Egzoz Gazı Kullanımı Yasağı Britanya GP'de Başlayacak

yazar:

kategori:

FIA, Cumartesi sabahı takımlara bir mektup gönderdi ve onlara, difüzörlerinden gaza basmadıklarında da fayda sağladıkları sisteme artık izin vermeyeceklerini belirtti.

Yönetim kurulu, aslında bu sistemi İspanya GP’den itibaren yasaklamak istiyordu ama acele kararla istenmeyen sonuçların alınmaması için uygulama ertelenmişti.

Bununla birlikte Perşembe günü Londra’daki Teknik Çalışma Grubu toplantısı öncesinde FIA, yasağı uygulamaya koymaya hazırlandıklarını bildirdi.

Britanya GP’den itibaren bu sistemlerin yasaklanacağının altını çizen FIA, 2012 için planladıkları kurallarla egzoz beslemeli difüzörleri tamamen kaldırma niyetinde.

Williams Teknik Patronu Sam Michael, takımlara bu plandan bahsedildiğini doğruladı ve Perşembe günkü toplantının, FIA’nın kararının nasıl en iyi şekilde yorumlanacağı üzerine olabileceğini ifade etti.

Michael: “FIA, konumunu çok net bir şekilde gösterdi. Perşembe günü son ayrıntıları konuşmak istiyorlar ama Charlie’nin (Whiting) söylediği şey, sıcak havalı besleme yasak, soğuk havalı besleme ise Silverstone GP’den itibaren yasak.”

“2012 için ise egzoz sistemi, arka tekerlek merkez çizgisinin arkasından çıkmak zorunda olacak; aslında 330 mm arkasından. Yani difüzörün tam arkasından.”

“Bu da demek oluyor ki artık egzoz beslemeli difüzörler olmayacak. FIA’nın açıklık kazandırdığı şey bu ve Perşembe günü sadece yorumlamalar söz konusu olacak.”


Yorumlar

  1. gerizekalılar egzoz besleme olayını kaldırıcaz diye egzozu normal araçlardaki gibi dışarı çıkartıcaklar o küçük beyninizi sevsinler ya da.., önceki gibi üstten çıksa olmazdı tabi..

  2. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    ferrari bu sistem yuzunden yavas guzel kardesim bu sistem yasaklansın red bull katlarız her türlü analdinmi ferrari hetr zaman hızlı arac yapar ama bu difizör olayını cozemediler

  3. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Sen kimle dalga geciyorsun 2 kurusluk takımın var ötme orada red bull devri bitti bunu aklına sok sezonun 2 ci yarısından sonra red bull dususe gecicek aha buraya yazıyorum demedi deme goruceksiniz.

  4. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Çift katmanlı difüzör neden sezon içinde iptal edilmedi. F-Kanal neden iptal edilmedi. İzin vermezler ancak Newey ve ekibi Red-Bull'u uzun yıllar önde tutacaktır. Meşrubatçılar dediğiniz firma Motor sporunun her dalında mutlaka bir şekilde var. FIA'nın kirli bir kuruluş olduğu gün gibi açıktır. FIFA ve FIBA gibi.

  5. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Bu kuralları Fia ile Ferrari yazıyor, kimi kime şikayet ediyorsun anlamadık valla.

  6. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Ya F1 ne kadar garip oldu. İnsanlar yarış kazanınca sevineceğine masa başında alınan kararlarla göklere zıplar oldular. Ancak bu sevinç çok kısa sürecek. Tarih:Britanya GP

  7. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Bence çok umtlanmayın derim.

  8. Ömer_Massa avatarı

    sonunda redbul egemenliğinden kurtuluyoruz.

  9. Bu konu aslında çok uzun bir yazı yazmayı gerektiriyor ama şimdilik sadece kısaca özetlersek,

    Bir kere difüzöre giden egzos gazını FIA sadece gaza basılmadığı zamanki bölümünü yasaklıyor. Bu çok önemli bir nokta bu sene için. Bu ne demek özellikle virajlarda gaza basılmadığı zaman difüzör sıcak hava ile beslenmeyecek ve yol tutuş düşecek. Yani DF azalacak. Ama düzlüklerde ya da hızlı virajlarda (ki RB7'nin etkili olduğu kısım bu hızlı virajlar bunu unutmayın) bu sene yasaklanan kısmın bir etkisi olmayacak gibi görülüyor. Ayrıca takım takım bakarsak,

    Bundan bu sene en çok RB7 yerine bence Renault etkilenecek. Çünkü RB7'nin aerosu gerçekten çok güzel dizayn edilmiş durumda. Newey faktörü. Zaten hızlı virajlarda gaz kesimi fazla olmayacağı için çok fazla etkilenmeyecekler. Ayrıca bence onların bu sene sıralamalarda bu kadar etkili olmalarının sebebi DRS'yi hemen hemen her yerde etkili kullanabilmeleri. Sadece yavaş virajlarda bu yasaklamadan dolayı DF kaybı yaşayacaklar ama zaten bunun gibi noktalarda DRS'nin bir artısı yok. DRS hızlı virajlarda çok fayda sağlıyor. Eğer FIA, DRS'yi sıralamalarda yasaklasaydı işte o zaman RB7 çok etkilenecekti. Renault'ta ise bu paket aero yerine daha fazla DF ürettiği için etkilenme biraz daha fazla olacak.

    Kalan takımlar ise birbirleriyle aşağı yukarı aynı etkilenecek gibi. Mclaren, Ferrari ve Mercedes. Yalnız Mclaren'in egzos sistemi tam olarak bilinemediği (Biliyorsunuz sene başında çok farklı bir sistem geliştirdikleri söylenmişti. Sonra bu sistemi kullanmadılar. Ama şimdi neredeler bilmiyoruz) için onların ne kadar etkileneceği bir muamma.

    Sonuç olarak bu sene çok fazla bir değişme beklemeyin. RB7 hala üstünlüğünü koruyacak gibi görülüyor. Ama önümüzdeki sene sistem tümüyle yasaklanacağı için ne olacağını bilemeyiz.
    Sadece tek bildiğimiz Newey'in gerçekten bir dahi olduğu. Kurallardaki açık noktaları yakalamayı çok iyi biliyor. Ayrıca hazırladığı araçların aero dinamiği muhteşem. O yüzden önümüzdeki sene Redbull bitti gibi yorumlarda doğruyu yansıtmıyor. Bunlar çocukça yorumlar. Önümüzdeki sene Q3'ü görmeden neler olacağını bilemeyiz. Belki başka bir takım kurallarda bir açık yakalayacak ve yeni bir sistem geliştirecek ve sezonu domine edecek. Daha önce de dediğim gibi bunların hiçbirini bilemeyiz ilk yarışın Q3’ünü görmeden.

    Son bir nokta da bence kütle amortisörü (Renault fabrika takımı) , egzos gazı ile difüzörün beslenmesi (Renault, Redbull) , çift katmanlı difüzör (Brawn GP) , F-duct (Mclaren) vb. bir çok sistemin yasaklanması büyük bir hata. Sonuç olarak birileri kafa yorarak kurallarda olmayan bir çözüm geliştiriyor, buna milyonlarca dolar harcıyor. Sonra diğer takımlar bunu düşünemedi diye sistemi yasaklıyor. Zamanla F1 yavaş yavaş standart araçların olduğu bir yarışa dönecek gibi. İşte o zaman F1 ruhu kaybolacak.

    Ayrıca son bir söz 1992-1994 yılları arasında Williams’ın geliştirdiği elektronik sistem ile kazandığı şampiyonluklar sonrası bu sene böyle çocuk ağlar gibi diğer takımları şikayet etmeleri çok garibime gidiyor. İnsan sormaz mı sen o şampiyonlukları nasıl kazandın diye.

    İyi günler dilerim.

  10. ben bu fiayı anlamıyorum ya bu egzoz beslemeli difüzörden birçok takım fayda sağlıyor onun yerine orası burası esneyen kanatları, parçaları yasaklasalar olmuyomu çünkü bundan bir tek malum takım kazanç sağlıyor galiba bir aralar ferraride deniyodu ama çalıştıramadılar galiba nerde o eski 90lardaki arabalar onların sesleri ancak youtubedan izleyebiliyoruz artık 🙁

  11. kesinlikle bu kadarı da olmaz yani.. hani sezon başlamadan koyarsın kuralı herkeste ona göre düzenlemeler yapar sezon içi keyfi uygulamamı olur içine eddiler f1'in.. hala daha da uğraşıyorlar

  12. williams'ın başarısızlığı neden başka takımlar çekmek zorunda anlamak mümkün değil. Her türlü motor gelişimini yasaklayan fia şimdi de yaratıcı çözümlere engel olmaya çalışıyor. İyice saçmalamışlar artık f1 motor sporlarının zirvesi olmaktan çıkdı. En iyisi f2 tarzı yapsınlar tüm takımlar ayni motor ayni şasiyle yarışsın..Bu kadarına da pes doğrusu!!

  13. söylemiştim ve olacak çünkü TEKRAR YAZIYORUM ANTİN KUNTİN İŞLERLE KİMSE BU SHOW SPORUNDA BİRİLERİNİN 2 SENE BOYUNCA BAŞINI ALIP GİTMESİNE İZİN VERMEZ ÖRNEKLERİ ÇOK KÜTLE AMORTİSÖR(ODA SEZON İÇİNDE 2006 DA İPTAL EDİLMİŞTİ) ÇİFT KATMANLI DİFİZÖR GİBİ..

    gelelim kim ne kaybeder soruyu şöyle düzeltirsek cevapta çıkacak aslında

    kim ne kadar kaznıyordu bu sistemden

    başı meşrubatçılar çekiyor,dekolte kafalı mühendisin ocağına incir ağacı yani..

    diğerlerininde nisbi kayıpları olacak tabi ama
    diğer takımlar bu işin varlığını ve araca uygulama ve verim almadan bi haber ler zaten

    birde jenaratör sesli reno en fazla kayıp alacaklar arasında.

    olsun meşrubatçılarında kanatları var değiştirip değiştirip yarışırlar kardeş kardeş…))))

  14. Efficient Dynamics avatarı
    Efficient Dynamics

    Tamamen keyfi bir yasaklama ve sezona müdahale olarak görüyorum. Takımların yaptıkları tamamen kurallar dahilinde ama şu anki güç dengesi birilerinin hoşuna gitmiyor demekki. Çok hoşuna gitmediyse önümüzdeki sezon yasak getirirsin. Sezon koşulurken kural mı değiştirilir.

  15. Doğru söylüyorsun. Reno motoru sırf bu iş için %10 fazla yakıyor ve yakıt depolarıda bu yönde yapıldı ve ağırlık dağılımlarıda inş Öbür takımlar rbrye yaklaşırlar ve çok daha güzel bir sezon izleriz.

  16. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    görmemişin bi hızlı arabası olmuş f1in en iyi takımına laf yapıyor :). redbullda gelip geçici 2 senedir şansa kurallar yardımıyla hızlı oldular ama onlarda sönecek ve unutulup gidecekler. Geriye her zamanki gibi ferrari ve mclaren kalacak. sonra sende yine bu iki takımdan birini tutacaksın. 🙂 Vettel de büyük ihtimal ferrariye gider.

  17. Sen rüyanda görürüsün onu.Kaç yaşındasın bakim sen yeni mi konuşmayı düşünmeyi öğrendin acaba? Ne yazar birader kurallar aynı elemeanlar aynı pilotlar aynı kimi geçiyosunuz ortada fol yok yumurta yok ne bu sevinç.Farkın kralını koymuşuz hala bebek gibi zırlıyorsun .Siz gidin Renault Mercedesle çekişin size büyük gelir şampiyonluk hadi canım

  18. Renault motorunun egzoz beslemeli difüzör olmadan cok fazla DF kaybedeceği biliniyor zaten.Ferrari ve mercedes motoru kadar tork üretemiyor motorları.O yuzden redbull zararlı cıkacak baya.

  19. Redbulla birşey olmaz daha çözülemeyen esneyen kanatları var..Bence olan diğer takımlara olacak..

  20. Egzoz sisteminin aerodinamik bir güç olarak kullanılmasına izin verilmesi çok saçma bir şeydi zaten. Karar çok isabetli olmuş.

  21. bence fiadakilerin amacı öndekileri durdurmak 98 yılından beri f1 seyrediyorum içine ettiler ilk sıralama motorları sonra v12 sonra v10 sonra v8 şimdi v6 seneyede 4silindir ondan sonra elektrikli yada karting motorları 98 2000 arası mc lauren neveyi durdurmak sonra 2000 2005 arası ferariyi ve msc durdurmak sonra oluklu lastikleri kaldırmak sonra aracın kanat ayna yere basma gücünü sağlayan parçalar daha sonra benzin ikmali brawn çift katmanlı difizörü ile durdurmak şimdide red bul arkadaşlar ben ferari taraftarıyım bazı yorumlar okudum siz f1den zevk alıyormusunuz

  22. red bull yine önde olur siz rahat olun.

  23. kural boşluğundan yararlanıp, bu sporu pilotajdan çok aero sporuna çevirenlere darbe olacak sanırım.

  24. forza raikkonen avatarı
    forza raikkonen

    yanlız arkadaşım red bull 1 saniye kaybedecek ama ferraride 0.5 saniye kaybedecek fazla sevinme çünkü bu karar ferrarinin aleyhine hadi red bull herkesten 1 saniye hızlı değişen fazla olmıycakda ferrariciler için kötü oldu yani benim için.

  25. bi sakin :)) bu kural onemli tabi ama tek kar saglayan da redbull diil o yuzden dengeler bi anda degişmesini beklemiyorum f1deki muhendisler kural acıklarını bulmakta ustalar şu an bile çozum urettiiklerine eminim newey ise en yeteneklilerinden seneye de yine 4buyukler çekişir kimin 1olacagı ince detaylara baglı

  26. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Redbullun macerasi buraya kadarmis hadi güle güle egzos devri difizör devri bitti red bullun pili bitti demek 😀 artık ne yapacak bir sey yapamazlar 2012 de ferrari mclaren cekismesine hazır olun arkadaslar.

  27. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    OHHHHHHHHHHHHHH BE SEVINDIM YA YA SIZI SEVIYORUM FIAAAAAAAAAAAAA ADRIAN BOZUNTUSU NE OLDU LAN KELL KAFALI SIVRI BURUN ZUHAAHAHHA İŞTE BU YA 2012 DE FERRARI MCLAREN MERCEDES RED BULL ARKADA 🙂 HİÇ ŞAŞIRMAM 🙂

  28. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    iŞTE RED BULun SOnuuuuuuuuuuuuuuuuuu Şu haberi iyice okuyun bunu duyunca Oh dedim işleri bitti artık.Haber Şu:

    Britanya GP'den itibaren bu sistemlerin yasaklanacağının altını çizen FIA, 2012 için planladıkları kurallarla egzoz beslemeli difüzörleri tamamen kaldırma niyetinde.

  29. zırt pırt yasakla kural değişikliği yap,takımlar nasıl hızlı olalım diye arge yapıp bir ton para döküp kafa patlatsın,siz bir saatlik toplantıyla hepsini çöpe atın..Bu FIA nın toptan emekli olması lazım..Şimdiki karar ve duruşlarını görünce eskiden F1 i bu adamların yönettiğine inanasım gelmiyor…En güzeli ayrı bir seri Fıa da GP2 yarışlarına takılır artık…

  30. Fia tum takimlarin rizasini aldiysa ok yasaklasinlar, ama bu sisteme kafa yormus ve bi ton harcama yapmis takimlardan 1 tanesi bile riza gostermediyse yasaklanmasi aptalca olur, buyuk bir haksizlik olur.. 2009 da cift katmanli difuzoru neden yasaklamadiniz diye sorarlar adama..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir