Kanatlarını Son Anda Açan Red Bull ve Vettel

yazar:

kategori:

Sezon ortası getirilen egzoz gazı kısıtlamalarından sonra ilk olarak İngiltere’de Ferrari’ye daha sonra ise Nurburgringde McLaren’e karşı sönük yarışlar geçiren Red Bull’un Macaristan’da neler yapacağı çok büyük merak konusuydu. Özellikle geçen hafta sonu efsanevi Nurburgring pistinde çok düşük profilli bir yarış geçiren Red Bull sıralamalarda pole pozisyonunu kazansada yarışta çok düşük bir performans göstererek McLaren ve Ferrari’ye cevap verememişti. Peki ne olmuştu da bir anda Ferrari ve McLaren Red Bull’un önüne geçmişti. Red Bull bu sorunları anlayamadan hemen Macaristana gelmek zorundaydı.

Pirelli buraya en yumuşak hamur setini getirmişti. ‘’Süper Yumuşak ve Yumuşak’’ lastik setinde Ferrari en başarılı takım gibi duruyordu. Red Bull sene başından beri bu lastikleri çok çabuk tüketiyordu. Bu da Red Bull’un endişe duyacağı bir noktaydı. Cuma günü yapılan antreman turlarında McLaren ile Hamilton haftaya süper bir başlangıç yaparak iki antreman seansını da ilk sırada bitirdi. Ferrari ile Alonso da çok iyi turlar yakalmıştı ve Red Bull ilk defa sıralamalarda tehlike altında gibi duruyordu. McLaren Süper Yumuşak lastiklerle Red Bull’dan 0.2-0.3 saniye kadar hızlıydı Cuma antremanlarında.

Hamilton ise bu durumdan çok memnun gibi duruyordu. Özellikle Süper yumuşak lastiklerle performanslarının iyi olmasından çok mutluydu. Lewis Hamilton ve McLaren takımı artık pole pozisyonu kazanabileceği konusunda umutluydu. Ferraride ise Alonso mutluydu ancak son sektörde gelişmeleri gerektiğini söylüyordu. Zira son sektöre kadar gayet iyi olan Fernando Alonso sadece son sektörde 0.3-0.4 sn fark yiyordu Hamilton’dan. Red Bull’a bakacak olursak pilotlar araçlarından hiçte memnun değillerdi. Vettel ve Webber takımı gelişme konusunda uyarıyorlardı.

Tüm bunlar Red Bull’u endişeye düşürmeye yetmişti ve takım bu sezon ilk kez özel izin alarak Cuma akşamı araç üstünde tekrar çalışmaya başladı. F1’de her takım bir hafta sonu piste gelecekken geçen yılın verilerini karşılaştırarak, Simulasyon verilerine bakarak genel bir ayarla piste çıkar ve bu zeminin üstüne diğer setupları ekleyerek hafta sonu sıralamalara hazır bir hale gelir. Ancak bu noktada aracın temel ayarlarında bir sıkıntı varsa pist verilerine göre bir çalışma yapmaları kaçınılmaz olur ve Red Bull’da Cuma akşamı bu çalışmayı yapmış olmalı.

Cumartesi antremanlarına geldiğimizde Red Bull ve Sebastian Vettel bu sefer daha güçlü gözükmeye başladı ve son dakkalarda attığı turla beraber 3.Antremanları 1.sırada noktalamayı başardı. Fernando Alonso ise Vettel’i takip eden pilot olmuştu. Artık sıralamalar öncesi takımlar son çalışmalarını yapmak için garajlara koyuldular ve sıralamanın gelmesini beklediler.

Sıralama seansı ‘’Acaba Red Bull bu sefer alt edilebilecek mi? McLaren antreman seansındaki güçlü formunu sıralamalara yansıtabilecek mi? Fernando Alonso sıralamalarda aracını ilk çizgiye yerleştirebilecek mi?’’ gibi sorularla başlıyordu. İlk seansta favori takımlar piste daha sert olan -Yumuşak- hamurlarla çıkarak geri kalan seanslar ve Pazar günü için Süper Yumuşak lastik saklıyorlardı. İlk bölüm Fernando Alonso liderliği ile son bulurken Buemi zayıf 3’lüye eklenen isim oluyordu.

İkinci seansa geldiğimizde McLaren ile Hamilton değişik bir karar alarak diğer takımların aksine Yumuşak lastiklerle devam etme kararı aldı ve bu da Hamilton’ın diğer pilotlara göre bir set daha yeni hamur saklayacağı anlamına geliyordu. Hamilton bu turuyla o esnada çok zaman ve sıra keybetmedi ancak yarın fazladan bir set lastiği çok şeyleri değiştirebilir. Çin’de de bu taktiğin bir benzerini deneyen Hamilton yarışta yeni lastikleriyle zafere uzanan isim olmuştu. Son seansa Ferrariler, McLarenlar, Mercedesler, Red Bulllar ve Sutil ile çaylak Perez kalmıştı.

Son seans başladığında Büyük 3’lü piste hemen çıkarken bunlarla başa çıkamayacağını anlayan Mercedes pilotlarıyla, Sutil ve Perez garajda bekleyip tek bir turla yetinip daha temiz lastiklerle yarışa başlamayı göze alıyorlardı. Atılan ilk turlarda Hamilton, Vettel, Alonso sıralaması oluşmuştu. ’’Acaba bu sefer pole pozisyonu Gri Kampa mı gidiyordu? ’’ Son turlar başladı Vettel son turlarda derecisini 0.3 sn galiştiriyor ve son anda pole pozisyonunu alıyordu. Hamilton ve McLaren  ise hayal kırıklığına uğramıştı.Kaybedilen 1 sıra gibi duruyordu ancak 1 sıradan çok daha fazlasıydı. Hamilton gridde kirli taraftan kalkacaktı. Ve bu da startta çok daha fazla patinajda kalması demekti. Button ise 3. sırayı alarak McLaren’in formunu gözler önüne serdi. Sıralamaların son seansında en büyük sürpriz Massa’nın takım arkadaşı Alonso’yu geçmesi oldu ki bu sezon ilk kez Alonso bir sıralama turunda takım arkadaşına geçilmiş oldu. Mercedes’ten ise Rosberg’in üstün sıralama performansına tanık olduk. Schumi her zamanki gibi düşük profilli bir sıralama turu geçirdi ancak startları iyi olan ”Yaşlı Kurt” bu sezon yarış temposunda Rosberg’ten daha hızlı yarışlar çıkarttı sezonun genelinde. Özellikle Son 4 yarış Avrupa GP’sini saymazsak daha iyiydi yarış temposunda.

Yarın için neler olacak çok büyük merak konusu özellikle Vettel’in polü alıp Hamilton’ı ikinci çizgiye itmesi çok kritik bir noktaydı. F1 Takvimin temiz çizginin en önemli olduğu pistler arasındaki Hungaroring’te geçmiş zamanlarda 2.sıradan start alan pilotlar hep zorlanarak kalkmışlar. 2007 Heidfeld, 2008 Kovalainen, 2009 Vettel, 2010 Webber hep startta yer kaybetmişler ve Hamilton’ında yer kaybetmesi muhtemel. Sadece Hamilton değil kirli çizgiden kalkacak diğer  pilotlarda tehlikede. Kirli taraftan kalkan pilotlar hep daha çok patinajda kalıyorlar ve geçmiş senelerdeki yarışları izleyen arkadaşlar helikopter kamerasından soldan kalkan pilotların nasıl bir ivmelenme ile kirli çizgideki araçları geçtiklerini göreceklerdir. Ancak Hamilton’ın yarış için sakladığı bir set Süper Yumuşak lastikte pist üstü pozisyon kazanmasını sağlayabilir. Sonuçta DRS’nin gelmesiyle de kolay ataklar seyredebiliriz. Fernando Alonso ise yarın neler yapabilir ? Bilmiyorum ancak yarın Massa startta Alonso’nun önünde dönerse neler olur ? İzlemesi çok zevkli olacak. Son olarak yarın güzel bir yarış dileğiyle.

Görüşmek üzere…

Samet Demirel


Yorumlar

  1. Güzel bir yazı,eline sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir