüz çalışıyorum ve sizin bahsettiğiniz bebelerden asla olmadım. ve bende bu bebelerin bir F1 yarışından daha çok sizin köşe yazılarınızı okuduğunu düşünüyorum. şimdi bunları kimlere yakıştırmışım diye kendinize sorma gereği duyacakmısınız ?

    7) yolu yarılamış biri olarak şunu açık ve net olarak söylüyorum. İlk defa yazınızı okudum ve şunu bilin ki son olacak. Siz bu satırları okuduktan sonra utanıp bir özür yazısı yayınlayabilecek misiniz ?

    son bir kaç şey daha yazayım. 10 seneden fazladır yarış izliyorum. ve hiç şu arabayı bende alırım diye bir hayal kurmadım. kuran bir F1 sever de görmedim. siz galiba eşsiz hayal gücünüzle bunları sallamasyon yazmışsınız. o araçların neye yaradığını bile bilmiyorsunuz. malum bebelere özenmeyip sizi minibüslere binmeye davet ediyorum. ( belkide biniyorsunuz ama bu satırları yazarken siz nasıl hiç bir şey bilmiyorsanız bende sizin minibüse bineceğinizi düşünemiyorum ve haliyle bilmiyorum. ) ki yazınızın başında demişsiniz ya kimsenin izlemediği üç günlük yarışı hayatımıza sokturdu. bu sözleriniz bile uzaktan yakından konuyla hiç bir bilginiz olmadığını gösterir. bu adamlar gelin sizin ülkenizde yarış yapalım demiyorlar. siz gidiyorsunuz bizim ülkemizde yarış yapın diyorsunuz. keza kimsenin ilemediği dediğiniz yarış tek seferde dünyanın en çok izlenen spor organizasyonlarının başında geliyor. Sizi aklı selime davet ediyorum.

  70. Adama değil gazeteye mail atın, bu adama ne anlatabilirsiniz ki? küfür etseniz iltifat olarak alır..

  71. Bu şahsiyete bir de "yazar" mı diyorlar?

  72. şu an içimden geçenleri söylesem bu adama yüzyılın patlamasını yaşatırımD: ama cahille cahil olmaya gerek yok

  73. yazıyı okuduğumda ağzım açık kaldı ne yapacağımı şaşırdım hayatımda bu kadar örümcek kafalı birini özellikle de bir gazeteciyi görmemiştim ülkemizde böle gerikafalıca düşünenler olduğu sürece bizim edirneden öteye gitmemiz bi mucize bunları içimizden attığımız zaman önümüzde kimse duramaz zaten…

  74. john hopkins avatarı

    ben küfür etmeyi düşünüyordum.Onlar çünkü bundan anlar.
    Siz gazeteci oldmuşsunuz her gün tv ye çıkıp insanlar neye inanıyor (hangi dinse) hangi kıyafeti giyiyor ( neyse) konuşmaktan ve bunun üstünden prim yapmaktan bıkmadınızsa bizde bıkmayız.

    Medeni insanlar bu sorunları çömüş olan insanlardır.Bu konular konuşulmaz.Siz günlerce yemeden içmeden bunu konuşursunuz.Çünkü ancan bu sayede okunusrunuz.Ülkemize gelen turist sayısı 10 milyon bilemedin 15 milyon yılda.Sadece Prag'ı 2010 da 27 milyon,Budapeşteyi 32 milyon insan ziyaret etmiş.İskandinav ülkelerinde aurora ışıklarını izlemeye giden insan sayısı 45 milyon

    İncredible Crotia yazın bakın bakalım bizim sahillerimizden neyi eksik.(hiçbirşeyi.fazlası var TANITIM)

    Biz bu güzelim ülkemizi neden tanıtamıyoruz?İşte senin gibi kokuşmuş beyinler yüzünden….Söyleyecek çok söz var ama bakarım sözmü diye,birde dönüp bakarım adama adammı ?? diye.Buda benim gönderdiğim mail.

    not:resminizde şebekçe sırıtmanıza anlam veremedim.OTİSTİKMİSİNİZ?

  75. umit isbilen avatarı

    arkadaşlar ben de 2 mail yolladım ama buna ciddi bir iş yapmak lazım. mesela bernie'nin danışmanlarına falan ulaşıp ettiği hakaretlerden ötürü kıçındaki dona kadar almasını sağlamak lazım. site yetkileri bu tür bir yere ulaşabilecek güce sahipse tanıdıkları devreye soksun

  76. Biz F1 fanları olarak Pezevenklik olarak ne yapmışız ki ? yazıklar olsun ne diyelim

  77. karşımızdaki cahil olunca yapacak fazla birşey olmuyor.

    en iyisi maillerle tepkimizi göstermek.

  78. Yazıyı okudum şimdi, ne bu şakamı? İnsan olan insan böyle şeyleri düşünüp yazamaz ki???

  79. Uğur Öztürk avatarı
    Uğur Öztürk

    Bilmeden fikir sahibi olmanın ve bunu bu kadar bağnazca ifade etmenin müstesna örneklerinden olan bir köşe yazısı. Sanırım hepimiz yazıyı okuduktan sonra benzer duygulara kapılıp tiksinti ve öfkeyi bir arada yaşadık. Söyleyecek lafımız çok da muhatap olacağımız kişi buna değer mi?

  80. alonzomanyaa  avatarı

    kısa ve öz, pezevnk senin babandır yazıp yolladım valla..

  81. Mahkemeye vermek lazım. Açıkca hakaret var.

  82. Zavallı ya bu adam,gövdesinin üzerinde taşıdığı şey ağırlık yapıyor olmalı,işe yaramıyor ise kesip atsın o ağırlığı.Bu yarışların 500milyon tekil izleyicisinin olduğunu biri bu kalemşöre anlatsaydı keşke.

  83. İnsan oğlu işte.Adam gibi üslup bilmek yaşa başa bakmıyor.İşte bi bu zat gibi şeklen insanlar var bi de hem şeklen,hem fıtraten insan olanlar var.Kafa yapısı olarak ters düştüğümüz noktalarda küfür edeceksek bu muhteremede çok küfür edilecek şey bulunur.Kınıyorum çok ayıp

  84. Yusuf  Hitay avatarı

    gençlere yönelik getirdiği eleştiri dışında tamamen boş konuşmuş, hatta bu boşluğu öyle saçma cümleler ile doldurmaya gayret etmişki, oksijen israfına üzülmeden edemiyor insan. insan boş olduğunu bu kadar belli etmemeli, yazık.

  85. ismet  ismet avatarı

    surdugu arabanin teknoljisini dedesi mi dusunmus ? milyarlarca insani ekran basina ceken etkinlik reklam deilse ne dusunemiyorum bile. tek kelmeyle YUH !!!!

  86. açıkçası söylenebilecek çok şey var yazar olarak geçinen kişi zaten kendi rezil etmiş bulunmaktadır şahsi fikrimdir bize düşende yapabildiğimiz her platformda bu rezilliği ifşa edip tepkimizi düzeyli biçimde yansıtmaktır , sormak istediğim ilk şey ise yazar olarak geçinen şahıs haftasonu piste gelen 115 000 kişiyle diyaloğa giripte mi bu tespitlerde bulunmuştur ( i.ne ve p…nk derken) belirtilen düşünceler son derece sapkındır bu yorumlar hakareti aşıp direkt küfre girer ama lütfen herkes düzeyli biçimde tepkilerini belirtmeye devam etsin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir