FIA, Kazalarda Daha Hızlı ve Doğru Karar İçin Yazılım Geliştirdi

yazar:

kategori:

Racewatch tarafından geliştirilen bu yazılım, 2008’de üretildi ama seneler içinde gelişimi üzerine çalışıldı.

Gareth Griffiths’in geliştirdiği sistemde komiserlerin daha iyi bilgilendirilmesi ve eşzamanlı olarak karar vermelerine yardımcı olma adına video, GPS verileri, zamanlama yazılımı ile bağlantılı olacak.

Griffiths: “Zamanlama ve GPS olan kameralar denedik. Böylece aracın tam olarak nerede olduğunu biliyorduk.”

“Ardından olayı teşhis etmek için verileri analiz etmeye başladık. Yazılım, uyarı veriyor ve otomatik olarak (Yarış Kontrol’deki) Riedel teknisyenlerini doğru kameralara yönlendiriyor; şimdi olduğu gibi olayı aramak için uğraşmıyorlar. Birkaç saniye içinde Charlie (Whiting), güvenlik amacıyla veya komiserlere gösterme adına olaya bakabiliyor. Otomatik oluyor.”

“Mesela algoritma, iki GPS sinyalinin yakınsamasını analiz edebilir ve arkadaki aracın öndeki araçla farkı 5 saniyeden 2 saniyeye indirmesinin ne kadar süreceğini değerlendirebilir. Ardından ikinci aracın, ilk aracın arkasında ne kadar uzun süre kaldığını ölçebiliriz. Eğer zaman kaybı yoksa, kaza da yoktur.”

Bu sistemle kimin suçlu olduğu, direksiyondaki girdiler ve diğer telemetri verileri de analiz edilebiliyor ama son karar yine de Charlie Whiting ve komiserler kuruluna kalıyor.

Griffiths: “Veriler, bir aracın normal davranıp davranmadığını gösteriyor. Böylece biz, yaklaşan bir araç olduğunda neyin değiştiğini görebiliyoruz”

“Sarı bayraklar altında hızlı gitmelerde alarm veriyor ki bu durumu gözle ayırt etmek zordur. Ama yine de olayı komiserlere bildirmek Charlie’ye, ceza verip vermeme de komiserlere kalmış”


Yorumlar

  1. demek o paranoyak cezalarda yazılımın katkısı var 🙂

    bozuk o yazılım, değiştirin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir