Pirelli Monza İçin Daha Tedbirli Kamber Açıları Belirliyor

yazar:

kategori:

Spa’daki sıralamanın son seansı bittiğinde bazı araçların lastiklerinde kabarcıklanma sorunu oluştuğu görülmüş, özellikle Red Bull olmak üzere yarış içinde bu lastiklerin tehlikeye yaratabileceği tartışılmıştı. Pirelli Belçika’da bunun, takımların benimsediği kamber açılarından kaynaklandığını ifade etmişti ki İtalyan üretici, Monza’daki yarış öncesi takımları belli bir kamber açısıyla sınırlamak istiyor.

Pirelli, takımların Monza’da en fazla 3.75 derece açı kullanmalarını istiyor ve bu şekilde düzlüklerde aşırı ısınma sorunu olmayacak, aynı zamanda takımlar, hızlı virajlarda ve şikanlarda sıkıntı yaşamayacak.

Spa’da takımlardan 4 derecenin üzerine çıkmaması istenmişti ama anlaşılan o ki Red Bull, 4.3 dereceye kadar çıkmıştı. Bununla birlikte Adrian Newey, çok az farkla sınırı aştıklarını belirtmişti. Bu aşırıya kaçma, lastiklerin düzlükte daha çok ısınmasına ve bunun sonucunda kabarcıklanma ile karşılaşılmasına neden olmuştu.

Pirelli Motor Sporları Sorumlusu Paul Hembery, her iki tarafın da Spa’da dersler çıkardığını belirtti.

Hembery: “Biraz daha tedbirli olma adına sınırları biraz düşürdük. Elimizdeki verilere göre Monza’da, Spa’daki soruna benzer şeyler yaşanacak gibi. Bununla birlikte açıkçası hava tahminine göre kuru zemin çalışması da yapacağız ve daha tedbirli sınırlar belirlemek iyi olacak”

“Belirlediğimiz sınırdan daha muhafazakâr olamayız. Çünkü daha ileri gidersek, kamberin yeterli olmaması ile virajlarda sorun yaşayabilirsiniz. Bu şeylerle ilgili dikkatli olmamız gerek. Ama takımlar için makul seviyede bir sınır belirlediğimize inanıyoruz”

Hembery, Belçika’da yaşananların tamamıyla takımlarla ilgili olduğunu yineledi.

Hembery: “Aslında tamamıyla takım kaynaklı bir sorun. Bütün takımlardan, kılavuzlarımızı izlemelerini tavsiye ediyoruz. Belki Red Bull’un önde olması ve yarışı kazanması, bütün ışıkları onların üzerine çevirdi ama diğer takımlarda da çözmeyi istediğimiz bir takım sorunlar vardı. Bu sorunları düzenledik ve ilgililerle görüştük”

Spa’daki tartışmaların ardından Pirelli ile FIA’nın, kamber açıları sınırlarını lastik kurallarına ekleyebilecekleri düşünülüyordu ama Hembery, şimdilik böyle bir hamleye gerek olmadığını belirtti ama gelecek için de garanti vermedi.


Yorumlar

  1. bildiğim kadarıyla kamber açıları belirlemek lastik üreticisinin görevi…eskidende bu böyleydi…eminim Bridgestone işlerini daha sessiz yürütüyordu…ama ne olursa olsun red bull un iyiliğine olan herşey bizim kötülüğümüzedir….

  2. hahahah 😀

  3. senenin yorumu…:D

  4. Newey 1 ağlıyorsa, geri kalan takımlar 10 ağlıyor 2 senedir.

  5. uygar yalçın avatarı
    uygar yalçın

    +1

  6. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Neweyin yaygara koparmasına engel olmak için yeni düzenleme getiriyorlar.Gerekli açıyı söyle gerisine karışma.Newey işin üç kağıdına kaçmış açıyı 4,3 e çekmiş ve yarış esnasında da korkudan kalbi duracakmış kime ne?Adam hem suçlu hem güçlü. Ver lastiği eline kim nasıl açıyla çıkarsa çıksın.Lastiğin nasıl aşındığını biz bile ekrandan görüyoruz.Korkan adam 6.turda girer( vettel).Korkmayan adam 11.turda girer.(hamilton).
    Newey monakoda vettelini 57 tur aynı lastikle dolaştırırken korkmadı ki.
    Diyelim ki Ferrari monzanın uzun düzlüklerini lastiklerin daha kısa sürede ve daha yüksek sıcaklığa çıkması için kamber açısında ayarlar yapmayı düşünüyorsa ne olacak.Newey kuralı delip sonrada ağlıyor diye hemen tedbir almaya gerek var mı?

  7. Muammer UYAR avatarı

    Aynen bu sene pirelli gereğinden fazla müdahale ediyor teknik konulara…

  8. bırak ya….zaten red bull durdurulamıyor böyle ufak tefek problemler de olmasa adamlar bizi F1 den soğutacak….

  9. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    neyaptın pirelli yau, kambersiz düğün olurmu 😛

  10. rocco junior avatarı

    Ben bu Pirelli'nin yaptığı işi anlamadım.Arkadaş bunlar lastik tedarikçisi mi,fia ile beraber teknik kurallar yönetmeliği mi yoksa herkesi sınırlamak üzere gelmiş bir firma mı?Adam gibi yap lastiğini yolla kim ne açıyla çıkıyorsa çıksın,kim ısıtıyorsa ısıtsın ya da kabarcıklanıyorsa kabarcıklansın.Ben hatırlamıyorum önceki lastik üreticilerinin spora bu kadar zırt pırt müdehalede bulunduğunu.Bridgestone lastiği yapardı sonra tahminleri söylerdi belki yanlış çıkardı ama daha fazlasına karışmazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir