Massa, 2012'nin Kariyeri Açısından Kritik Olacağını Kabul Ediyor

yazar:

kategori:

Ferrari gelecek sene de Massa ile yoluna devam edecek ancak Massa’nın özellikle 2009’daki kazasından sonra bir türlü istediği performansı gösterememesi ve takım arkadaşı Alonso’nun çok gerisinde kalması Brezilyalı sürücünün Ferrari’deki geleceğini şüphe altına alıyor.

Massa “2012’de iyi iş çıkarmak çok önemli olacak. Rekabetçi bir takımda olma konusunda şüphesiz geleceğim adına kritik olacak. Bu yüzden kararlılığım her zamandan daha fazla.” dedi.

2013’de Ferrari’de yarışamama ihtimalinin farkında olan Massa “Başka bir takıma giderim. Başka bir seçeneğim yok. Yarışmaya devam edeceğim ve kariyerim için en iyi olanı düşüneceğim.”

“Olabilecek hiçbir şeyden korkmuyorum çünkü ben her zaman ayakları yere basan birisi oldum.  2012’de iyi olmazsam her şeyin değişeceğinin farkındayım. Her şey alacağınız sonuçlara bağlıdır.” dedi.

Massa, Ferrari’nin kendisini istememesi halinde başka bir takımla anlaşacağı konusunda emin olduğunu söyledi.

Massa “Bir takımla anlaşabileceğimi düşünüyorum. İyi bir sezon geçireyim ya da geçirmeyeyim Formula 1’deki en iyilerden birisi olduğuma inanıyorum.” dedi.

Massa ayrıca Alonso’nun yanında 2 numara olduğu görüşlerini de kabul etmedi.

Massa “Takımın telemetre verileri % 100 açıkç Şüphesiz, % 100 aynı ekipmana ve yaklaşıma sahibim.” dedi.


Yorumlar

  1.   ferrari57er2 avatarı
    ferrari57er2

    Bir fırsat olsa da Felipe'nin beynini formatlasak. 2009'daki kaza ile ilgili her şeyi silsek. Adam resmen çöktü. Aslında kaza olana kadar 2009'da da fena değildi. Ama biraz düzelme var. 2012 sonunda onu takımda tutacak kadar düzelir mi bekleyip görelim.

  2. arkadaşım cidden senin sorunun var, ilk sektörde yavaş kaldı diye hamilton'un diğer sektörlerde mi yavaş kalacak ? böyle bir mantık olabilir mi, kendini gerçekten buna inandırmışsın, sana ne desek fayda etmez.haytta başarılar dileyelim

  3. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    bekara karı bosamak elbette kolay.benım demek ıstedıim zaten kariyerı ugruna!!!!o emre karsı cıkacaktı.ve emınım ferrarı onu oyle kolay kolay harcıyamaıycaktı.velevkı harcadı kovdu diyelım.emınımkı baska takımlarda bas goz ustu olacaktı!!

  4. rocco junior avatarı

    Yorumunun bir kısmına katılmakla beraber şunu söylemek istiyorum;öncelikle bu işler bizim burada yazdığımız kadar kolay değil.Birini anlamanın en iyi yolu empati yapmaktır.Şimdi Massa,o takım emirlerine karşı çıksa 1 yarış daha takımda barınamazdı.Kimse bir şey diyemez olur mu kıyameti koparırlar.Webber keza takım emrine kaç kez boyun eğmedi mi?Demekki arkadaşım aslında bu işler o kadar kolay değil.Her yerde bir hiyerarşi var ve Massa-Schumiye çok net hem de gönüllü 2.pilottu.60 yıllık Ferrari kariyerinde sadece 2008 2008 2009 yılları eşit geçti 1.2.pilot ayrımı yapılmadan.Onun dışında daima 1.adam vardı.Belki çok net bilmediğimiz eski sezonlarda yine olmuştur ama Ferrari çok bağlıdır bazı geleneklere.Bunuda aşmasını beklemiyorum.Verdiğin örnekler çok farklı şimdi Muhammed Ali evet red kararı aldı ama sonuçta burası f1 f1de farklı orda farklı sorumlulukların var.Massa karşı gelse efsane falan olmazdı sadece daha gururlu bir pilot olurdu.Ama güzel yazmışsın

  5. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    bence massa nın sorunu kendi kişiliginde.. kimilerine gore cok ıyı ve sempatik bir pilot olabirir.kimilerine gore hızlı da olabilir.cok iyi start alıyorda olabılır.cok ıyı takım oyuncusu da olabılır.bır takım icin mucadele etmeyı elbette her takım ıster ama eger takım ıcınde bır avam ve elıt tabaka ayrımı yapılıyorsa ve pılot bunu goruyor hıssedıyorsa bence tavrını koyabılmeli.massa schumecher donemınde ıkıncı pılotlugu sındırmıstır.yatsınamaz bır gercekten sonra gelen raıkonen ın oyle yada boyle sampıyonlugu alması ertesı sene daha ıyı bır mudaleden sonra kımıyı gecmesı kendıne olan guvenını getırdı.ancak kazadan sonra ona bıcılen rol tamamen takımda ıkıncı pılotluk roludur.bunu kabul ettıgı gun massanın bu gunudur.

    işte massa o gun tavrını bellı edecektı.hadı olmadı.telsızden verılen emre tum dunyanın onunde canlı yayında gladyator maxımus un ımparaotora yaptıgı bas kaldırıyı yapmalıydı.onu yapsaydı yanı oldur emrıne karsı gellıp oldurmeseydı tum f1 camıasında efsane bırı olacaktı.muhammed alı amrıkan devletıne karsı koyup bu benım savasım degıl dıyerek karıyerı hayatı pahasına askere gıtmeyı ve vıetnama karsı savasmayı redetmedımı.bu onu boxsorlugunden cok karekterlı bır efsane yapmadımı.
    massa o emırlere karsı cıkacaktı.cıksa kımse neden karsı cıktı demıyecektı.zıra ozaman takım emırlerı katı surette yasaktı.işte ozaman taraflı tarafsız seven sevmeyen herkesın kalbıne taht kuracaktı.

    bunu yapmadıgı ıcın bu gun massa her soylenene evet dıyen pasıf ensesıne vur lokmasını al bırıne donustu.ama gunahın buyugu ayıbın en buyugu ıkı pılotunu esıt statude yarıstıma cesaretını para ugruna gosteremeyen sozum ona efsane ferrarıye aıttır………………..

  6. rocco junior avatarı

    Arkadaşlara katılıyorum genel olarak.Felipe son yarışlarda çıta yükseltti ve sıralama turlarında vites büyüttü demekki istediği zaman bunu yapabiliyor.Artık aracı daha mı iyi tanıyor yoksa lastiklere mi alıştı bilemiyorum ancak bu perfonmans sürücekse ve yarışlarda kendinden bağımsız olarak kötü sonuç alıcaksa Ferrari arkasında durur.Aracın potansiyel takım tarafından biliniyor ve Massa arada trafik canavarları yüzünden düşük puan alıyor =) (İyi niyetli bir şaka kimse kırılmasın)

    Yarışlarda Alonsoya yakın olup podyum kovalaması ve seneye eğer araç rekabetçi olursa hep podyumda kalması gerekiyor.Ferrari takımlar şampiyonasını belki çok iplemiyor ama pilotlarda ciddi şekilde Fernando lider ve pit stop mevzusunda bazı doğru tespitler var.Biraz test pilotu muamelesi görüyor inkar edemem lakin buraya perfonmansı ve hataları ile geldi.İnşallah muhtemel son senesinde Ferrari ve kendi adına yakışır şekilde sürüp bize öyle veda eder.Belkide bu çıkış 2012 sonrası koltuk için ona bir fırsatın işaretidir.Haydi bakalım Felipe sür,hatasız sür,puanlar al atak yap,savunma yap,podyumlar al…

  7. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Japonyadaki 6.turda olan geçişe takım emri diyen bir zihniyetin massa hakkında hiçbir bilgisi olamaz.Bugün mclarende yaşananlar ferraride olsaydı kıyametler kopardı.Massa q3 de en iyi ilk sektör derecesi ile gelecek sonrada 3.olacak.Siz kendinize bakın.Hamilton massayı singapurda tur bindirircesine geçerken massa çok yavaş işe yaramaz bir pilot oluyor.Ama Alonso massayı drs ile geçerken yol verdi oluyor.Massa rosbergi dahi almanyada 12 tur boyunca geçemezken tam o esnada Alonso rb7 li vetteli solluyordu.
    Takımın japonyada massayı hamiltonun önüne geçirmesini de hatırlamayıp takıma sallamayın.
    Massanın yavaşlığını sebebini Alonsoda aramayın.Yarış içinde mercedesleri dahi geçememesini de Alonsoya bağlamayın.Hamilton nedeniyle kaybedilen puanları Alonsoya bağlamayın.

  8. ali,
    söylediklerim farazi şeyler değil.
    ben duygusal takılıp da "benim pilotumun ölüsü yeter, hzı onun kanında filan yerinde var" gibisinden uçuk ve klişe sözler yazmadım.

    söylediklerimin ispatını istersen,
    sitede yarışlar full yayınlanıyor.
    f1.com'da live timing var.
    fia.com/timing information'da tur zamanları, pite giriş süreleri, pite girdikleri turda öndekilerle yad aarkasındakilerle arasıdnaki fark var.
    lap chart bölümünde pilotların pist üstü pozisyonları ve pite girip çıktıktan sonra düştükleri sıralar var.
    önce ve sonra pite giren aynı takımın pilotlarının, nasılda bir anda aralarının açıldığını tur tur gösteren bilgiler var.

    yukarıda yazdıklarımın tamamı ispatlı delillidir. isteyen, kaynakları inceleyip kontrol edebilir.

    "görende koskoca ferrari işi gücü bıraktı takımlar şampiyonluğunu hiçe saydı" demişsin.

    emin ol, aynen o şekilde. onların tek derdi alonso'yu şampiyon yapabilmek.
    olmuyorsa 2.
    olmuyorsa 3.
    ……
    ferrari'nin ana sponsorunun başkanı, alonso'nun dayısı amcası dedesi filan değil.
    ferrari içerisinde görevli bir mühendisi ya da yetkili filan da değil.
    ama neredeyse garajın alonso yakasında kendine çadır kurmadığı kaldı.
    ilginç değil mi?
    siz hiç vodafone başkanını mclaren garajında,
    petronas başkanını mercedes garajında… filan gördünüz mü?

    ferrari'nin işi gücü budur.
    ————-

    ferrari'nin işinin gücünün alonso olduğuna bir kanıt daha sunayım istersen.
    hatta bunu direkt, sizlerin söylemlerinden alıntı ile yapayım.

    "felipe alonso'nun hızına ayak uyduramıyor."
    "bu adamın burada ne işi var, başkası gelsin"
    bu adamla takımlar şampiyonluğu hayal."
    ….
    böyle demiyor musunuz?
    peki, ferrari neden daha hızlı birini bulup getirmiyor?
    ferrari "gel" dese gelecek bir çok pilot var değil mi?
    ama felipe ile devam ediyorlar.

    ferrari'nin işi gücü neymiş, sanırım bir parça anlatabilmişimdir sana.

  9. zaten başka bir takım taraftarı olsanda bunları yazsan şaşardım:)

  10. hamit burak avatarı

    burda massathebest saygı duyduğum bir arkadaştır, sadece onla massa'nın yavaşlığı zerine fikir yürütmek istedim.alonso-massa mı dersen ben de alonso derim fakat konu burda massa.massa'nın yavaşlığının bir nedeni de takım ona alelen ikinci pilot muamalesi yapmasıdır.ayrıca konumuz takım emirleri değil massa.araya girmezsen sevinrim zira massa'ya yapılanları görüp button'un takım emirleri nedeniyle geçildi diyen biriyle tartışamam kusura bakma, zamanım değerli benim.son olarak da massa'nın kalkışlarda belki de gridin en iyisi olduğuna inanıyorum.mclarn fanı olsam da, force india, sutil vb bazı pilotları ve takımları da desteklerim.tek bildiğim massa bu kadar yavaş değil kesinlikle.isteyen 2010'un ilk yarısına bakabilir.iş yine alonso'ya geliyor ama burdaki taşım ben alonso'ya değil ferrari'ye.yani inş. felipe düzelir diyorum ayrıca felipe 2007'de son yarışlara kdr rai ile mücadele etmiştir ve 2009'da da kaza yapmasaydı rai'den fazla puan alacğaı benziyordu.geçmişi sağlam bir pilot yani, tekrar söylüyorum sorun alonsoda değil ferraride, her şampiyonun yaptığı gibi mesela schumi mesela ham mesela vet o da takımı kendi etrafında toplıyor.bu 2007 olayını da bilerek yazdım çünkü bazıları öyle bir anlatıyor ki 2007'de rai massa'yı ezdi.şimdi de rai taraftarları yanlış anlamasın 🙂 güzelce sohbet edelim şurda, lewisi seven biri olarak massa'ya sempatim çok değişmedi onca kazaya rağmen.özetle f1'i futbola dönüştrmeyelim.herkese iyi günler

  11. Furkan  Karaman avatarı
    Furkan Karaman

    hamit sanırım japonya'dan bahsediyor ve orada massa alonsoya tam anlamıyla yer verdi, çizgisini değiştirip içeriyi kapatıp savunmaya geçmedi bile ( hamilton button'a, button da hamilton'a bunu her seferinde yapıyor). çünkü böyle bir savunma yapsa alonso telsizden belki de 'that is ridiculous' diye takıma bildirip massa'yı baskı altına alması muhtemeldi

  12. massathebest öyle bir yazmışsınki görende koskoca ferrari işi gücü bıraktı takımlar şampiyonluğunu hiçe saydı, felipede müthiş hızlıya her seferinde alonsoya geçiş hamlesi falan yapıyor sıralamalarda hep alonsodan önde yer alıyor hep istikrarlı turlar atıyor, onunla uğraşarak onu durdurmaya çalışacaklar.yapma güzel kardeşim ben birtek geçen seneki almanya yarışında takıma kızdım.alonso zaten geçecek ne gerek var takım emrine.biraz baskı kursa felipe blokajlara falan başlıyor.felipede aklı sıra takımdan intikam alırmışcasına resmen durdu yolun ortasında.kimiye yaptığı gibi frenajı az kaçırır gibi yapsa yetecek aslında ama.

  13. halen ferrariyi kolluyor ya helal olsun…bir tarafta takım kendine ayrıcalık tanımadı diye ekmek yediği yeri gammazlayan bir insan diğer yanda ikinci pilot olarak kullanılmasına rağmen ferrari adaletli diyen bir insan…aferin massa…

  14. hamit,

    cumartesileri konusunda ipler bir bakıma felipe'nin elinde. görüldüğü gibi, felipe paçaları tutuşunca gayet iyi gidebiliyormuş. bunda iş felipe'nin.

    gelelim diğerlerine.

    pit stop stratejileri:

    1. psikolojik olarak o noktada yarışının içine ediliyor.
    2. teknik olarak da, bu sene pite 1 tur önce giren ile 1 tur sonra giren arasında 3+3= en az 6 saniye fark, otomatik olarak oluşuyor.
    şöyle ki,
    pite erken giren pilot, yeni lastiklerlekendisinin son turundan 3 saniye civarında daha hızlı tur atıyor.
    diğeri ise, pite geç girdiği için, pite giriş turunda, kendisinin pitten önceki son turundan 3 saniye yavaş tur atıyor. hatta bu fark, pistte piste 4+4, 5+5 saniye bile olabiliyor.

    ferrari, pite erken girme opsiyonlarını TAMAMEN alonso'ya vermiş durumda. alonso pite istediği turda girerken, felipe'nin pite girişi, alonso'nunkine bakarak ayarlanıyor.

    bunun zararı nedir?
    felipe bitmiş lastiklerle turlamak zorunda kalabiliyor.
    felipe lastikleri kullanılabilir durumdayken pite girmek zorunda kalabiliyor.
    belli bir grup içinde ilerlerken, rakipleri ile aynı turda piste girme hakkı olmadığından (daha doğrusu bu hak alonso'da olduğundan), daha 1. pitlerden sonra felipe otomatik olarak geriye düşüyor.

    ferrari, "sıralamada önce olan pilotu önce pite alırız" diyerek kendince adil bir yöntem geliştirdiğini iddia etmişti.
    sıralamalarda alonso önde olduğundan sorun oluşmuyordu.
    felipe'nin harika startları, felipe'yi öne geçiriyordu ki, bu işi de alonso'ya yeni bir debriyaj verekerek hallettiler.
    son yarışlarda da, felipe sıralamalarda kendini göstermeye başalyıp, startta da yerini kaybetmeyince, ferrari yine en iyi bildiği şeyi yapmaya başladı, felipe'ye yol ver talimatı..

    örneğin, son yarış japonya'ya bakalım.

    felipe sıralamada önde.
    startta önde.
    ferrari'nin "çakma" kuralına göre pite önce felipe girmeli.
    ama bir talimat,
    hoop felipe geride.

    az önce bahsettiğim pite geç girme yüzünden kaynaklı kaybettiği zamanları hatırlayın.
    ama 2 pitlerin ardından bile felipe, alonso'dan 3-4 saniye aralığından hiç uzaklaşmadı.
    yani, pit stratejisi ile kaybettiği zamanları, daha hızlı giderek kapatmıştı.
    ama, yine ferrari'nin sözde kuralının yalnızca "lafta kaldığı" bir an daha yaşandı.

    son pit stopta, önde olmasına rağmen, alonso'yu felipe'den daha geç pite aldılar.
    felipe pite ilk giren oldu.
    neden, felipe'yi sevdiklerinden mi?
    hayır. felipe'nin içine düştüğü trafiği alonso'nun başına bela etmemek için.
    sonuç;
    40 tur pit stop stratejilerinin olanca dezavantajına rağmen felipe 40 tur alonso'dan hiç kopmuyor.
    ama son darbe ile felipe'nin gardı düşüyor.
    fark 25 saniye oluyor.

    sonra, işi yalnızca film izler gibi takip eden topluluklar da kendi aralarında konuşuyor:

    felipe niye bu kadar geri kaldı diye….

    niyelerin niçinlerin sebepleri bunlardır..

    daha, sene başıdna puanlar eşitken, yalnızca felipe'nin başına gelen ve; puan farkı açıldıktan sonra bıçak gibi kesilen "pit stop hataları"na değinmiyorum bile (!)

    işte hamit kardeşim, gördüğün gibi felipe'nin uğraşması gereken sorunlar pek çok. Allah yardımcısı olsun her daim. diğer pilotlar sadece kendi sürüşüne odaklanır; felipe de hem sürüşüne, hem de "takım dengelerine"…

  15. Haber altindaki yorumlarin hepsi guzel yorumlar olmus hepsine katiliyorum.Gercekten Massanin koltugu ciddi bir tehlike altinda.Fenomen bir takimda yillardir yarisiyorsaniz insanlar sizi hep 2008 de sampiyonluk mucadelesi verdi ama ile hatirlamak istemeyecektir.Bugun ne verdiginiz yarin ne vereceginize dair gosterdikleriniz cok onemlidir.Massanin son yarislarda muazzam bir yukselisi var gercekten ama bu yetmez 2012 de Ferrari abartildigi kadar iyi olacaksa sampiyona mucadelesi veremezse artik ruyanin sonu olur.Sonu Trulli ve Barichello gibi olur.Mevcut potansiyelli takimlara baktigimizda Barcelona olarak lanse edebilecegimiz Red Bull Mark Webberin yerini yine kendi icinden dolduracaktir.Mclaren harika bir kombinasyon yakaladi bunu bozmayacaktir.Mercedesin rekabet duzeyi soru isareti ayrica(pilot ayriligi oldugu durumda) Hulkenberg gibi bir Almanla yola devam etmek daha rasyonalist bir hareket olacaktir.LRGP de de sansi olacagini dusunmuyorum.Zira hali hazirda elinde guclu bir sponsor destegi olmadigi gibi yuksek bir yillik ucreti var buda orta sira takimlarini zorlayabilecek bir kulfet kisacasi Felipe icin bir donum noktasi olacak 2012 umarim 2008 performansini tekrarlar yoksa Perez potansiyel bir tehdir koltugu icin ayrica Ferrari icinde bicilmis kaftan yani Alonsoyu emekli edene kadar ve sonrasi icin dusunebilecek ciddi bir opsiyon umarim her sey istedigin gibi olur Felipe =)

  16. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    hamit burak takım arkadaşlarının birbirlerini her geçmesine takım emri olarak mı bakıyorsun.Hiç buttonun hamiltonu ya da hamiltonun buttonu geçtiği yarış izlemedin mi.Şunu mu demek istiyorsun.Alonso massadan her daim yavaştır.Geçemez , geçerse takım istemiştir.Bu mudur fikrin.

  17. Fernando Alonso(Srht) avatarı
    Fernando Alonso(Srht)

    1 sene dahamı çekecez seni?

  18. Gitte sağlam bi pilot gelsin artık Hamilton mu olcak Vettel mi her kimse kim git artık sıkıldım seni izlemekten

  19. hamit burak avatarı

    dostum geçen yarış gibi alonso'ya yer verecekse (takım istedi muhtemelen) şansı kalmaz bence. ferrari böyle yapa yapa ikinci pilotlarını öldürüyorlar.artık 2000'lerin başında gibi tek pilotla götürürüz gibi lüksleri yok, pek farkında değiller bence.sen felipe'yi takip eden birisin, bir mclaren fanı olarak diyeceğim o ki, massa'nın geride kalmasının en büyük iki nedeni psikolojik olarak onu zor durumda olması ve teknik olarak da cumartesileri yavaş kalması

  20. formula1'de çok kesin ve geçerli bir kural vardır, hepimiz biliriz:
    "en son yarıştaki kadar hızlısındır. dün yoktur."

    felipe bu kuralı pek iyi biliyor ve de imza zamanları yaklaştıkça cebinden çıkarmaya başlıyor. ama tasvip ettiğimiz bir davranış değil elbette.

  21. böyle düşündüğünü ve de bu sebeple çaba gösterdiğini (türkçesi paçalarının tutuştuğunu) zaten son yarışlarda görüyoruz felipecan.

    Mc_ arkadaşın dediği gibi, son yarışlarda bayağı bir düzelme var.

    sıralama konusunda hızla iyileşiyor. bunu, aracın tek tur performansının çıkarabileceğinden daha fazlasını çıkarmayı başaran alonso ile kıyaslarsak görebiliyoruz.

    yarış performansında da gayet ilerleme var fakat ne yazık ki istenmeyen olaylar, performansının sonuca yansımasına engel oldu.

    velhasıl, koltuğunu kaybetme tehlikesini hissetmiş olman, kesinlikle isabet olmuş ve seni kendine getirmeye başladı.

    felipecan, büyük takımlardaki topçular gibisin demek ki. anlaşma zamanı yaklaştıkça rokete bağlıyorsun, imzadan sonra uykuya… hiç yakışmıyor hiç =)

  22. Massa'da bir gelişme var. Son 6 yarışın 4'ünde sıralamada Alonso'yu geçmeyi başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir