Sezon İçinde Kural Değişikliği !

Yönetmelik her sene tamamen değişmez ama neredeyse her sezon ufak da olsa bir değişiklik olmuştur. Son dönem göz önüne alındığında 2009 sezonu öncesi neredeyse beyaz bir sayfa açılmıştı diyebiliriz.

 

Araçların temellerinin de çok önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü o doğan araçla kış testlerine başlanıyor; ilk yarış ve sezon hazırlıkları yapılıyor. Hatta sezon içi gelişimi de bu temel üzerinden planlanıyor. Hal böyle iken sezon başlamadan önce yapılan bu hazırlıklar, sene içinde bir kural değişikliği ile neden etkileniyor? Onca emek neden bir anda yok sayılmaya çalışılıyor?

 

Bu sene pilotlar gaza basmadığında da salınan egzoz gazının difüzörlere ulaştırılarak yere basma kuvveti oluşturulduğu sistem mercek altında. Motor haritalarında değişiklik yapılıp sistemden kazanımın %10’a çekilmesi planlanıyor ve Britanya GP itibari ile de bunun kurallara yansıyacağı bekleniyor. Bunun ötesinde egzoz beslemeli difüzörler, gelecek seneden itibaren tamamen yasaklanacak gibi görünüyor. Şimdi soruyorum, sezon ortasında nedir bu kural değişikliği? Sadece bu egzoz konusu için değil, genel olarak sezon ortasında neden müdahale oluyor?

 

Maliyetlerin düşürülmesi için çaba harcanan bu dönemde takımlar, bir araç ortaya çıkarmak için tonlarca para harcıyor ve sen, FIA, “yok öyle olmaz” diyorsun; takımları, aynı yere basma kuvvetini sağlamak için yine para harcamaya sevk ediyorsun.

 

Sene içinde yapılan kural değişiklikleriyle ilk kez karşılaşmıyoruz. Tam olarak kural değişikliği sayılmasa da 2003’te Michelin lastikleri tartışma konusuydu. O dönemde lastiklerin diş genişliği 270 mm idi. FIA sezon başında lastikleri, yarış öncesinde ölçüp onaylıyordu. Ama Monza’daki İtalya GP öncesinde FIA, takımlara ve Michelin’e bir yazı gönderdi ve artık ölçümlerin yarış sonrasında yapılacağını bildirdi. Yarış esnasında genişleyerek tutunmayı arttırmak isteyen Michelin, o noktadan sonra kısa zaman içinde yeni hamurları yetiştirmek zorunda kalmıştı.

 

Daha yakın zamana gelirsek 2007. Ferrari, sezon öncesinde kurallardaki bütün testleri karşılayacak bir araç üretti. Esnek zemin dediğimiz düzenekle yarışta yüksek hızlarda performans elde etmeyi amaçladı. Araç testlerdeki ağırlıklarla yapılan ölçümleri tutturdu ama sonrasında bu ağırlıklar arttırıldı ve yeni kurallara uyum sağlanması istendi.

 

Buna benzer örnek Red Bull’un esnekliği ile ilgiliydi ve yine kurallar değiştirilerek testler sıkılaştırıldı.

 

Hep değişime örnek vermeyeceğiz tabi, değişmeyenlere de bakalım.

 

2009 senesi başında kış testlerinde bazı araçlarda çift katmanlı difüzörler görüldü. Bunların yasallığı incelendi ama ilk yarışa kadar netlik, bilindiği gibi böyle durumlarda kazandırılamıyor. Toplantılar yapıldı, tartışmalar büyüdü ve sonuçta yasal olduğuna karar verildi. O bir yorumlamaydı ve kurallar dâhilindeydi. Bana göre de doğru olan yapıldı.

 

Bir diğer konu ise F-kanal. FIA buna da onay verdi ama bu sistem kurallara gerçekten uygun muydu? Aerodinamik parçanın belli sınırları aşmaksızın hareket etmesi yasak ama buna pilotun kontrolü ile yapmak ne kadar doğru? Bu başka bir tartışma konusu ama diğer takımlar bu sistemi kopyalama yoluna gidebildi.

 

Sonuç olarak sene içinde kurallara müdahaleler oluyor. Şahsi fikrim; kuralların sene başında bir defa yazılması ve bundan sonra “güvenlik riski yaratması” haricinde hiçbir şekilde ellenmemesi yönünde.

 

Bir kuralda boşluk mu var? FIA olarak bunun olmamasını sağlamalıydın. Bu boşluğu bulan, faydasını görür ve olayın farkına varan diğerleri de ondan kopyalar. Kural açığını çözmenin şekli bana göre sene içindeki değişiklikler değildir. En iyi ihtimalle gelecek senenin kurallarında bir değişiklik yaparsın ve bu açığı giderirsin. Sezon önce aracın bazı bölümlerinin “mühürlenmesi” bu bağlamda yeniden düzenlenebilir bir kural bana göre.

 

Kurallar kapsamında başka konulara da değinmek üzere…

 

Gökhan KAMİL


Yorumlar

  1. Oh sonunda adam akıllı yorum yapan birisi. İşte dediğim nokta buydu, burada net bir kural ihlali olduğu için elbette hemen yasaklanacak. 🙂

    O zaman bir takım 10 metrelik bir arka kanat ile yarışsın, sonra yasaklanması için sezon sonunu mu bekleyeceğiZ?

  2. yasaklanması için sezon sonunun beklendiği diğer durumlarda hep kural açıklıkları vardı. ama burada doğrudan f-kanal yasağı ile ilgili-benzer- bir durum var, kural açığı falan değil.

  3. Bu yıl F-kanal yasaklanırken eklenen madde "kontrol edilebilir yardımcı elemanlarla aerodinamik kazanım sağlanamaz" diyor (ya da bunun gibi birşey). eğer bir egsoz sistemi gazdan ayağınızı çektiğinizde bile difüzöre hava üflüyorsa, üstelik bu hava yakıt püskürtülerek patlatılmış sıcak hava ise
    buna düpedüz f-kanal gibi yardımcı aero eleman denir. Aslında hemen yasaklanmalıydı ancak sanırım tam olarak çalışmasını çözemediler ya da şüphede kaldılar..

  4. Sene içinde yasaklama çok çok saçma.

    Gazdan çekilince de devir yaptırma bir o kadar da saçma ve izleyicileri yanlış yönlendirici bir kural. Sene sonunda derhal yasaklanmalı.

  5. hmmm. ben egsoz gazından beslenen difüzör'ü daha önceleri hiç duymamıştım. acaba kim yapmız önceleri. çok merak ettim. kütle amortisörü'de mi geçmiş yıllarda yapılmştıda iptal edildi. e o zaman turbo motorlarda bundan çok önceleri yapıldı. şimdi neden FİA bu motorlarla ilgili müzakerelerde bulunuyor takımlarla?. yazık. keşke renault yerine mclaren yapsaydı bu beslemeli difüzör'ü eminimki yasaklanmazdı…

  6. rocco junior avatarı

    Fia = Ferrari,kesin Santander ve sonra Marlboro para ile tehdit etmiştir.Yoksa nasıl şampiyon oluruz araya husumet girer.10 yıldır aynı temcit pilavını ısıtıp önümüze koyuyorlar.Hacı Ferrari dir bu ya başkası olamaz tüm oklar onu gösteriyor.Gümüş oklar da dahil

  7. you back, we back. avatarı
    you back, we back.

    F-DUCK değil kardeşim o yanlışın var DONALD DUCK olacak

  8. eğer kural açığını 2. kez deliyorlarsa 1 2 yarış sonra yasaklanması gerekirdi ama diğer takımlar sistemi iyi çalıştıramadılar şimdi yasaklanacak herkes bu kadar para harcıyor sözde masrafları kısmaya çalışan fia dahada masraf açıyor ozaman herkes std araçlarla yarışsın ozaman hiç para çıkmaz kimseden böylece ama gittikçe kirlenen bir f1 izlediğimiz kesin. yasak bencede tamamen red bull u durdurmaya yönelik birkaç yarış sonra drsnin her yerde açılmasına yasak gelecek ki buda red bull un iyi olduğu konulardan biriydi sıralamada da durdurulan red bullla sezon sonu çekişme yaşatmaya çalışacaklar. o zaman fiaya sorarlar motorlar arsındaki bariz fark ortada ver izni eşitlesin o zaman renoda motoru eşitliği sağla bari. bir adam kafasını çalıştırıp yeni birşey buluyorsa tebrik edilmeli helal olsun diyeceksin geleneksel araca başka bir şey ekleyemeyip mızmızlanıp durmayacaksın ferrari.

  9. Çünkü o bir ilkti, bir hatayı ilk kez yapana müsamaha gösterilir, ama bunlar 1 sene sonra aynı tür bir kural açığını kullanmaya kalktılar!

  10. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Bu kuralın yasaklanmasının tek sebebi Red-Bull'un durdurulmaya çalışılmasıdır. Kimse aksini iddia etse bile gerekçesini açıklayamaz. Herkesin vicdanı rahat ise Herkese iyi seyirler.

  11. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Büyükler (!) yapınca devam, küçükler yapınca FIA haklı. Ne denilebilir ki başka. Yazık.

  12. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Yalnız f-kanal sene içinde yasaklanmadı. Bunu da göz önüne aldınız mı?

  13. egzoz sezon başı yasaklanmalıydı.
    fkanal ve difüzör sezon başında fia'ya sorularak tartışılarak sezona başlandı peki egzoz sistemini biz nasıl öğrendik? redbull bu riski almış olmalı

  14. F-Kanal bir ilkti, o nedenle FIA takımlara sezon sonuna kadar müsaade etti. Ama Renault aynı kuralı farklı bir biçimde delince direk yasaklıyor. Yani FIA gayet haklı 🙂

  15. F-DUCK neden sezon sonuna yasal olarak kullanıldı da bu kullanılmıyor. biri bunu açıklasın önce…

  16. FIA kural değişikliğini keyfine göre yapmıyor.

    FIA believes infringes Article 3.15 of Formula One’s technical regulations, the final part of which states that ‘any car system, device or procedure which uses, or is suspected of using, driver movement as a means of altering the aerodynamic characteristics of the car is prohibited’. This clause was introduced for the 2011 season with the primary aim of outlawing F-ducts.

    Tıpkı F-kanal gibi pilotun müdahalesi ile aerodinamik avantaj elde etmek yasak işte. Bu sistem pilot gazdan ayağını çekince çalışıyor. Yani bir nevi pilot müdahalesi var. 😉

  17. Siyaset pistir ama yaşadığımız dünyanın en büyük gerçeğidir! Alışacaz, kabul edicez, başka yolu yokk! Taraf olmak mı? Biz ve onlar; biz kimiz?!

  18. kesinikle katılıyorum hocam sezon içerisinde yasaklanamkta neymiş nasıl bi adalettir ki bu gerçekten bi usulsüzlükte yok ortada sadece ayar yapılarak yapılan bi işlem madem o kadar faydalı F-DUCT gibi bunu da kopyalasınlar ama tabi ferrari ve mclaren in zoruna gitmiştir normaldir sezon içerisinde yasaklanması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir