Herbert: "Massa'ya Verdiğimiz Ceza Doğruydu"

yazar:

kategori:

The National’daki köşesinde yazan Herbert: “Lewis Hamilton ile olan teması nedeniyle Felipe Massa’nın ceza alması yönündeki karar, tek bir temel unsurla ilgiliydi: (Kaza) önlenebilirdi.”

“Hindistan GP’nin komiserlerinden biri olarak ben, kazanın incelenmesi ve cezanın görüşülmesinde bulundum. Kararımızın Massa’yı üzdügüğü biliyorum ama doğru olanı yaptığımıza inanıyorum”

Herbert durumu izah etti “Massa’nın Ferrari’si, yarışın 23. turunda Lewis Hamilton’un McLaren Mercedes’i ile bir araya geldiğinde, kaza için bir cezanın verilip verilmemesi gerektiğine karar verme adına tekrar görüntülerini izledik. Farklı kamera açılarından bakıp elimizdeki bütün verileri inceledikten sonra görük ki Massa, Hamilton’un üzerine doğru virajı alırken onun nerede olduğunu biliyordu”

“Massa’nın yan aynalarına baktığını görebilirsiniz. Bu yüzden Hamilton’un sol tarafında olduğunu ve sola doğru bir viraja geldiklerini biliyordu. (Massa) viraja sağa doğru açılarak gidecek; sol tarafından Hamilton’un içeri girmesi için kapıyı açacak gibi görünüyordu ama Massa onun üzerine gitti ve temasa neden oldu. Hamilton’un bu duruma engel olma şansı yoktu. Hamlesinden vazgeçmeye çalıştı ama artık çok geçti ve temas yaşandı.”

“Eğer Massa dışa açılmamış olsaydı, bu farklı bir senaryo oluştururdu. O durumda eğer bir temas yaşansaydı suçlanacak kişi Hamilton’du. Ama mevcut olduğu halinde kaza önlenebilirdi. Massa, Hamilton’un nerede olduğunu biliyordu. Massa dışa çıktı ve kapıyı açtı. Bundan sonra Hamilton’a yer bırakmadı ve üzerine doğru virajı aldı. İşte bu yüzden ona pitten geçme cezası verildi.”


Yorumlar

  1. http://www.trf1.net/formula1_haberler/23045-massa-ile-soru-cevap.html

    Felipe Massa: Ondan sonra frenledim ve öndeydim, dönmeye başladıktan sonra iyi olarak ideal alandaydım, sol taraftan onun arkamda olduğunu görmedim. Arka lastiğimee temas etti. Bu yüzden, dürüst olmak gerekirse neden ceza aldığımı anlamadım. Gerçekten anlaşılabilir değil bu ceza.

    bu kadarı yeterli mi ? 🙂

  2. ceza verilmeseydi kimse niye ceza gelmedi demezdi.buna benzer onlarca kaza oldu ve cogu da yarış kazası diye nitelendirildi.Tahminim kazayı yapan isimler button alonso olsaydı da ceza cıkmıycagı yönündedir.ama benım asıl dikkatimi çeken şey hamiltonun hatalı olmamasına ragmen kaza sonrası ben bişey yapmadım gibisinden el hareketleri oldu.bu hamiltonun özgüveninin yerlerde süründüğünün kanıtıdır

  3. Kazayı tekrar izle ve hakemlerin açıklamalarını tekrar oku. Saçma sapan konuşmalar da ne? saçma sapan bir konuşma varsa seninkinden başkası olamaz.

  4. Massa bu olayın ardından Hamilton'u görmediğini söylemedi zaten. Kaçırdığım bir açıklaması var ise göster lütfen.

  5. Haberdeki resimde kamera açısından dolayı öyle görünüyor. Hamilton'un araç üstü kamerasından çekilen videoyu izleyip tam kaza anında durdurursan daha net bir şekilde göreceksin.

  6. evet haklısın komiserlerin değişmesi ciddi sorun teşkil ediyo ama bak adamın dediği şu

    Massa'nın yan aynalarına baktığını görebilirsiniz. Bu yüzden Hamilton'un sol tarafında olduğunu ve sola doğru bir viraja geldiklerini biliyordu. (Massa) viraja sağa doğru açılarak gidecek; sol tarafından Hamilton'un içeri girmesi için kapıyı açacak gibi görünüyordu ama Massa onun üzerine gitti ve temasa neden oldu. Hamilton'un bu duruma engel olma şansı yoktu. Hamlesinden vazgeçmeye çalıştı ama artık çok geçti ve temas yaşandı."

    massa bile bile kırdı adamın üstüne e adam naapsın ki o virajda buna rağmen massa haklı diyenleri anlamıyorum serhan acar bile dedi massa aynaları kontrol ediyor diye ve bizde gördük hamilton aynaları kontrol etmemişti ve yarıştan sonra aynalarda titreşim vardı hiçbişey görünmüyodu dedi ve bu makul belki bakmalıydı ama bakmamıştı ama massa baktı ve göre göre bile bile yaptı kazayı eee nede olsa alonso yla hamilton klasmanda mücadele ediyo hani kötü düşünmeyem olayı hiç alakasız bi yere getirmemeye calışıyom ama bazen aklıma da geliyo hani

  7. kimi1raikkonen avatarı
    kimi1raikkonen

    +1 tifosi arkadaşa katılıyorum ama;
    yarışı izledim fotoğraftaki açıdan açıkca görülüyor massa ideal çizgiden kapıyı kapatıyor tamamen tipik yarış kazası massa'ya verilen ceza yanlıştı.
    ben bu kazaları hemen hemen hergün yaşıyorum toca 3 race driver yarışında 12 kişi online yarışıyoruz online oynamak istiyen varsa bekliyorum oldukça zevkli bir yarış oyunu

  8. kritik noktayı atlamışsın. massa hamiltonun orda olduğunu biliyor. massa iğce antipatik olmaya başladı. konuştukça batıyor.

  9. Uzun süredir haberlerini ve yorumları takip ettiğim sitede ilk defa yorum yazıyorum. Bunun sebebi de bu habere yorum yazanların gözden kaçırdığı bir uygulama farklılığıdır.
    Öncelikle belirteyim; Massa bu kazada hatalıdır ve aldığı ceza doğrudur. Ancak;
    En son yarış içi Massa-Hamilton kapışmasında, hakim görüş Hamiltonun hatalı olduğu yönündeydi. Buna mukabil, komiserler kurulu, Hamilton'u kendi yarış çizgisinde olduğu için cezalandırmadı ve olayı yarış kazası olarak nitelendirdi.
    Son olayda da Massa'nın yarış çizgisinde olduğunu görüyoruz. Bu durumda Massa'nın da ceza almaması gerekirdi. Çünkü bu da yarış kazasıdır.
    Komiserler Kurulu'nun her yarış değişmesi, benzer olaylara, farklı yorumlar yapılmasına sebep oluyor.

  10. aynen didem; daha geçen ben "çok iyi görüyorum" diyen adama sormazlarmı nasıl görmedin diye 🙂

  11. yukarıda herbert durumu izah etmiş; okursan sana yardımcı olabilir…

  12. ya hala bu kaza da massa haklı diyenleri anlayamıyorum ben yaa işte resimde de görülüyo araçların açısın itibariyle massa ne yaparsa yapsın o kadar içeri giren pilotu arkasına alamaz illa ki açılması gerekiyor yok ben geç fren yaptım öne geçtim çizgideyim hak benim dersen aha pitten geçersin şu resme bakın sonra kazanın videosunu izleyin cevap verin lewis kaçınmak için son anda geri kalıyo bile ama massa aynı monaco da yaptığını burada da yaparak atak yapıldığını bile bile üstüne kırıyo monaco da o virajda atak yediysen açılacaksın açılmazsan tünelde layıkını alırsın burda gene ucuz atlatmıştı olan lewis e oldu bence massa bu alanda griddeki en çamur pilot atak yemeyi kaldıramıyo çamura yatıyor iç taraftan nasıl dönecek diyen arkadaşlar şimdi şu resime bakın lewis mi hatalı masas mı lewis sert bi frenajla çizgiyi tutturabilir ama massa lewis in üstünden nasıl atlamayı düşünüyordu da o şekilde üstüne kırdı anlamadım ben

  13. Şuçlu %100 Massa ne derseniz deyin ama benim görüşüm bu; Massa bilerek üzerine kırdı Hamilton'ın.

  14. ismail uçar avatarı

    düzeltme:yarış çizgisi dışına çıkmalısın

  15. ismail uçar avatarı

    yne alaka arkadaş.atak yarış çizgisinde mi yapılırmış, sen yarış izleme en iyisi.2 tane yarış çizgisi varda biz mi bilmiyoruz.yoksa yarış çizgisinden çıkmadan üstünden mi atlıcak pilotlar.Mantığa bak yarış çizgisinden atak yapılacak o senin dedğin çogu zaman DRS ile bile olmuyor. önünde rakbi geçmen için yarış dışına da çıman gerek…

  16. burun azcik mi iceride? yukardaki resimde ne kadar iceride oldugu belli, yarim arac boyundan fazla sekilde iceride oldugu acik ve net

  17. Adam on numara açıklamış. Daha başka birşey demeye gerek yok şuan için.

  18. Lewis ve Koba'yı izleyemiyoruz ki.Hindistanda Koba'yı gören oldu mu?.Sen yarışları kaza görmek için mi izlersin.Koba'nın ilk metrelerde yaptığı kazayı , o adamı 60 tur boyunca izlemeye tercih mi edersin.Anladım senin mantığın , hızlı yaşa genç öl cesedin yakışıklı olsun. gibi bir şey.Yani ilk turda kaza yap sonra ortadan çekil.

  19. tabii ki hayır . zamanında yerinde rakibinin aracını haşat etmeden gerek zorlayarak müthiş geçişleri yüzlerce kez gördük . aynı bu şekilde davranan pilotları izleyeceğiz . her yarış böyle geçişler görüyorduk sanki önceden de artık konuşmalarınız '' birinin arkasında doğru zamanı bekleyip o harika geçişi rakibe zarar vermeden geçiş yapan pilottansa uygunsuz anda atak yapıp işleri berbat eden pilotu tercih ederim '' e döndü yazık . bir pilot her yarış inanılmaz ataklar yapacak diye birşey yok . önemli olan uygun anda yapmak bu işi . her dakika agresif atak görmek f1 için pek inandırıcı değil , araçların hassas olduğunu bilmeniz gerek .

  20. raikkonen fuji de lewis e frenajları 6 yaşında öğreniyoruz demişti hatırlarsınız . o viraj içeride kapıyı açık bıraksan bile yarış çizgisini önde kaptıysan önde gireceğin bi yer . kapı falan hikaye yani . lewis frenajı unuttu atak yapıcam diye yine . rai yi de götürmüştü ya atak yapıyorum ben diye . kendi başına bile olsa dönemeyecekti virajı .

  21. Sanırım istedikleri slot car yarışı gibi bir şey…

  22. ya abi nası bu kadar basit kesip atıyosun , avustralya 2011 i izlemedinmi Allah aşkına ? button massa , alonso kobayashi . sen de biliyosun aslında aynı olay . asıl sizin gözler kapanmış fanatiklikten . hakemler açık şekilde şu sıralar güvenilecek durumda değil . ben massayı desteklemiyorum , sevmiyorum . tarafsız bakmıyosunuz bence .

  23. saçma saçma konuşmuşlar . nedense kazayı önlemek lewis in rakiplerine düşüyor çoğu zaman . lewis yarış çizgisindeki adama kaza oluşturabilecek atak yapar ama kazayı massanın önlemesi gerekir . lewis atak yapar rakibi dışarı iter rakip dışarı gider bir şekilde , kazayı rakip önlemiş olur . milyon kere söyledi pilotlar kirli tarafta tutuş yok diye ama adam gidip dönemeyeceğini bilerek hala içerde kalmaya çalışıyor ama o içerisi bi yerde bitiyor orası da yarış çizgisi , ve orada massa var daha önde . eğer yanyana gitmiş olsalardı ikiside bayağı bi pistin dışına çıkacaktı ve lewis yine bir rakibini taaa dışarılara iterek adil olmayan şekilde geçmiş olacaktı . bu yüzden massanın önlemesi saçmalık , adam ne yapacak al geç mi diyecek yavaşlayıp ? işi bilen birileri ne zaman gelecek bu başlara !

  24. Karar doğru ancak ilginç olan bu yarış öncesine kadar aynalarından memnun olan ve gayet net gördüğünü söyleyen Massa nasıl oluyoda bu olayda Lewisi görmediğini söyleyebilir şaşıyorum cidden.Masum numarasıda yapması ayrı bir trajikomik zaten.

  25. "Felipe Massa'nın ceza alması yönündeki karar, tek bir temel unsurla ilgiliydi: (Kaza) önlenebilirdi."

    adamlar geçişleri aşırı steril hale getirmeye çalışıyor. düzlükte DRS yi aç Kers'i tuşla alsana geçiş.
    keyif, olmayacak yerde geçiş yapıldığında yaşanıyor. yoksa bağıra bağıra bak farkı 1 sn. altına düşürdüm müsaitsen şu uzun düzlükte sana atak yapacağım değil.

    (rezalet) x (rezalet)

    ——————————-
    ya Lewis veya Koba olmasa. neyi izleyeceğiz.
    birbirini harika bir uyum içinde takip eden pilotları mı?

  26. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    tartışmaya bile değmeyecek bir olay. görüntülerde de açık ve net ortada, karar doğru. aksini iddia eden aşırı fanatiklikten gözleri kapanmıştır. işin ilginç tarafı açık ve net massa suçluyken bile çıkıp özür dileyemiyor, ben masumum ayaklarına yatıyor. gerçekten ferrari ile sözleşmesi bitince hrt bile almaz bunu.

  27. Hamilton iceri dalmayi seviyor, Massa`da kapiyi actiktan sonra viraji kapatmayi seviyor, Monaco`da da ayni seyi gorduk, onun oraya girmesine izin verdiysen yol vereceksin abicim, madem yol vermiceksin kapiyi acma? kimse sana zorla kapiyi ac demiyor ki..

  28. Johnny Herbert'ın anlattığı şu: Massa'nın yanında Hamilton olduğunu görüp direksiyonu onun üzerine kırıyor. Eğer kazanın gerçekten bu şekilde gerçekleştiğini düşünüyorlar ise Massa'ya farklı bir ceza verilmeliydi.

    Johnny Herbert'ın bahsetmediği önemli bir şey var: Massa Hamilton'dan daha geç fren yapıyor ve bu şekilde onu arkasında bıraktığını zannediyor. Ancak Hamilton'un burnu hâlâ azıcık içeride kaldığı için kaza gerçekleşiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir