Müşteri Araçları Tartışması Yeniden Gündeme Geliyor

yazar:

kategori:

Önümüzdeki hafta perşembe günü Cenevre’de gerçekleştirilecek olan Formula  Komisyonu toplantısında takım patronları bir araya gelecekler ve takımlar arasında yapılan teknik birliktelik konusunu görüşecekler.

Kaynaklara göre bir takımdan gelen talep üzerine 2 konu görüşülecek. Bunlardan birisi üretici ifadesinin tanımı, diğeri ise takımlar arasında yapılan eleman değişiminin takımların bilgilerinin diğer takıma yasal olmayan bir şekilde sunulmasına müsade edip etmediği.

Bu konunun Mclaren’in seneye Force India’nın yanında Virgin ile teknik birliktelik anlaşması yapmasının ardından gündeme geldiği tahmin ediliyor.

Büyük takımların küçük takımlara yardım etmek, müşteri aracı sunmak için istekli olduğu biliniyor bu yüzden konu masaya yatırılacak.

Mclaren Takım Patronu Martin Whitmarsh, Force India ve Virgin ile yaptıkları anlaşmanın tamamen kurallar ve Concorde anlaşması dahilinde olduğunu söyledi.

Whitmarsh “Yaptıklarımızdan çok rahatım. İlk anlaşmayı yaptığımızda, çalışma zamanları ve anlaşma FIA ve FOM ile paylaşıldı ve aynı zamanda takımlara da mektupla neler yaptığımızı, neden uygun olduğunu söyledik. O dönem ne söylediysek aynı şekilde davranmaya devam ettik.”

“Marussia Virgin’de de FOM ve FIA’ya yazdık. Kaçınılmaz olarak rekabetçi bir ortamdayız ve şu anda Force India rekabetçi bir takım bu yüzden insanların endişesi artıyor. Bu konuları F1 Komisyonu toplantısına ben koymadım, bu yüzden amacını söyleyemem.” dedi.

Force India’nın sahibi Vijay Mallya ise “Lütfen Mclaren Applied Technologies ile olan anlaşmamızın 3 senelik olduğunu hatırlayın. Eğer Concorde anlaşmasının dışında bir şey yapıyor olsaydık o zaman padoktakilerin çoğu uzun zamandan beri şikayet ediyor olurdu.”

“Birlikteliğimizin 3. senesinde şikayet etmelerinin nedeni ne? Bunun yanında takım patronları toplantısında da söyledim. Martin Whitmarsh’la olan her e-posta’da yapılanların Concorde anlaşmasına uygun olması gerektiği yönünde onun yorumu yer aldı.  Bu Mclaren’in ve aynı şekilde bizim bunu ne kadar ciddiye aldığımızı gösteriyor. Bu konuda endişeli değilim. F1 Komisyonu toplantısında bunu görüşebiliriz ancak Concorde anlaşmasına uygun davrandığımız konusunda rahatım.” dedi.

Ferrari’nin küçük bir takımla tam anlamıyla birliktelik kurma ve aracını verme konusunda istekli olduğu biliniyor ancak Mclaren bu konuya tamamiyle karşı.

Whitmarsh “Bu konuda iki yüzlü olmakla suçlanıyor olabiliriz ancak müşteri araçlarının doğru yol olduğunu düşünmüyoruz.”

“Müşteri araçlarına izin verirseniz o zaman müşteri Red Bull, müşteri Mclaren ve müşteri Ferrari araçları ve belki müşteri MErcedes araçları olur. Bu da bazı takımlar için çok zorlu olur.”

“Şu anda 12 takım var ve 12 takım için katlanılabilir bir bütçe modeli oluşturmaya odaklanmalıyız. Bu daha sağlıklı ve iyi bir yol ancak bu benim fikrim. Diğerlerinin farklı görüşlere sahip olmasına saygım var.” dedi.

 


Yorumlar

  1. sezonları karıştırıyo olabilirim 2007 yerine 2008 olabilir emin değilim

  2. müşteri otomobili deyince aklıma 2007 sezonu geliyor 🙂

    Honda 2006 aracını o zaman gridin son sırasının demirbaşı super aguriye vermişti ama kendisi 2007 sezonunda gelişim yerine gerileme kaydedince super aguri önlerine geçmişti hele ki o takımın kanada yarışını inanılmazdı 🙂

    ama şu var ki bu durum çok boyutlu düşünülmesi gereken bi durum tamam hepimiz farklı araçlar istiyoruz onda sorun yok yeni buluşlar farklı icatlar ama şu an ki HRT yi izlemekten zevk aldığını söyleyen biri yoktur heralde en azından 200 deki aguri kadar olabilseler canım yanmayacak ama bu şekilde vasat bile denemiyo bu takımlara ve bugün karthikeyan ı gördük nasıl diğer takımlara sorun çıkartıyolar yani bu işin gerçekten çk farklı ve geniş düşünülmesi gerekiyo bence

  3. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    şu anda pistte 2 McLaren varsa müşteri araçları ile 4 e yada 6 ya çıkmasını istemem doğrusu. az olan değerlidir. her ne kadar ismi farklı olsada o araçları McLaren veya ferrari olduğunu bilerek izleyeceğiz. çeşitliliği kaybetmeyelim. komple araç verilmesine karşıyım.

  4. Bir teknik destek yardımı yapmak var birde komple bir araç vermek var. Ben burda McLaren a katılıyorum.

    Herkezin kendi aracını yapması bence F1 de en iyisi. Her zaman şuna inanmışımdır F1 de herkez yarışamaz. Hem takım olarak hemde pilot.

    Ferrarinin planını uygularsak herkez yarışmak ister. Nasıl olsa Ferrari aracına sahibim der ve kalitesiz bir seri olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir