Brawn, DRS'nin Kaldırılmasına Sıcak Bakıyor

yazar:

kategori:

DRS bu seneki tüm yarışlarda etkili oldu ve neredeyse tüm yarışlarda geçiş sayısı önemli derecede arttı. Ancak Brawn geçişlerin DRS’den çok Pirelli lastikleri sayesinde olduğunu düşünüyor.

Brawn “Onun değerini belirlemek zor çünkü etkisi lastikler kadar olmuyor.”

“Lastiklerin en büyük etken olduğunu düşünüyorum. DRS yarışların süreç olarak ilerlemesini engellemek içindi ancak yarışlar lastikler nedeniyle böyle olmadı bu yüzden sene sonunda FIA geri adım atmalı, nerelerde faydalı  nerelerde zararlı olduğuna bakmalı. Neler kazandığımıza be hedeflere ulaşıp ulaşmadığımıza bakmalı.” dedi.

Brawn geçişlerin kolaylaştığını ve DRS’nin geçişlerin değerini azalttığını düşünüyor.

Brawn “Bu sene pozisyon kaybettiğimiz için DRS’yi istemediğimiz bir kaç yarış oldu. Montreal buna iyi bir örnek.”

“Bu sinir bozucu ancak taraftarların DRS’li geçişlerden keyif alıp almadıklarını, geçişlerin daha zor olmasını isteyip istemediklerini öğrenmeliyiz.”

“Eğer Bridgestone lastiklerinin istikrarı devam ediyor olsaydı o zaman DRS çok önemli bir faktör olabilirdi. Bu seneki lastikler nedeniyle çok da etkili olmadı.” dedi.

 


Yorumlar

  1. bu videodaki geçiş hamleleri savunma falan güzel de alonsonun schumiyi tur bindirir gibi geçmesinden anlaşılacagı üzere lastikler arasında acayip bi fark var oyıl michelin-bridgestone çekişmesi vardı ve michelinin yagmur lastikleri çok üstündü keşke eşit şartlarda bu mücadele yaşansaydı diyorum

  2. ömer ersavaş avatarı
    ömer ersavaş

    Fernando,efsaneyı gectıkten sonra kayboldu resmen : ))

  3.  2011 monza ağlayarak  telsizden rakip pilotu g avatarı
    2011 monza ağlayarak telsizden rakip pilotu g

    drs kalkarmı bilemem fakat drs ye rağmen telsizden rakip takım pilotundan yol isteyenler yandı demektir.

    artık 25 tur değil yarış bitene kadar devam.

  4. Yusuf  Hitay avatarı

    bence yüksek downforce gerektiren pistlerde drs'nin olması büyük bir artı. ancak spa,montreal gibi pistlerde zaten çok geçiş oluyor drs'ye gerek yok.

  5. DRS yi desteklemiyorum ama Brawn da bunu sırf RB nin pole almasını engellemek için olduğu su götürmez gerçek…Adamlar çoğu yerde DRS yi açık kullanıyorlar

  6. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    şimdi birde DRSyi kaldırıp bu seferde geçiş için KERS kullanılacak. Öndeki pilot kullanmayacak gibi bir saçmalık yapmasınlarda.

  7. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    öncelikle şunu belirteyim,
    DRS bir yere kadar yarışlara ayrı bir hava kattığı bir gerçek,
    DRS olayını ben sezon başından beri destekleyenlerdenim,
    halada bir parça destekliyorum,
    bu desteklemekten dolayı asla pişman değilim,
    önce bir görelim tamamen neyin ne olduğunu bir tartalım dedim,
    yeni sezonda ben isterimki bir arkadaşımız belirtti burada aynen katılıyorum en azından neden olmasın DRS 10 derece açılıyorsa 5 dereceye insin gibi yöntemler geliştirilir geliştirilmelide,
    DRS'nin kalması yürürlüten kaldırılması nasıl sağlanır biliyormusunuz,
    çok net bir şekilde ortada,
    hemen belirteyim,
    yakıt ikmalinın geri gelmesidir,
    ne zaman yakıt ikmali F1'e geri dönerse o zaman DRS'ye tamamen karşı olacağım,
    DRS'nin şu anda en büyük rakibi yakıt ikmalıdır,
    ama yinede şunu belirtip kapatacağım,
    önümüzdeki sezon bana göre DRS kalkacak,
    öyle bir his var bende.

  8. Bence DRS sadece arkadaki araçta değil de tüm araçlar tarafından kullanılabilir hale getirilmeli. FIA tarafından belirlenen aralıklarda (düzlükler olabilir) her pilot her seansta DRS açabilir. Bu alanlar dışında DRS kullanımı yasaklanmalı.

    F1 bir teknoloji sporu ise ve DF üzerine kurulu ise, bu araçlar düzlükte DF'a ihtiyaç duymadıklarından bu DF'u kaldıracak teknoloji ile donatılmalılar. Bu da yukarıda bahsettiğim şekilde düzenlenmiş DRS olmalı.

    Hava koridoruna giren zaten kolayca yanına gelebiliyor öndeki aracın, bırakın geçiş hamlesi frenajda olsun. Bu sene farketmişsinizdir: DRS kullanan pilot öndekinin tamamen önüne, yarış çizgisine girdikten sonra fren alanına geliyor. Bu durumda arkadakinin hiçbir savunma şansı kalmıyor.

  9. Brawn yine mantıklı konuşmuş.

  10. DRS uygulamasının coşku, onur, mücadele için eksi yönde olduğunu en başından beri savunanlardan biriyim. Ancak benzer şeyleri şuan ki sert hamur harici lastikler içinde rahatlıkla kullanabilirim. Ben mücadelemin tam ortasında lastiklerimin bitip bana ket vurmasını istemezdim. Tüm pilotlar içinde bu geçerli (bahsedenler hatırlanacaktır). Oluşan durum izleyiciler için belki bir coşku sebebi oluyor ama pilotların çok rahatsız olacakları anlara sebep veriyor bu yumuşak lastikler. Mücadele dediğin yada kendi limitlerimi zorlama, fastestlap 5-6 tur için geçerli olmamalı bu daha geniş bir aralığa yayılabilmeli. Bu tabi ki 40 tur performansından çok az ödün veren yumuşak lastikler olması demek değil. İfade edebildim mi bilemiyorum. Bana göre Michelin doğru yolda değil. Bu yol pilotlar arasında belirgin farklar oluşturabilen bir seçim.
    Kısaca 4 faktörden sadece biri olan lastiklerin bu kadar ön planda olması tüm motorsporları için bir kayıptır bana göre.
    Lewis gibi misal Kamui gibi pilotların önüne büyük bir engel olarak çıkıyor bu durum veya üst düzey pilotların limit turlarıyla ilgili daha fazla kontrollü olmalarını gerektiriyor. Bu geçmişin ihtişamında olmayan bir şeydi.
    DRS'e gelince kaldırılması bence bir çok pist için eski geçiş oranlarına dönülmesi demek olur. Eskisi kadar olmasa da (lastik hamurları önemli koşul burada) takip mesafesi problemi halen mevcut (bu yönde atılım göremiyoruz). DRS'in olmadığı koşulda sıkıcı pistler eski sıkıcılığına döner, geçiş oranları mutlaka azalır, daha hızlı olan araçlar ve pilotlar trenin vagonu olabilir. Varlığı yokluğu ayrı bir dert. 🙂 Yarım yamalak birşey yaptılar ne memnun olundu nede tam şikayetçi. Strateji savaşı daha değer kazandı mutlaka eklenmeli.

    Bana göre ise madem aerodinamik bir yeniliğe gidildi, bu geliştirilmeli. Teknoloji ise daha fazla yedirilmeli tüm platformlara. DRS'in etkinliği arttırılmalı. Tek bir düzlükte kullanılması bana göre adaletsizlik. Heba olan bir tam turu sonra ki ile giderme saçmalığı. Tabi tecrübe ettiğimiz üzere bu pek de mümkün olmuyor. Sonra ki tur karşı atak koşulu çok nadir yaşanıyor.
    Sıralama turlarında ki gibi kullanım olabilir. Yada pistin tüm düzlüklerinde kullanım serbestliği tüm virajlarda kullanımı elektronik olarak yasaklanabilir. Tabi ki pilot kontrolünde. Bu pilotların kullanım kabiliyetini de sınayacaktır. İlk 3 tur sınırlaması da gridin oturmasına sebep oluyor. 1 sn bariyerinin az daha yükseltilmesi söz konusu edilebilir. Bu atak dışında yaklaşma açısından da kolaylık sağlayacaktır. Birden çok düzlükte kullanımı geçileni cesaretlendirip şans tanır böylece 1 tur içinde geçiş orgazm ına varılabilir. Hafta sonunun hızlı araçları zaten uzayıp gidecektir. Risk faktörü mü bence bu pilotlara bırakılmalı. Virajda bile DRS açan Redbull söz konusu.:) Düşüncem lastikler içinde geçerli super soft 1,5 kademe daha dayanımlı olmalı yada aynı kalabilir soft'lar üzerinde çalışılıp teşvik edilebilir.
    Kısaca hepsi yapay…

  11. DRS olsun olmasın (drs geçip gitmeyi sağlıyor malum) malesef böyle uzun süreli mücadelelerin yaşanması artık pek mümkün değil yada sezon boyunca çok nadir oranla görülebilir ancak. Bu araçların yürür zihniyetinin değişmesinden kaynaklanıyor.
    Şu anki durumda kaçandan çok kovalayanın aleyhine durum söz konusu. Çok daha yıpratıcı pilotlar için koşullar. Bu yapay uygulamalara da bu yüzden başvurulmadı mı zaten.

  12. 2006da da bunun bi rövanşı olmuştu hatırlayanlar olacaktır bu sefer de alonso schumiyi geçememişti. Bunlar güzel mücadeleler hakketen buda 2006 imola gp
    http://www.youtube.com/watch?v=kwAsXihIF-c&feature=related

  13. Böyle güzel Mücadeleleride özlemedik değil hani http://www.youtube.com/watch?v=e9tsdFbA8UM

  14. valla hocam öle bi yazdın ki bu yıl moto gp'de sıfır geçiş oldu bile denebilir, işler tersine döndü sporlarda, hayırlsı 🙂

  15. brawn'ın son 2 yılda geliştirmek için çalıştığı fakat beceremediği okadar çok konu var ki drs onların içinde kaybolup gidiyor bile denebilir…seneye yaptıkları yatırımın ve transferlerin karşılığını bakalım alabilecekler mi, daha dorusu inşallah alırlar yoksa bu spordan ayrılan çok büyük markalar gördük onların arasına katılmasalar bari…

  16. rocco junior avatarı

    Drs lastikler kadar etkili değil ayrıca yarışta kullanılsın ama sadece 1 alanda 2 alana gerek yok.Pistin yapısı gereği geçişe uygun pistlerde hiç olmasın.Geçişe katkısı oldu ama bunun çoğu lastikten.Brawnda bu konulara değinmiş ve mantıklı konuşmuş.Kesinlikle sıralama turlarında kaldırılmasından yanayım.Yarışta geçiş için gelen bir sistem ama Redbullun pole serisini kıramamakta en etkili şey Drs.O olmasa Ferrari ve Mclaren en az 1-2 kez pole alırdı ve bizde daha zevkli sıralama turları izlerdik.Seneye kalkıcaksa hiç üzülmem.Nasıl oluyorda takım patronları sıralama turlarında kullanılmasına karşı çıkmıyor anlamıyorum.Son olarak arkadaşlar belirtmiş;geçiş bir butona basıyorsun,savunma yapma imkanı bile vermeden son derece basit şekilde oluyor.F1 moto gp değil durmadan geçiş olsun

  17. mercedes motoru kullanan bikac takim var fakat duzluk hizi en yuksek takim brawn in takimi, drs ye her takim bir sekilde adapte olurken onlar olamadi ve duzluk hizi avantajlari azaldi, bence herkes uyum saglayip susuyor, brawn bole konusmak yerine drs ye uyumlu arac gelistirsin.

  18. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    Brawn "Bu sene pozisyon kaybettiğimiz için DRS'yi istemediğimiz bir kaç yarış oldu. Montreal buna iyi bir örnek."

    of ulen şu yarış içimde hep yara olarak kalacak. ne güzek ikinciliğe doğru gidiyordu adam hatta vettel'e bile yetişip yine heyecanlı son turlar yaşatabilirlerdi. button'ın yaptığı gibi

  19. bazi hizli virajlarin oldugu pistlerde arkadaki arac 2 sn hizli olsa bile turbulans yuzunden gecis olmuyor, start ve finish ayni siralama ile bitiyor, sen bole bi yarisi izlicek misin?

  20. Geçişlerin değerini düşürdüğü bir gerçek ve yarışmanın anlamı kalmıyor. DRS siz bir kaç geçiş gördüm ve özellikli olduğunu görmek güzel.Gerçek pilotlar bunu yapabiliyor. Hamilton, Alonso,Button, Vettel ve Shumi'den bir kaç böyle uygun yerlerde geçişlerini izledim ve keyif aldım. Bence bu geçişlerin anlamı daha büyük. Vettel' de aracı sayesinde görüyoruz.Bence Massa Rosberg ayarında bir pilot.Alonso yada Hamilton kadar hızlı olduğunu sanmıyorum.

  21. Evet, bu seneki lastikler de DRS de etkisini gösterdi, doğru. Ama yalan yok, 90'ların sonları 2000'lerin başlarındaki geçişlerle karşılaştırınca bu senekiler bariz suni duruyor. Eskiden, geçebilecek mi, geçerse nerede geçecek, nasıl geçecek, öndeki yerini nasıl koruyacak diye gözlerim yuvarından çıkarak izlerdim. Bu sene ise nerede ve nasıl geçeceği belli; ya DRS bölgesinde yanından tur bindirircesine geçecek ya da yeni lastik kimdeyse o yakaladığı yerde geçecek. Savunma mı? Artık çok zor.

  22. Yasaklanmasa bile şuan ne kadar bilmiyorum ama atıyorum 10 derece açılıyorsa 5 derece açılsın daha az etki yaratsın.

  23. motor gücü olarak şu anda pistteki hiç bi takım mercedesle rekabet edebilecek düzeyde diil, en azından bu seneyi göz önünde bulundurduğumuz zaman, bu açıdan düşününce de mercedes'in bunu istemesi onlar açısından gayet doğal, uzun düzlüklerde zorlanmadan araç geçebilecek kapasitedeler ne de olsa…

  24. Ben kaldırılmasını istemem şahsen Drs Mücadeleyi zevkli bir hale getiriyor zaten hızlıysanız Drs nin de pek önemi kalmıyor Drs kullanılmayan bir yer dede atak yapa biliyor pilotlar.Acaba şuanda Redbul Mclaren Ferrari gibi kullana biliyor olsalardı bunu gündeme getirirmiydi. Sezon başında Drs yi adepte etmede çok zorlandı takım hatda Hrt bile sistemi daha kullanıyor denildi.

  25. hay ağzını öpeyim diye bir deyim var bizde.
    drs yasaklansın.gerçek manada geçişler görelim.
    niye öndeki pilota savunma hakkı vermeyen bir düzen(drs) düzen değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir