Spa-Francorchamps

yazar:

kategori:

 

SPA 1950 yılında takvimde olan ender pistlerden bir tanesi. İlk hali 14 km olan pist; köy yollarının birleştirilmesiyle oluşturuldu ve daha sonra güvenlik endişelerinden dolayı pist daha kısa olan günümüzdeki geleneksel yarış çizgisine ulaştı. 2007 yılında yapılan son değişikliklerle şu anki yarış çizgisi kullanılıyor.

Pist takvimdeki en uzun pist konumunda ve Monza’nın ardından en hızlı pist olarak –her ne kadar son değişikliklerle Silverstone daha hızlı densede geçen seneki sıralama turlarında atılan en hızlı turlarda SPA’nın daha hızlı olduğu sonucu çıkıyor-takvimdeki yerini alıyor. Pistte takımlar düşük downforce seviyesi ile yarışıyorlar ancak bu düşük downforce seviyesi Monzada olduğu gibi mega seviyede değil çünkü takımların büyük bir uzlaşıya gitmesi gerekiyor. Pistin 2. Sektörü F1 Takviminde Silverstone, Suzuka ile beraber aerodinamiye en fazla önem veren yer ve takımlar burada daha fazla downforce sağlayabilmek için düşük downforcedan feragat ediyorlar. İşte bu durumda takımların Monza’dan daha çok Kanada pistine benzer ayarlarla yarışa çıkmalarına neden oluyor.

Pistte en önemli etken çok değişken hava şartları. Arden ormanlarının eşiğindeki bu pistte her zaman kuru ve ıslak hava iç içe oldular. Pistin zaten çok eğlenceli olan yapısı yağmurunda gelmesiyle beraber müthiş bir yarış izletiyor seyircilere. Pirelli SPA pistinin hızlı doğasının lastikler üzerinde çok büyük bir yük oluşturmasından dolayı buraya Macaristan’a kıyasla daha sert hamurları getiriyor ki havanın çokta soğuk olmasıyla takımların lastikleri ısıtma konusunda çok zorlanacağı bir hafta sonu beraberinde geliyor bizler için.

SPA’da kötü bir araca asla yer yok ancak sürüş yetenekleri burada kendini konuşturuyor ve virajlara daha fazla hız taşıyan daha sert frene dokunup daha erken gaza yüklenen pilotlar SPA’nın kralı oluyorlar. Burda yapılan yarışların 3’te birini sadece 3 pilot kazanmış. Schumi(6),Senna(5),Kimi(4). Bu da SPA’da sürücü yeteneklerinin çok ön plana çıktığını gösteren bir unsur. Burdaki en ilginç anekdotlardan bir başkasıda pole pozisyonundan kalkan pilotların çok az yarış galibiyeti almış olması. Son 11 yılda yapılan yarışlardan sadece 2’sinde-2002 Schumi, 2007 Kimi- poleden kalkan pilotlar yarışı kazanmışlar. Bu da SPA’da her zaman sürprizlere gebe bir yarışın bizi beklediğini gösteriyor.

Bu hafta sonu ise çok daha mühim bir konu var Schumi F1 dünyasının zirve ismi bu spordaki 20.yılını kutlayacak.Yaşlı kurt için SPA’nın anlamı çok farklı daha 20 sene önce ilk yarışına burada çıkmıştı yaşlı kurt. Sadece bir bisiklet ile keşif turundan sonra Jordan ile 7.sırayı almış ve bir sonraki sezon 92 Belçika GP’sinde ilk galibiyetini kazanmıştı. Bunlardan daha sonra 90 tane daha kazanacak olan Schumi SPA’da her zaman farklı hem de çok farklı yarışlar çıkarttı. Altında nasıl bir araç olursa olsun sonuna kadar zorlayarak elde edebileceği maksimum sonuçları almayı başardı. Bu hafta sonu da ekstra motivasyonu ile çok iyi şeyler bekliyorum Schumi’den. Umarım yağmurlu bir hafta sonunda kargaşadan çıkıp bir podyum ile taçlandır hafta sonunu. F1’deki 20.yıl dönümünü.

SPA ;La Source,Eau Rouge,Radillion,Les Combes,Bruxelles,Malmedy,Pohuon,Fagnes,Stavelot,Blanchimont ve Bus Stop hepsi farklı bir hikaye farklı bir zorluk ve başarı hikayesi.SPA tamamen tarifsiz bir pist…

Samet Demirel

 


Yorumlar

  1. Eline sağlık güzel bir yazı.

  2. Yazı için teşekkürler. Bal damlamış klavyenden 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir