Resmi: 2012'de Egzoz Beslemesine Müsade Yok!

yazar:

kategori:

2012’de periskop egzozların kullanılması zorunluluğunun getirilmesiyle birlikte egzoz gazlarının aerodinamik parçaları olumlu bir şekilde etkilemesinin önüne geçilmek isteniyordu ancak bazı takımların süspansiyon üzerinden bu sistemi devam ettirmesi endişesi ortaya çıkmıştı.

Ancak bu tür şüpheli yaklaşımlar sonucunda FIA geçen ay, gelecek sene gaz pedalına basılmadığı dönemlerde egzoz beslemesinin olmaması için motor haritalarında ciddi kısıtlamalar olacağını duyurmuştu.

Ancak bu kararın zamanlaması özellikle Red Bull ve Mclaren’i pek memnun etmedi. Bu takımlar, açıklamanın geç geldiğini ve 2012 araçlarında değişiklik için ilerlediklerini savundular. Egzoz beslemesinin yasaklanması 2012 araçlarını bu sistem etrafında tasarlayanların daha büyük yakıt tanklarına sahip olmalarına neden olabilir.

Martin Whitmarsh Hindistan’da “Açıklama biraz geç geldi, bazıları zaman, para ve çaba harcadılar ancak bu hepimiz için aynı. Artık gelecek için sabırsızlanıyoruz.” demişti.

Bunların dışında gelecek sene egzoz beslemesinin olması için tüm takımların destek vermesi gerekiyordu. Söylenenlere göre geçen haftaki Formula 1 Komisyonu toplantısı öncesinde takımların hepsi egzoz beslemesine izin için karar verdiler ancak toplantıda Ferrari, Sauber ve HRT buna karşı çıktı ve egzoz beslemesine izin çıkmadı.

Teknik Çalışma Grubu Abu Dhabi’de bu konuları görüşmek için toplandı. Bir çok konuda anlaşmaya varılırken Ferrari, Sauber ve HRT yine egzoz beslemesine karşı çıktılar. Kaynaklar ise bu kuralın 2013’te tekrar gözden geçirileceğini söylediler.

Yapılan girişimlerin sonuçsuz kalması, önümüzdeki sene egzoz beslemesinin aerodinamik değişikliğe neden olacağı için kurallara aykırı olacağı anlamına geliyor.


Yorumlar

  1. Snowmann Mrt avatarı

    Formula 1'i Formula 1 yapan en önemli şeylerden biri olan, en gelişmiş teknoloji ve en hızlı araçlara sahip olma özelliğini elinden alıyorlar. Hem de ne için? Newey ve Red Bull'un önünü tıkamak için. Bu çok saçma.

  2.  2011 monza ağlayarak  telsizden rakip pilotu g avatarı
    2011 monza ağlayarak telsizden rakip pilotu g

    şimdi bakalım devran nasıl dönecek piste

    ve meşrubatçılar kalacak nerede

    ve şu parmak çocuğu orta sınıf bir araçta izleyelim bakalım ne kadar atıp tutabiliyor.

  3. Hadi hayırlı işlerr.

  4. toro rosso 330 da bassa 270 de bassa virajları büyük takımlar kadar iyi dönemediğini rahatça görüyoruz . sizce mclarenın ayarı mı daha profesyonelcedir yani yarış kazanmak amaçlıdır yoksa toro rossonun mu sauber in mi ? illa ki fark var . adam 280 de takılıyosa neden en azından kanatları düşük açılı ayarlasın ki ? drs li bir yarışta neden drs siz 290 da takılmak istersiniz ki ? bu kadar kötülemeyin mclaren ı . yarışta açıktı ayar farkı diyorum anlatamadım . bidaha yazmıyım istiyorum , mclaren yağmurda ferrariyi rahatça geçti ama kuruda tam tersi oldu . neydi bu ? yarış içinde yağmurda mclaren , kuru da ferrari mi ebd taktı pitte ?????

  5. işte budur ! o ağızları açılanlar bu yukarıdaki yorumu okurken ağızlarının yavaşça tamamen kapandığını tahmin edebiliyorum .

  6. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Sana sonuna kadar katılıyorum, kurallar o denli kısıtlayıcı ki, yeni bir şey üretmek neredeyse imkansız. Kanadın boyutu, aracın yerleşimi neredeyse herşey kurallarda kesin bir şekilde belirtiliyor. Takımlar da bu yüzden egzozla, f-ductla, difüzörle vs ile uğraşıyorlar. Bana göre saçma icatlar bunlar, aracın temelinde yatan değişiklikler olmayınca bana çok gereksiz geliyor bu tür şeyler. Tasaruftan bahsediliyor ama ebd ile zaten gaza basmasan bile yakıt yakıyorsun, aynı motoru bilmem kaç yarış kullandığının ne anlamı kaldı o zaman? Motor dondurma kuralıymış, test yasakmış, aracın herşeyi kurallarda belliymiş, iyi madem gitsinler 30 tane araç yaptırsınlar Dallara'ya Lola'ya falan, araçların hepsi aynı olsun, 15 takım yarışsın.Ne anlamı kaldı o zaman F1'in. Zamanında BMW sırf eğlence olsun diye bir araç tasarlamıştı, şu anki teknoloji ile neler yapılabilir diye. Aracın max hızı 700 km/h civarında tahmin ediliyordu, 1500-1700 hp güç aralığında olmalıydı ve aero anlamında çok ama çok farklıydı. Çok ilginç bir tasarımdı. Demek ki teknolojinin son sınırı değil F1. Tamam o kadar uçuk olmamalı, zaten BMW bile bir insan tarafından kontrol edilemeyeceğini, hızlanma o kadar fazla olacak ki, içindeki pilot maruz kaldığı G-kuvvetinden dolayı travma yaşayacak dediklerini hatırlıyorum. Ama biraz da teknolojinin nimetlerinden faydalanılmalı, güvenlikten ödün verilmediği sürece.

  7. aşırı esneyen kanatlar,kanatlardan sarkan kablolar,alt tabandaki delikler,fazla personel,bütçe aşımı gibi konuları unutmayalım.

  8. Aklı başında tek yorum +10000000000

  9. Son yıllarda FIA araçlar nasıl geliştirilemezin peşinde artık. Eskiden otomotiv sektörü gelişim noktası olan Formula 1, artık saçma sapan kurallarla kendi içinde daralıyor. Markalar en iyi araçlarını üretecek diye birşey kalmadı. Oldum olası sevmediğim Ferrari'nin prestij kaybetmesi bile çok üzücü. 80'lerin sonunda seyretmeye başladığım F1'e o zamanlar -a bak adamlar motorda şöyle bir gelişim yapmış, araçta bunu deniyorlar, şu marka kanat dizaynı için için şöyle bir yarışma açmış, side pods da böyle bir değişiklik yapılmış- gibi yorumlar yaptığımız arkadaş grubumdan bile sadace 2 kişi kaldık yarışları izleyen. FIA'ya buradan tek tavsiyem biraz Top Gear seyretsinler. Olmadı tüm pilotlara Chevrolet Lacetti versinler, onları yarıştırsınlar. Formula 1 ruhunu öldüren bu muhafazakar ve türlü kısıtlamaların olduğu sistemi kınıyorum. Herşeyimden artırıp 6 sene boyunca verdiğim bilet paralarını da helal etmiyorum.

  10. Çekirge 2010 da sıçradı 2011 sıçradı ve en sonunda ağır abi yumruğunu masaya vurdu başını ezdi.İnşallah Newey başka çözümler bulurda fazla etkilenmeyiz.Maalesef dünyada düzen böyle işliyor güçlü olan eninde sonunda kazanıyor bununla mutlu olanlar düşünsün

  11. Çekirge(RedBull) 2010 da sıçradı,2011 de sıçradı ve ensonunda ağır abi yumruğunu masaya vurdu başını ezdi.İnşallah Newey başka yaratıcı çözümler bulurda fazla etkilenmeyiz.Tabi bunun da yasaklanmaması dileyiyle.Maalesef dünya da düzen böyle işliyor güçlü olan eninde sonunda kazanır bununla mutlu olanlar düşünsün

  12. RedBull ve McLaren in hikayeleri başka olsa gerek çünkü bu sistemin yasaklanacağı çok önceden kesinleşmişdi.İşin garibi… bu sisteme ilk ,t,raz edenlerin McLaren aracılığıyla Williams olduğunu unutmuşlar olsa gerek.Ferrari bu sisteme itiraz etmedi ve sezon içinde kural değişmesini önlemek amacıyla kararın ertelenmesinde diretmemişdir.BU sisteme McLaren itiraz etmiş ve sonrasında çıkan performanslarda en fazla kendilerinin etkilenmiş görünmeleri çark etmelerini sağlamışdır.Kararın ertelenme kararının imzasının Ferraride kalmasının sebebi bu olmuşdur.Yani… kendilerini çok etkileyen bu değişimde ilk diretmeyen McLaren olmuş sonrasındada RedBul olmuşdur.Biliyorsunuzki; RBR onlardan daha az etkilenmişdir.Şu yaptıkları itiraz zaten buna yönelik olmakdan daha çok çalıştıkları başka sistemle alakalı ve onun izninin alınmasıyla ilgilidir diye düşünüyorum.
    RBR nin Ferrari tarafından durdurulmasıyla alakalı bir konu olarak gösterilmesi aşırı derecede komikdir.Ferrari nin illahda itiraz ettiüği aero yapının araçlarda çok fazla olmasıdır.Yol araçlarında aero nun azlığını hepimiz biliyoruz ki bu derecede aero çalışmaları uçaklar üzerinde yapılanlardır.İllahda FErrari diye diretenler 2000 lerin başlarında Ferrari nin FIA gücüne ve pistteki gücüne baksınlar.O güçteki FErrari yi yavaşlatmak adına FI nın Ferrari nin yapılarına özel getirdiği yasaklara baksınlar daha iyi anlarlar.O gün o kadar FIA gücü olan takımın dahi sporun ilgi çekmesini sağlama adına yavaşlatılmış olması sizlere bir takım şeyleri açıklamıyorsa Ferrari diretmeleri normaldir diye düşünüyorum (Bunu söyleyen ben MGP taraftarıyım ama eski bir F1 izleyicisiyim).
    Bu kadar güçlü bir mühendislik ekibi olan McLaren ve RBR nin bu kadar basit bir sistem için itiraz etmesi normal dışıdır diye düşünüyor ve yazıyorum.Bu takımların aptallıklarını yada işgüzarlıklarını savunmak ve bunun için başkalarının kalbini kırmakla yükümlü olmayın.

  13. Fernando Alonso(Srht) avatarı
    Fernando Alonso(Srht)

    kes.fındık kadar kafalı pilotunun kafasını koparttırtma bana

  14. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    ferrari sendorumu geçiren bir mal 🙂

  15. red bull ayvayı yedi – mclaren ferrari kapışır yine o zmn..

  16. Düzlük hızlarını hiç karıştırmayalım.Algersuari açık ara şampiyon olur.Silverstone'da yasakla beraber Red Bull ve Mclaren'in 0,3-0,5sn bıraktığını görmek için pit duvarında veri ekranı karşısında izlemeye gerek yok.Maalesef bu sene yarış kazanmak için olağandışı birşeyler olması gerekiyordu.Button'ınkiler de dahil.

  17. ScuderiaUgur avatarı

    evet ya bu yasak çok faşizan bi uygulama

  18. daha çok ağlarsınız zaten mesleğiniz bu

  19. abi yapmayın ya ! silverstone da ferrari ebd yasağı sayesinde aldı yarışı diyosunuz hala . alakası yok nası yarış izlediniz bilmiyorum . yağmurda uçan mclaren , kuruda uçan ferrari değil miydi ? ben mi yanlış yarışı izledim ne bileyim . o yasağın etkisinin neredeyse olmadığını herkes söyledi . onun bunun lafını bırakın dediğim gibi yarışı izlediyseniz bu laflara gerek yok . o yarış tamamen ayar farkları ortaya döküldü pist bi ıslak bi kuru olunca . yağmurda mclarendan geri kalan ferrari , pist kuruyunca öne geçmedi mi ? ferrari düzlükte 310 , mclaren 290 yapmıyor muydu ? lütfen körükörüne konuşmayalım beyler . mclaren mis gibi yağmur ayarı , ferrari de mis gibi kuru ayarıyla çıkmış o yarışa .

  20. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Hayır, anlamadığım şey şu; Deniliyor ki Ferrari kendi çıkarı için masa başında işi bitiriyormuş, Red Bull'u durdurmaya çalıştığı için şöyleymiş falan filan. Bana birisi çıkıp da şunu açıklasın. Bu iki takım bu sistemin yasaklanacağını bildiği halde niye araçlarını yine böyle tasarladı. İngiltere'den itibaren bu konuda konuşmadılar, orada yasaklanmasını kabullenmişlerdi. O zamandan beri ne değişti? Şimdi niye karşı çıkıyorlar? Bu zaten bilinen bir şeydi, herkes biliyordu yasaklanacağını, şimdi bir anda yasaklanmasın nerden çıktı? Bana birisi çıkıp da Red Bull ve McLaren'in bunu istemesinin sebebinin kendi çıkarları değilde, spor için olduğunu açıklayabilirse yada takımların önceden aldığı kararlardan birden çark etmesinin, diğer takımlarla alınan kararlardan dönmesinin doğru olduğunu açıklayabilir mi?

    Belki ben yanlış anlamışımdır durumu, belki Ferrari haksızdır. Ben sadece haklı görüyorum ama kaçırdığım noktalar olmuş olabilir. Ferrari tabii ki kendi çıkarını düşünüyor, bu sistemin yasaklanması onlara yarayacak. Ama bu konu zaten İngiltere'de konuşuldu ve çözüldü, şimdi birinin karşı çıkması oyunbozanlık olur benim gözümde. Red Bull ve McLaren tabii ki kendi performansları için savaşacaklar bu konuda ama niye daha önce kabul ettiler o zaman? Şimdi ne oldu? Biri bunu açıklasın lütfen

  21. bende çalışıyor diye biliyorum nicky fryı hondadayken severdim mercedeste olması devam etmesi güzel

  22. hepiniz haklısınız sevmesemde hala ferraryi tutmam gerekir ama sevmiyorum alonsoyu. schumi de varken sonuna kadar Mercedes ve Schumi 🙂

  23. Beyler tek galibiyetini egzoz beslemesiz yarışta alan Ferrari değil miydi 2012'de yasaklanması şartıyla sene sonuna kadar eski kurallarla yarışılmasını kabul eden?Ve diğer takımlar da bunu onayladılar.

    Allah korusun Heidfeld yanan aracında zarar görse besleme derhal de yasaklanabilirdi.Ayrıca mevzu bahis motor gelişimleriyse (modern motor haritaları) serbest bıraksınlar motor gelişimini ortaya çıksın kim motorcu kim rüzgarcı?

  24. bir ara ağlarım sizin için

  25. hayırlı bir karar olduğunu sanıyorum umarım bu karardan geri dönülmez ..!! ferrari taraftarı olarak beğendiğim bir karar olsada redbull 2012,de nasıl bir süprizle karşımıza çıkar bilinmez. birde marcleren var tabi,ki aça açıkcası onları pek kale almıyorum 2012,herkeze hız getirsin ama FERRARİ,ye biraz fazla hoşçakalın,,

  26. 07.mehmet.ferrari avatarı
    07.mehmet.ferrari

    Arkadaş gerçek ferrari taraftarı senin yaptığını yapmaz.takıma gelmeden önce bende sevmiyordum ama şimdi ferrari pilotu ben takımdaki hangi pilot başarıli ise onu tutarım 1 pilot olarak kayrılsa bile.bütün FERRARİ taraftarlarına selamlar.fanatik tifosi……!

  27. Yusuf  Hitay avatarı

    cidden dönsün artık eski egzozlar. son 2-3 yıldır iyice tuhaf bir hal almaya başladı araçlar, ah nerede o 2008 araçları.

  28. bizim hiç isteğimiz olmadı emzik arayan sizsiniz sürekli anladın sen onu

  29. Hayır Nick Fry hala görevine, yani Mercedes GP Petronas CEO'luğuna devam ediyor.

    Nisan ayında çekilmiş bir fotoğraf var mesela Petronas'ın Malezya rafinerisinde
    http://www3.mercedes-gp.com/en/#/search/N%C4%B0CK+FRY-nick+fry

  30. rocco junior avatarı

    Aynen öyle.Horner istedi diye Ferrari ölmeyecek yani anladın sen onu 🙂

  31. Kişisel olarak EBD olayına bir türlü alışamadım. Benim bildiğim motor, F1 motoru bile olsa gaz vermezsen çalışmaz. EBD benim kendi kullandığım araçta da olsa kalkmasını isterdim. Mantığıma ters düşüyor.

    Aslında egzoz gazı yine difüzöre üflese ama motor haritası olması gerektiği gibi olsa yine tamam. Ben sadece gaz kesince pancar motoru gib çalışan araçlar istemiyorum.

    Yok Ferrari engel oldu, yok RB istemedi gibi durumlar tamamen politik. Eğer bu EBD olayından en karlı çıkan Ferrari olmuş olsaydı, Montezemolo çıkıp bu sistemin yüzyılın icadı olduğunu ve yasaklanmamasını söylerdi. Herkes işine geldiği gibi konuşacak ve davranacak elbet.

    Hayırlı olsun.

  32. Evet haklısın fanatikliğin anlamı yok.Alonsoda çok değişti olgunlaştı bunu biliyorum ama sevemedim bi türlü ama alonso mu hamilton mu deseler alonso derim çünkü harika üst düzey bir pilot.Seneye Schumi ve alonso çekişmesi olsa keşke

  33. Umarım F1 camiası için doğru bir karardır yada taraftarlar için 2009 yılından beri adam akıllı bir sezon izleyemedik gitti biri birilerini şikayet etti o onları etti derken tartışmalar uzayıp gitti. Redbul Renault un 2012 de şansının olmayacağını düşünenler yanılıyorlar bunu da belirteyim. Nevey Rb8 üzerin de Almanya yarışın dan beri çalışıyor vede 2012 kuralları gereğince tasarlanmış bir araba Herkesin Bir B planı vardır onu denemek ister Redbull Renault da şuan onu yaptı. İngilterede gelen yasak ile Pole kimdeydi ? Yada yarış içerisinde Pit stoplarda Vettelin zaman kaybetmesi arabanın kaldıraçta asılı kalması Lewisin arkasın da on saniye kaybetmesi muhtemel bir galibiyete maal oldu. Ferrari hızlıydı bunu kimse inkar da edemez çün ki en büyük güncelleme paketi ile gelmiş ti piste belki yine kazanacaklardı ama kolay bir galibiyet olmayacakdı. Rb7 nin sadece Egsoz üflemeli difüzöre bağlı olarak hızlı olduğunu düşünenler yanılıyorlar. Mekanik yol tutuş Aero verimliliği Süspansiyon geometrisi yunuslama tarzı arka kısmın kalkık ön kısmın yere yakın olması Motor yerleştirme Kers yerleştirme gibi daha bir çok alan da avantjı var. Vede egsoz beslemeli difüzör yasağın dan kaybolacak Df kaybını aza indirmek için Neveyin orjinal çözümleri var bunu sıkı takip eden arkadaşlarım gayet iyi biliyorlar.

    Yüksek performans için araştırma, motor ve vites kutusu ile bitmez. Maksimum gücün ortaya çıka bilmesi için egzoz sistemi de hayati önem taşır ve egzoz sisteminin verimliliği, motor performansı üzerinde doğrudan etkide bulunur. Herhangi bir motor, nefes almaya ihtiyaç duyar bu alan da yine hangi takımın daha iyi bir iş çıkartacağı şuanda kapalı kutu. Her takım Fanı kendi takımının yanın da takımın istediği kuralların olmasını destekler ama Fia burda bir karar vermişse bir kurum olarak ağırlığı olarak saygı duyarım bir fan olarak.

    Ama şunu da diyeyim Formula birde her an her şey olabilir Fia bu bunun ne yapacağı belli olmaz İngiltere yarışın da neler olduğunu gördük şuan pek emin konuşmamak gerekir kurallar hakkın da çün ki daha bir çok havaya döneceğe benziyor en iyisi beklemek.

  34. Kesinlikle katılıyorum ferrari dememmişmiş silverstoneda bunu istemelerinin sebebini açıklasınlar ozaman.Şunu unutmasın ünlü romen düşünür Lucescu ne demişti köpekler istedi diye atlar ölmez anladınız.

  35. rocco junior avatarı

    Olsun herşeyin fazlası zarar nefretin bile.Çünkü geçmişe saplanırsak önümüzü göremeyiz o günleri bende biliyorum ama artık olan oldu.Hem ne demişler ölmüşe olmuşa çare yok.Biz takımımızı bir pilot gelecek yada gidicek diye mi sevdik hayır.O yüzden bence salla gitsin.Yiğidi öldür hakkını ver adam harika pilot ve epey değişti.En azından bence durum böyle

  36. Bende aslında Ferrari fanatiğiydim hala odamda ferrari posterleri tabloları var ama alonso yüzünden nefret ediyorum Ferrariden gitsin çok eleştirmem ferrariyi. Yarış kazanmasına bile sevinirim ancak alonsodan dolayı sevmiyorum ferrariye gelirse ferrariyi bırakırım diye yemin etmiştim ve tutmuyorum(2005 malum hareketleri).10 senedir F1 izliyorum hayatımda hiç bir pilottan bu kadar nefret etmem ha birde hamilton var

  37. Amaç Red Bull u durdurmaktır.Ferrari bunun için Fia ya olağan üstü bir baskı yapmış Silverstone da etkilerini görme amaçlı bir ufak yasak getirtmiştir.istedikleri olunca 2012 için kolları sıvamışlardır.şimi kimse çıkıp Ferrari ile alakası yok demesin.Yok Hrt ymiş Saubermiş onlar gitsin k.çlarına don alsın.ama sistem ölse de ölmeyen bir Adrian Newety var orada.Bunu unutmayın.

  38. Nick Fry Mercedesin CEO'su olarak çalışıyor.

  39. rocco junior avatarı

    Neyse salla gitsin zaten alıştık biz deprem olsa Ferrari :))

  40. Ben ferrari en suçlu falan demiyorum ama Ferrarinin istediği en sonunda oldu bunun kalkmasını en başından beri istiyorlardı.mercedes GP fanı olarak mercedes her ne safta olursa olsun umrumda değil.Burada takımlara FIA ya sözü geçen her zaman Ferrari oldu ve daima da öyle olacak bi yönden kendi istediklerini elde ettiler diye düşünüyorum

  41. ben bu yıl malezya yarışında görmüştüm onu en son daha sonra görmedim severdim nicky fryı keşke o da olsaydı

  42. rocco junior avatarı

    Frya ne oldu hiçbir bilgim yok inan ama takımda olduğunu düşünüyorum.Herşeye rağmen kadronuz iyi bütçeniz var,efsane bir pilotunuz var inşallah Mercedes seneye podyum ve zafer mücadelesi verir bizimle beraber

  43. 2010 sonunda bıraktı nick

  44. bende öyle biliyorum ross brawn çok karşıydı ama başka fikirleri de vardır.Nicky Fry vardı ona noldu çalışıyor dimi mgpde

  45. 07.mehmet.ferrari avatarı
    07.mehmet.ferrari

    İNŞALLAH seneye ferrari şov izleriz.FANATİK TİFOSİ !

  46. rocco junior avatarı

    Buna en çok karşı olanlardan biri Ross Brawndı yani Mercedesin etkilenmesi söz konusu olamaz en fazla 0.2sn etkilenir ama diğerleri…Aldo Costa takıma Aralık ayında katılıyor ama bence pek bir etkisi olmaz yada ilk senesi olmaz.Bildiğiniz gibi Ferrari son yıllarda daha ziyade mekanik yol tutuşa endeksli bir arabaydı ve Costa bir İtalyan.İtalyanlar daha çok mekanikte iyidir o yüzden Ferrari son zamanlarda hep yavaş sektörlerde,fren bölgeleri ve tümseklerde vs çok iyidi ama aerodinamide çok iyi değildi.O gidince en büyük boşluğumuz bu olacaktır.Ancak diğer alanlarda çok daha iyi bir Ferrari olacağına inanıyorum.

  47. rocco junior avatarı

    1.Bu yeni tartışma Ferrari değil kural değişmesi için imza atmayan Red Bull ve Mclaren tarafından olmuştur
    2.Masa başı veya başka faaliyet yapması söz konusu değildir Ferrari'nin
    3.Kaç yarış evvel Fia,takımlara bu kuralı yasaklayacağını mektupla bildirmiştir
    4.Buna rağmen bu alanda gelişimi bırakmayan bu 2 takım 1-2gün önce Fiaya itirazlara başlamış ve tıpkı İngiltere deki gibi yapmışlardır
    5.Mercedes ve Ferrari aynı saftadır ama burda yine fedai Ferraridir
    6.Bu 2 takım şimdi aracın tasarımını değiştirmek zorunda kalabilir çünkü yasak olmasa off throttle dediğimiz olay için yakıt tankının daha büyük olması gerekir ancak onlar ne hikmetse kumar oynayıp aracı bu yönde tasarlamışlar
    7.Bunları kötülemek ve art niyetle değil doğru olduğuna inandığım için yazdım.Zaten 2012 için yasak tee 2011 Silverstone yarışında karara bağlandı.Hrt o gün protesto etmek istedi ancak takımlar hem Ferrariyi hem onları ikna edip 2012 için anlaşma sağladı.Sanki bugün çıkmış yebi bir hadise gibi Ferrariyi suçlamayın arkadaşlar.

  48. bilgi için saol umarım mercedes farkı kapatır ve öne geçer bob bell çalışıyor diye biliyorum sezon ortasında başlıyacaktı o bilgi topluyordur 🙂

  49. İşte bu be Teşekkürler FIA dik durduğun için

  50. Bunlar zaten ferrarinin masabaşı oyunları en sonunda eldeettiler istediklerini

  51. MERCEDES GP avatarı

    Mercedes bundan hiç etkilenmedi.yani ne çok olumlu ne çok olumsuz.yani takımların bazıları mclaren red bull bir nebze olsun geri düşeceklerdir.ama mercedes bunu iyi değerlendirip farkı kapatacaklardır.diye düşünüyorum bu arada bob bell şuan çalışıyormu mercedeste geof amca çalışmaya başladı aralıkta aldo bey gelcek.bob bell çalışıyormu ?

  52. INSALLAH :)))

  53. Ferrari zaten işin perde arkasını iyi yapıyodu Alonso ile beraber bu konuda muhteşem ikili oldular hadi cümleten geçmiş olsun

  54. olacaklar belliydi zaten redbull büyük bi hasar almıştır ama neweyin bir B planı mutlaka vardır.Bu kural mercedesGP yi etkiler mi umarım etkilemez ve inşallah seneye güzel bir araçla başarılı olurlar.Ferraride seneye hızlı girecektir ve buna en çok sevinen ferraridir

  55. Bu da demek oluyorki bir halt yapamıyorsan masa başında kazanacaksın bazı şeyleri.Anlayan anladı ferrari ve çirkeflikleri kaldığı yerden devam ediyor.Allah büyük inşallah biyerinizde patlar o egzos motor kapağınız bile çalıntı hala ben takımım diye geziniyolar yazık valla yazık.

  56. David Jones avatarı

    Redbul ve Mclerene geçmiş olsun şimdiden. Bu sistem yasaklandığında en hızlı araç Ferrari bunu silvistronda gördük. Eğer Ferrari kışın iyi şeyler yapabilirse seneye Ferrari şov bizi bekler inşallah.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir