Lauda'dan Schumacher'e "Bırak" Tavsiyesi

yazar:

kategori:

Lauda, 2 senelik ayrılığın ardından 1982’de spora dönmüş ve 1984’te şampiyon olmuştu. Hemen bir sene sonra 1985’de o sezonun şampiyonu McLaren’den takım arkadaşı Prost’un 73 puanına karşılık 14 puanda kalınca emeklilik kararı almıştı.

Motor Sport dergisine konuşan Lauda: 1985’teki kendi sezonu ile Schumacher’in 2011 senesini karşılaştırdı.

Lauda: “Michael’in dönüşüne hep büyük destek vermiştim. Çünkü ben de geri dönmüştüm ve nasıl olduğunu biliyorum. Geçen sene bu farklı araçlara alışması için zamana ihtiyacı olduğunu anlayabiliyorduk; artı test yapamama handikabı vs. Eğer bir şeyler olacaksa bu seneninin son şansı olduğunu hissettim ve bu sene, son sene ile aynı gibi”

Schumacher’in menajeri Sabine Kehm, Alman pilotun emekli olacağını ifade eden haberleri yalanlamıştı ama Lauda, yenilen bir pilotun asla kendini rahat hissedemeyeceğini ifade etti.

Lauda: “Schumacher’in geçmişindeki kadar iyi bir performans göstermek isteyen her sporcunun kendisine dürüst olması gerektiğini düşünüyorum. (Schumacher) sürekli olarak zamana ihtiyacı olduğunu vs söyledi; kendini gerçekten bu işten keyif alan rahat birisi olarak ortaya koydu. Ama içinde hiç rahat değil. Çünkü hiç bir üst düzey pilot, yenilmekten keyif almaz. Eğer ifade ettiği kadar rahat olsaydı, Mercedes ona emekli olmasını söylemeli”

“Formula 1’de eğlence amaçlı yarışamazsınız. Sonuçta kendisine sormalı ‘Bunu yapabilir miyim, yapamaz mıyım?’ Dürüst olmak gerekirse Schumacher’in başarılı olacağını düşünmüyorum. Daha hızlı gitmek istediğinizde her şeyi denersiniz ve her şeyi deneyip yine de bir şey olmuyorsa artık tamamdır. Hâlâ çabaladığından eminim ama bir gün bunu yapamayacağını fark edecek ve sonrasında bir karar verecek.”


Yorumlar

  1. Süper bir alıntı yapmışsınız. Evet rosbergle aynı motivasyonda olmaları beklenemez. Birisi kendini ispatlamalı, diğeri yani schumi daha spesifik işlerle uğraşmalı, daha istikrarlı ve sürekli rekabetçi olabilecek bir araç arayışında. Eğer schuminin motivasyonu sadece sıralamalarda rosbergi geçmek olsaydı emin olun bunu yapardı, ama mercedes gp gelişemezdi.Schumninin büyüklüğü küçük hesap yapmamasında zaten o hedefe yaklaştığında bir avcı gibi avına nasıl odaklandığını biliyoruz. Sabredilirse schuminin sürek avının sonucunu hepimiz göreceğiz. Kanada gp de hedef ortaya çıktığında nasıl rahat hareket ettiğini unutmayalım oysaki schuminin kariyerinde sıradan yarışlardan biridir. Öte yandan FİA nın aptalca lastik, test sınırlaması ve araçları yavaşlatmaya, hızlı gitmekten çok konsepte uygun hareket etmeye yönlendiren araç paketleri eskiden girilebilen riskleri mümkün kılmamakta ve bugün aerodnamik paketi en iyi olan aracı ileri itmektedir. Bu araçla schumi gaza yüklense lastik kuralına takılır. Eğer bu kurallar olmasa bu tarz araçlarda hedefe en azından bazı yarışlarda gidebilirlerdi. Yaratılan teknoloji tekeli ile aslında sürpriz yarışların önü tamamen tıkanmaktadır. Artık gerekirse 10 metre geç frenaj yaparım demek 10 larca turun lastiklerin hesabını yapmak demek. Bu bakımdan schumi aslında tek yarışlık işlerle uğraşmıyor. O araç paketinin rekabetçi olmasını önemsemek zorunda.bunun dışında öndekilerin hata yapması gerekiyor.

  2. Pişir pişir bulgur aşı yee. Shumi kadar rahat adam geçebilen varmı bence yok.Alonso ve Hamilton onlar biraz daha kaliteli ve yetenekliler. Alonso bile Shumiye rekabetci araç verilse şampiyonluğa oynar diyor,bilmişler hala bulgur aşı yiyor.Pee

  3. ayrıca bu yıl mercedes in en iyi başarısını(Dördüncülük-Kanada) Schumacher gösterdi…

  4. biri jack villeneuve biri de bu ortalık da saçma sapan konuşuyorlar yahu sizene adam 42 yaşında ne yapacağını sana mı soracak bu kadar da olmaz sen zamanın da Mclaren la yarışıp birşeyler yapamamışın ayrıca takım arkadaşın seni 5 e katlamış SChumacher de böyle bir durum yok hem arabanın halini herkes biliyor Schumacher in bir takımda olması yeter…

  5. eeee araştıran görüyo işte.Eskiden ne savunmalar yapıyodu pilotlar geçmek yada geçilmemek adına.Şimdiki gb RDS gb önündekine tur bindirir gb geçiş yaptıracak sistemlerde yoktu.Kıran kırana pist içi rekabet oluyodu.Schumachere çirkef diyen adamlar 2-3 tane örneği zar zor toparlayıp önüne sürerler bunuda papağan gb tekrarlarlar düşünün kaç yıldır pistlerde onca senede 2-3 tane ki ben rahat şu anki bazı pilotların 2-3 çirkefliğini sayabilirim.Ama saysanda bölelerine kifayet etmez çünki kendi pilotları savunma yada geçiş için riske girdiğinde "heyt beee işte budur adamın dna larında var yarışma ruhu safkan f1 pilotu"olur başka bi pilot aynısını yapınca çirkef olur.Böyle adamlardan hep korkacan arkadaş çizginin ne tarafında durduğuna bağlı olarak yorumlarıda değişir.O yüzden schumachere bi kısmı kulaktan duyma bi kısmı bil fiil 95 li yıllardan bu tarafa takip etsede rakip olduğundan sallayabilirler sallayacaklarda insan oğlu çiğ süt emmiştir diye boşa demiyolar.Kendi gözündeki merteği görmeyip senin gözündeki çöpe laf atacak kadar yüzsüz bi çok insan var…

  6. şöyle yorumları anlasam

    sanki adamlar okuyor yorumları, bari ingilizce yazın

  7. http://www.youtube.com/watch?v=JIlmhPBFis0
    http://www.youtube.com/watch?v=8YXjQ63gV98
    scumacherın hayatından parcalar arkdaslar yanı ızlerken cok rahat bır sekılde dıyebılırsınız bu adamın hala neyını elestırıyorlar dıye bunu ızlemeden bı gun once sennayı ızledım schumıyı yerden yere vurup onun centılmen bır pılot olmadıgı rakıplerını hıc dusunmedıgını soyleyıp her zaman sennayı ovuyolar ama sennanın hayatını ızledıgımde schumacherden hıc asagı kalır yanı olmadıgını anladım ve elestırenlerın cogunun bu adamın adının sennanın onune gectıgını dusunduklerınden elestırdıgnı farkettım

  8. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Lan Kel kafa japon askeri sen schumiye iyi bir araç verdim bide otüyorsun orada araç iyi değilse nasil 1 cilik icin kapissin su anda vettel mercedesi surse sanli 1 ci olabilecekmi ne kadarm antksiz konusuyor bu adma nasil samp olmus hayret ediyorum ya bu tür açıklamalarla fanlarını kızdırıyor ayrıyetten de kendi sevgisini kaybediyor sen mezara giricen artık birak bu isleri lauda bozuntusu bak onune al eline bastonu torunlarına bak senin neyine artık f1 bak dunyana Schumi bir gün olacak o podyuma cikicak ve kendini gosterecek bunu defalarca alonso da soledi ve olede olacak o kadar!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Bu yorumları yapmaktan sıkılmadılar mı acaba?
    Canı sıkılan Schumacher'e bırak, yaşlandın, artık senden geçti, araç kötü bla bla diyor.
    Anlamıyorum ki, insanların derdi ne? Formula 1 takip ettiğim hiçbir dönemde Schumacher sempatisi taşımadım ama onun pistte olacağını bilmek beni de heyecanlandırıyor. Birçok insanın böyle hissettiğini biliyorum, başka birçoğunun da buna benzer hislere sahip olduğunu sanıyorum.
    Evet onun kazanamaması sinir bozucu, sırf altındaki araç yüzünden kötü yarışlar çıkarması üzücü ama neler yapabileceğini, potansiyelini bilmek yetiyor bazen.
    Buraya gelirken hayalindeki araç bu değildi, o şampiyon bir takıma gelmişti bunu unutmamak lazım. Mercedes aracının hızı -ya da yavaşlığı diyeyim- çoğu kişiyi şaşırtmadı mı? Sözleşmesi bitene dek şampiyon olması imkansız gibi duruyor ama bilemeyiz.
    Bir şampiyonun yüreğini asla küçümsemeyin diye bir söz var gözyaşları içinde söylenmiş. Schumacher bu sözü bir kez daha hatırlatabilir insanlara. Hem hatırlatmasa ne çıkar ki? Onun büyüklüğünden ya da başarılarından neyi eksiltir?

    Keşke hepsi sussa da biz de onun gibi bi' şampiyonun hala yarışıyor olmasından keyif alabilsek.

  10. 07.MEHMET.FERRARİ avatarı
    07.MEHMET.FERRARİ

    Bu adam sürekli birşeylere yorum yapıyor boş boş konuşuyor

  11. Mercedes(takım olarak) bir Ferrari değil. Şu anlık böyle olduğu kesin ama ileride de böyle olacak mı bilinmez. O yüzden Şumi'nin Ferrari günlerinde ki gibi zirveye mücadele edebilmesine imkan yok. Yaşlıdır, reflexleri zayıflamıştır, araca uyum sağlayamamıştır falan filan bu böyle uzunca gider ama Rosberg'e yenilmektedir. (Burada bunun aksini idda edenler açsınlar lütfen aralarında ki rekabete baksınlar) Şumi, Mercedes'in güçlü bir araçla yarışacağı zamana kadar ancak buralarda olacak. Haa diyelim ki Mercedes şampiyonluğa oynayan bir araç yarattı. Şampiyonluğa oynayan bir araç olacağı için Rosberg'i geçemeyen Şumi, o araç yapılınca mı geçecek Rosberg'i. Olayları iyi analiz etmek gerekir. Benetton şampiyonluklarına son derece saygı duysam da, Ferrari şampiyonlukları her zaman bana Fia'yı hatırlatır. Son sözüm de Şumi'yi şu haliyle izlemenin hiçbir heyecanı da yoktur. Olay kanat kırmaysa bu işin hakkını Sato daha iyi verir 🙂

  12. F1=Shumi .Hiç gördünüzmü ya da duydunuz mu Lauda=F1?.Sen Shumi'ye tavsiye verecek durumda değilsin. Kırk yıllık ustaya iş tarif edilmez:)) Biraz değiştirdim cümleyi:))

  13. Ferrari bambaşkaydı,barrichello schumi ile ilgili söyleşilerde schuminin inanılmaz derecede testlere ilgili olduğundan ve adeta fioranoda yapılacak testleri iple çektiğinden bahsederdi… 7.kez şampiyon olduktan sonra da bu durum hiç değişmemiş,bir test pilotu gibi çalıştığı ve ortaya harika bir arabanın çıktığı dönemler malesef geride kaldı,her seferde çok mutlu olduğunu dile getirse de bence ross brawn ın takımda bulunması olmasa bence de pek rahat değil gibi geldi bana da…Brawn içinde son seneler diyebiliriz,belkide 2012 onun da son şansı,ve eğer brawnı stresli görüyorsa takım içinde,mutlak suretle kendisi de içten içe rahatsızlanmaya başlar elbette ki… Testler umarım bu sene geri döner ve takımlar 2012 ye sınırsız testlerle girerler…

  14. bendende laudaya ''Kapa Çeneni ve Sus'' tavsiyesi

  15. bu testi f1 araçlarını artık sürmek çok kolay maymunlar bile kullanabilir dedikten sora bu teorisini ispatlamak için test yapmişti ve olan olmuştu 🙂

  16. Hiçbir üstdüzey pilot yenilmekten keyif almaz sözüne kesinlikle katılıyorum.Schumacher her ne kadar keyif aldığını iddaa edip alışılmış relax görüntüsünde olsa da içi kazanma hırsıyla dolu bunun için yanıp tutuşuyor ve her zamanki gibi sınırları sonuna kadar zorlayacak.Yani sözleşmesi bitene kadar!

    Herkesin merak ettiği soru sorunun ne olduğu.Kimi lastik diyor kimi yaşını söylüyor kimisi de araç ve ekibin işi bozduğnu söylüyor.Belki hepsi sorun .Ferrarideyken müthiş ekibiyle beraber Fiorano pistinde elde ettikleri verileri araca büyük bir hevesle yansıtıyordu.Takım o dönemde tek vücut gibiydi ve takımın tamamının gücünü kendinde hissediyordu.Şimdi ise durumlar çok farklı bana öyle geliyor ki takımın içerisinde kendini yanlız hissediyor.Mental rahatlığa kavuşamayan bir insan sorumluluklarına karşı asla başarılı olamaz.Sorun bence burada.Hevesle iş yapacaı bir ortamı yok .Kendisini mental olarak rahata kavuşturmadığı sürece başarı gelmez Schumi bunu farkında ve hala bunu bekliyor ve inanıyor. Elbette usta bir pilot değişimlere karşı hemen bir reaksiyon vermeli ve adaptasyonu hemen sağlamalı ama 95 ten 96 ya geçtiği dönemlerde değil.Doyumluluk noktasının da artık had safhasında.Ama inandığım gibi yeteneklerini dizginleyen bu sorunları alt ederse o zaman Michaeli gerçek anlamda izlemiş oluruz.Zor ama Alan Henry nin dediği gibi "Michael zorlukların üstesinden gelmekten asla bıkmaz."

  17. Schumacher öyle kolay pes eden bir pilot değil. İstediği başarıyı elde etmeden F1'den ayrılmaz.

  18. Bu arada Rosberg in açıklaması tüm arkadaşların yorumlarını destekler nitelikte, '' Bu araçla 7. olmak kazanmak gibi…'' demiş,daha ne bekliyoruz ki

  19. Aslında evet,o açıdan haklı,ama F1 schumi yüzünden heyecenını mı yitirdi de schumi ye bırak diyor,o açıdan ayıp etmiş

  20. Şu schumim bir podyuma çıksa da o yüzünü bir daha görsek millet şampiyon görse. MGPden umudum yok çok büyük hayal kırıklığı. Ayrıca eski şampiyonların schumachere saygısızlığı anlaşılabilir. Bir tek Hakkinen vardı gerçekten insan olan.

  21. teşekkürler,lauda biraz sinirimi bozdu da,sanırım içimi döktüm=)

  22. bence lauda senin bu dünyadan gitme vaktin geldi.

  23. aslında döneklik değil bu. adam demiş zaten: "kazanamasa da büyük olay yaratır"

    Şumiyi kazanamasa da mücadele içinde görmek istiyorum.

  24. Menejer açıkladı; Schumacher kesinlikle bırakmayacak.

    Her zaman ve şuanda olduğu gibi senin tavsiyelerinin hiç bir önemi yok Niki.

  25. Uğur Öztürk avatarı
    Uğur Öztürk

    Harika yorumlamışsınız, tamamiyle katılıyorum yazdıklarınıza, eline sağlık

  26. bırakması gerekenler varsa ferrari ve rbr nin ikinci pilotlarıdır.schumi onlardan daha iyi iş çıkarıyor.o koltuktardan birinde schumi olmalıydı.diğerindede rosberg her ikiside takım arkadaşlarıyla başedebilirler.

  27. Tebrikler. Çok yerinde oldu. Yoruma ne hacet:)

  28. Ne gaza getirmiş yaa,şimdi hale bak,döneklik bu resmen=)

  29. Bu kadar mı çark edilir yaa,ne gaza getirmiş ozamanlar,şimdi hale bak…=)

  30. Bu soruların sorulmasını, bu cevapların verilmesini, bu dedikoduların çıkartılmaını anlayamıyorum… Objektif olmak gerekirse herkes şunu rahatlıkla kabul edecektir ki Schumacher, limitlerin öteisne geçmeye çalışmasını ve bu durumun kanat kırma gibi olayları beraberinde getirmesini bir kenara bırakırsak performans açısından gayet de iyi durumda. Neden bıraksın ki? Geçerli bir sebep söyleyin. Tamam, eski performansını beklemek biraz saçma olabilir ama şu an aracın limitlerine göre en iyi yarış performansı gösteren pilotlardan bir tanesi bence. Mgp gibi bir araçla yarış kazanacak bir performans gösteremiyor diye bırakmaını istemek, kimse kusura bakmasın artniyet göstergesidir. Kaldı ki başarıya ne kadar aç olduğunu, eğlenmek için değil tekrar kazanmak için burada olduğunu görmek isteyenler Kanada yarışını indirip izleyebilirler.

    Evet Rosberg çok iyi bir pilot ve Schumiyi savunurken onun hakkının yenmesi de hoş değil, ama yarış temposuna göre bu sene Michael'in gerisinde kalıyor genellikle. Bunun da kabul edilmesi gerek. Bence Schumacher şu anda gayet iyi durumda ve Mgp ona gereken aracı verdiği takdirde tekrar kazanacaktır.

  31. Bu adam hiç schumiye destek falan olmadı ki,ortalarda F1 gündemini belirleyen isimmiş gibi dolanıp duruyo,anlamak zor bu insanları,seneler önce alonso 2 şampiyonluktan sonra mclaren da iyi denilebilecek bir sezon geçirip renault ya tekrar zorunlu geçiş yaptığında o kağnı gibi araçla orta gurupta puan savaşı verirken bu araçla olmuyo diye emekli mi olsaydı yani!?? Bu ne saçma sapan bir bakış açısı?Alonso araba sürmeyi mi unuttu yani,şampiyon olmayı,yarış kazanmayı mı unuttu!?? Mercedes gibi bir dünya devi kendi takımını kuruyor ve birtürlü aracını ilk 3 hızlı araç içine sokamıyor,suçun 7 kez dünya şampiyonu yaşlı kurt schumi de olmasında ne menfaatleri var kim bilir ki bu kadar saçmalıyorlar,Ama bu da normal,çünkü schumi mercedesten daha büyük bir marka,ve araçtan fazla kendisinin eleştirilmesi bu açıdan büyüklüğünü gösterir…
    Ayrıca tek bir yarış kazanmaya yaklaşamamış bile olan rosberg yanında sıralama turlarında mağlup oluyor diye 1,5 senedir acımasızca eleştiriliyor,geçen sene yarışlarda da temposu kötüydü ama bu sene startları ve yarışları ufak tefek kazaları da olmasa kesinlikle rosberg ten daha iyi,aksini kimse iddia edemez…
    F1 racing ağustos sayısında Nigel Mansell in schumi ve rosberg ile ilgili süper yorumunu aynen aktarıyorum: ''Michael 'ın sorunu iyi bir otomobil nasıl olur bunu çok iyi bilmesi,takım arkadaşı nico ise bunu bilmiyor,o yüzden otomobilin belini michael 'dan çok daha fazla kırıyor ve daha genç ve daha aç!! ''
    Bu yorum gerçekten bir şampiyonun şampiyonla ilgili güzel bir yorumu,iyi bir araba ve takım oluşturma çabasında 7 kez dünya şampiyonu bir pilot bazen 3-5 puan alma mücadelesinde motive olamıyorsa asla onu suçlayamayız,çünkü tek odak noktası otomobilin sağlam zeminler üzerinde gelişmesi iken rosberg gibi kendisini kanıtlama ve ilk yarışını kazanma yolunda her an motivasyon patlaması yaşayamıyacaktır..
    Yorumlarım Rosberg le ilgili küçümseme olarak algılanmasın,çok objektif olarak bakmaya çalışıyorum,ve rosberg 100 yarıştır iyi iş çıkardı ama schumi ile ilgili eleştirilere cevap verecek insan durumunda değil malesef,sadece hızlı ve istikrarlı bir takım arkadaşı…

  32. Lauda bırak diyorsa bırakmamak lazım..

  33. Azını kırarım senin Lauda, bi bırak git ya yorum yapma Allah aşkına ya,,, çıldırtma bizide burda..

  34. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Anlamıyorum Bu Yorumları Yapanları Bu Araçda Rosberg 1. Olduda Schumacher 10.mu Oldu ? Sıralamalarda Yavaşa Ama Orada bile Rosberg 7.Olsa Schumacher 9-10..Yarışta İse İşler Tam Tersi Schumacher Rosberg İle Aynı Tempoyu Rahatlıkla Tutturuyor Hatta Ondan Daha Hızlı Neye Göre Bıraksın..Anlamıyorum Gerçekten..

  35. Benden Lauda'ya tavsiye: ARTIK SUS! çünkü senden çok sıkıldık

  36. Schumacher eskisi kadar %100 olmasını bekleyemeyiz ama hala çok iyi %100 olmasa bile %95 dir şuan ama şansızlıklarda peşini bırakmadı geldiğinden beri aracı biliyoruz zaten sürekli kontra veriyor her iki pilotta.

    Lauda Schumacher'in bırakmasını gerektirecek sözleri sarfetmesini hangi yarışa bağlayabiliriz ?
    Benim gördüğüm sadece tek turda biraz yavaş kalıyor ama bu yarış ayarı ile çıktığı içinmi ? Lastik ısıtamadığı içinmi ? bilemeyiz

    Ama yarış performansı gayet iyi zaten kanada yarışını söylememe gerek yok …

    Lauda biraz daha sabır et ve konuşma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir