Dennis, Strateji Değişikliğini Savundu

yazar:

kategori:

Ron Dennis, takımının Lewis Hamilton’ın Brezilya yarışında 3 pit stop stratejisi ile yarışması yönünde aldığı kararı savundu. Bazıları bu karar yüzünden Hamilton’ın şampiyonluk yolunda mağdur olduğunu düşünüyor.

Dennis, Hamilton’ın şampiyonluğu 8. turda yaşadığı vites kutusu problemi nedeniyle kaybettiğini söyledi.

Dennis "Vites kutusu problemi 30 sn kaybettirdi ve bu Lewis’i Fernando’nun 33 sn gerisinde düşürdü."

"Takdir edilmesi gereken ise zamanlaması değil. Geriye düştüğünde önünde 18 araç bulunuyordu."

"İnsanlar strateji üzerine hemen konuşuyorlar ancak basit olarak açıklarsak bana göre mükemmel iki pit stratejisi uygulayan Fernando, 3 pit stratejisine geçme kararı aldığımızda Lewis’in 33 sn önündeydi. Ancak yarış bittiğinde 20 sn önünde bulunuyordu."

"Bu yüzden strateji ile 10-15 sn kazandığımızı düşünüyoruz. Zamanını geliştirmesinin nedeni ise ya temiz havada hızlı turlar atıyordu ya da önünde kendisinden yavaş araçlar vardı. Kolayca geçiş yapabildi çünkü az yakıt yüküne sahipti ve lastikleri daha iyi durumdaydı." dedi.

Ancak Lewis’i Alonso ile karşılaştırmak hata olabilir. Alonso mükemmel bir haftasonu geçirmedi. Lewis’in en hızlı turu Alonso’dan yaklaşık 0.6 sn daha iyi ancak Alonso rahat  3.lük alacaktı ve limitte kullanmadı.

Dennis ayrıca lastikler üzerinde endişelerinin stratejiyi değiştirmede etkili olduğunu belirtti.

Dennis "Hamilton’ın aracında ayrıca motor sıcaklığına dikkat ettik ve daha dikkatli olmalıydık. Motor üzerinde çok fazla zorlayıcı olmadık."

"Deviri biraz düşürerek zaman kaybettik ancak bu farkın sonuna etkili olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Dennis vites kutusunda yaşanan probleminde henüz tespit edilemediğini söyledi.

Dennis "Tüm sezon boyunca oldukça dayanıklıydık ve Lewis ilk defa bir yarışta kendisine zamana neden olan bir problem yaşadı."

"Tam olarak sorunun ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Bildiğimiz ise sonunda ne olduğu. Vites kutusu ön değer ayarlarına geçti ve boşu seçti."

"Bu oldu çünkü sisteme yanlış bir komut verilmiş. Peki neden yanlış bir komut verildi? Bu bir sensörden kaynaklanabilir. Ancak bu oldu ve ön değer ayarlarına geçildi. Bunun düzelmesi ise biraz zaman aldı."

"O andan sonra ise vites kutusu mükemmel şekilde çalıştı." dedi.

Dennis bu soruna Lewis Hamilton’ın 1. ve 4. turda pist dışına çıkmasının neden olmadığını söyledi.

Dennis "Lewis vites kutusunda yaşananlar ile ilgili birşey yapmadı. Bir kronometre’yi çalıştırırsınız. 30 sn içerisinde verileri analiz edebilir ve oldukça hızlı sürede sistemi yeniden başlatma için neyin gerektiği yönünde karar almalısınız."

"Lewis’in debriyaja basıp vites yükseltmektense debriyajı çekip düşürmesi gerektiğinin farkına vardık. Ancak bu onun problemi değildi. Bu durumda sistemi nasıl tekrar başlatabileceğimizi görmek bizim yeteneklerimiz içerisindeydi."

"Bilgisayarlara gelen oldukça yüksek miktarda verilere bakarken mühendisler üzerinde sert olamazsınız."

"Bilgisayar beynine zarar veren şeyin farkına varıp, debriyajı geri çekip düşük vites seçme kararı oldukça hızlı karardı."

"Ve bu pilotların sezgileriyle bulabileceği birşey değil. Bunun mühendisler tarafından bulunması lazım."

"Bu en kötü zamanda olabilecek çok büyük bir problemdi. Beklentimiz vardı ve matematiksel hesaplar Lewis’in şampiyonluğu kazanabileceği yönündeydi."

"Bu olmadı ancak onun başarılarını dikkate alabilirsiniz." dedi.

Dennis şöyle devam etti: "Herkes üzüldü ancak bu yarışı unutmalı ve sezona  bütün olarak bakmalıyız."

"Eleştirilmemiz gerektiğini düşünmüyorum. Elimizdeki tüm verilen stratejinin değiştirilmesi gerektiğini işaret ediyordu."

"Eleştirmek kolay ancak Lewis sürekli problemin dışarısında kalmak için uğraşıyordu. Dikkatli olmaya çalıştı. İnsanların geçmesine izin veriyor ve hızlı olmaya çalışıyordu."

"Üzerine basarak söylüyorum, şampiyon olamamamızın tek nedeni vites kutusu problemidir. BMW ve Williams gibi güçlü takımlara karşı farkı kapatmamız için çok zaman oluştu arada."

"Araçları geçerken aradaki bu farkı kapatmak mümkün değildi" dedi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir