Motor Haritası Yasağı 0.5 Sn Kaybettirecek

yazar:

kategori:

İki hafta sonra gelecek büyük egzoz yasağından önce FIA, bu hafta sonu Avrupa’da sıralamalarla yarış arasında motor haritası değişikliğinin de yasak olacağını duyurmuştu. Charlie Whiting’e göre bu yasak tepede yer alan bazı takımları vurabilir.

Whiting “Bunu tam olarak ölçmemiz imkansız ancak ekstrem motor haritalarının yarım saniye kazandırdığını toplantılarda duymuştum. Bu duyduğum şey ancak endişe edeceğimiz bir durum yok.” dedi.

Whiting, bazı takımların motor haritalarında başardıkları karşısında şaşırdığını ve bu nedenle bazı yasaklamalara gittiklerini söyledi.

Whiting “Herkes bunu bir seviyeye kadar yapıyor. Bazıları ise çok aşırı yapıyorlar. Onların diğerlerinden daha iyi iş çıkardıklarını söyleyebilirsiniz. Ne kadar ekstrem olduğunu söyleyemem ancak gelinen seviye karşısında çok şaşırdım.” dedi.

FIA’nın yasaklamayı tercih etmesi konusunda Whiting “Yapmaya çalıştığımız tel şey araçların yasal bir şekilde yarışmasını sağlamaya çalışmak.”

“Bazı takımların diğerlerinden daha fazla zarar göreceğini söyleyemeyiz. Bu ne kadar ekstrem olduklarına bağlı olacak ancak çok aşırı olan motor haritaları gördüm. Ve sizi temin edebilirim ki bu sadece tek bir takımda değil.”

“Egzoz gazlarının aracın aerodinamik performansı üzerinde etkili olduğunu biliyoruz ancak burada önemli olan etkinin minimuma indirilmesi. Egzoz gazlarını tamamiyle farklı amaçlar için kullanmamalılar.”

“Bu kütle amortisörlere benziyor. Aerodinamik açıdan ilk başta normallerdi ancak geliştikçe daha ekstrem noktaya ulaştılar. Araçta 4,5 6 kütle amortisör oluyordu ve açıkçası aerodinamik hedeflerle kullanıyorlardı. Artık bir şeylerin yapılması gerektiği noktaya gelmişlerdi. Kütle amortisörlerdeki gibi olaya yaklaştık.”

“Kurallarda değişiklik yapmadık. Sadece insanların kuralları aşmasına bir son veriyoruz.” dedi.

Whiting, egzoz yasağı konusunda Britanya’da ne kadar gaz akışına izin verileceği konusunda takımlarla görüşmelerin sürdüğünü, farklı takımların  motorlarına göre farklı taleplerde bulunduklarını söyledi.

Whiting “Henüz sonlandıramadığımız bir kaç nokta var. Motor üreticileriyle görüşmeler yaptık ve aerodinamik nedenlerden ötürü yasal olmadığını düşündüğümüz bu olanlara odaklandık.”

“Motor freni gibi mükemmel seviyede ayarlanmış bölümlere etki etmek istemiyoruz. Bunları kullanmalarından dolayı mutluyuz ancak biz aşırıya kaçılmasını istemiyoruz.”

“Sürücü ayağını gazdan çekiyorsa o zaman 12000 devirde gaz akışının % 10 olabileceğini söylüyoruz. 18000 devirde ise % 20 açık olabilir. Bir motor üreticisi ise kabul edilebilir nedenlerden dolayı biraz daha fazlasını istiyor.”

“2009’a dönüp o zamanki verilere bakma şansımız var. O zamanki verilere dönebiliriz. 18000 devirde % 28 gaz akışı oluyordu ve bu mükemmel uyumlu istek olabilir.” dedi.

Whiting, gelen yasaklamalar olmasaydı sonuçlara itiraz edebilecek takımlar olduğunu söyledi.

Whiting “Monaco’da protestoya yakındık ve ben o takıma bu konunun peşini bırakmayacağımıza dair söz verdim. Onların, sezon sonuna kadar sistemlere izin vereceğimiz konusunda endişeleri devam etti.”

“Takımlara bu opsiyonun açık olduğu vurgusunu yaptım. Herkes belli bir seviyeye kadar bunları yapıyor ancak bu konuda mantıklı olmalıyız ve durumu kontrol altında tutmalıyız.” dedi.

 


Yorumlar

  1. Bir diğer konu, bu kurallar RBR yi yavaşlatmak için mi yoksa Ön grup ile orta sıraları birbirine yaklaştırıp DRS lastik stratejisi derken onların arasında rekabet oluşturmak mı

  2. Yahu Monaco da soz verdigin takim Virgin, olsalar nolur olmasalar nolur.. Williams mi itiraz etti? bir dunya muhendisleri var, 2 boruyu bi kanada yonlendiremiyorlarmiymis? tovbe tovbe..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir