Zorlayıcı Hungaroring

 

Kıyasıya bir rekabete sahne olan Almanya GP’sinde zafere Hamilton ve McLaren ulaşırken Vettel ilk kez podyumun dışında kalmıştı. Tüm bunlara rağmen kimsenin dinlenmeye zamanı yoktu çünkü bir an önce garajları , motorhomeları toplayıp Macaristan’a geçmeleri gerekiyordu. Hungaroring pisti takvimdeki en zorlayıcı pistlerden biri. Kıvrımlı yapısı, çok az sayıdaki düzlükleri , çok fazla sayıda viraj bulunması ve yüksek sıcaklıklarla birlikte pilotlar için takvimdeki en zorlayıcı yarışların başında geliyor Macaristan GP’si.  Pilotların birazcık olsun dinlenebilecekleri tek yer Start Finish düzlüğü. Pistin geri kalan bölümünde sürekli araçla uğraşan pilotlar bir turda çok fazla efor sarfediyor. Üstüne birde 30 dereceye çıkan sıcaklıkta eklenince inanılmaz bir sınavla karşı karşıya geliyor pilotlar.

Takvimde Monaco ve Singapur GP’lerinden sonraki en yavaş yarışlara ev sahipliği yapan pistte takımlar yüksek downforce seviyeleri ile yarışıyorlar. Bu yönüyle Monaco GP’sine çok benzer bir pist.Bundan dolayı ‘’Evleri olmayan Monaco’’ diye de adlandırılıyor pist. Ve buda Red Bull’un yine daha rekabetçi olacağı anlamına geliyor. Sıralamalarda yine büyük favori Red Bull ancak geçen seneden itibaren McLaren ve Ferrari’de bu konuda büyük atılımlar attılar ve Red Bull’un rahat bir yarış çıkartamayabileceği aşikar. Monaco GP’sinde de Red Bull sıralamalarda üstündü  ancak yarışta hiçte rahat olamamıştı.

Macaristan pistinde iyi bir denge ve çekiş olmazsa olmazlardan. Burda aerodinamik etkinlik biraz daha aşağı seviyeye düşüyor. Pistte bir turda çok iyi bir ritim tutturmanız gerekiyor her viraj birbirini takip ediyor aynı bir yapbozun parçaları gibiler bundan dolayı bir virajda hata yaparsanız bu diğer viraja girişinizide etkileyebiliyor.

Pist lastikler üzerinde zorlayıcı bir pist değil. Bu yüzden olsa gerek Pirelli de bu yarışa daha yumuşak olan hamurları getiriyor. Bu konuya en çok sevinecek takım hiç kuşkusuz Ferrari olacak. McLaren ise soğuk havaları daha çok sevdiği için Hamilton lastikleri tütekebileceklerinden endişe duyduklarını söylemişti. Red Bullun ise sertleri daha çok sevdiği aşikar ama yumuşaklarda da bir o kadar rekabetçiler.

Turun %58’i tam gaz geçiliyor bu oran Monaco ve Singapur’dan sonra takvimdeki en düşük oran. Bu yüzden motorlar daha rahatlar bu yarışta ancak bu yönden rahat olmalarına rağmen aşırı ısınmadan dolayı da takımlar büyük radyatör yarıklıkları kullanıyorlar bu da performans ile güvenlik konusunda bir uzlaşıyı gerektiriyor. Frenlere burada da çok büyük bir iş düşüyor. Pilotlar tur başına 50 kez vites değiştiriyorlarki buda takvimdeki yüksek sayılardan biri. Buda bu pistte son süratin değil hızlanmanın çok daha önemli olduğunu gösteriyor. Viraj çıkışlarında ne kadar çabuk ivmelenebilen bir aracınız varsa o kadar başarılı olabilirsiniz. Pit yolunda kaybedilen zaman 17.1 sn gibi düşük bir zaman. Pit yolunun kısa olması bu yarışta takımların fazla pit yapmaları anlamına gelebilir. Hava da sıcak olacağı için pist her ne kadar çok zorlayıcı olmasada-lastikler üzerinde-  Pirelli lastiklerini tüketebilir.

Geçen yıl düzenlenen yarışta Red Bull’un ezici bir üstünlüğü vardı. Sıralama turlarında Red Bulllar diğer takımlarla resmen dalga geçmişlerdi. 1.2 sn gibi absürd bir fark vardı S.Vettel ile F.Alonso arasında. Bundan daha da vahimi McLaren 1.7 sn gibi çok büyük bir fark yemişti. Yarıştada bu ezici üstünlük devam etmişti Vettel’in yaptığı hata olmasa duble yapmaları işten bile değildi. Webber ise yumuşak lastiklerle 44 tur giderek müthiş bir stratejiyle elini kolunu sallaya sallaya finishe gelmişti. Hafta sonu Red Bullarla birazcık olsun rekabet edebilen tek araç Alonso olmuş ve o da Vettel’in hatası sonucu onu ekarte etmeyi başarmış ve 2.sırayı elde etmeyi başarmıştı.

Geçen senenin ışığında bu senede Red Bull’un çok rekabetçi olacağı sonucunu çıkartabiliriz. Son yarışta büyük hasar alan Vettel burada pole pozisyonu ve yarış galibiyetini alabilir yaz tatili öncesi. Ama pusuda bekleyen Hamilton , Alonso ve Webber tehditini es geçemeyiz. Belkide DRS sistemininde gelmesiyle sıkıcı bir yarıştan uzakta eğlenceli bir yarış izleyebiliriz. Sonuçta burada her zaman sıkıcı yarışlar izledik Macaristan’da. 2006 gibi ultra şartların oluşması gerekti iyi bir yarış izleyebilmemiz için. Ancak bu sene çok farklı özellikle Nurburgring’i gördükten sonra…

Yarışın tarihine baktığımızda  sıralamalarda Ferrari ve McLaren’in 7’şer galibiyeti bulunuyor.Yarışlara baktığımızda ise en başarılı takım McLaren 9 galibiyetle, özellikle 2005 yılından itibaren ezici bir üstünlüğü var McLaren takımının. Son yapılan 7 yarışın 5’ini McLaren kazanmış. Bu dönemde McLaren’den başka yarış kazanan takımlar 2006’da Button ile Honda, 2010’da Red Bull ile Mark Webber olmuşlar. Çoğu pistte en başarılı takım olan Ferrari’nin ise burada sadece 5 Zaferi bulunuyor ve Williams’ında gerisine düşmüş durumda İtalyan takım. Williams’ın burada 7 zaferi bulunmakta. Bir diğer ilginç anektot Ferrari 2004 senesinden beri burada galibiyet yüzü göremedi. 25 yarışın 11’ini pole pozisyonundan kalkan pilotlar kazanmışlar. Son 10 yarışın ise 5’inde pole pozisyonunu kazanan pilotlar yarışı kazanmışlar. Umarım Nurburgring kadar olmasa bile güzel bir yarış izleriz…

Samet Demirel

 


Yorumlar

  1. Evet onu da unutmayalım haklısın 😀

  2. alonso bu pistti cok iyi biliyor bu pist onun galip geleceği bir pist 2006 da spin atıp bariyerlere carpmasa 15.nci başlayıp 1. bitircekti schumahere muhteşem atak yapmıştı dıştan müthiş gecmişti ben alonsoya güveniomm

  3. Geçen sene bu pistte şumiyi bizleri ayağa zıplatarak geçmeyi başaran Barrichello'yu da hatırlayalım lütfen 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir