Super Aguri, F1'den Ayrıldı

yazar:

kategori:

Super Aguri, bugün takımdan yapılan açıklama ile Formula 1 Şampiyonası’ndan ayrıdığını açıkladı.

Gelecekleri konusunda haftalardır devam eden spekülasyonların ardından, Magma Group’un devredilmesinden sonra başlayan çöküşüyle birlikte, Süper Aguri takımını Alman otomobil firması Weigl Group’tan gelen son acil yardım paketi de kurtarmaya yetmedi.

Takım patronu Aguri Suzuki Honda ile Salı günü Japonya’da bir toplantı yaptı, ancak bu toplantıdan çıkan sonuç artık Süper Aguri takımının şampiyonada yer almayacağı doğrultusundaydı.

Takım tarafından yapılan bir açıklamaya göre Suzuki; "En büyük hayalim olan Formula 1’de bir takım sahibi olabilmek için Kasım 2005’te FIA’ya başvurdum. O günden bu yana, şampiyonada iki yıl dört aydır Süper Aguri takımı olarak yer aldık, fakat size şunu üzüntüyle belirtmek isterim ki takımımız bu günden itibaren şampiyonada olmayacak" dedi.

Suzuki, takımın şu anda yaşadığı maddi krizin ana sponsor SS United firmasının geçen yıl ödeme yapmamasından kaynaklandığını ve bunun da ekonomik olarak takımı çaresiz bıraktığını söyledi.

"Takım 2007 firmalar şampiyonasında birçok araç üretici firmaya karşı mücadele etti ve ancak 22. yarışında dokuzuncu olarak yarışı tamamlayıp ilk puanını almayı başarabildi.

Bununla birlikte, SS United Firması’nın ekonomik nedenlerden dolayı sözleşmeyi ihlal etmesiyle takım bir anda maddi krize girdi. Honda takımının yardımıyla bir süre daha devam ettik, ama gelecek için kendimize bir yol çizip şampiyonaya devam edebilmemiz oldukça zordu ve çekilme kararı aldık.

Buradan Honda’ya, Bridgeston’a, sponsorlara, geçen iki yıllık süre zarfı içerisinde çeşitli konularda bize tavsiyede bulunan herkese, her zaman takımın mativasyonunu en üst düzeyde tutan ve ellerinden gelenin en iyisini yapan takım çalışanlarına, her türlü zorluğa karşı limitleri zorlayan Anthony Davidson’a, başlangıçtan beri bizimle olan, takım için çok iyi mücadele eden Takuma Sato’ya ve son olarak dünyanın dört bir yanında Süper Aguri Takımı’nı destekleyen taraftarlarımıza en derin teşekkürlerimi sunmak istiyorum."

Süper Aguri 2006’da, Takuma Sato’yu F1’de tutmak için Honda Takımı’nın yardımlarıyla kuruldu. Şampiyonadaki ilk puanlarını 2007’de İspanya’da elde ettiler ve geçen yıl firmalar sıralamasında dokuzuncu olarak şampiyonayı tamamladılar.

Takımın ayrılmasıyla Formula 1’de 10 takım kalmış oldu. Sezon başında Prodrive’ın da katılımıyla gridde 12 takımın olması düşünülüyordu ancak bu takım da sezona erken veda etmek zorunda kalmıştı.


Yorumlar

  1. Uzulduk, yarislara renk katiyorlardi..

  2. honda gibi çok güçlü bir takım, isteseydi hem sadece kendi kaynaklarıyla aguri'nin devamını sağlayacak parayı verebilirdi, yada güçlü bir sponsor bularak anlaşma yapılmasını sağlayabilirdi. ancak redbull-toro rosso olayındaki gibi her takımın kendi aracını üretmesi kuralı yürürlüğe girdiğinde aguri ile zaten yollarını ayırmak zorunda kalacaktı honda. mesela redbull da toro rosso'yu bu sebepten satılığa çıkarmış durumda.

  3. Geçen seneki Honda takımından baya güçlü bir sezon geçirmişlerdi. Yazık oldu bence.

  4. Oya Türkmen avatarı

    yazık oldu,japonlar niye bu kadar kayıtsız kaldı,takıma destek çıkmadı anlayamadım,gerçi batacağını bile bile bu işe yatırım yapmak da pek akıl kârı değil ama..

  5. gerçekten yazık oldu üzüldüm süper aguri yarışlara renk katan bi takımdı ve geçen senede oldukça başarılı işler yaptılar ama buraya kadarmış 🙁

  6. ferhat korkut avatarı
    ferhat korkut

    gerçekten üzüntü verici bir durum ama F1 dünyasında kalmak istiyorsanık ekonomik olarak güçlü olmalısınız sponsorlar sayesinde ayakta kalmaya çalışan aguri gibi firmalar için birgün mutlaka bu kaçınılmaz son kapınızı çalıyor japonların bu takıma sahip çıkmaması beni şaşırttı yide f1 sever olarak agurinin teşşekkürü hakkettiğini sanıyorum

  7. tahsin emre alman gruba honda izin vermedi aguri hondanın takımı.Honda kendisini kurtarmaya çalışırken birde aguriyle uğraşamazdı.Uzun süredir idare ediyorlardı zaten.Hepimiz gördük aguriyi motorhome larından bile belliydi durumları test bile yapamadılar.Magma anlasması olsaydı bile aynı sonuc olurdu bence.Küçük takımların işi gerçekten zor.Arkasında bir hintli işadamı ya da redbull gibi bir şirket olmadıktan sonra F1 e girmek cesaret ister.

  8. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Ben daha öncede yazdım f1 e giriş için sponsorluk antlaşmalarında ve takım bütçesinde bir alt limit şart yoksa çok figüran gelir gider fuzuli ekonomik harcamalar yapılır ve fia çok bağırır harcamaları kısalım diye agurinin bugüne kadar harcadığı para ne kadardır ve kazandıkları nedir sonuç boşa giden paralar fakat olmaz maliyetleri düşüreceğiz değilmi

  9. Midland,Spyker,Super Aguri yakında Torro Rosso.. yakın geçmişte Jordan,Minardi, Tyrell, Forti, Legier, Arrows.. Günün birinde Honda,Toyota,Renault,RedBull.. Kısaca hiçbir değişiklik yok. Teknoloji sınırlamaları, saçma vites-motor-lastik-yakıt kuralları ve durmak bilmeyen artan maliyetler. MAX gider ayak bir takımı daha F1'den yolladı. Tebrikler MAX MOSLEY. Nefretim seninle.

  10. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    Birilerinin gitmesi her zaman üzücüdür tabiki.Diğer sektörlerde başarılarının devamını dilerim.Şimdi yerine birilerinin gelmesi lazım.Chawrolet neden bu işe el atmaz.Yada Saab.Eminim çok başarılı olurlar.

  11. peki seneye prodrive girecekmi f1'e aguri'ye üzüldüm gerçekten sessiz sedasız işlerini yapıyorlardı onlara hayatta başarılar diliyorum seneye bir kaç otomobil üreticisi f1'e girse hiç fena olmaz eğer çok param olsaysı aguri takımını satın alırdım Türkiye'de aguri'ye sporsor olacak dünya çapında okadar şirket varki en azından biri sponsor olsa şu takıma bu durumda olmazdı honda dünyanın en büyük araba üreticilerinden bir en azında sezon sonuna kadar maddi olarak destek verseydi aguriye zaten sezon sonu motor üreticisi olarak BMW ile görüşeceklerdi şirketi satın almak isteyen Weigl Group BMW ile yarışmayı düşünüyordu 2009 yılında hatta sezon başında mario theissen açıklama yapmıştı 2009 sezonu için bir takıma motor vermeyi düşünüyoruz diye. bu takım büyük ihtimalle aguri olacaktı ama artık aguri takımı formula 1 tarihinin tozlu sayfalarında kaybolup gidecek. bize arka sıralarda çekişmeli mücadeleler izlettirdikleri için aguri takımana teşekkürlerimi sunuyorum. 🙁

  12. Çok üzüldüm gerçekten. O kadar da kötü bir takım da değildi. Yani niye büyük japon şirketleri reklem vermedi anlamadım.

  13. yazık çok üzüldüm gerçekten,bir futbolcu parasına kurtarılacak bir şirketti,japonların o kadar dünyaca ünlü şirketlerinin kayıtsız kalmasını anlamadım…bizden bile po o taşdevri sürücüsü jasona sponsor olacağına aguriye olsaydı..daha çok reklam yapardı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir