Nurburgring Günlükleri: Webber Üst Üste İkinci Kez Polede

yazar:

kategori:

Ferrari’nin Silverstone’da Alonso ile mücadeleye geri dönmesinden sonra tüm takımlar mutabakata vararak egzoz gazları yasağının sene sonuna kadar rafa kaldırılması kararını aldılar ve böylelikle Silverstoneda Ferrari’nin başarısının aslan payı getirilen güncellemelerden mi yoksa diğer takımların momentum kaybetmesinden dolayı mı anlaşalıcaktı.Bu karar karşısında en mutlu olan takımlardan biride McLaren olmalı malum Silverstoneda sıralamala turlarında çok büyük fark yiyen McLaren’den Neale açıklamasında bu yasağın en çok McLareni etkilediğini kabul etmişti.Ferrari ise Almanya GP’sine Silverstone’da alınan galibiyetten sonra büyük özgüven ve galibiyet isteğiyle gelmişti.Webber ve Vettelde bu yarışta ekstra motivasyon ile yarışacaklarını eklerlerken Mercedeste doğabilecek bir fırsatı değerlendirmekte gecikmeyecek şekilde pusuda bekliyordu.

Aslında pistte hafta sonu boyunca çok kötü bir hava, yoğun yağmur beklentisi vardı ancak istenen yağmur bir türlü gelmedi. Ama gerçekten dendiği gibi çok kötü bir hava vardı ‘’Yaz ortasında kış’’ deyimi yerinde olsa gerek  Temmuz ayının ortasında 14 derece sıcaklık inanılacak gibi değildi. Bu durumda takımlar lastikleri ısıtmakta çok güçlük çekiyorlardı ve aşınma düzeyleri çok daha düşük seviyedeydi.Antremanlarda Red Bull yine güçlü bir grafik sergiledi ve onların en yakın takipçisi Alonso oldu.  Antremanlardan sonra Hamilton’ın çok ilginç bir açıklamayla 1 sn geride olduklarını sıralamalarda Red Bull ve Ferrariye karşı bir şey yapamayacaklarını söyledi. Acaba gerçekten böyle miydi yoksa bu bir blöf müydü?

Sıralamalardan önce yapılan son antremanlarda ise Hamilton ve McLaren biraz kıpırdanmış gibi görünüyordu fark gerçekten büyük ölçüde kapanmış ve azalmıştı. Son antremanlarda Fernando Alonsoda çok kuvvetliydi. Öyle ki son 10 dakika piste çıkmayıp diğerlerinin ne yaptığını izleyecek kadar. Vettel ise son turunda 1.31’in altına ilk kez iniyordu hafta sonunda. Bu antremanlar sıralamalar hakkında bir tahmin yapılamasını sağladı.  Red Bull ve Alonso pole için Massa ve McLarenler ikinci çizgi için yarışacaklar gibi duruyordu. Sıralama başladığında takımlar sezon boyunca izlediğimizin çok daha aksine 3 4 tur aynı lastikle tur atıp ısıtmaya çalışıyorlardı çünkü hava lastikleri ısıtmak için çok soğuktu ve bu hava koşullarında yumuşaklar ile sertler arasında çok büyük bir fark vardı. İlk seansta yeni takımlara eşlik eden pilot Kobayashi olmuştu soğuk hava kendisine ilk kurbanını bulmuştu bile. Hafta sonu boyunca lastiklerini bir türlü ısıtamamaktan şikayet eden pilot daha ilk seanstan elenmek zorunda kalmıştı. Massa ise ilk seansı lider tamamlamıştı. İkinci seansa geldiğimizde ise yine Red Bull ve Ferrari kendilerine yetecek dereceleri elde etmişlerdi bu sefer ise Nick Heidfeld sezon boyunca olduğu gibi sıralama sendromunu yenemedi ve takım arkadaşına yine geçilmek zorunda kaldı. Bu onun elini de her hafta sonu zayıflatmıyor değil. McLaren ise Hamilton ile rekabetçi gözüküyordu ve son seansta Red Bull gördüğümüz 0.5 sn kazanma alışkanlığına geri dönecekmiydi.

Son seans başladığında izlenecek iki yol var gibi görünüyordu 1 zaman turu atıp pite dönüp yeni bir set ile 1 tur daha atmak ya da sadece tek bir lastikle turlamak. Mercedesler ve Sutil 2.yolu seçerken McLaren, Ferrari ve Red  Bull ile beraber Petrov ilk yolu tercih etti. İlk turlardan sonra Webber ilk pozisyonu kapmış Hamilton ve Vettel onu takip ediyordu. Alonso ise 2.çizgiye düşmüştü. Peki ne olmuştu da McLaren bir anda bu kadar hızlanmıştı ve Ferrari geri düşmüştü. İşte buradan sonra Hamiltonın blöf yaptığı anlaşılıyordu ancak Hamiltonın bu turunda ekstra bir gayret gösterdiğini de anlamak zor olmasa gerek her ne kadar Button sorunlu bir hafta sonu geçirse de 1.1 sn fark çok büyük bir fark ve Button turunda hata yaptı desek 0.6, 0.7 sn bir hata olsa yine de Hamiltonın 0.4 sn gibi bir zaman bulduğu yadsınamaz bir gerçek. Webber çok sevdiği pistte attığı inanılmaz orta sektör zamanı ile ilk çizgiden kalkmayı hak etti ve yerel kahraman Vettel ise hayal kırıklığı yaşadı. Aynı şekilde Ferraride büyük bir hayal kırıklığı yaşadı dersek yanlış olmaz. Mercedes’ten Schumacher ise büyük ihtimalle son seansta lastiklerini ısıtamadı ve oldukça geriden start alacak ancak startlarını düşününce 7. sıraya yükselebileceği gerçeği ortada duruyor.

Cuma antreman verilerini göz önüne alacak olursak Webber yarış galibiyetine çok yakın startta liderliği vermezse de farkı rahatça kontrol altında tutarak yarışı kazanabilir bunu söylememdeki dayanak ise FİA’nın her seans sonunda dereceleri tek tek vermesi ve Cuma antremanlarında yoğunlaşılan uzun sürüşlerde Webber’in 1.36 larda dönerken Vettel’in 1.37 Alonsonun ise 1.38 ve 1.37 li derecelerde dönmesi Webberin yarış performansında da gayet başarılı olduğunu gösteriyor ancak Hamilton yarış performansı konusunu tam bir muamma takımın uzun sürüşlerde nasıl bir benzin yüküyle çalıştığını anlayamadığım için bir yorum yapamayacağım ama Webber’in çok istikrarlı olacağını düşünüyorum.

Yarın %60 %70’lik bir yağmur beklentisi var ve gridde bazı takımların bu ayara yoğunlaşmış olabileceğini düşünüyorum Mercedes GPler belki ve Button yağmuru da hesaba katarak farklı bir ayarla yarışa çıkmış olabilirler ve yarın çok sürprizlere gebe bir yarışta izleme olanağımız var. Umarım güzel bir yarış olur.

Son olarak bu sıralamalardan sonra Ferrarinin Silverstone’da o kadar hızlı gözükmesinin nedeni her iki duruma da bağlı izlenimi oluştu bende. Ferrari sonuçta gelişmiş ancak Red Bullun önüne geçmesi ise egzoz gazı yasağından dolayı kaynaklanmış. Ancak yarın yine Alonso podyumu zorlayabilir lastik aşınmalarının az seviyede olduğu düşünülürse ve stintlerde Ferrari’nin daha iyi lastik kullandığı düşünülürse neden bir podyum gelmesin ancak tekrarladığım gibi Egzoz gazı yasağı kuralının kalkmasıyla beraber Red Bull ve McLaren eski formuna kavuşmuş gibi gözüküyor. Yarış Analiziyle tekrar görüşmek üzere…

Samet Demirel

 


Yorumlar

  1. Yapıcı eleştirilerin için teşekkür ederim yazdıkça onlarda gelişecektir diye düşünüyorum

  2. yazı için çook teşekkürler. yazılarını takip ediyorum, çok güzel bir dil kullanıyorsun.

    yazdıktan sonra baştan dikkatlice okuyup virgüllere dikkat edersen ve bazı cümleleri ayırırsan çok iyi olur. ben de makale yazıyorum ve çeviriyorum, bunun ne kadar zor bir şey olduğunu biliyorum. ama buna dikkat edilmezse de anlatım bozuklukları oluşuyor durduk yere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir