Bakan Suat Kılıç: "Sponsorlar da Destek Vermeli"

yazar:

kategori:

Yayın ve bilet gelirleri, Ecclestone’a yani organizasyona kalsın.

İsim hakkı bedeli için F 1, dev firmalarla anlaşmaya varsın.

Biz de devlet tarafı olarak dev bir bir tanıtım organize edelim.

Ancak beklenen haber gelmedi ve Türkiye Grand Prix’i yarış takviminden çıkarıldı. Yani rüya sona ermişti. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç yaptığı açıklama ile F1 için umutlu konuştu, çözüm yolu gösterdi.

Napolyon’un sözü…

Bakan Suat Kılıç şunları söyledi:

“Formula 1 için İstanbul Parkı’nın taşıdığı değer ortada. Bunu Napolyon’un ünlü bir sözüyle ifade etmek isterim; ‘Eğer dünya tek bir devlet olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.’ Dolayısayla İstanbul uluslararası organizasyonların olmazsa olmazıdır. F1, organizasyonun 13.5 milyon dolar olan isim hakkını bu yıldan geçerli olmak üzere 26 milyon dolara çıkarmak istedi. ‘Bu rakam bizim için kabul edilemez’ dedik rakam yükseltme girişimini kabul etmedik ve F1’in Türkiye ayağını sona erdirdik.

Parmağını oynatmayan firmaları sorgulamak gerek

Yeni dönemde neler yapılabilir, bunları konuşuruz. Olması gereken, dünyada neler yapılıyorsa, Türkiye’de de bunun gerçekleştirilmesidir. Diğer ülkelerde organizasyon büyük sponsorluk rakamları ödenerek gerçekleştiriliyor.

Sponsorlara baksınlar

Benim spor medyasından ve otomobil sporları takipçilerinden isteğim şu; Singapur, Milano gibi büyük organizasyonların sponsorlarına baksınlar. O sponsor firmalar diğer ülkelerde ne yapıyorlar, Türkiye’deki firmalar ne yapıyorlar. Bu tür organizasyonlar devletin parası ile sonsuza dek sürmezler.

Tamam, biz devlet olarak tesisi, alt yapıyı yapalım. Ama yılda 2-3 gün devam eden organizasyonu da sponsorlar hayata geçirsinler.

Üzerinde durmuyorum

Ben şimdilik bu firmaların isimleri üzerinde durmuyorum. Ama başka ülkelerde F 1’i organize eden, Türkiye’de ise parmağını oynatmayan firmaları da sorgulamak gerekiyor.

Bizim önerimiz şu;

Yayın ve bilet gelirleri, Ecclestone’a yani organizasyona kalsın.
 İsim hakkı bedeli için Formula 1, dev firmalarla anlaşmaya varsın.
Biz de devlet tarafı olarak F 1 organizasyonuna ve  otomobil sporlarına ilginin artması için maliyetini bizim karşılayacağımız dev bir bir tanıtım organize edelim.”

BAKAN’DAN ECCLESTONE’A OLUMLU CEVAP

FORMULA 1’in patronu Bernie Ecclestone, Singapur Grand Prix’in de, Yeni Spor Bakanınızı beğeniyorum. Siyasi otorite ile anlaşacağımızı umuyorum. Türkiye ve İstannbul’u kaybetmek istemiyoruz” demişti. Yanan bu yeşil ışıktan sonra Bakan Kılıç da sorunun çözümü için Ecclestone’a 3 öneride bulundu.

Singapur etabını Vettel kazandı

Formula 1’de önceki gün koşulan Singapur yarışında birinciliği Redbull’un Alman pilotu Sebastian Vettel kazandı.

Bütün yetki FOM’da

FORMULA 1’de bütün ticari hakların sahibi Formula 1 Management’tır (FOM). Yarışların yapıldığı bütün ülkelerde, reklam ve sponsorluk anlaşmaları FOM ile yapılıyor. Eğer bir yerel firma Formula 1 yarışına sponsor olmak ya da reklam vermek istiyorsa FOM ile temasa geçmek zorunda. Formula 1 yönetiminin reklam işlerini ise, (pist kenarlarındaki, virajlardaki, yere yapılan reklamlar ve padok kulübünün işletmesi) İsviçreli Allsport Management şirket yapmakta. Bu arada yarış öncesi yapılan kontrat gereği yerel pist yönetimine de bir miktar pay verilmekte.

Son yarışa DHL sponsor oldu

DÜNYA’nın en büyük organizasyonlarından biri olan Formula 1’de 19 yarışa ismini veren sponsorlar ve yarışların resmi adları şöyle:

Avustralya (Melbourne/25-27 Mart): Qantas Havayolları (Yerel hava yolu şirketi), Malezya (Kuala Lumpur/8-10 Nisan): Petronas (Yerel petrol şirketi), Çin (Şangay/15-17 Nisan): UBS (İsviçreli küresel finans firması), İspanya (Barcelona/20-22 Mayıs): Santander (İspanyol küresel bankası), Manaco (Monte Carlo/26-29 Mayıs), Kanada (Montreal/ 10-12 Haziran), Avrupa (Valencia/24-26 Haziran), İngiltere (Silverstone/8-10 Temmuz): Santander (İspanyol küresel bankası), Almanya (Nürburgring/22-24 Temmuz): Santander (İspanyol küresel bankası), Macaristan (Budapeşte/29-31 Temmuz): ENI (İtalyan petrol firması)
Belçika (Spa-Francorchamps/26-28 Ağustos): Spa-Francorchamps (Amerikan Petrol firması), İtalya (Monza/9-11 Eylül): Santander (İspanyol küresel bankası), Sinagapur (23-25 Eylül): Singtel (Singapur telekom), Japonya (Suzuka/7-9 Ekim), Kore (Yeongam/14-16 Ekim), Hindistan (Yeni Delhi/28-30 Ekim) Airtel (Hindistan telekom), Abu Dhabi (Yas Marina/11-13 Kasım): Etihad Havayolları (Yerel hava yolu), Brezilya (Sao Paulo/25-27 Kasım): Petrobras (Brezilyalı petrol firması). Bu arada ülkemizde yapılan yarışa ise uluslararası kargo şirketi olan DHL sponsor olmuştu.

İşte formula sponsonları

İtalya GP

· Santander
· Pirelli
· DHL
· Allianz
· Vodafone
· UBS
· Agip
· Eni
· LG

Singapur GP

· LG
· Singtel
· Pirelli
· Johnnie Walker
· UBS

Türkiye GP

· LG
· DHL
· Allianz
· Pirelli
· UBS
· Panasonic
· Vodafone

 

Kaynak : Hürriyet


Yorumlar

  1. Aslında herkes twitterdan @GSB_SuatKilic hesabına F1'in geri dönmesi ile ilgili dşüncelerini #F1Yuvasina.donsun Hastag'ıyla beraber atsa tepki çekmeyi başarabiliriz. Belki bu hastagla TT olur bu konunun Türk halkı içn ne kadar önemli olduğunu gösterebiliriz…

  2. Alpay Rüzgar avatarı
    Alpay Rüzgar

    bence pist yanlş yerde.En uygun yer Antalya.zaten turist geliyor gelmişken yarışını da izlerdi.Tamam madem İstanbul a yapıldı bari yaz ayında yapın da İzmir den Antalya dan turizm bölgelerinden izleyici gelsin. Bay E ye bunu da söyleyelim.

  3. Mclarenfangirl avatarı
    Mclarenfangirl

    Firmaları teşvik etmediniz ki ,nasıl tüm görev onlarda?

  4. aslında hükümetin bu konuya kafa patlatmadığı gayet ortada.. bir hafta boyunca istanbulun her yerine f1 ile alakalı ilanlara müsaade ediyor…desin sponsorlara ödeyin şu ücreti 1 hafta istanbulda ne istiyorsanız yapın reklam ile alakalı…bunu dese bu parayı tek başına ödeyecek bile birçok firma çıkabilir…bu kadar vakit harcadılar gündem oldu haber oldu…sonuç fiyasko…neticede hükümet bunu bir başarısızlık olarak görüyor…muhtemelen konunun üzerine karşıdan bir teklif gelirse hemen atlarlar…sponsor filan derken bu paralar çok rahat ödenir…
    yeter ki biraz ilgi…önemli bir şeyi bu kadar basit mevzulardan kaybediyoruz ya ben ona yanıyorum…

  5. Muammer UYAR avatarı

    Kardeşim madem sponsor istiyosunuz teşvik edin firmaları..Sizin iktidarınız döneminde size yakınlığı ile zengin olan bi ton iş adamı firma var…

  6. Bakan sadece bakmış; en az benim kadar da boş laf etmiş maalesef..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir