Kürşad Tüzmen: "F1’e Soruşturma Açılsın"

yazar:

kategori:

Sezonun tek gece mücadelesi olan Singapur etabını, yerinde birlikte seyrettiğimiz isimlerden biri, Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen‘di.

Tüzmen, aktif siyasetten ayrıldıktan sonra özel sektörde çalışmaya başladı. Ankaralı jeneratör firması Genpower‘ın yönetim kurulu üyesi.

Eski Bakan’a, Türkiye’nin artık F1 takviminde yer almayacak olması ile ilgili görüşünü sordum.

Yanıt, tam tabiriyle, ‘bir dokun, bin ah işit’ türünden geldi.

Tüzmen sözlerine, “F1 dünya markası. Türkiye bu konuda bir tavır koysa da, koymasa da bu gerçek değişmeyecek ve bu büyük olay devam edecek” diye başladı ve şöyle devam etti:

“Formula 1 Türkiye’ye getirilirken maalesef çok büyük maliyetler ödendi. Hiç gerekmeyen masraflar yapıldı.”

“Sizin de içinde bulunduğunuz iktidar döneminden bahsediyoruz” diye hatırlatacak oldum, cevabı sözlerinin devamındaydı:

“F1 bizim için bir ‘sakallı bebek‘ti. Yani sorunlarıyla birlikte doğmuştu ve bizim hükümetimiz onu kucağında buldu. İlk günden itibaren devamlı zarar etti Türkiye. Ve nihayet, maliyetler artık karşılanamayacak hale geldi. Bakıyorum dünyanın her yerinde, ev sahibi ülke kar ediyor. Burada da gördük, Singapur’da direkt ve dolaylı, göz alıcı bir F1 piyasası var. Sadece giden paraya da bakmamak lazım. Bütün dünya Singapur’u konuşuyor. Reklam ve tanıtım boyutu çok önemli.”

Sordum:

“Türkiye takvimden çıkarak, bu bahsettiğiniz tanıtım imkanını da yitirdi. Pekiyi neden ve bundan sonra yapılması gereken ne?”

Kürşad Tüzmen o bildik ‘net’ üslubuyla yanıtladı:

“Formula 1 soruşturması açılmalı.”

“Yani?..” dedim.

“Bakın” dedi, “Sayın Başbakanımız olimpiyatları almak için elinden gelen çabayı gösteriyor. Erzurum, Mersin ve Trabzon’daki olimpiyat oyunları için ne kadar çok uğraşıldı. Şimdi bir taraftan bunları yaparken, diğer yandan F1 gibi böylesine önemli bir etkinliği kaybetmek sorgulanmalı.”

Eski Bakan’ın bu cümlesinden sonraki sözleri Türkiye’de ciddi bir tartışmaya yol açacak cinsten:

“Bu tezgahı kimler hazırladı? Türkiye’ye bu kazığı kimler attıysa, bunlar ortaya çıkarılmalı. Birileri, arada büyük paralar kaldırdı. Bu büyük paraları kimler götürdüyse bulunmalı. Hemen bir soruşturma açılmalı. Hesabı sorulmalı. Bu temizlenmenin ardından da yeni bir sayfa açılmalı ve Türkiye Formula 1’i tekrar almalı, geri kazanmalı. Bunları bir motorcu, bir pilot, yarış dünyasında olan biri olarak söylüyorum.”

Gece yarışına Türk ışığı

Formula 1 sezonunun tek gece yarışı olan Singapur etabında, pist özel bir sistemle aydınlatılıyor. Aynı stadyumlardaki gibi çok güçlü ışık veren ampullerle… Ve o ampuller söndükten ancak 10 dakika sonra tekrar yanabiliyor, soğuması gerekiyor. Bu nedenle de, bir elektrik kesintisi riskine karşı, şehir şebekesine bağlı olarak kullanılmıyor

Sistem, kesintisiz güç kaynağına bağlı işliyor.

İşte o kaynağı bu yıl Türk malı jeneratörler oluşturdu.

Yıllardır İtalyan firmalarının aldığı bu önemli ihaleyi bu sene bir Türk şirketi kazandı. Singapur yarışı, Ankara’da üretilen 5 milyon dolarlık jeneratör sisteminin sağladığı ışıkların altında yapıldı.

40 bin kişinin hayat sürdüğü bir yerleşim biriminin ihtiyacını karşılayacak kapasitede bir aydınlatma sistemi kuruldu Singapur’a.

Hiç bir risk faktörü göz ardı edilmedi. Hepsi yabancı, uzman bir teknik ekip transfer edildi ve bu tecrübeli kadroyla, sorunsuz bir hizmet verildi.

Genpower Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Uslu, “İsteyince oluyor” dedi. “Ufkunuzu geniş turar, hedeflerinizi büyük koyar, buna uygun olarak da iyi bir kadroyla, bilimsel ve kararlı çalışırsanız başarabiliyorsunuz“ cümlesiyle özetledi şirketinin imza attığı operasyonu.

Türk heyetinin yarış sonrası Padok’taki mihmandarı, üç yıldır TRT’de Formula 1 yayınlarına ayrı bir renk katan meslektaşımız Serhan Asker‘di.

Dünyaca ünlü pilotlar dahil Serhan ile konuşan hemen herkesin, “İstanbul’u ve İstanbul Park’ı çok özleyeceğiz” sözlerine Kürşad Tüzmen ve Müjdat Uslu‘nun yanıtı, “Türkiye’yi burada biz temsil etmiş olduk. İnşallah yakında tekrar İstanbul’da buluşuruz” şeklinde oldu

Kaynak: Murat Çelik (Vatan Gazetesi)


Yorumlar

  1. muratc MP4-26 avatarı
    muratc MP4-26

    -Genpower jeneratörlerin kontrol kartlarini da bizim firma üretti ve bu kartlari da Genpower a ben sattim.
    -Böylece yarisin bir parcasi oldugum icin cok mutluyum.

  2. Mclarenfangirl avatarı
    Mclarenfangirl

    Bravo!Sonunda bilirkişilerden biri düzgün konuştu.Çok haklı

  3. Kürşad Tüzmen hayatında sporun her dalını bulunduran, vizyonu geniş bir insandır. Keşke şu anda spor bakanı o olsaydı. Herşey farklı olabilirdi… Söylediklerine gelince de %100 katılıyorum. İstanbul Park'ın yapımı için belirlenen ilk miktar çok farklıydı. Dönemin İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, pistin yapımının 25 milyon dolara mal olacağını söylemişti ama pistin yapımı yaklaşık 200 milyon dolar tuttu ve sadece müteahhit firmaya yapılacak ödemenin 180 milyon YTL olduğu ortaya çıkmıştı. Bazıları bu işten Türkiye'nin bu konudaki acemiliğinden büyük paralar kaldırdılar. Bu konuda kesinlikle haklı.

    Ayrıca Sn Tahincioğlu'nun dün haberlerde izlediğim açıklamasına kadar F1'in ülkemize gelmesinde katkı sağlayan ve kalması için bu yönde kendini paralayan biri olarak görüyordum… Ben bu işi 23 milyon dolara bağlardım sözünden sonra O'nunda işinde samimi olmadığına ve eskiden hakkında çıkan iddiaların doğru olabileceği kanısına vardım. İşin ilginç tarafı yerine aday olacak birinin hala çıkmadığı için bu işi O'ndan başka yapacak biri de yok !

  4. herkes elini ayağını çekmiş "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" görüşünde devam ediyor. Hal böyle olunca kimse ne araştırma yapar nede başka bişey alan aldı yiyen yedi.

  5. başlığa bakarak yorum yapmak biraz aldatıcı ama içeriği okuduğunuzda eski bakanın bazı söyledikleri gerçektende doğru. işin bilincindeymiş ama kendisi kabinedeyken bazı konularda yardımcı olabilirdi bence..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir