Vites Oranları Yarışta Vettel'in Başına Dert Olacak

yazar:

kategori:

Vettel’in yarım saniye farkla pole pozisyonuna ulaşmasına rağmen Alman pilotun seçtiği ayarlar nedeniyle rakipleri, yarış için hiç de kötümser değil.

Sıralamalardaki araç üstü görüntüler ve düzlük hızı rakamları, Vettel’in rakiplerine göre daha kısa vites oranları seçtiğini neredeyse kesin bir şekilde ortaya koyuyor. Yani bu durumda Alman pilotun yarış içinde DRS alanlarına gelindiğinde saldırılara karşı savunmasız kalma ihtimali yüksek.

Vettel, ilk viraj öncesindeki hız tuzağında 327.7 km/sa ile en son sıra yer alırken Fernando Alonso’nun hızı 342.2 km/sa, Felipe Massa’nın 342.3 km/sa, Mark Webber’inki 336.1 km/sa, Jenson Button’unki 333.1 km/sa ve Lewis Hamilton’un ise 332.7 km/sa.

Bitiş çizgisinden hemen önce ölçülen azami hızlar da Vettel’in rakiplerine göre daha yavaş olduğunu gösteriyor. Alman pilot sıralamalarda 316.6 km/sa hıza ulaşırken Michael Schumacher’in hızı 323.5 km/sa, Alonso’nun 321.3 km/sa, Button’un 319.4 km/sa ve Hamilton’un 318.4 km/sa.

Bütün bu rakamlarla cesaret alan Vettel’in rakipleri, Alman pilotun başlangıçta iyi bir fark açıp gitmemesi halinde liderliğini korumasının neredeyse imkânsız olacağını, hatta rakiplerinin 1 saniyeden az farkla arkasında kalsa bile DRS’nin nimetlerinden yeteri kadar yararlanamayacağını düşünüyor.

Ferrari Teknik Şefi Pat Fry: “Vettel 400-500 metre kadar sınırlayıcıda (azami hıza ulaşmış vaziyette) gidiyor. Yani çok kısa vites oranı seçmiş”

“Bu sizin seçim yaptığınız bir şey. DRS kullanmadığınızda daha iyi bir vites oranı seçimine sahip olacaksınız. Buna bakarak Mark’ın aracında daha uzun vites oranı var.”

Button: “Mark ve Sebastian’ın iki aracına bakın… Sıralamaya kendine güvenerek gireni gördünüz diye düşünüyorum”

“Bana göre Seb, önden başlamayı ve birini geçme meselesi ile uğraşmamak istiyor. Eğer DRS alanındaysa, bütün düzlük boyunca sınırlayıcıya takılacak. Çünkü bütün düzlük boyunca 327 km/sa. hızla gidiyor.”

“Bu bir kumar, özellikle de biz arkasındayken. Yarışta hızlı olacağını düşünüyorum ama onu geçebilirsek, ardından durum onun için çok zor bir hale girer diye düşünüyorum”

Hamilton ise bu durum karşısında daha da ümitli; Vettel’e yeterli baskıyı kurmaları halinde McLaren’in duble yapabileceğini bile düşünüyor.

Neden böyle düşündüğü sorusuna Hamilton: “Sadece iyimserlik. Nedeni, bütün hafta sonu güçlü olduk. Oldukça iyi uzun sürüş tempomuz var ve Jenson’un üçüncü antrenmanda ve benim ikinci antrenmanda. Ve ikimizin de atacağı birer adım var”

“Burada ilk sıra, yarışa başlanacak en iyi yer değil. Bizim en iyi konumda olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü ilk viraja kadar çok uzun bir yol var ve arkamızda güçlü bir takım bulunuyor; hızlıyız. Yarın Red Bull’larla mücadele edemememiz için herhangi bir neden yok”

Bununla birlikte Hamilton, yarışta hiç risk almayacağını, hâlâ şampiyonluk mücadelesinin içinde olduğunu ifade etti.

Hamilton: “Hâlâ şampiyonluk mücadelesindeyiz. Herhangi bir risk almak istemiyorum. Umarım iyi bir kalkış yapacağız. Mücadele için en iyi konumdayız ama Jenson çok geriden başladığı son yarışta, (yarışın) uzun olduğunu ve her şeyin gerçekleşebileceğini gösterdi.”

“En iyi kalkışı yapıp yapmamamız konusu bir kenara, yine de sonuna kadar mücadelede olacağız. Yani plan bu”


Yorumlar

  1. Vites oranları dert açtı ama Vettel' e değil rakiplerine 🙂

  2. massathebest sanirim bu sorunun cevabi bir sonraki cumlede gizli,Bana göre Seb, önden başlamayı ve birini geçme meselesi ile uğraşmamak istiyor,diye baslayan cumlede,yani Buttona gore Vettel onde baslayip onde bitirmek istiyor,Buttona gore kendine guveni daha fazla olsa Vettelin arkadalardada baslamayi goze alip boyle bir seçim yapmayabilirdi,benim anladigim bu,ama genede yoruma açik cumleler,kesinlik yok…

  3. "Bu sizin seçim yaptığınız bir şey. DRS kullanmadığınızda daha iyi bir vites oranı seçimine sahip olacaksınız. Buna bakarak Mark'ın aracında daha uzun vites oranı var."

    Button: "Mark ve Sebastian'ın iki aracına bakın… Sıralamaya kendine güvenerek gireni gördünüz diye düşünüyorum"

    hangisini kast ediyor acaba?

    ve ne demek istemiş?

  4. Ünlü bir atasözü vardır;

    "Hayalle yaşayan, b*kla ölür diye…"

  5. Mclarenler drs'li 333 yapıyorsa drs'siz 327 falan yapcaktır yine.Pek fazla bir değişiklik olmayacaktır.O zaman Pit-stoplar belirler yarışı.

  6. +1

    bir de soyle bir sey var. olcum noktasinda 327.7 oluyor ya mesela hizi. drs'in faydasi, speed trap'e varmadan cok daha once o hizda takili kalmasi ancak o hiza da digerlerinden cok daha once ulasiyor olmasi.

    yine de buyuk kumar. podyumun son basamaginda bile kalabilirse bence buyuk basari vettel icin.

  7. Yusuf  Hitay avatarı

    yalnız şöyle bir teori daha olabilir. bu hız sınırlanmasının tek sebebi vites oranı olabilir, yani vettel drs'siz yine 327km/s yapabilir. bu da onu kimsenin durduramayacağı anlamına gelir, bakalım neler olacak.

  8. ben şahsen aradaki 1 saniye farkın yeteceğine hiç ihtimal vermiyorum.

    aynı tur içinde 2 DRS alanı kullanılacak. lesmo'dan, vettel'in arkasında çıkan pilot, (DRS kapalıyken bile) bir miktar daha hızlı oalcağı için ascari'ye kadar farkı birazcık kapatacak,

    parabolica'ya inen düzlükte mevcut düzlük hızları arasıdnaki farktan dolayı fark biraz daha kapanacak,

    ve parabolica çıkışında DRS için gerekli olan 1 saniyenin altına inileceği için, DRS ile birlikte vettel'in yanından uçak gibi geçip gidecek diğerleri, özellikle (eğer arkasındaki ferrari ise).

    vettel 53 tur, hem çift DRS alanına, hem de bu kadar fazla uzun düzlüklere dayanamaz.

    dayanabilirse sürpriz olur, ve büyükçe bir takdiri hak eder.
    dayanamazsa da çok ayıp olmaz, çünkü beklenen bu.
    ama, "kendi düşen ağlamaz" deriz elbette.
    çünkü, mevcut ayarların bu sıkıntıya neden oalcağını kendileri de biliyorlardı.

  9. Doğru söylüyorsun.İlk pit-stop'Ta önü boş çıkarsa rahat lider olur.Ama trafiğe takılırsa Lastik avantajı olmasına karşın bu top speed'le biraz zor geçer.

  10. Dominik'in yenilikçi araç yapacağız deyişinden ber i bir gaza geldiniz anlamadım.İlla yenilikçi olcaz diye yenilikçi olunmaz.Bu sene Mclaren Ahtapot tarzı egzos denedi oldu mu olmadı.2.olarak 2014'e kadar şampiyonluklar Rbr,mclaren,ferrari arasında dağılır.Rbr bu seneki gibi rahat olmaz ama yinede şampiyonluğa Mclaren ve ferrari kadar oynarlar.

  11. Dominik'in yenilikçi araç yapacağız deyişinden ber i bir gaza geldiniz anlamadım.İlla yenilikçi olcaz diye yenilikçi olunmaz.Bu sene Mclaren Ahtapot tarzı egzos denedi oldu mu olmadı.2.olarak 2014'e kadar şampiyonluklar Rbr,mclaren,ferrari arasında dağılır.Rbr bu seneki gibi rahat olmaz ama yinede şampiyonluğa Mclaren ve ferrari kadar oynarlar.

  12. yasin şahinoğlu avatarı
    yasin şahinoğlu

    ona geleceği görmek değilde bir taraftar olarak temennileri söylemek desek daha doğru olur.

  13. ilk 2 tur çok önemliii farkı 1 sn üzerine çıkarırsa DRS bölgesinden kaçabilir yoksa işi gerçektende çok zorr

  14. Noluyor abi ya 😀

  15. Bu durum onları podyum dışında bırakabilir.Mclarenlerden sonra alonso da zorlar diye düşünüyorum.İşi bugün hiç de kolay değil sezonun en zor yarışına çıkıyor denilebilir şampiyonayı tamamen bitirebilme ihtimaliyle baskı altında da kalabilir.Psikolojik olarak zorlanacaktır.Zaten başarırsa bitti demektir.

  16. dün ne zaman vettel'i onboard kamerada gösterse, tam 327'de takılıp kalıyordu hız ibresi. benim de dikkatimi çekmişti, bu adam yarın yarışta arkasındakileri nasıl tutacak diye düşünüyordum.

    ferrariler 342, mclarenler 333 yapmış. acayip keyifli bir yarış olacak. vettel orada tutunamaz bence.

  17. Yarışta ilk iki turda bunu başarması neredeyse imkansız çünkü DRS kullanılmayacak. Seb'de DRS ayarları mevcut. Bu nedenle DRS'siz ilk iki tur rakiplerine göre oldukça yavaş kalacaktır. Sonrasında ise DRS sıralamalardaki gibi sınırsız kullanılamayacağı için yarışta ciddi bir zaman kaybı olacak gibi.

  18. Sonuçta bu vites oranlarıyla yarım saniye fark attı adam. Yarışta ilk iki turda da böyle olup farkı bir saniyenin üzerine çıkarırsa başarır.
    Ancak bu sene hemen her yarışta olduğu gibi, ne olacağı pek de belli olmuyor, bekleyip göreceğiz.

  19. Daha önce söyledim yine söylüyorum umut acıyı uzatır

  20. Geleceği görüyorsan msn adresimi vereyimde şu lotonun sayılarını söyleyiver bir zahmet 🙂

  21. Micha3L Schum4cheR 42 dakika önce
    '''İŞTE GELECEĞİ GÖREBİLİYORUM! Tüm Formula 1 Fanlarına duyurulur arkadaşlar demedi demeyin, Ferrari 2012 sonrasi Egemen bir çıkış yakalayarak Red bull sampluk serisine son vermekle kalamyıp,kimsenin bilmediği bir hıza sahip olacak diğer yandan rekorlara imza atmasıda cabası,ve asıl olacak olan vettelin red bull yavaş kalması durumunda takımdan erken ayrılarak sözleşmesini fesh edebilir.Demek istedeğim Ferrari rekabetci bir araç yaparsa Schumi dönemi gibi çıkış yakalarsa, Vettel Red bulldaki anlaşmayı bozup, Alonsoyla tarihi bir takımda mucadele vermek için,her şeyi göze alıcaktır,buna şüphem yok Red bull sanıyorki Vettel her sene rekabetci bir araç vericez söz verdiler peki neyine güvenerek verdi bu sözü meşhur difüzörünüz egzosunuz yok artık!!!! KİLL ADRİAN NEWEY!!!!! ''''

    sizinle aynı fikirdeyim

    vetteli ferraride görmek güzel olurdu en azından pilotajları bir test ederdik kim ne kadar iyi

    acaba araçmı pilotmu soruları da cevaplarını bulurdu.

  22. Birader rüyandamı gördün ne bu heyecan sabah sabah.

  23. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    İŞTE GELECEĞİ GÖREBİLİYORUM! Tüm Formula 1 Fanlarına duyurulur arkadaşlar demedi demeyin, Ferrari 2012 sonrasi Egemen bir çıkış yakalayarak Red bull sampluk serisine son vermekle kalamyıp,kimsenin bilmediği bir hıza sahip olacak diğer yandan rekorlara imza atmasıda cabası,ve asıl olacak olan vettelin red bull yavaş kalması durumunda takımdan erken ayrılarak sözleşmesini fesh edebilir.Demek istedeğim Ferrari rekabetci bir araç yaparsa Schumi dönemi gibi çıkış yakalarsa, Vettel Red bulldaki anlaşmayı bozup, Alonsoyla tarihi bir takımda mucadele vermek için,her şeyi göze alıcaktır,buna şüphem yok Red bull sanıyorki Vettel her sene rekabetci bir araç vericez söz verdiler peki neyine güvenerek verdi bu sözü meşhur difüzörünüz egzosunuz yok artık!!!! KİLL ADRİAN NEWEY!!!!!

  24. Hızlı kalkmak için sadece vites oranını kısa tutmak yeterli olmaz. Vettel in vites oranı kısa ama ya bu yüzden kanat açısınıda çok düşük tuttuysa ne olucak.

    Bildiğimiz kadarıyla McLaren şuan en büyük kanat açısına sahip. İşin garibi dün pole alamayacaklarını biliyorlardı bence McLaren. Bu yüzden kalkış için iyi bir şeyler planlamışlardır eminim.

    Bakalım bekleyip görücez artık. Şu varki bahis oynamak istemezdim bu yarışa.

  25. Bu adamlar Vettelin arabsında böyle bişey tercih etmişlerse bi bildikleri vardır.

  26. Evet Seb'in startta çekiş avantajı var ancak ilk viraja gelinceye kadarki düzlük oldukça uzun. Yani o uzun düzlüğün sonuna gelindiğinde Vettel'in kısa vites oranlarının avantajı kaybolmuş olacak. Startta iyi bir momentum yakalasa bile son sektöre gelinmeden momentumunu kaybeder.

  27. Vettel çok kısa vites aralıkları seçti. DRS siz 310larda bir hızı var ve bu onun başına büyük dert açıcak. Çünkü sıralamalarda sınırsız DRS izni var, fakat yarış içinde limitli. Vettel arkaya düşerse ki bu olası görünüyor, DRS açabilmesi çok zor çünkü mesela parabolica dan önceki düzlükte drs açmak istese önündekine yetişmesi gerekicek ama önündeki çoktan gitmiş olucak. Polü alması bence yetmeyecek.

  28. Vettelin DRS'siz azami hızı ne acaba ? 310-312 falansa işi çok zor.. Geçen yarış gibi lastikleri erken bitirip piste girdi diyelim arkasınada perez geldi start düzlüğünde vettel 310 perez 345'le giderse vay vettelin haline.. çok ince çizgide bence vettel bi düşüşe geçerse önünü alamaz

  29. redbull mühendiseri ve vettel sizin kadar düşünemiyo demekki ayağına kurşun sıkıyo trt deki ucube yorumcular gibi abuk supuk konuşuyolar yarın görürüz kim kazanır vetteli kimse yenemez

  30. Aynı durumun bir benzeri Mercedes'tede var drs açmadan 330km/s kadar çıkabiliyorlar drs ile 338km/s hıza ulaşıyor biraz daha kısa oranları var. DRS kullanılırken sorun olsa bile önü açık olduğunda iyi zaman turuna yardımcı olacak. Aynısı Seb içinde geçerli önü açık olduğunda çok iyi tur zamanları gelebilir.

  31. startta mclarenler geçemez redbulu

  32. Ömer_Massa avatarı

    perez 349.7 km\h yaptı yanılmıyorsam.massa 342.3 hiçte fena değil…

  33. Kesinlikle öyle olacaktır ama benim dediğim start anı için geçerli.Sizin dediğiniz ancak tam bir tur tamamlandıktan sonra start finiş düzlüğüne çıkılırken geçerli olur. Vites aralıkları kısa olduğu için motor azami gücünü kullanacaktır. Örneğin uzun vites aralığını seçen dördüncü viteste 1500 bin devir çevirirken Diğeri altıncı viteste 1700 bin devir çevirecektir Buda Torku otomatik olarak etkileyecektir.

  34. Yusuf  Hitay avatarı

    tıpkı söylediğim gibi, düzlük hızının düşük olması motor ya da ayarlardan dolayı değil vites oranlarıyla ilgiliymiş. yarın kolay lokma olabilir eğer far kaçamazsa.

  35. Malesef Sc girmez umarım gerçi tempoyu lider belirliyor Akıllı davranması gereke bilir Ama en büyük rakiplerimiz de risk altında şuan.

  36. Hakan haklısın inş dediğin gibi de olur ama SC durumunda işimiz yaş 🙂

  37. Vettel 6. vitese geldiğinde daha uzun vites aralıkları seçen pilot da 6. vitese gelir. Çünkü Vettel kısa vites aralığı seçtiği için 327'de kalırken diğer pilotlar uzun aralık seçtiği için daha hızlı gidiyor. Yani Vettel 6. vitesdeyken 290'la gidiyorsa Hamilton 6. vitesdeyken 305 ile gidiyor.

  38. Kesinlikle eğer düzlük hızı etkili olabilir ama S2 ve s3 de çok önemli Petrov o zaman 347 km ile uçacaktır Serhan acar Drs nin burda 6 km kattığını söyledi zaten maksimum 341 km hiçte fena değil :))

  39. RAİKKONEN  41 avatarı
    RAİKKONEN 41

    adamın cebinde yarım saniye var her zaman kalkıştada kimse yakalayamaz eğer debriyaj sorunu yaşamaz ise bakalım görücez webber kalkışta scmiye bile geçilir….

  40. bende onu diyecektim… sonuçta vettel i geçmeleri için öncelikle yetişmeleri lzm

  41. Kısa vites oranı ile viraj çıkışlarında diğerlerinden daha hızlı çekiş yakalayacaktır, çıkışlarda farkı açar ama ne kadar açabilir ki, DRS ile kolay av.

  42. Vites oranları dedikleri kadar kısa tutulmuş ise startda kimse Vetteli geçemez Vettel altıncı vitese geldiğinde daha uzun vites aralıkları seçen pilot dördüncü viteste olacaktır Bu da demek oluyor ki Vettel motor gücünü daha etkili kullanacaktır. Zaten S2 ve S3 e gelindiğinde Vettel farkı açacaktır.

  43. Ferrari de cok hizliymis 342km/h.. Alonso Mc-Laren leri (333km/h) düzlüklerde cok zorlar

  44. Asıl sorun bence yarış başları değilde yarışın sonları olucaktır Vettel için. Yarışın başında çok iyi iş çıkarıyor Vettel. Kalkışta geçilmez ise ( bence geçilecek aynı Çin 2011 gibi ) ilk 3 tur içinde 1 sn nin üstüne çıkarıcaktır farkı bence.

    Ama yarışın sonunda hala McLaren lar çok yakınında ise araçların hafiflemesiyle beraber düşük düzlük hızı çok canını sıkacaktır.

    Şuda var ki dediğim gibi kalkışta McLaren lar Vettel i geçicek düşüncesindeyim. Gerçektende yarış tempomuz iyi ise Vettel bir daha yakalayamaz Mclaren ı.

    Ben Alonso yarışı kazanır demiştim. Pole ü tahmin ettim ( ya Lewis ya Vettel demiştim). İnşallah yarışın sonucunu doğru tahmin etmemişimdir. Bu yarışı kazanalım rövanşı alalım.

  45. Fark açma ihtimali çok düşük çünkü Start'tan sonra uzun bir yol var ilk viraja kadar. Haberde yazan düzlük hızlarını hesaba katarsak ilk viraja gelinmeden geçilme ihtimali yüksek. Ancak ilk iki turda farkı 1 saniyenin üzerine çıkarırsa arkadaki DRS kullanamayacağı için rekabet edebilir fakat kendi de DRS kullanamayacağı için pek bir şey değişmeyecek. Yarın Seb için zor olacak. Webber daha avantajlı gibi duruyor Seb'den.

  46. Antrenmanların ardından Vettel'in Speed Trap'te aşırı yavaş olduğu dikkatimizi çekmişti zaten.

  47. hım vettel doğruysa farkı açtın açtın yoksa arkadaki mclaren 2 lisi seni ham yapacaklar:DD

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir