Marko: "Ferrari Bizim Telsizi Dinliyor"

yazar:

kategori:

Red Bull Motor Sporları Danışmanı Helmut Marko, Pazar günkü İspanya GP ardından RTL’ye yine çarpıcı açıklamalar yaptı.

Marko: “Ferrari’nin bir çeşit casusluk yaptığını farkettik.”

Şüphelerini izah eden Marko: “Mark’ı nispeten biraz geç pite çağırdık ve onlar da (Ferrari) Alonso’yu içeri aldı. Bize cevap verebildiler.”

Yarışın ardından Red Bull Takım Patronu Christian Horner: “Ne yazık ki Mark, ilk yarıyı Fernando Alonso’nun egzozuna bakarak geçirdi”

İnanılan o ki Marko’nun şüphelerinin kaynağı şöyle oluştu: Red Bull, yarışta yanıltıcı konuşmalar yaptı ve Ferrari, bunlara da tepki gösterdi.

Bild gazetesine göre Ferrari, henüz bu konuda açıklama yapmadı.


Yorumlar

  1. "Ferrari Bizim Telsizi Dinliyor"

    Bana böyle şeylerle gelmeyin 🙂

  2. Ferrari yapmaz öyle şey.

  3. bende TRT HD izledim, benzer birşey duydum, ne yazık ki reklam arasındaki telsiz konuşmalarının tercümesi sonradan yapılmıyor. eskiden yapılıyordu.

  4. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    Bunların hepsi aynı şeyi yapıyor zaten, olan bize oluyor :)))
    canlı yayında trt3 ilk reklam arası verdiğinde, alonsonun telsiz konuşması vardı, trt hd den izleyen duymuşlardır,
    cümleye bakarmısınız alonsoya söylenen buydu :))
    "fernando ,security car windows is open" buyur burdan yak, ne demek şimdi bu, yada benmi yanlış duydum 🙂

  5. Usta bunu senin gibi herkes biliyor, Marko`da dunku cocuk degil, adamlar Webber ile yem atiyor ve Ferrari aninda atliyor, aciklama bundan sonra geldi farkindaysan 🙂 Inan benimde buna inanasim gelmiyor ama olanlar ortada.. Yoksa herkes birbirini dinliyor ve durbunle uzaktan seyrediyor zaten ama kimse stratejisiz cikmiyordur heralde..

  6. Bilhassa lastik karakteristiğine göre araç hızlanıp yavaşlıyorsa ve o yarış döneminde yavaşda kalmışsa herşeye hata bulunabilir.Aracın hızlandığı gün herşey mükemmel olarak adlandırılır.

  7. İlk kez adam akıllı bir yazı yazmışsın.Telsiz konuşmaları Fom un emrinde ve açık.Dinleseler ne olur dinlemeseler ne olur.Meşhur şifreli konuşmaları en iyi yapan takım McLaren dir ki bu kelime 9o lı yıllardan kalmadır.

  8. dinleseler kaç yazar dinlemeseler kaç yazmaz böyle vasat bir araçla istediğinizi yapın kar etmez..

    çift katmanlı difizör saltanatı 1 sene sürdü

    egzost beslemeli antin kuntin gizemli sitemler bu sene 2 senesinde bakalım bu saltanat ne kadar sürecek.

  9. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Bu haberin amacı ne çok merak ettim ama bu telsiz dinleme olayındaki gibi bu işe de sazan gibi atlayanlar olmuş, ne güzel.

    Ferrari'ye hücum borusu gibi olmuş haber, herkes atlamış. Peki doğru mu derseniz, çok büyük bir ihtimalle doğru. Ama telsiz dinlemek ne demektir, bunu da tartışmak lazım.

    Uzun süredir bilinen bir gerçek var, tüm takımlar telsiz dinliyor, evet tamamı dinliyor. Virgin bile telsiz dinlemesi yapıyor. Tüm gridde bilinen bir gerçek. Zaten takımlar bu yüzden motor ayarları gibi önemli bilgileri buton renkleri ve seviyeleriyle anlatıyor ki, karşı takım nasıl ayarla yarışıldığını anlamasın diye, çünkü tüm takımlar dinleme yapıldığını biliyor. Üstelik bu olay yeni bir şey de değil, bildiğim kadarıyla 90'lı yıllarda ortaya çıktı ve Schumi'nin Benetton günlerinde dahi vardı.

    Ama telsiz dinleme deyince, bir çalışanın oturup başka bir takımın tüm telsiz konuşmalarını dinlediği falan yok, tüm yarış boyunca olan bir şey değil, önemli noktalarda dinleme yapıyorlar. Pit stop zamanları yaklaştığında stratejiyi kestirmek için yapılan dinlemeler olabiliyor, ama en çok dinleme yapılan zamanlar güvenlik aracının girdiği periyotlar oluyor. Güvenlik aracı girer girmez tüm sinyallerin karıştığı bilinen bir gerçek, e tabi telsiziniz en az 5-6 takım tarafından dinleniyor o sırada 🙂

    Bu yorum sadece medyayı oyalamak için ortaya atılmış görünüyor. 20 yıla yakındır bu konu hakkında çok şey yazıldı, çizildi. Bir çok eski mühendis dinleme yaptıklarını, bunu nasıl yaptıklarını anlattı zaten. Olay zaten artık kabullenilmiş durumda. Belki şimdi Red Bull bu olaydan sıkıntı duyuyor olabilir. Yıllardır alışılagelmiş olan bazı şeylerin birden biri tarafından kabullenilmemesi gibi bir şey olabiliyor. Red Bull saklayacak çok şeyi varmış gibi görünüyor ve bu yüzden bu konuyu gündeme getirmiş de olabilir. Her takımın da hakkıdır istediği bilgiyi saklamak, doğal karşılıyorum. Her takımın dinlendiği bilinirken, özellikle bir takımın adının verilmesi ne kadar doğru düşünmek lazım. Tabii söylediğiniz şey ciddiye alınsın isterseniz, Ferrari hakkında konuşursunuz, yılların geleneği. Başka bir takımın adını verseler kimse önemsemezdi, ama Ferrari deyince insanların ilgisini çekiyorsunuz, ama çoğu taraftar işin iç yüzünü bilmediği için bunu yapan sadece Ferrari gibi düşünüyorlar.

    Tüm takımların çiğnediği kurallar vardır, her takımın işine geldiği için, takımlar bu konuda konuşmazlar ve kabullenilmiştir. Sonra biri çıkar, bu durumdan rahatsız olur. Yılların getirdiği sistemi değiştirmeye çalışır, FIA bu konuya eğilir, kontroller sıklaşır. Hala bazı takımların çiğnediği iddiaları ortada dolaşır ve olay daha da karışır. Örnekse; takım stratejilerinden dolayı bazı pilotlara haksızlık yapılıyor diye takım emirleri yasaklandı, yasaklanınca ne oldu? İddialar devam etti, tüm takımlar "yakıt tasarrufu" yaptı, FIA önünü alamadı, serbest bıraktı.

    Kısacası bozdu, bozdu, bozdu, daha da bozmaz dedik, yine bozdu. Önünü alamadık öyle bozdu yani 🙂

  10. aslında strateji ne kadar iyi olsada arac yavassa yapacak bişey yok…

  11. 05Alonso| SF' F150° Italia  avatarı
    05Alonso| SF' F150° Italia

    Red Bull bunu tam anlamıyla çözerse ve bir de bu alana yoğunlaşırlarsa kimse Red Bull' u tutamaz:)

  12. ƒσяzα ƒєяяαяι avatarı
    ƒσяzα ƒєяяαяι

    bu ferrari hiç akıllanmıyıcak galiba yanlış stratejiyle kocaman bir şampiyonluk gitti hala webberi tekip ediyolar yok arkadaş bu ferrariye bence aerodinami değil stratejisi iyi olan bi takım patronu lazım tabi fazladan aerodinamininde bi zararı olmaz :)))

  13. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Artık herkes herhalde Ferrari'nin strateji olayını beceremediğinin ve son yıllarda bu konuda çuvalladığının farkındadır. Buna dayanarak bu açıklamaya inanmak için bir sebeptir bu.

  14. McLaren, Ferrari'yi dinledi.
    Ferrari, McLaren'i dinledi.
    Ferrari bu sefer Red Bull'u da dinledi.

    Sonunda Echelon hepimizi dinledi konu kapandı.

  15. rocco junior avatarı

    Ancak sizin gibi safların inanmasını beklediğiniz yorumlar yazmayın bence.Halen casusluk ve hikayesi kafanızda uydurma olarak yer almakta.İlginç okumaya bile değmez aslında.Bu konu hakkında ne kadar bilgiden muaf olduğunuz belli.Suçun işlenmesi için bazı unsurlar gereklidir bunlarda fazlasıyla mevcuttu bir sürü delil mevcuttu ama siz anlamamakta ısrar edin.Mclaren masummuşta,aslında bilgi çalmamışta hep etiklermişte eşitlermişte salla salla salla…melek bunlar ya meleklerin takımı hep onlar haklılar hep fia ferrari suçlu hep karşıdaki sahtekar ezilen onlar.traşşşş

  16. Demekki rednull yanıtlıcı konuşmaları sadece vettelle yaptı.nedenmi?

    vettel için işler yolunda giderken,Webber'e ne denilse denilsin adam pite girdi.Demekki yanıltıcı değildi.

    ikinicisi Webber'le yanıtlıcı konuşularak diğer takımların dikkati dağıtılmak istendi.

    ————————————————————————————————————————–

    marko: Webber sadece diğerlerinden puan alabilir.
    newey: vettel kariyerinin zirvesinde
    horner: anlaşmak için acelemiz yok.

    ——————————————————————————————————————————-

    redbull kanatlandırır.

  17. Bu haber Alonso'nun 4. stintte neden yalnızca 10 tur atıp, sonraki 27 turu tek set ile götürdüğünü çok güzel açıklıyor. Telsizin dinlendiğini fark eden RedBull, yanıltmak amacıyla Webber'e 39. turda pite gelmesini söylemiş. Bunu duyan Ferrari, Alonso'yu geçilmesin diye pite çağırmış.

  18. ''Raikkonen: McLaren, Ferrari'nin Telsizini Dinlerdi.'' bu haberi dün gibi hatırlarsın eminim buna :/

  19. Ya tabi.Yapılan incelemelerde benzin deposunun boyutundan,süspansiyon aksamı,Fren tasarımına kadar hiç ferrariden çalınmış değildi.Hatta yeni nesil freni kullanmanız yasaklandı.Neresi temiz aracın? De la rosa ''hadi gelin ferrariden yeni ayarlar gelmiş onu denicez'' diye pilotları hiç çağırmamıs.Bunlar ıspatlı şeyler mailller felan havada uçuşuyor zaten.Hiç haberi yoktu mclarenin bunlardan değilmi :)) komik olma.İhraç olacaktınızda Bay E ye dua edin.

  20. 2007 de bilgi alışverişi yapan 2 mühendis bunlar ferrari ve Mc çalışanları. iki mühendisinde takımları bu alışverişi yaptıklarından habersiz. ferrarinin mika salo zamanında yapmış olduğu sahtekarlık ve bilgi hırsızlığı ise tamamıyle takım tarafından örgütlenip yapılmış bir olaydır. iki olay arasında çok fark var. 2007 deki olay örgütlü olsaydı McLaren aracı incelemeden temiz çıkmazdı. zaten incelemelerde bilgilerin ferrariden çıkış tarihinde, McLaren pistlerede kazanan bir araca sahipti. yani 2007 deki hırsızlık vs.. söylemleriniz, arkanıza fia yı ve sapık max ı alarak, McLaren takımının şampiyonluğunu adice katletmenizin, elde etmiş olduğunuz bu haksız kazancın bahanesidir. mika salonun söyledikleri ferrarinin örgütlü bir suç işlediğinin itirafıdır. yani bir McLaren mühendisi takım içindeki telsiz konuşmalarını bilgisayardan çıktı alıp gizlice ferrari mühendisine veya direk mika saloya vermemiştir!! üstüne basarak söylüyorum açıkça takımın başkanının da haberi olduğu üzere rakip takım örgütlü bir şekilde dinlenmiştir.

  21. heikki 1088 avatarı

    Benimde aklıma haberi okurken aynen Salo'nun söledikleri aklıma geldi 🙂 O yüzden Marko'nun dediği doğru olaiblir ama Fia zaten bişi yapmaacaktır. O yüzden konu büyümeden kapanır kanımca 🙂

  22. Serdar Yalçın avatarı
    Serdar Yalçın

    Yalana bak yalana bunların tek acısı Fernando'nun kalkışta hepsine egzos'un dumanını yutturması onu anca kendileri yapar dinlemeyi bilgi çalmayı 2007'de görüldüğü gibi.

  23. Hitler enigma'yı nasıl buldu sanıyorsunuz? Ferrari yüzünden :p

    2007 yılında Fin gazetesi Ilta-Sanomat'a konuşan Ferrari'nin eski pilotu Mika Salo; "Ferrari'deyken, McLaren'ın telsiz konuşmalarını dinleyerek casusluk yapardık. Her serbest antreman turları sonrasıda Mika Hakkinen'nin mühendisleriyle yaptığı konuşmalar kağıtta önemde olurdu" dedi.

    Kaynak: Fincesi olana ilta-sanomat olmayana da internetin her yeri.

  24. Marko sacmalama, koskoca Ferrari strateji yapamayacakta sizi mi dinleyecek? dicektim ki arkadaslarin yorumlarina bakinca olabilir mi diye icime kurt dustu iyimi..

  25. Bence zaten belli bir şifre var aralarında. Onu belli zamanlarda kullanıyorlar. Ama rakiplerini yanıltmak istedikleri zaman normal konuşmalara geçiyor olabilirler. Benim anladığım kadarıyla onlar bunu o kadar dert etmiyor hatta bu dinlenme olayı işlerine bile geliyor olabilir. Benim için soru, RBR bunu yaparken ferrari hangi akla hizmet onları dinleyip bu tuzağa düşüyor. Adamlar sert lastiklerle 10 tur gittiler. Sonra sazan gibi atlayıp lastik değiştirdiler. Ferrari takımı basit bir strateji yapmaktan bile aciz mi??

  26. Zaten şifreli konuşuyorsunuz.Dünkü konuşmalarınız da sırf mclarene yönelikti.Kers hakkında sürekli uyduruk konuşmalar yapıp rakiplerin dikkatini çekiyorsunuz.
    Malezyada da Vettelle b planı,1.aşama 2.aşama türünden konuşmalarınız oldu.

    http://www.trf1.net/formula1_haberler/20029-horner-sifreli-konusmak-kacinilmaz.html

  27. Haberden anladığım kadarı ile RedBull da aynen öyle yapmış ve Ferrari'nin kendilerini dinlediğini bu şekilde fark etmiş.

  28. aynen ferrari sazan gibi atlıyor webber ve alonso hep aynı turlarda pite girdi. bu kadarmı beceriksizsiniz be kardeşim yokmu sizin stratejiniz. adamların stratejileri ile yarışlarınızı mahvediyorsunuz.

  29. bencede 10 tur sonunda sert lastikleri neden değiştirdiklerini bu açıklar aslında…

  30. ben lastikteki oyuklar yüzünden 10 tur diye düşünüyodum ama aklıma soktun o düşünceyi de şimdi 🙂 tongaya düşmüş olabilirler de

  31. ƒσяzα ƒєяяαяι avatarı
    ƒσяzα ƒєяяαяι

    ben olsam hayatta böyle açıklamalar yapmazdım vettel ve webberle konuşup bi şifre verirdim mesela bir kelime şifre olarak söyledikten sonra dediklerimi yapma gibi bu tür zamanlarda pite alıcaz falan derdim telsizden böylece rakibin stratejisi bozulurdu ferrari sazan olduğu için atlar böyle şeylere arkadaşlar böylece neden ferrari sert lastikleri 10 tur kullanıp çok erken pite girdi sözü nün nedeni acaba bu olabilirmi belki tongaya düşürmüşlerdir :))

  32. geçmişte mika salo, ferraride yarıştığı dönemde, McLarenin telsizlerini dinlediklerini açıklamıştı, yani bu tür konularda ferrari sağlam tecrübeye sahip. diğer taraftan redbulun sahip olduğu sırlar kendilerini paranoyak yapmışta olabilir 😀

  33. Strateji bu kadar önemliyse telsiz de dinlenir, egzoz sesi de… Ferrari'nin fake pit stoplarını hatırlayan vardır.

  34. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    bunun gibi geçmişte bir sürü dedikou,iddialar vardı,
    bundan sonra olmaya devam edecektir
    yani Marko'nun dedikleri gülünç değil
    Marko'nun dedikleri ne doğru ne yaanlış yani olabilirde olmayabilirde
    ama yinede önlem alacak kendileri başkaları değil.

  35. Ferrari açıklama yapmadan konuşmak doğru değil fakat ilk yarış Avustralya da da Webber in ardından pite alındı Alonso ayrıca RB şifreli konuşuyordu bariz şekilde demek böyle bir şüpheleri varmış gerçi her takımda olabilir ama RB özellikle Sebastian la bariz alakasız konuşuyor bazen :))

  36. Ferrari yerine Mclaren i dinleselerdi bu kadar kötü duruma düşürmezlerdi Alonso'yu.

  37. çok ciddi bir iddia bu dogrulugu kanıtlanırsa ferrariye agır yaptırımlar gelir fiadan ve yanıltıcı konuşmaları da açmaları lazm boyle havada kalmış baya o da merak uyandırıcı daha cok fikir sahibi olabiliriz

  38. eğer böyle bir durum varsa ve şifreli konuşabilirler, açık konuşmak yerine takımlar zaten bunu yapıyorlar, şifrelemenin dozunu da artırabilirler, böylece taraftarlar herşeyi izlerken takımlar bunu düşünmek zorunda kalır.
    yada gelip ygs ye girsinler türkiyede:
    http://www3.bobiler.org/upload/photographs/228262127o.jpg

  39. Dinliyor da işe mi yarıyor Marko. Galiba sürekli Vettel'in telsiz değil, Webber'in telsiz dinlenmekte. İstanbul'da da Webber girince Alonso girmişti. Halbuki biraz da Vettel'in ardında girin madem.

    Şaka bir yana. Aslında 90'lı yılların sonlarında bile telsiz dinlenmesi olduğunu duymuştum. Ferrari McLaren'i, McLaren Ferrari'yi elbette dinlemiştir o yıllarda. Zibilyon tane ülkenin en iyi okullarından mezun, biraz da uçuk mühendislerin; telsiz dinlemenin yolunu bulmamaları düşünülemez zaten.

  40. Yusuf  Hitay avatarı

    abu dhabi'yi unutamıyor heralde ferrari, webber nereye ferrari oraya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir