Spa ve Sonrası

Bayramda tatilde olduğum için Belçika GP’siyle ilgili hiçbir şey yazmadım. Öyle ki, sıralama turlarını izlememe rağmen yarışı ancak beş gün sonra izleyebildim. Ne zaman internete girsem ya da televizyonu açsam, bir gözüm tetikte, Formula 1′le ilgili herhangi bir haber görmemek üzere teyakkuz hâlinde kaldım. Yarışı da ancak İstanbul’a döndüğümde izleyebildim. Hem de ne izlemek! 20. yılında Schumacher’i böylesine iyi sonuç alırken görmek, Red Bull’un hiç de güçlü olmadığı bir pistte 1-2 aldığına şahit olmak, Hamilton’ın, Vettel kaçtıkça konsantrasyonunu iyiden iyiye kaybettiğine tanık olmak ve Button’ın, gerektiğinde ne kadar olgun gerektiğinde ne kadar saldırgan olabildiğine şaşırmak benim için biraz daha uazyan hafta sonunu çok güzel bir şekilde noktalandıran gelişmelerdi. Ancak sadece yarış değil, anladığım kadarıyla yarış öncesinde de Red Bull ve Pirelli arasında oldukça gergin dakikalar yaşanmış. Bundan sonraki yarışlara da yansıyabilecek önemli bir ayrıntı aslında bu.

Yarışın benim için önemli noktalarını yukarıda aslında kısa da olsa geçmiş oldum. Aradan bir hafta zaman geçtiği için Belçika GP’sini detaylı bir şekilde yazmak biraz beyhude kalacak sanki. İtalya GP’sine odaklanmışken kimsenin Spa’yla ilgili bir şey okuyacak mecali yoktur diye düşünüyorum. O yüzden de yarışla ilgili benim için önemli olan olayların üzerinden geçmem yeterli olacaktır zannımca. Öncelikle Schumacher’le başlamam gerekiyor sanırım. Yukarıdaki fotoğrafta da gördüğümüz gibi Formula 1′deki 20. yılını padoktan elemanların da katıldığı bir partiyle kutlayan Michael, bu önemli yarışı çok önemli bir sonuçla taçlandırarak, Button’ın ardından yıldönümünde güzel bir hareket yapan bir diğer pilot olmuş oldu böylece. Partisine kimlerin katılıp kimlerin katılmayacağı konusunda daha önce Twitter’dan birkaç arkadaşla spekülasyon yapmıştık. Buradan görünen şu ki -fotoğrafı Mercedes’in resmi medya sayfasından aldım- Red Bull, Sauber, Renault, Williams pilotları partiye katılmamışlar. Bu fotoğrafta görünmüyor, ancak başka bir yerde Hamilton’ı da partide görmüştüm. Dolayısıyla, benim için şaşırtıcı olsa da Hamilton’ın bu partiye katılması güzel bir jest. Vettel’in olmaması tuhaf, ama bu fotoğraf tüm partiyi yansıtmıyor olabilir. Neyse, partinin olduğu gün sıralama turlarında lastiği koptuğu için son sırada yer alsa da yarışta gösterdiği performans ve özellikle şu tur, insanı heyecanlandırmaya yetiyor da artıyor.

Yarışın bir diğer önemli adamı da Lewis Hamilton’dı. Kobayashi’yle yaşadığı kaza olmasaydı, yarışı kazanmak için çok önemli bir avantaja sahip olabilirdi ancak nedendir bilmiyoruz, Hamilton son zamanlarda oldukça gergin ve fazla hata yapıyor. Hızlı olduğunu, yetenekli olduğunu ve kazanması gerektiğini bilip bir türlü bunu süreklileştirememesi ve bu arada da yaşıtı Vettel’in ikinci şampiyonluğuna koşması onun dengesini bozuyor. Bana kalırsa Button’ın da umduğundan daha dirençli ve rekabetçi çıkması, onun bir türlü rahat edememesine neden oluyor. Cumartesi günü Maldonado’yla, pazar günü de Kobayashi’yle yaşadığı kaza ya da çarpışma, ne derseniz artık, bunların hepsinin bir dökümü gibi geliyor. Maldonado’yla Monaco’dan kalan hesabın kapatılmaya çalışılıyormuş gibi göründüğü o aptalca tokuşma ve pazar günü Kobayashi’yle yaşadığı -biraz da şanssız ama haksız- kaza Hamilton’ın moralini de iyiden iyiye bozuyor olmalı. Yarıştan çıktıktan sonra BBC’ye verdiği röportajda, “Bu sezon birçok kez yarış dışı kaldık, bu da onlardan biri,” dedi ancak bu sezon sadece bir kez yarış dışı kaldığını unuttu. Kazayı ilk başta tam olarak sezememiş olacak ki açıklamalarında, neden yarış dışı kaldığını anlayamadığı belli oluyordu. Öyle ki, “işte birisiyle yarışıyordum” diyerek, kiminle yarıştığının bile farkında olmadığını gösterdi. Ön tarafa o kadar çok odaklanmış olmalı ki önündeki pilotları fark etmiyor. Sonra twitter’dan açıklama yaparak hatanın kendisinde olduğunu söyleyerek güzel bir özür diledi. “McLaren, benden daha fazlasını almayı hak ediyor.” Kesinlikle çok güzel bir ve içten bir söylem.

Hamilton’ı son iki yarıştır geride bırakan Button, şu anda şampiyonada da onun önünde. Macaristan’ı kazandıktan sonra burada da 13. başladığı yarışı 3. sırada bitirerek önemli bir başarı yakaladı. Yalnızca podyum da değil, ön kanadını kaybettiği yarışta arka sıralara düşmesine rağmen en fazla sollama manevrasını yaparak tırmanması ve ciddi anlamda çok çok iyi geçişlere imza atması, onun bu hırçınlığını da 2009 Brezilya GP’sinden sonra ilk kez hatırlattı. Çok çok iyi bir yarış çıkardı. Webber de öyle. Her ne kadar kalkıştaki kronik sorununu yinelese de, geriye düştüğü ilk turdaki dezavantajını ilerleyen turlarda avantaja çevirmeyi başardı ve Vettel’in ardından ikinci sırayı alarak sıralamada da ikinciliğe yükseldi. Şu anda kim olduğunu hatırlamıyorum, ama Eau Rouge’a çıkarken birini sollaması var ki yürek yetmez izlemeye. Çok ******* bir hareketti, büyük insan Webber. Vettel’i ise bana kalırsa güüvenlik aracı kurtardı. Aksi takdirde yarışı McLaren’lerden birinin kazanması neredeyse kesin gibiydi. Hamilton bunun için en güçlü adaydı, ama o da kendi kendini eleyince, Vettel’in hiç ummadığı bir galibiyet gelip kapısına dayandı. Tabii bunda Red Bull’un aracının, McLaren ve Ferrari’ye göre daha dezavantajlı olmasının payı var, ancak yazının başında da dediğim gibi, Pirelli ile takımın arasında yaşanan sürtüşme, bu yarışın Red Bull açısından biraz gözden çıkarılmasına neden olmuştu. Neler olduğunu özetlersek:

Bizim de bu yarıştan öğrendiğimize göre, Pirelli her yarış öncesi takımlara kamber açısı önerisinde bulunuyormuş. Nedir bu kamber açısı? Lastiklerin, şasiye oturtulma açısı. Araca önden baktığınızda lastiklerin içe ne kadar büküldüğünü belirliyor. Bu yarış için Pirelli, takımlara 4 derecelik kamber açısı önermiş, ancak Red Bull bu açıyı 4,5 derece olarak kullanmış. Bu açıyı ne kadar artırırsanız yola tutunma oranınız da o kadar artıyor. Ancak lastiğin yanal yüzeylerine çok baskı yaptığınız için lastiklerde kabarma oluşuyor. Bu kabarmayı da aracın ayarlarını değiştirerek halledebliliyorsunuz. Ancak cuma ve cumartesi pist üzerinde kuru havada çok fazla antrenman yapılamadığı için, takımlar kuru zemin ayarları konusunda fazla bilgiye sahip olamadılar. Her şartta maksimum kazanç sağlamayı şiar edinen Newey ise, limiti zorlayarak kamber açısını artırdı ancak aracın ayarlarıyla fazla oynayamadığı için cumartesi günü sıralama turlarından sorna bir baktı ki, lastiklerde ciddi bir kabarma oluşmuş. McLaren ve diğer takımlar, kamber açısını 4 derece olarak ayarladıkları için Hamilton’ın aracı hariç böyle bir sorun yaşamadılar.

Ancak Red Bull, burada biraz da uyanıklık yaparak bunun bir güvenlik sorunu olduğunu öne sürerek, takımların sıralama turlarında kullandıkları lastikleri yarışa başlarken değiştirmeleri gerektiğini söyledi. Charlie Whiting önce bunu anlayışla karşıladı ancak detaylar ortaya çıktıkça, Red Bull’un, kendi hatası sebebiyle kaynaklanan bir durumdan faydalanmaya çalıştığı sezildi. Pirelli, verilerini inceledi ve lastiklerinde “yapısal” bir hata olmadığını, Red Bull’un kamber açısının önerilenden fazla olduğunu ve isterlerse araç ayarlarını değiştirerek kabarmayı engelleyebileceklerini söyledi. Ancak bu, Red Bull’un pit yolundan başlaması anlamına geliyordu elbette. Böyle olunca takımın istediği reddedildi. Red Bull da bu riski alarak yarışa normal şekilde başladı. Sadece ön lastiklerin yerini değiştirdiler (tıpkı McLaren gibi). İlk birkaç turu geçtikten sonra da hem Vettel’i hem de Webber’i pite alarak lastik değişimi yaptılar. Bu elbette takımı dezavantajlı duruma sokan bir hareketti ancak yarışın seyri, onları yine avantajlı konuma getirdi. Yarış bittiğinde Newey’nin, Vettel ve Webber’e yanaşıp, “Size burada gördüğüme nasıl sevindim,” demesi, yarış boyunca yaşanan gerginliğin de ne boyutta olduğunu bize gösteriyor. Kolay değil, kendi tasarladığı araçta bir büyük şampiyonu kaybetmek Newey’e ömrü boyunca yeter, ikincisini kaldıramaz.

Bu durum Pirelli’nin epey canını sıkmışa benziyor. Bundan sonraki yarışlarda kamber açısı konusunda daha tutucu olacaklarını söylediler. Red Bull’la aralarındaki bu sürtüşme de zamanla kaybolacaktır zira Horner’ın yarış sonraki açıklamaları, tamamen Pirelli’yi övecek cinstendi. İtalya’da çok daha net görürüz. Şimdilik durumlar böyle. Sağlıcakla.

 

Ali Ünal

http://www.ali-unal.net/f1/


Yorumlar

  1. Mate şuna eminiz, Montoya gibi bir adama Eau Rouge'da sorunsuz atak yapılabiliyorsa, herkese yapılır. 🙂

  2. Ayrıca yazarın Hamilton'dan hiç de haz etmediği eski yazılarında var…
    Button ilk turda hasar alıp kanat değiştirdiği halde podyuma gelebildiyse Hamilton'un kaza yapmasa yarışı kazanabileceğini düşünmek mantıksız değil. Gerçi ben de pek buna katılmıyorum. Çünkü RedBull lar lastik problemi yaşadığı için Button bu kadar yaklaştı ama Hamilton da lastik sorunu yaşayacaktı muhtemelen..

  3. Güvenlik aracı olmadan Vettel zaten bir fazla pit yapacakdı… yumuşak lastiklerle ALonso nun fark açma hızı herkesden yüksekdi.Webber ile Alonso arasında bir mücadele olabilirdi .ALonso Sert lastikleri en sonda daha az turda kullanacakken daha fazla avantaj sağlayabilirdi.Hamilton ve Button bu mücadelenin içinde olmayacakdı.

  4. Klavyeyle bundan iyi ifade edilemezdi sanırım 🙂

  5. Williams pilotları partiye katılmamışlar

    Rubens eski dostunu yalnız bırakır mı 🙂

    http://i56.tinypic.com/rjnkg4.jpg

    http://i52.tinypic.com/ohv68p.jpg

  6. öncellikle şunu belirtmek istiyorum ali ünal kendi sitesinde yazılarını yazıyor trf1 de bu yazıları ali ünalın izni ile sitede yayınlıyor yani ali ünalın objektif olma gibi bi yükümlülüğü yok
    ben yazıyı okurken yarişi kazanacak isimler arasında neden ferrarinin adı geçmedigini anlayabiliyorum siz kabul etmek istemesenizde anladıgınızı biliyorum ferrari görüldüki hala yumuşak hamurdan sert hamurları kullanmakta redbull ve mclarenden geride ve bu yarişta da 15 tur bu lastiklerle giden ferrarinin kazanmak gibi bi şansı yoktu
    eau rauge daki ataga gelince ise o viraja beraberce girilir avantaj kimdeyse o 1.liği alır kural budur en çılgın pilotlardan montoya bile burada dogabilcek sonuçların farkında olmuş alonso gridin şüphesiz en iyi pilotlarından ama her yaptıgı hareketde de başkalarının yapamayacagını düşünmek hayalcilikten başka bişi degil

  7. Camber araca karşıdan baktığında ön lastiklerin \ gibi durmasıdır. Toe ise yukarıdan bakıldığında lastiklerin içe veya dışa bakmasıdır. / ve \ gibi.

  8. Yusuf  Hitay avatarı

    yarışı bir tek ben live timing'den takip etmişim sanırım. yahu sert lastikle podyuma çıkan herkesten 1 saniye daha yavaş olan alonso nasıl kazanacaktı yarışı bana biri anlatsın ? vettel yada webber fazladan bir pit yapsa dahi alonso'nun önünde bitirirdi. nasıl kazanacaktı diyebilen çıkıyor anlamak mümkün değil

  9. ALi yi eleştirmeye gerek olmamalı.McLaren galibiyeti haricinde yazan birisi değildir ama nasılsa bu hafta lütfedip yazmış.Bence eleştirmenize gerek yok nede olmasa kumaşımızı tanıyoruz.

  10. yukarda SİNAN kardeşin paylaştığı videoyu izlemeni tavsiye ederim…herkese….

  11. ÇOK GÜZEL PAYLAŞIM…sinan kardeş…..dikkatinizi çekerim massa, sauber ile bu atağa kalkışıyor….üstelik montoya nın ne yapacağı hiç belli olmaz….webber ise AİRBAG(red bull ve alonso) kadar güvenli bir ikili ile bu atağı yapıyor….

  12. Bu kamber açısı dediğimiz olay bildiğimiz süspansiyon ayarı olan Camber mı acaba. Bunu merak ediyorum.

    Birde değilse takımlar sadece lastikte nasıl bir oynama yapıyorlar bunu da merak ediyorum.

    Bildiğim kadarıyla yanlışda biliyor olabilirim. Camber lastiğin asfalta değdiği yüzeyi ayarlama ayarıdır.
    Toe ise süspansiyonun, lastiğe uyguladığı esneme oranıdır( ileri ve geri yönde) diye biliyorum. Doğrumudur?

    Vettel in ön sol lastiği, ileri yönde çapraz duruyordu sanki.

    Yanlış ise doğrusunu söylerseniz seviririm Ali bey. Eğer doğru ise bu sorun Camber yani Kamber dan değilde Toe ayarından kaynaklanmaz mı?

  13. hadi bakalım….hem webber i hem de alonso yu yeteri kadar yücelttiniz….burda da massa yla montoya yı yüceltin….eğer webber in atağı müthiş ise MASSA nın ki de müthiş….belki bazılarına massa nın eskiden nasıl bir pilot olduğuna dair bu tür videolar izletirsek, gerçek massa nın kim olduğunu hatırlarlar…..

  14. burda da montoya soğuk lastikle…ama zaten geri çekilmiş….massa da yapması gerekeni yapmış….

  15. http://www.youtube.com/watch?v=dgJxtiNoQ1U

    Yorum yok bu da başka biri.Hemde ne başka biri .Komaya giren de yok!

  16. ya bu tür yazıları dikkatle okurum ama genelde yorum yapmam.Ama ben bile dayanamadım şimdi hee..Alonsonun adını ağzına bile anmamış ya redbulla başa çıkabilen tek kişi Alonsoydu ama gelmiş yarışı kesin hamilton kazanıcaktı diyor gerçekten komik.sc girmeseydi yarışı büyük ihtimalle alonso kazınıcaktı çünkü vettel eski lastikleydi ve 2.pitini sc periyodunda yaparak beleşe getirdi.Alonso da yumuşak lastiklere arkadiler açtı fark sc sayesinde kapandı ve sert lastiğe geçince rakiplere geçildi.taraf tutuyosunuz bellide bunu yazınızda bari yapmayın.YİĞİDİ ÖLDÜR HAKKINI YEME.

  17. Yusuf  Hitay avatarı

    o orta-sert lastik performası ile ferrari'nin podyumda olması sadece bir hayaldi, herşeyi analiz edip bunu görmemiş olman garip.

  18. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar
    yarışla ilgili benim için önemli olan olayların üzerinden geçmem yeterli olacaktır

    Şuminin partisine kimin katılıp katılmadığını yazacağına Webberi büyük insan yapan geçişin detaylarını verebilseydi daha iyi olurdu.Pitten yeni çıkıp soğuk lastikle hızlanmaya çalışan bir pilota tehlikeli bir yerde atak yapmayı elverecek kadar cesaretin kimden geldiğini görmek çok mu zor.Büyük bir momentum farkıyla arkadan gelip de , pitten yeni çıkan soğuk lastikli adamı geçmenin neresi büyük insan oluyormuş.Büyük insanlığı yapan Alonsodur.Başka biri olsa ,webber şuanda komada olurdu.Webberin yarış sonrası açıklamaları Ali Ünalın dikkatini şuminin partisi kadar çekmemiş.

  19. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar
    Vettel’i ise bana kalırsa güüvenlik aracı kurtardı. Aksi takdirde yarışı McLaren’lerden birinin kazanması neredeyse kesin gibiydi. Hamilton bunun için en güçlü adaydı,

    Buna çok güldüm.
    Evet Vettel'i güvenlik aracı kurtardı ama Hamiltonun elinden değil Alonsonun elinden kurtardı.SC olmasaydı mclarenlerden birinin kazanması kesin gibiydi derken buttonun da oralara sc vasıtası ile geldiğini görememiş.
    Hamiltonun yarış sonrası açıklamalarını dikkatle analiz ederken işine gelmeyen yerleri atlamış.Ali Ünal Kaza olmasa kesin kazanır gibi derken en güçlü aday ilan ederken yani kendi kendine gelin güve olurken Bakın hamilton ne demiş:"İngiliz pilot, galibiyet için yarışta çok umudunun bulunmadığını, çünkü Red Bull pilotlarını ve Alonso'yu takip etmekte zorlandığını belirtti.

    Hamilton: "Sıkıntı yaşadığımızı düşünüyorum. Nedeni ne ise, düzlükte çok yavaştık; çok ama çok. Sanırım bizi mevcut konumumuza gerçekten bu getirdi."

    "Düzlükte herkes bizden uzaklaşıyordu ve ben sadece iç tarafta kalabiliyordum. Sanırım biraz fazla yere basma kuvvetimiz vardı. Yine de iyi bir konumdaydık. Yine de meydan okuyabiliyorduk. Ferrari'lerden birini geçtim. En azından bir podyum elde edebilirdik"

    Rosbergin 5.sıradan start alıp beklenmedik bir şekilde lider olması aynı zamanda adını dahi anmak istemediği pilotun 8.başlayıp müthiş ataklarla 7.turda lider olduğunu yazamamış.Ne yapalım objektif olmak kolay değil ve herkese göre de değil.

  20. Şu anda kim olduğunu hatırlamıyorum, ama Eau Rouge’a çıkarken birini sollaması var ki yürek yetmez izlemeye. Çok ******* bir hareketti, büyük insan Webber.

    o alonsoydu. Hatta webberin açıklaması vardı, "böyle bir hareketi alonso ile yapabilirsiniz"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir