Vettel Rakiplerini Uyarıyor

yazar:

kategori:

Bu hafta sonu Valensiya’da sıralamalarda takımlar motor haritalamasında yeni kısıtlamalarla karşılaşacak ve böylece sıralama seanslarına özel ayarların önüne geçilmesi planlanıyor. Bir hafta sonra Britanya GP’de de egzoz gazı kullanımı ile ilgili etkili bir kısıtlama gelecek.

 Son dünya şampiyonu Sebastian Vettel ise FIA’nın uygulamasından en çok etkilenecek takım olacağı düşünülen Red Bull’un rakiplerini uyarıyor.

Sport Bild’e konuşan Alman pilot, “Beni çok endişelendirmiyor. Otomobilimizin genel anlamda en iyi olduğunu düşünüyorum. Sadece tek bir bileşene bağlı değiliz. Red Bull’un bu durumda en dezavantajlı takım olacağını düşünenler, bence şaşıracak.” diyor.

 


Yorumlar

  1. aslında ferrari şu an olduğundan çok daha güçlüydü o zamanlar, kuralların kendisine bir dezavantajı olduğunu düşnmüyordu yani tam olarak ferrari'yi durdurmaya çalışsalar da ferrarinin bir çekinceki yoktu 2005'deki değişikliklerden.

  2. ajdar anik de çıkarsa şaşırmam 🙂

  3. hiç yorumları okumadan resim o kadar iticiki..

  4. fia işin şeysini çıkardı yine.güvenlik gereği kural değişikliği dışında fianın takımların motoruna aerosuna karışmaması gerek düşüncesindeyim.motorlarıda bırak aeroyuda serbest bırak millet nerede,hangi cephede dövüşürse dövüşsün ama yok.illa o yasak bu yasak ya nie diye yasak f1 dediğin sahne otomobilin ayyuka çıktığı sahne bırak dehalar yenilikler yapsın spor gelişsin.saçma yani bu yasak hikayeleri.

  5. Ömer_Massa avatarı

    tahsin emre efe arkadaşım sana katılıyorum.çok haklısın.

  6. FerrAlonso . avatarı

    bence redbull gerçek gücünü gizliyo,çünki her yarışta diger takımlar güncellemeler yaparak ve 0.2-0.3 zaman kazanarak geldikleri yarışlarda redbul çogu zaman güncelleme yapmadan onlardan yine 0.5-0.6 hızlı olmayı bildi , @zenmaster. RedBull'un şu anda en güçlü olduğu bileşen Aerodinami ve buda F1'in dahi çocuğu Adrian Newey. Geçen seneyi domine eden RedBull italya yarışında geride kaldı neden?? Çünkü motor gücü ve çekişi diğerleri kadar iyi değil. Güncelleme meselesine gelelim. Arkadaşlar nerden biliyorsunuz RedBull güncelleme yapmadığını ? ha takım içinde dayınız amcanız çalışıyorsa onu bilemem. bir F1 arabasının dört ana bileşeni vardır. Aeropaket, motor, pilot ve lastikler. Lastikleri geçiyorum herkez için eşit tek farklılık nasıl çalıştırdığınız. Buda diğer bileşen aero paketi ile sağlanıyor ki dediğim gibi RedBull'un en kuvvetli olduğu bileşen. Mark Webber 'di sanırım dediki "araba okadar iyi yere basıyorki DRS'yi virajlarda açabiliyoruz". Busözü ortaya koyuyor. motor konusunda çekişleri çok iyi değil ama egzost beslemesini en iyisağlayan motor Renault. pilot olarak Vettel'in kalitesi tartışılamaz bile. Yani demek oluyor ki RedBull'un avantajlarından birisi sekteye uğrayacak ve ister istemez hızları düşecek. Ama bu işin profesyonelleri olan takımlar şimdiden bunu kompanse etmek için çalışmalara başlamışlardır ama benim söylemeye çalıştığım Vettel şampiyon olmasına rağmen hala olgunlaşamadı bu tip bir açıklama piste inmeden yapılamaz en azından aracı 10 km surmek gerekir.

  7. Hocam Lotus Team Lotus Renault Ve Rbr Renault u tutuyorum. Dandik dediğin o motor 2009 dan beri hangi takımı tuttuğunu bilmiyorum önlerde savaşıyor ve de 2010 Brezilya yarışından beri Podyumda buda yetiyor :))).Zamanında çok dandik motor gördüm son tularda özelliklede mangal partisi vermesi ile ünlüydü :))

  8. bence redbull gerçek gücünü gizliyo,çünki her yarışta diger takımlar güncellemeler yaparak ve 0.2-0.3 zaman kazanarak geldikleri yarışlarda redbul çogu zaman güncelleme yapmadan onlardan yine 0.5-0.6 hızlı olmayı bildi , buda demek oluyorki redbul her yarışta gerçek gücünü gizliyo,redbull aracında bugune kadar hicbir arabada yakalanamayan bi yere basma gücü elde edilmiş vaziyette, (formula 1 oyuncuları daha iyi bilir) yere basma gücü nekadar fazla olursa , ondan feragat edip hızınızı da ayarlayabilirsiniz, ve redbull daha hızlı olmak icin ondan feragat ettigi halde digerlerine oranla yine de yere basma gücü açısından daha iyi sonuclar alıyo,buda hızlı sektörde kaybetsede virajlı yavaş olan sektörlerde redbullu güclü yapıyo,ve gelelim kısıtlamalara,kısıtlamalar tabiki tüm araçları etkileyecek buna redbull da dahil, fakat yine dedigim gibi redbull digerlerine göre aracın kombine olarak hızlı olşundan dolayı kârlı çıkan takım olacak..ancak görünen bir sorun daha var ,vettel hernekadar kendini geliştirsede,kanada gp de baskıya dayanamadıgını bize göstermiş oldu,buda onun – si,demek oluyorki herhangi bir takımdan bir arac ona yakın kalabilirse vettel rahatlıkla hata yapar ve 1 galibiyeti daha kaybeder…..

  9. Aslında aşağıda "tahsin emre efe" arkadaşımız biraz olsun hislerime tercüman olmuş. Ama ben konuyu biraz daha açıyım. Şimdi başta şunu söylemek istiyorum ben sene içerisinde gelen yasaklara tamamen karşıyım. Ama bu RBR ye yazık olacak diye değil bunun baştan yapılması gerekiyordu. Her şeyin bir bedeli vardır ve RBR günahlarının bedelini ödüyor şöyle ki. Burada hiç kimse çıkıp RBR %100 legal bir araç diyemez. Bu olaylar esneyen kanattan başlar, hareketli süspansiyon, egzoz motor haritası derken bir bakmışsınız aracın tamamı inceleme altında. Buna kimileri KURAL BOŞLUĞU der kimileri İLLEGAL. Her ne denirse denilsin ortada bir gerçek var ve bu gerçek şu ki RBR yi bu hale getiren RBR taraftarlarının kızdığı FIA değilmidir. Şimdi bu kadar saltanat yeter diyor geldiğin yere dönme zamanı.

    FIA RBR yi bu noktalara getirdi. Çünkü aerodinami dışında neredeyse tüm alanlarda yasak var. Motor geliştirme yasak, Şasi gelişimi yasak, Rüzgar tüneli kısıtlı olarak yasak, Test yasak geriye ne kaldı peki. Sadece aerodinami. Yani Newey'in uzman olduğu tek alan. Bunun en güzel örneği KERS dir. Takım neredeyse 3 yıldır kers konusu gündemde olmasına ve kullanılmasına rağmen hala 1 tam yarış 2 araçta birden kullanamadılar. Sebebi adamların alanı bu değil. Ben sanırım 2001 yılında F1racing dergisinde bir yazı okumuştum Ferrariden 5 mühendisleri motordaki bir parçayı sadece 0.5 gram daha hafif yapmak için 1 haftadan fazla çalışmışlardı. Demek istediğim adamlar kendi alanında gelişip yaparak bir kazanç sağlıyordu. Şimdi kim çıkıp Motor gelişimi serbest olsa Ferrari mclaren ve mercedes gibi takımların önüne geçebilir. Nerede kaldı o ferrarinin ezici üstünlüğü nerede kaldı mclarenin inanılmaz gelişimi?

    Bence şu an F1 tek bir noktadan ibaret aerodinami. Gerisi teferruat. Şimdi de FIA RBR ye altın tepsiyle sunduğu hediyeyi geri almaya çalışıyor hepsi bu…

  10. 😀 Çok güzel fikir RBR ye yetiştirmek lazım 😀

  11. Helmut dayı ve vettelin bu seri açıklamaları tutuşma belirtisi de olabilir. bugün yarın horner da konuşursa şaşırmam.

  12. Efficient Dynamics avatarı
    Efficient Dynamics

    Ferrari 2005 | Yarış boyunca tek lastik kuralı | Michelin >>> Bridgestone

  13. Valla haklisin ustad, birde su var, Ferrari 2005 yili icin durduruldugunda 4 sene ust uste sampiyon olmustu ve deyim yerindeyse SIKMIŞTI 🙂 Redbull daha 1 kere sampiyon oldu, hemen tepesine binmek biraz ayip oluyor..

  14. eline sağlık üstat

  15. Bu RB lerde halen çözülemeyen bir sır var. aero pakettemidir yoksa motordamıdır bilmiyoruz. Bu sırları her neyse onlara ekstra 0,5 saniye kazandırıyor.
    Vettelin bu açıklamasındaki özgüvene bakarsak bu yasaklamalar söz konusu sırrın önüne geçemeyecek ve hızlı olmaya devam edecekler.
    Ancak bu spor çok enteresandır. zincirin bir halkasında sorun oluşmaya başladımı önündeki ve arkasındaki halkayıda etkiler.
    2004 deki ferrari gelmiş geçmiş en iyi ferrari idi. pist üstünde durdurulması geçilmesi imkansızdı. ama antin kuntin kurallarla aracı durdurdular. kimse bana 1 yılda ferrari geri gitti demesin. o aracı hiç güncellememiş olsalar bile 2005 de şampiyon olurdu.
    Şimdi aynı şeyi RB ye yapmaya çalışıyorlar. eğer illegal bir durum varsa elbette yasaklasınlar. ama gerşey legalse bırakın ikinciyede tur bindirsinler. bu ayıp RB nin değil diğer takımlarındır.

  16. reno da armut topluyordu zaten

  17. Bu sefer de esnek egzoz, esnek motor yaparlar diğerleri kalır yine mal gibi 🙂

  18. tahsin sana katılacağımı hiç düşünmezdim ama sonuna kadar haklısın.adı üzerinde motorsporu ama motordan eser yok.daha nasıl küçültebiliriz diye düşünüyorlar.youtubede barichello ile (tam tarihi hatırlamıyorum) alonsonun 2010 daki onboard görüntülerini karşılaştırmışlar barichello dehşet derecede hızlı görünüyor.bugünün redbuluna en aza 0.5 saniye atar yani.

  19. Sizce RedBull sadece birkaç yasaktan etkilenecek kadar basit bir araçmı? Bakın söylüyor adam sonra uyarmadı demeyin

  20. bazıları neden sezon içersinde kural değişiyor diye kızıyor hatta pistte durdurulamayan neden pist dışında durdurulmaya çalışılıyor diyor. şunu belirteyim herkesin kendi yetenekleri vardır uzman olduğu bir alan vardır Ferrari ve Mercedes-Benz'i düşünün motor geliştirmek serbest olsa böyle saçma sapan aerodinamik kombinasyonlara gerek kalmaz değilmi adam kaya gibi motor yapar geliştirirde sen ne kadar aerodinamik cinlik yapsanda bu spor nihayetinde bir motorsporu adam 10 numara motoruyla sana süper rakip olur seninde yaptığın aerodinamik gelişmelerine yasak gelmez. ama sen onun uzmanlık alanını kısıtladın ve adamı gelişmek için uzman olmadığın yere yönlendirdin ama rakibin hala uzman olduğu yeri geliştirebiliyor şimdi ozaman bu sizce adilmi haa şimdi diyeceksiniz ki oda motor yapamıyordu. ama hala çok iyi şasi geliştiriyor aerodinamik yenilikler yapıyor ee sen adamın elinden uzmanlığını alırsan oda rakibinin uzman olduğu şeyin elinden alınması için her türlü mücadeleyi verir. redbull gerçekten iyi bir sistem geliştirdi(renault ile) ama şimdi bunun elinden alınmasının adil olmadığını söylüyorsun ama motor üreticileri motor geliştiremiyor peki bu adilmi dediğim gibi motor geliştirme serbest olsa adam çatır çatır süper motor yapar diğeride süper şasi yapar rekabet ederler ama birisinin uzmanlık alanına kısıtlama getirirken diğerine serbestlik verirsen adaletten bahsedemezsin.

  21. hangi takımı tutuyorsun hocam renomu redbullmu yoksa dandik renault motoru kullanıyor diye 2 takımmı.

  22. bir iki yarış içinde aracın önü sallanmaya başlar mı başlar.

  23. vettel çok iddaalı konuşmuş, 2004 sezonunda da kimse ferrarinin durdurulamayacağını düşünüyordu, 1 yıl sonra neler olduğunu hepimiz gördük. f1 dengeler çok çabuk değişebiliyor…

  24. Vay arkadaş içimizde ne cevherler var ama maalesef F1 takım patronlarının bundan haberi yok, site yönetimine sesleniyorum bu arkadaşları takım patronlarına bildirsinler 🙂 Yahu 3 senedir bu işe ömürlerini vermiş mühendisler çözemediler 2 dk da nasıl çözdünüz 🙂

    Ayrıca yanlışınız var, 2009 yılının başında Redbull hızlı olmasına rağmen çift katmanlı difüzör kullanmıyordu, sistem sadece Brawngp, Toyota ve Williams da vardı, sezonun yarısına gelirken çift katmanlı difüzör dünya motor sporları konseyinde tartışıldı onaylandı ve tüm takımlar kullanmaya başladı..

  25. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Vettel bu konusmayi yaparak Red bullun bu sistem sayesinde hızlı olmadığını kanıtlamaya calisiyor ama bunu söylemesi çok ilginç! neden derseniz red bull hızlı virajlarda neden hızlı sebebini bilen varmı ben söleyim arka taraftaki süspansiyon seviyesi ve egzos la arka kanat birlestiginde yere basma gücü artiyor ,o sayede fazla tutunma oldugu icin arac hızlı girse bile pist disina tasmiyor, ayni sekilde ferrari yada mclarenle yapsak pist disina taşarsınız,o yüzden araçı hızlı yapan sistemin ne olduğu sene 2009 dan sonra öğrendik red bull 2008 deki haliyle simdiki halini bir düşünün bu sistemi ilk olarak ross brawn bulmadımı o yil difüzör olayları patlak vermedimi verdi ee daha nasil bu konusmayi yapiyor bu adam anlamis değilim. Red bullu hızlı yapan 2 sistem vardi bunlardan birisi DİFÜZÖR 2 CİSİ EGZOS SİSTEMİ bu 2 etken yasaklandigi zaman Red bullun avantajı ortadan kalkacaktır büyük ihtimalle yeni bir şey bulurlarsa o zaman devam edebilir ama çok zor.

  26. Webberin olayı bende hatırladım şimdi güzel hatırlattın 🙂 Ben bu yasağın pek bişe değiştirmiceğini hatta red bullun farkı daha da açabileceğini düşünüyorum. Kuralların tam metnini bilmiyoruz tabi ki ama basına sızdığı kadarıyla %0 pedala basıldığında bu %10 kuralı geçerli %1 gaza basılı olunduğunda bu %10 luk kural devam ediyor mu onu bilmiyoruz. Eğer devam etmezse takımlar yine aynı uçuk egzost akışını kullanmaya devam edecektir sıralamada ve yarışta.

  27. aynı şeyi düşünüyorum 🙂

  28. Mahmut Tuncer? Gerçeğimi? 🙂

  29. Guzel Laf mış usta, kim demiş bunu? 🙂

  30. Yep, hatta bu konuda Webber gecen sene Vettel`den iyiydi hatirlarsaniz, Ingiltere yarisindan sonra Redbull Vettel`in bu dezavantajini bir yazilimla ortadan kaldirmisti 🙂

  31. Otomobilimizin genel anlamda en iyi olduğunu düşünüyorum. Sadece tek bir bileşene bağlı değiliz.

    bana '' f1 aracı bir İsveçre saati kadar kompleks ve kusursuzdur'' u hatırlattı …

  32. açıkçası Newey nin bu kuraldanda açık bulup egzost kullanımına aynı şekilde devam edeceğine inanıyorum. Mesela frenleme anında pilot çok az şekilde gaza basılı tutarsa gaz akışı kesilmeyecek ve %10 luk kural geçerli olmayacak yine eskisi gibi difüzöre egzost akışı olabilecek yani frenleme anında pilotlar ayağını gaz pedalından tamamen çekmeyecek şekilde özel sistem geliştirirse FIA nın buna karşı hamlesi ne olacak merak ediyorum açıkçası? Bazı pilotların sürüş tarzında böyle bişe var bildiğim kadarıyla Schumacher yarım gaz yaparak virajları alıyordu.

  33. mahmut tuncer avatarı
    mahmut tuncer

    Ne araçmış arkadaş , 2 senedir sırrını bir türlü çözemediler. Ne kadar parçalarını yasaklasalar da araç hep en hızlı oluyor

  34. Mehmet.Ferrari avatarı
    Mehmet.Ferrari

    Korku sardı doğal olarak.fanatik tifosi

  35. yalnız bu kadar adiliğin üstüne fia yine durduramazsa bu adamları o zaman kesin redbull un 4 teker kullanmasını yasaklayacaklar 3 tane yeter size diye 😀

  36. madem bu kadar rahatsın, neden bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissettin ki?

  37. Bunlar yine bi işler karıştırıyorlar ama hadi hayırlısı … Bu redbulldaki çalışanlarda bi hile var ama anlamadım ben D

  38. Vettel yapılacak açıklamamıydı bu şimdi pilav yiyenlerin boğazlarında kaldı oldumu bu şimdi.

  39. Vettel yapılacak açıklamamıydı bu şimdi pilav yiyenlerin boğazlarında kaldı oldumu bu şimdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir