Teknik Analiz: 2008 İspanya Grand Prix

yazar:

kategori:

 

 

 

 

Renault R28 – Köpekbalığı Yüzgeci Motor Kapağı 

Renault, İspanya Grand Prix’i öncesi gerçekleştirdiği aero gelişiminin bir parçası olarak motor kapağını sıradışı bir şekilde gözden geçirdi. Sezonun açılış yarışında Red Bull tarafından kullanılan köpek balığı şeklindeki kanat profili (daire içinde) hemen hemen aynı şekilde Renault tarafından kullanıldı. Bu revizyon aracın arka bitiş kısmındaki etkinliği ve dengeyi düzenlemede yardımcı oluyor ve uzun düzlükte yüksek hızlarda dengeli bir gelişim sağlıyor. Bu ekleme Renault mühendislerine göre sadece Barcelona yarışı için yapılmadı ve her ne kadar gelişim değişiklikleri devam etse de sezonun geri kalan yarışlarında da kullanılacak.

BMW Sauber F1.08 – Köpekbalığı Yüzgeci Motor Kapağı 

bmw.sauber.spain

Geen sezondan bu yana bir çok takım rüzgar tünellerinde ve CFD (Sayısal Akışkan Dinamiği) aerodinamik testlerinde arka kanadın etkinliğini artttırmak açısından avantaj sağlamak amacıyla motor kapağını daha uzun kullanma yolunu bulnuş gibi görünüyor. Bu gelişimle birlikte hava akışının kalitesi doğrudan arka kanata doğru  yönlendiriliyor, yüzgeç downforce’u ve aracın maksimum hızını arttırıyor ve düşük arka kanat açılarının çalışmasına olanak sağlıyor. BMW Sauber bu felseyeye ‘mini’ köpek balığı yüzgeci ekledi. McLaren MP4-23’te bulunan stille benzerlik gösteren yüzgeç, en gerideki kenarda abartılıu bir şekilde aşağı doğru alçalıyor (üstteki kırmızı ok) ve bitimi sivri bir şekilde kesiliyor (alttaki kırmızı ok).

Honda RA108 – ‘Fil Kulağı’ Burun Üstü Kanatçık

honda.spain.nose.winglet 

Daha önceden BMW Sauber tarafından kullanılan ve aracın dengesini optimize edilmesi sağlayan ön burun üzerindeki kanatçıklar Honda tarafından revize dilerek farklı bir şekilde yorumlandı ve ilk kez İspanya’da görücüye çıktı. Önemli sayılabilecek bir downforce üretmiyor fakat onun yerine hava akımını yatay doğrultuda yönlendiriyor, aracın arka bitiş kısmına ve sidepod girişlerine giden hava akımının düzenin arttırıyor. Honda da tıpkı BMW Sauber gibi modayı takip ederek bu sene dramatic bir şekilde sidepod’ların alçak bölümlerinde daralmaya gitti, her iki taraftaki sidepod girişlerini ve radyatör içindeki alanı azalttı. Bu azaltma soğutma sisteminin etkinliğinden fazla girişlerdeki hava akışını daha etkin hale getiriyor.

Renault R28 – Revize Edilmiş Köprü Kanat

renault.rev.bridge

Bu değişim formu Renault’un Barcelona’ya getirdiği revize edilmiş aero paketin bir parçası. Üst profil daha spor bir görünüm almış ve R28’in burnu ile arasında olan farkı artırılmış olan orta kısm yarım daire şeklinde tasarlanmış. Bu revizyon bu bölgedeki herhangi bir hava akımı blokajının azaltılmasına yardımcı oluyor ve üst profilin dışa dönük kısmının derinliği sıradışı bir şekilde arttırılmış böylece kanat açısını arttırmadan daha fazla yararlı downforce üretimi sağlanmış. Bu çözüm özellikle maksimum hızın önemli olduğu uzun düzlüklerde etkinliğini gösteriyor, ön kısmın bitiş yerindeki keskinlik üst seviyede fakat bununla birlikte kıvrımlı ve üstüste virajların olduğu pistlerde bu gelişim aynı etkinlikte çalışmaya olanak sağlıyor.

Toyota TF108 – Burun Kanatçıkları

toyota.spain

Barcelona için yapılan aero gelişiminin bir parçası da Toyota’nın TF108’in burun kısmının her iki tarafında normalden biraz daha geniş kanatçıklar kullanması oldu (sarı ok ve dairenin içi). Prensip olarak Honda’nın ‘fil kulağı’ şeklindeki burun kanatlarından esinlenilip adapte edilmiş bir parça. Genel olarak downforce yüklemesinin artmasından çok hava akımını doğrudan sidepos girişlerine yönlendiriyor ve aracın arka bitş kısmı daha etkin hala geliyor. Bu çözüm özellikle Catalunya gibi pistlerde daha verimli çalışıyor, uzun düzlükler ve hızlı virajlarla birlikte, fakat bununla birlikte aracın ön kısmının dengesi önemli bir derecede gelişiyor. Her iki Toyota pilotu da yarışın kendisi için standart çözüme dönme kararı aldı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir