Almanya GP İddaa Programı ve Yorumları

Geçen yarış Fernando Alonso’nun kazanması, Ferrari’nin yine geçen seneki gibi şampiyonada Red Bull’u zorlayıp zorlayamayacağı sorunu akıllara getirmişti.

Alonso da sürekli olarak Britanya galibiyetinin egzoz kuralındaki değişikliğe değil, araca eklenen güncellemelere bağlı olduğunu ifade etmişti.

İlk gün çalışmaları gösteriyor ki Ferrari gelişmiş, Red Bull olduğu gibi ama McLaren biraz geri düşmüş, özellikle tek turda. Çünkü lastik ısıtmada çok sorun yaşamamalarına rağmen tek turda bile Ferrari’ye kaybedecekler görüntüsü hâkim.

Lastik ısıtmasından konu açılmışken bu hafta sonu Nürburgring’de beklenen serin hava, belki de yağmur, ısıtma sorunlarını tetikleyecek. Ferrari ve Sauber gibi takımlar bu konuda özellikle sıkıntılı. Yeni set lastiklerindeki ilk turlarda zorlanacaklar ama eğer 4-5 turun ardından lastiklerine zarar vermezlerse daha az pitstop yapma şansları var. Pirelli de zaten tek pit olabileceğini belirtmişti. Sanırım bunu Sauber’i işaret ederek söylemiştir.

Yağmur yağarsa işler tamamen tersine dönebilir. Nürburgring’de bir yağmur beklentisi her zaman var ama asıl soru: Ne zaman ve nasıl?

Sıralama

Açıkçası eski egzoz kuralına dönüş, Red bull’un tek turdaki başarısının devamı yine onları ön plana çıkarıyor. Ferrari’de özellikle Alonso ciddi bir rakip. Vettel-Alonso-Webber üçlüsünün mücadelesi bekleniyor. Lastik ısıtma ile ilgili durum Cumartesi günü çok önemli. Çünkü bazı pilotların yumuşak lastiklerde ilk turunda iyi derece edemeyeceklerini düşünerek birkaç turluk benzinle turlayabilirler. Hava ve pist sıcaklığı arttıkça Alonso tehdidi güçlenir ama serin kalırsa Vettel’in liderliği kaçınılmaz gibi.

Yarış

Açıkçası uzun sürüşlerde Webber’in turları dikkat çekiciydi. Yakıt yükleri bilinmez ama Alonso ve Vettel’inkilere göre Webber daha iyi göründü. Sıralamada sıkıntı yaşamazsa Avustralyalı pilot, bana göre galibiyetin ilk adayı. Vettel ile Alonso ikinci sıra için aday ama Massa, her an bir sürpriz yapacakmış gibi görünüyor. Turları gerçekten iyi. Sıralamada lastik ısıtmasında sorun yaşamaz ve önlere yakın kalırsa dikkat edin. Oynamak için cidden riskli. Çünkü yağmur ihtimali de var. Oynamak isteyen Webber’i deneyebilir.

Grup A (Alonso-Hamilton-Vettel-Webber): Bana göre yarışın galibi büyük ihtimalle buradan çıkacak. Massa riskini unutmamak kaydıyla. Yine yarış için söylediklerim burası için de geçerli ama eğer Massa öne çıkarsa takım emri uygulanması kaçınılmaz. Bu durumda Alonso’nun şansı aratar. Ama Webber, sıralamada iyi olur, yarışa da iyi başlarsa bu tehlikeden uzak kalır. Webber-Vettel-Alonso sırasına şans veriyorum. Hamilton’un bu hafta sonunu en az hasarla kapatmaya çalışacağını düşünüyorum.

Grup B (Button-Massa-Rosberg-Schumacher): Massa’nın bir ön gruptakilerin başına bile bela olabileceğini düşünürken burada aksilik olmazsa -yağmur, kaza, sıralamada lastik ısıtma vs- geçilmez. Denenebilir.

Grup C (Di Resta-Heidfeld-Petrov-Sutil): Bu grupta normalde Renault pilotlarının önde olacağını söylerdim ama takımın egzoz konusunda vereceğiz karar -ki yeni düzen ile dayanıklılık sorunu oluşabilir- , Force India pilotlarının antrenmandaki uzun sürüşleri görülünce “acaba” diyorum. Bir de, sıralamanın son seansına kalan takım bana göre kaybeder. Çünkü büyük olasılıkla bu takımlar son seansa kalamazsa bile 11-13 arasında olacak. Son seansa kalan da çok zorlanacak ve ancak 8-10 arasında olacak. Son seansa kalan hem lastik yemiş olacak hem de buna karşılık kazanımı pek olmayacak. Kalkışta da hiç kullanılmamış lastiklerle arkadaki takıma geçilecek. Çok bilinmeyenli denklem. Di Resta’nın burada Alman takım arkadaşını ve Heidfeld’i geçebileceğini tahmin ediyorum. Ama dediğim gibi riskli.

Grup D (Alguersuari-Barrichello-Buemi-Kobayashi): Kobayashi ve Sauber’in, bu grupta kendini öne çıkardığını düşünüyorum. Sıralamada lastik ısıtmada biraz sorun yaşayabilirler ama yarış stratejilerinde diğerlerini geçebileceklerine inanıyorum. Toro Rosso’lar arkalardan başlayacak ve bana göre lastik ısıtmalarda büyük sorun yaşamazsa Japon pilota yaklaşamayacaklar; Barrichello ise sağı-solu belli olmayan Williams ile ne yapabilir bilemiyorum. Dereceleri de parlak değil. Aslında tur derecelerinde öne çıkan da yok, doğruyu söylemek gerekirse. Lastik sorunu çözülürse Kobayashi, yoksa burası karışır.

Grup G (Chandhok-Kovalainen-Maldonado-Perez): Lotus ve HRT, burada ancak olaylı bir yarışta öne çıkar. Maldonado ve Perez konusunda Sauber ile Meksikalı favorim. Sauber’in lastik sorunu burada da devreye giriyor tabi. Ama Perez bana göre bu grubu avlar.

Grup F (D’Ambrosio-Glock-Liuzzi-Ricciardo): Riskli bir grup daha. Glock’un çalışmaları ve formu daha iyi. HRT, Virgin’e yaklaşıyor gibiydi ama burada bunu başaramadılar. Risk almaya değer diyorsanız Alman pilotu evinde yazabilirsiniz.

Oynanabilecek kupon: “SİSTEM” – Massa (Grup B) – Perez (Grup G) – Kobayashi (Grup D) – Di Resta (Grup C)

Bol şans

Gökhan KAMİL


Yorumlar

  1. Massa (Grup B)
    Sutil (Grup C)
    Kobayashi (Grup D)
    Perez (Grup G)
    Glock (Grup F)
    bunlar tutmuş

  2. grup A vettel
    grup B massa
    Grup G perez
    grup c heidfeld

  3. B grubu Massa yada Schumacher.
    Schumi den 4. lük bekliyorum bu hafta

  4. Kazım ÇOKYAVAŞ avatarı
    Kazım ÇOKYAVAŞ

    yorumlarınıza katılmakla birlikte
    iddaadaki yarış kazanma oranlarının Vettel banko olmadığı halde çok düşük olduğunu
    Webber ve Alonso için ise fazla yüksek olduğu kanısındayım.
    Sırf orana bakarsak bence şansları eşit olan bu üçlü içinden Webber ve Alonso'ya oynamak kötü bir tercih olmaz.

    Oynanabilecek kupon:
    Webber veya Alonso (Grup A)
    Massa (Grup B)
    Sutil (Grup C)
    Kobayashi (Grup D)
    Perez (Grup G)
    Glock (Grup F)

    Bol şans

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir