Newey: "Senna'nın Ölümü Beni Değiştirdi"

yazar:

kategori:

Guardian’a konuşan Newey, Senna’nın bir Williams aracında kaza yapıp hayatını kaybetmesinin kendisini derinden etkilediğini belirtti.

Newey: “Olayın ardından zaten az olan saçım döküldü. Yani fiziksel olarak beni değiştirdi. Hem Williams Teknik Sorumlusu) Patrick Head hem de ben, yarışlara devam etmeyi isteyip istemediğimizi kendimize sorduk. İnsanların, bizim yarattığımız bir şeyde öldüğü bir sporda olmak istiyor muyduk? İkincisi de; kazanın nedeni, zayıf veya ihmalkâr bir tasarım nedeniyle kırılan bir şey miydi? ve ardından dava başlamıştı”

Newey ve Head, İtalya’da kasıtsız adam öldürme ile suçlanmıştı ama kendi içindeki hesaplaşma, onu Formula 1’i bırakma ile karşı karşıya getirmişti.

Newey: “Dava, bunaltıcı bir sıkıntıydı ve ilave baskı yaratıyordu. Ama Formula 1’de olmak isteyip istemediğimi sorgulamamı sağlayan bu değildi. Suçlamalardan ziyade bunu yapan, iç hesaplaşmamdı.”

Artık geri dönmemek üzere ayrılmaya yaklaşıp yaklaşmadığı sorusuna Newey: “Evet. Bütün takım için inanılmaz derecede zordu. Yarışın ertesi gününün, Pazartesi’nin resmi tatil olduğunu hatırlıyorum; bazılarımız, verileri incelemeye ve neler olduğunu üzerinde çalışmaya başladı. Karanlık haftalardı. Gerçek şu ki kimse neler olduğunu tam olarak bilmeyecek. Direksiyon kolonunun arıza yaptığında şüphe yok (ama) önemli soru şu: kazada mı arızalandı, yoksa kazaya neden olan bu muydu? Yorulma çatlakları vardı ve bir noktada arıza yapacaktı. Tasarımın çok zayıf olduğu konusunda şüphe yok. Bununla birlikte bütün deliller, aracın, direksiyon kolonundaki arızanın bir sonucu olarak pistten çıkmadığını gösteriyor.”

Newey, geçen 17 sene boyunca kazanın nedenlerini sürekli olarak gözden geçirdiğini ifade etti.

Newey: “Kamera görüntülerine bakarsanız, özellikle de arkasındaki Michael Schumacher’inkine, araç pistte önden kayma yaşamadığını görürsünüz. Arkadan kayıyordu ve bu, direksiyon kolonu arızası ile uyuşmuyor. Aracın arkası dışa yöneldi ve bütün veriler böyle olduğunu gösteriyor. Ardından Ayrton, %50 gazla giderek bunu düzeltti; bu da, arka tarafın dışa yönelmesini azaltmaya çalışmakla tutarlı bir şey. Ardından yarım saniye sonra sert fren yaptı. Soru şu ki; arkası neden dışa yöneldi? Araç, o ikinci turunda yere çok daha sert vuruyordu; bu da normal değildi. Çünkü lastik basıncı o zamana kadar yükselmeliydi; bu durumda arka lastiğin pistte bir kalıntı nedeniyle patladığını düşünürsünüz. En muhtemel nedeni seçmem gerekirse o da bu olurdu”

Araçları 119 yarış, 7 takım ve 6 pilot şampiyonluğu kazandı ama Newey, Senna’nın ölümünün hâlâ peşini bırakmadığını ekledi.


Yorumlar

  1. dostum Senna belgeselini izledigimde o seneki williams aracinin cok tutarsiz bir arac oldugundan bahsedilmisti. bildigimiz gibi bazi araclar onden kayma bazilari da arkadan kaymaya megillidirler. o sene ki williams icin her ikisininde gecerli oldugunu bununda ayni virajda bile farkli sonuclar verebilecegini soylemislerdi. "Soru şu ki; arkası neden dışa yöneldi?" bence bunun nedeni aracin tasarimindaki bu buyuk tutarsizlik.
    senna da o yarista kendini yarisi kazanmak icin gercektende cok zorluyormus. zaten direksiyon miliyle alakali ayri bir sorun vardi o yarista.

  2. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Otomobilin yere yakın olmasını Senna değil o dönemdeki tüm takımlar istiyordu. Ve çoğu otomobil o dönemlerde yere sürtüyordu. Yani "Öyle bir talihsizlikti ki bir tek Senna yere sürttü ve dümdüz duvara çarptı." Bırakın bu işleri. Youtube'da onboard görüntü var (son 1.6 saniye nedense yok) orada direksiyonun oynadığı ve en sonunda tamamen koptuğu görülüyor. Evet Senna'nın kaynak yapılmış bir direksiyonla yarışmaması gerekirdi belki ama bunu ona söylemesi gereken kişiler takımdakilerdi. Williams ilk yarışlarda pol almasına rağmen yarış bitiremeyince büyük bir baskı oluştu ve takım bu riske girmeyi tercih etti. Ve yaptıkları bu hata Senna'yı öldürdü.

  3. watercolour avatarı

    Allah aşkına sen Senna'yı eleştirsen kaç yazar.

  4. lost boy ve michael da yorumlar yapsın lütfen.cevap yada torum yapmak için söylemiyorum onların yorumu ne olursa olsun cavap vermeyeceğim.

  5. gerçek şuki
    senna kuralları zorlayan ve maksimum risk alan bir pilotdu.haa bunun için kendsini eleştiremem bu açıdan belkide zamanının en mükemmel pilotu idi !
    Allah nur içinde yatırsın çok güzel anlar yaşattı.

  6. senna neden direksiyon milinin kısaltılmasını istedi ? peki senna neden arabasının mümkün olduğunca yere yakın istiyordu ? peki senna monacoda neden bir tünelde idi ve prosta bariz üstünlük sağlamıştı ? sıralama turlarında ? soruların doğru cevaplarını bilen neticeye ulaşır bence.yorum yapmıyorum

  7. anlaşılan başka f1 sitesine link vermek yasak. Google'a "1994 adrian newey" yazarak çıkan resimlerde sennanın solunda biraz flu çıkan adrian dayıyı görebilirsiniz.

  8. Zaten yüzde yüz kanıtlanmış olmasada mekanik bir arıza sebebiyle kaza yaptığına herkes inanıyor. Sorunda burda işte yüzde yüz kanıtlanmadı (ben öyle biliyorum)

    Newey de onu söylüyor zaten. Ne olduğuna dair kesin bir hüküm veremiyor hiç kimse.

    Bende olaya farklı bir bakış açısı getirdim kendimce. Senna hata yapmaz demekle Senna hata yapmamıştır demek arasında fark var sonuçta.

  9. evet bunun tamamını izlemiştim. direksiyonun konumunun değiştiğini, petrovun kazasındaki gibi elinde kaldığını anlatıyor.

  10. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Araçta arkadan kayma filan yoktu. National Geographic bununla ilgili belgeselinde tonca yalan söyleyip Williams'ı aklamaya çalışmıştı. Tabanın yere sürttüğü ve bu yüzden kontrolün kaybolduğu söylenmişti. Ancak kazadan bir önceki turda Senna'nın otomobili çok daha sert şekilde yere sürtüyordu Tamburello'da. Madem öyle neden kaza bir önceki turda olmadı? Arkadan kayma olmadığı, aracın doğrudan duvara yöneldiği tüm görüntülerde ortadayken neden hala Williams'ı aklamaya çalışıyorlar? Kazadan 1 saniye önce onboard kamera neden kesiliyor? GERÇEK ŞU: Senna direksiyonu kendine yakın buluyordu ve direksiyon milinin kısaltımasını istedi. Direksiyon mili kesildi, kısaltıldı ve tekrar kaynak yapıldı. 7. turda tamburelloda direksiyon mili koptu, direksiyon sistemi tamamen düzlendi ve araç doğrudan duvara çarptı. Eğer İngilizcesi iyi olan arkadaşlar varsa şu videoyu mutlaka izlesinler: http://www.youtube.com/watch?v=ayjOW5DnwgM

    Bu 5 partlık videonun ilk kısmı diğer partlar yanda çıkıyor zaten. İngilizcesi olan arkadaşlar mutlaka izlesin ve arkadaşlarına da izletsinler. Video'yu hazırlayanı tebrik etmek lazım. Tüm yalanları ortaya çıkarıyor. Mükemmel bir çalışma.

  11. Birde direksiyon mili yarıştan önce Senna uzun bulduğu için kısaltılmış.

  12. Şahsen hiç bir zaman inanmak istemediğim bir şey var, dile de getirmek istemediğim. Ama bana gerçekten böyle geliyor.

    Araç düzlükte yere vurduğundan, virajda arkası kontrolden çıkmış olabilir. Bunu fark eden Senna nın refleksleri buna mani olmaya çalışırken olan olmuştur bence. Konsantırasyon kaybı yaşadığı bir ana denk gelmiştir birde.

    Bilindiği gibi yüksek hızda aracı toplamak imkansıza yakındır. Bunun bir çok örneği var. Direksiyonda yapmış olunan bir haraket çok daha fazla belirleyici olur.

    Yani işin içinde Senna olunca diyesi gelmiyor bunları insanın açıkçası.

  13. "Ardından Ayrton, %50 gazla giderek bunu düzeltti; bu da, arka tarafın dışa yönelmesini azaltmaya çalışmakla tutarlı bir şey. Ardından yarım saniye sonra sert fren yaptı. Soru şu ki; arkası neden dışa yöneldi?"

    Ne anlatmak istemiş anlamadım açıkçası. Yada kaza anını anlatmıyor. Genel olarak aracı anlatıyor. Yani sert fren olayını anlamadım. Tam gazla dönülen bir viraj değilmiydi o yada ayağını gazdan çekerek.

    Birde araç arkadan kayması viraj girişinde mi, çıkışında mı yada frenajdamı diye sormak lazım. Frenajda ise bu sorusu çok saçma. Sola dönülen bir hızlı virajda ne tarafa kayabilir ki arka taraf.

    Harbiden kafam karıştı iyice.

  14. yanlış zamanda yanlış yerdeydi. suçlu arayacaksam kesinlikle fia ve … başkanları olur.

  15. Senna'nın ölümü kimsenin kabul edemediği birşey idi ama Formula 1 camiasının ve özellikle Williams'ın kazaya aşırı derecede hassas yaklaşması acıyı biraz hafifletmişti. Olay öyle 'öldü gitti işte, ne yapalım yarış bu, kabul etmeliyiz!' gibi olmadı.. Mesela Newey ve ekibi kazadaki suçlamalardan kurtulmak için çabalamadı, bahaneler aramadı aksine acaba gerçekten bir suçumuz var mı diye çabalamış diye anlıyorum.. Bu arada üst düzey pilotlar takımlarından hızlı bir araç isterken alınan risklerden kısmen de olsa sorumludurlar, Schumi buna örnektir mesela.

  16. Senna'nın ölümü herşeyi değiştirdi…

  17. Adamsın Newey takdir ettim
    17 yıl olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir