FIA, Motor Haritalarında Yeni Bir Kısıtlama Getiriyor

yazar:

kategori:

Egzoz gazı kullanımı ile ilgili etkili bir kısıtlamanın geleceği Britanya GP öncesinde FIA, aerodinamik performans kazanmak isteyen takımların önüne geçmede kararlı.

Formula 1 Teknik Delegesi Charlie Whiting bütün takımlara bir yazı gönderdi ve takımların artık sıralama ve yarış arasında motor haritalarında değişiklik yapamayacaklarının altını çizdi.

Bu şekilde takımlar, sıralamada daha fazla yakıt tüketip egzozu kullanmalarının ardından yarış için daha güvenli düzene geçemeyecek.

Bu sene rakiplerine egemen olan Red Bull’un sıralama performansının bu şekilde olduğu öne sürülüyor. Çünkü takım yarışta, sıralamadaki kadar etkileyici görünmüyor.

FIA’nın sıralama ve yarış arasında motor haritalamasını değiştirilmesine engel olması ile takımlar için ilk değişiklik şansı, ilk pitstopta araca bilgisayar bağlantısı ile olabilecek ama bu, sadece lastiklerin değişmesi nedeniyle oldukça hızlanan pitstoplar sürecinde böylesi bir hareketin yapılmasını zorlaştırıyor.


Yorumlar

  1. Ne kadar iletişime açık olduğunuz belli olduğu için merak etmeyin daha fazla uzatmama gerek yok. Nasıl olsa iletişimde de aynı kişilerle muhattap olacağım. Sadece linkin neden uygunsuz olduğunu öğrenmek istemiştim sanırım bu sorum da uygunsuz bulundu ki cevap verilemedi.

  2. Böyle sürüp uzayacaksa sorununu iletişimden siteye yazabilirsin.

  3. Yolladığım linkte uygunsuz bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bilgi paylaşmak ne zamandan beri uygunsuz anlamış değilim. Daha çok işinize gelmeyenler ayıklanıyor deseniz daha uygun olacak bence.

  4. Demek ki link paylaşmak uygunsuz bir hareket. Teşekkür ederiz Gökhan Bey, artık daha dikkatli davranırız.

  5. (Linkler içinde) Uygunsuz görülenler mümkün olduğunca ayıklanıyor. Buna göre davranabilirsin artık

  6. Haber ya da link paylaşmak yasak mı acaba? Eklediğim haber linki kaldırılmış, hayır bilelim de ona göre davranalım!

  7. Üzülüyoruz. Çünkü bu sporu takip eden herkes ya Ferrari ya da McLaren taraftarı olmak zorunda değil. RBR zayıf motoruna rağmen çok iyi bir araca sahip ve bu takımı durdurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Heyecan gelecek diye emekleri çöpe atmak hoş değil. Üzüntümüz agresifliğimiz bu yüzden.

  8. neden bu kadar agresif bir yaklaşım içerisindesin anlamadım. oysa ki Newey ya da Vettel hakkında da kötü birşey de yazmadım. aksine; yasak sonrası zirvede yer alırlarsa dehalarını ve yeteneklerini tastiklemiş olurlar.
    kusura bakma, yazdığım yazılarda mimiklerimi kullanamadığım ve belkide kötü bir Türkçe kullanımım olduğu için yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum.

  9. :))) kesinlikle durum böyle

  10. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Üzülmemeniz çok doğal. Şaibe ruhunuza işlemiş olabilir. Vettel Toro Rosso ile yarış kazanmış bir isim. İstemem ama birgün Ferrari adına yarışacak. O zaman ne diyeceğinizde merak konusu.

  11. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Ya Vettel'in yada Newey'in yeteneklerinden şüphe etmek o kadar kolay değil mi? Yıllardır Schumacher yarışları domine ederken kimsenin çıtı çıkımıyordu? Neden bu durum bazı insanların zoruna gidiyor?

  12. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Söylediklerine katılıyorum ancak RBR'nin yerinde Ferrari olsaydı durum böyle olmazdı.

  13. Fernando Alonso  Diaz avatarı
    Fernando Alonso Diaz

    Zamanında Alonso ile Renault'nun başına da böyle bir hadise gelmişti bu yüzden iyi ki oldu en azından kaybedilen sıralama heyecanı geri döner. Çevremce fantastik bir Renault taraftarı olduğum bilinir ama diğer Renault taraftarı arkadaşlar gibi Red bull'u desteklemek mantıksız zaten satıldığından beri eski Renault takımına da destek vermek mantıksız o araba bizim sarı çaydanlığımız değil artık.

  14. Sen sadece egoz beslemesinden bahsetmişsin sanırım.

  15. Senin anlattığın anlık değişkenlik gösteriyor. yani tork/güç eğrisi o anki gaz tepkisine göre değişiyor. Bunun için farklı bir yazılıma gerek yok tüm araçlarda bu sistem var zaten.

    ben motor haritası dedikleri şeyin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum; yani belliki bu bir yazılım ayarı. Ancak difüzörü beslemekle alakalı bişey değil. Bu bahsedilen harita aracın daha fazla yakıt harcamasını sağlayıp daha fazla güç üretmesine neden olan bişeymi? yoksa daha farklı avantajlar sağlayan bir yazılımmı?

    Eğer senin anlattığın gibi motora zarar veren ve sağladığı tasarrufdan artan benzini difüzör için kullanan bir sistemse zaten ilk pitstoplarda bunun yeniden aktif edilmeside kural ihlali olmazmı?

    Buna ek olarak eğer bu şekilde yenşden aktif olduğunu düşünelim, rb nin bu sistemle tur başına 1 saniyeye yakın kazanacağını düşünğrsek erken bir pitin ardından sistemin çalıştırılması extra bir dezavantaja neden olmayacaktır.

    Anladığım gibiyse eğer, Bu sistemin yasağı belki sadece sıralamalarda rb lerin diğerleri ile birbirine yakın mücadele etmesini sağlar yarışlarda bir kayıpları olmaz.

  16. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Sertuğ dediğine katılmıyorum.Zevksiz bir f1 yarışı istermisin red bullun sezonu erkenden bitirmesini istermisin FIA tabi önlem alacak heyecan olmalı yarıslarda red bull kumar gibi sistem gelistirdi bunu engellemekte FIA ya duser 2009 dan beri bu sistem kurulu onlarda ve hem ilk 3 u oynadilar artık durma vakti!

  17. Kaan Ferrari avatarı

    Vettel kotu pilot diyebilirsin kişiden kişieye değişebilir ancak Vettel baskı yedıgınde hemen kaybetti falan demişsin uzgunum ama ondan onceki 2 yarıstada aynı Vettel yarıstı?? ispanya Hamilton'a karsı koydu Monacoda Alonso ve Button'a Vettel kötü pilot değil yeteneklı ama aracı cok hızlı!! Bir Msc değil!! Msc dediğimiz adam Takoz Ferrariyle 90'ların sonunda podyum mucadelesı verıyordu Irvine 9-10 larda geziodu aynı Ferrari'yle. Vettel bir MSC değiş ancak yetenekli bir pilot kabul etmemiz lazım!!

  18. haklısın F1ilyo 2000 li yılların başında kimse bunu ferrariye yapmadı ama McLaren'a özel öyle bir yasak getirdilerki gelecek yıllarımız elimizden alındı ve ferrari egemenliğini başlatmış oldular.herkes berilyum motor yasak edildi deyip geçer ama bu McLaren'ı o kadar derinden yaralamıştır ki kimse bu kadarını bilmez. 2001 yılı itibarı ile 3 sene önce kullandığınız motor gücü kadar gücünüz olsa ne yapabilirdiniz?(kaynak Adrian Newey) +zorunlu değişiklik sebebiyle baş gösteren sorunlar..sorunlar.. (yine o yıllarda yasak edilen diğer parçaları saymıyorum bile) motor gelişiminin serbest olduğu zamanlarda sizi 3 yıl geriye atan bir yasak. sonrası…. hoşgeldin ferrari ne kadar kolay değil mi? 🙁 ferrari başarılı olamazdı DEMİYORUM! rekabetin önünü kapatıp sanki monopol bir yapı oluşturan bu düzenin mimarları çok mu iyi ettiniz? redbul taraftarı olan arkadaşları inanın bizim kadar anlayan olmaz….. "Mercedes motorları bizimkinden daha güçlü bunu nasıl yaptıklarını Allah bilir" diyen eyyy Ross Brawn, todt ve mosley ile bunu yasaklattınız ama şimdi nerde çalışıyorsun? Mercedes i çok seviyorum ama bu adamın başarılı olmasınıda hiç istemem. redbull hakkında çok şey yazdık konuştuk, ne olursa olsun onları tüm kalbimle tebrik ediyorum.keşke yasak olmasaydı.

  19. Getirilen en makul yasak belkide bu bence. Diğerleri ni bozmayın sadece bunu getirin. O zaman daha güzel ve yerinde bir kural değişikliği olur.

    F1 izleyicileri çok iyi biliyorlardır, şuanki kural değişikliğinin neden olduğunu. İşte tarafsız bir yaklaşım için bu değişiklik çok yerinde. Ama diğerleri biraz güçlüyü güçsüzleştirme şeklinde oluyor.

    2000 li yıların başında bunu kimse Ferrari ye yapmamıştı. O zamanlar F1 daha mı popülerdi? Hiç sanmıyorum.

    Neyse, yine FİA yine vukuat…

  20. hiç üzülmedim redbull için.ben zaten redbull takımının adil bir şekilde yarıştığına inanmıyorum.bir şekilde belden aşağı vuruyorlar.ama kopya çekenin,çektiğini ispatlayamazsan o kopya mübah olur.yani fia kanıtlayamadıysa redbull belden aşağıda vursa önemini yitiriyor.bana göre seb iyi bir pilot değil.tek avantajı hızlı bir aracın elinde olması.polden kalkıp suya sabuna dokunmadan yarış kazanan muhallebi pilotu.kanada da gördük buton gibi bir pilotun baskısına dayanamadı hata yaptı.birde 5.6. cepten start alsa hepten sı………k!.Bence iyi oldu kim iyi pilot biraz daha haritada belirginleşecek.

  21. sezon ortası yasaklara bende karşıyım fakat; yasağın kimi ne kadar etkileyeceği henüz belli değil.
    sevgili jet man'ın da dediği gibi; olaylara birazda olumlu tarafından bakmak gerekir.
    herkes Newey'den aero dahisi olarak bahsediyor. bakalım Newey gerçekten dahimi, yoksa ona bu ünvanı motor eğrisi mi kazandırıyor? Bakalım Vettel efsane olabilecek kadar hızlı mı, yoksa çok hızlı bir aracı olduğu için mi kazanıyor? bekleyip görelim.

  22. Bunun böyle olacağı çok uzun zamandan bu yana belliydi. Bu aşamada tek fark diğer yıllarda bu sene sonunda yapılırken şimdi sezon ortasında yapılmaya başlandı. Yakında her yarışa ayrı kurallar belirlenirse hiç şaşırmam. Ama dediğim gibi bu işin bu hale geleceği belliydi. Her şeyi yasaklayan FIA şimdi de aerodinamiye el atmaya başladı. Neden çünkü RBR nin önüne başka türlü geçemiyorlardı.

    Bu kurallarla RBR nin önünü keserek izlenebilirliği artırmaya çalışıyorlar. Bu durumda kimse sıralamaları izlemiyor çünkü 1. belli. Yarışta da çok büyük aksilik çıkmazsa kazanıyorlar. Hal böyle olunca buna dur demek FİA ya düşüyor. Hiç hesapta yokken egzoz, baktılar olmadı şimdi de motor haritası. Neden? Nedeni çok basit RBR sadece aerodinamiden kazanıyor ki bunu Newey de dile getirdi. Ama bir konu da eminim bu durumda kim olursa olsun FIA yine bu yasakları koyacaktı. Mercedes Ferrari veya Mclaren.

  23. Motor performans haritası tork-güç eğrisi ve yakıt haritası olarak biliniyor bu harita.Pilotun kaçıncı vitesde ve kaç bin devirde olduğunda bu harita yakıtı ona göre ayarlayıp püskürtüyor.Redbull Renault unda en büyük avantajı bu Renault motorlarının yüzde 10 daha az yakıt tüketmesi ile difizöre okadar gaz akışı göndermesi artıyor Diğerleri 20 kg ile gazı gönderirken Renault motorlu araçlar bunu 15 kg lık yakıt ile elde ediyor.Burada motorun az yakıt tüketmesi ve çok iyi ayarlanmış Motor haritası devreye giriyor işte olay bundan ibaret. Ama şimdi bu sistem yarış içerinde Fazla yakıt tükettiği için ve motor ömrüne zarar verdiği için Sıralamada ve yarışda kullanacağın Motor haritasını seçmek zorundasın tek bir harita şansın var sıralama göre ayarlasın yarışda yolda kalırsın Yarışa göre ayarlayacaklar ve böylece tek tur avantajları ortadan kalkmış olacak umarım yardımcı olabilmişimdir

  24. Motor haritasinda ki degisikli su sekilde olacak, Redbull siralamalara cikarken motor haritasindan pilot ayagini gazdan cekse bile motora giden yakit kesilmiyor yani rolanti devrine inmiyor ve gaz vermeye devam ediyor, motor belli bir gaz seviyesinde calistigi icin egzosdan sicak hava cikmaya devam ediyor ve bu hava ile difuzor de downforce uretiyorlar, dolayisiyla biraz motor gucu ile aero kazanimi soz konusu, ha motor o konumda cok benzin yakarmi? hayir, cunku arac bosa alinmis gibidir ve motor yuke binmeyecegi icin cok fazla benzin yakmaz, yakar ama cok yakmaz, bu aracinizda bos ta dururken biraz gaza yuklenmek gibi birsey yani.. Bu yasakla bunu engellemek istiyorlar, yani pilot ayagini gazdan cektiginde motora benzin gitmeyecek, dolayisiyla egzos dan daha fazla hava cikmayacak, aero kazanc saglanamayacak.. Bu yasagin sezon ortasinda getirilmesi Fia nin aptalligi veya tarafliligindan baska bisey degildir..

  25. yasağın olumlu yönü şu olur:bu yasağın parmak çocuk vettelin gerilerden nasıl start aldığını.gerilerden ne kadar tırmanabildiğini ve gerçekten ne kadar hızlı olduğunu ayan beyan görürüz.

  26. difüzör yasağından çok daha daha fazla rbr yi etkileyecek bir yasak.haberde dendiği gibi.sıralama ve yarışta farklı motor haritası ile sıralamalarda daha fazla yakıt harcayarak motordan daha fazla ve difüzörden daha fazla güç elde ederek sıralamalarda üstünlerdi.işte bu rbr yi bitirir.kerside iyileştiremezlerse hepden bitirir.sezon ortası kural değişikliği adil değil ama.olcak olan bu.

  27. Doç.Dr.Kalpazan  avatarı
    Doç.Dr.Kalpazan

    sampiyonluk konusunda b.e ve matesitch anlasmis.red bull ve vettel sampiyon.gerisi tefearuttir.boyle giderse izlenme oranlarinda ciddi kayip olcakti

  28. sıralamadaki getirisine değmez

  29. Ben şu kısmını anlamadım arkadaşlar özetle anlatabilirmisiniz;
    "FIA'nın sıralama ve yarış arasında motor haritalamasını değiştirilmesine engel olması ile takımlar için ilk değişiklik şansı, ilk pitstopta araca bilgisayar bağlantısı ile olabilecek ama bu, sadece lastiklerin değişmesi nedeniyle oldukça hızlanan pitstoplar sürecinde böylesi bir hareketin yapılmasını zorlaştırıyor."

    Harita değişikliği diye bahsettikleri nedir? egsoz gazlarının çıkış yönünün değiştirilmesimi? yani egsoz geri beslemenin yönlendirilmesi gibi bişeymi?
    Ve eğer bunu pitte pc bağlayarak değiştirebileceklerse ve yasaklandığı anda tur başına bahsedildiği gibi 1 saniye kaybedeceklerse, haritanın pit esnasında değiştirilmesi 10 saniye sürse dahi bu işi yapmakla yinede avantaj sağlayabilirler bence.
    Tabi doğru anlamışsam ben.

  30. faruk kurtul avatarı

    bir mclarenli olarak böyle şaibeli şampiyon olmak istemiyorum, umarım herkes aynı ya da yakın oranda etkilenir.fia'nın yaptığı tam manasıyla ayıp, etik olmayan bir şey.

  31. zaten aynı yakıtı harcıyolar renault motoru beygir gücü olarak düşük olduğu için aradaki fark kapanıyo

  32. Erkan Söyük avatarı
    Erkan Söyük

    Red-Bull bu spordan çekilmeli. Motorla çalışan her yerde Red-Bull var ancak F1'i yedirmeyeceklerini gösterdiler. Bu sene şampiyon belli ancak önümüzdeki sene yarışmasınlar. Büyük takımlarda rahat rahat yarışsınlar.

  33. rocco junior avatarı

    bazı arkadaşların (malum takım fanları) bu yasağa bel bağlayıp bu kadar sevinmesi ne kadar sportmen,eşit şartlarda adil mücadele ruhu isteyen ve taşıyan tipler olduklarını gösteriyorlar.yazıklar olsun böyle kazanırsanız sonrada sevinirseniz.Ondan sonra çıkıp yok fia sizi kolladı hep size özel kural hep biz yasaklandık adalet diye anırmayın

  34. gunumuz yol araclarinda bile motor haritasi duzenegini degistirlmesi 10snyeden de kisa surebilir ama isleme sokulmasi icin motoru kapatip bunu yapmak gerekiyor. sistem calisirken yeni bir komutu sistemin icine sokmak ile ilgili bir duzenek hazirlanir mi bilemeyecem. ama o duzenegide elbet yasaklarlar

  35. Yaziklar olsun FIA, Redbull disinda baska bir takim sampiyon olursa kesinlikle saibeli olacaktir.. Boyle sacma sey mi olur? Takimlar yeni sezona arac uretirken bir felsefe benimsiyorlar, Redbull ve Renault egzos/difuzor konusuna yogunlasmislar ve emeklerini paralarini bu konuya harcamislar, ama atiyorum Ferrari ve Mercedes on+arka suspansiyonlarina yogunlasmis ve oralara emek para harcamis, sen simdi napiyosun? Redbull ve Renault`un emek+para harcayip gelistirdikleri sistemi yasakliyorsun, ama Ferrari ve Mercedes`in gelistirdigi suspansiyonlarina dokunmuyorsun, varmi boyle bir sacmalik? nasil ki adamlarin suspansiyonlarina dokunamiyorsun bu adamlarinda egzos/difuzorune dokunamazsin kardesim, sezon sonu yasakla kimse bisey diyemez, Sezon icinde cift katmanli difuzoru yasakladinmi? F-kanal i yasakladinmi? bu ne perhiz bu ne lahana tursusu..

    Not: Eger bu sistem motor omurlerini tuketiyor diyorlarsa: Size ne kardesim, motorum biterse 10 sira cezasi alacak ben degilmiyim? Efendim fazla yakit tuketiyor diyorlarsa: oda hikaye cunku sistem verimi ile bu acigi rahat rahat kapatiyordur, Yani Mercedes bir yarista 150 kg benzin harciyorsa Renault da bu sistemle hemen hemen ayni yakiti harciyordur..

  36. Neden herkes Redbull un en çok etkilenen olacağını düşünüyor anlamış değilim ben asıl etkilenenin Renault olacağını düşünüyorum. Çoğunuzun düşündüğü gibi redbull bu sisteme bağlı bi araca sahip değil bana kalırsa. En fazla 0.2 saniye fark kapatır arkadakilerle o kadar 0.5 saniye fark atmazda 0.3 saniye fark atar. Ben bu yasaklamaların redbullun sıralamalalarda ki dominasyonuna pekte etki edeceğini düşünmüyorum. Ferrari ye yarayacağını düşünüyorum en çok McLaren sıralamalarda ferrarinin bile arkasına düşebilir bu durumda

  37. ne gereği var oldu olacak redbull'u yasaklasınlar..

  38. Yarış içerisinde değişmeyi bekleyen yok zaten.McLaren ve biraz da Ferrari zaten Red Bull'a yarış temposunda ayak uydurabiliyor.Sıralamalarda da bazı yarışlarda öne geçebilirlerse zaten arkaya düşmezler kolay kolay.

  39. mehmet ceviz avatarı

    valla red bulldan ve egemenliğinden hiç haz etmiyorum.ama adamları durdurmak değil geçmek önemli.bu kadar karmaşık yasak getireceklerine sıralama derecelerinden direk 1-1.5 saniye düşsünler yerleri belli olsun.ne yani mclaren ve ferrari büyükse göstersin büyüklüğünü yapsın yeniliği geçsin redbullu.birde şu mevzu var adamlar sadece f1de değil wrcsi,motogp,motogp2,dakarı,ircsi,motorlu testereyle odun biçme yarışması,hız tekneleriyle yapılan yarışları,motokrosu ne aklınıza gelirse hepsinde varlar ve zirvedeler.çünkü ürünlerinin en iyi pazarlaması yarış ve yarış ruhu.2 oğlan çocuğu çiş yarıştırsa sponsor olacaklar.aslında marko,webber ve horner olmasa çokta sevimsiz değiller.

  40. Bakalım Ferrari ve Mclaren buna ne diyecek!

    Gerçi onlar da gitsinler iyi araç yapsınlar. Reno reno nereye kadar.

  41. kablo şarttır gibime geliyor. şart olmasa bile bu motor haritasını değiştirmek 10 saniye gibi bir zaman alabilir.

  42. ilk pitstopta araca bilgisayar bağlantısını illede kabloyla sağlıyacaklar diye bir kural yoktur sanırm…

  43. Valla Didem bilmem belki Adrian'ı F1'den uzaklaştırırlar bizi durdurmak için 😀

    Bunun olacağı tahmin ediliyordu zaten bizimkiler önlem almışlardır bence ama bakalım Red Bull cephesinden bir açıklama olacak mı ?

  44. daha önceki yorumları tekrarlamadan tek söyleyeceğim büyük takım olmak burada ortaya çıkıyor, bir yasakla herşeyi kaybetmezlerse.

  45. Yazıklar olsun Pist üzerinde halledemedi bazıları masa başında halletti.

  46. Yagmurum Fia yakında Redbullu'da yasaklarsa hiç şaşırmayacağım

  47. Oooo böyle giderse Red Bull sadece Ferrari ve Mclaren'e karşı değil FIA'ya karşıda şampiyonluk yolunda savaşacak ama kimse merak etmesin öyle bir puan farkı oluşturduk ki bu yasaklar bizi etkilese bile kimse liderliği alamadan geri döneriz çünkü biz Red Bull Renault Racing Team'iz !!!

  48. Yusuf  Hitay avatarı

    son turda ceplerinden 0.5 saniye çıkmayacak öyleyse. hımm o zaman bu yarış ilk sırayı başka bir pilot alabilir.

  49. Red Bull'un kış testleri çöpe gitmiş oluyor bu yasaklarla. Bütün bir yılın emeğini bir kalemde siliyorlar, çok sinir bozucu gerçekten de. Harcanan saatlerin, emeklerin yanında, milyon euro'lar da çöpe gidiyor. Ne de olsa bütçe kısıtlaması var!

  50. Bu kısıtlama Valensiya'dan itibaren başlıyor…

  51. Bu kadar pole almalarını bende istemem ama yasaklamaları hiç adil değil.
    Herşey para için. Ferrari Mclaren kazanırsa sporda kazanır taraftarları çok fazla…

  52. Bu yasak Red Bull'u sadece sıralama turlarında durdurur. Çünkü Cumartesi ve Pazar günleri farklı motor haritaları ile yarışıyorlardı şimdi Cumartesi günü de yarışta kullanacakları motor haritaları ile piste çıkacaklar. Yarış içerisinde durum pek değişmeyecek. Haa ama hala bir şans var çünkü FIA yarış içerisinde değişiklik yapılmasına izin veriyor, belki Newey buna da bir çözüm bulursa FIA buradan avcunu yalayarak çıkacaktır. Tabi İngiltere'den sonra asıl dengeyi göreceğiz, ibre ne tarafa kayacak.

  53. Allah etmeye yarabbi, bu sene olanların bi örneği daha yok…

  54. Yusuf  Hitay avatarı

    redbull'u bu kez can evinden vurdular 🙂 redbull'un ingiltere'den sonra sıralamaları güle oynaya alması mümkün olmayacak bana kalırsa, hatta bir çok pole'ü kaybedebilirler.

    her ne kadar rakip takım da olsa, cidden sezon içinde yasak gelmesi saçmalık.

    düşünsenize harika bir sistem kurmuşsunuz, 7 yarışta 5 galibiyet almışsınız herşey tıkırında ama birden en önemli kazanımlarınız yasaklanıyor. ne hissederdiniz ? hem pilot, hem mühendis, hem de bir rbr izleyicisinin yerine koyun kendinizi.

    mclaren taraftarı zaten iyi bilir böyle durumları.

  55. Bu bir adilik ve haksızlıktır. Redbull Renault un harici biri şampiyonluğu alsın hakkıyla aldığını düşünmüyeceğim Fia nın yardımı ile aldığını düşüneceğim veTüm F1 camiyası böyle düşünecektir.

  56. Fernando Alonso avatarı
    Fernando Alonso

    bunun tek bir amacı var: Redbull'u durdurmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir