Vettel'in Lastiği Egzoz Gazı İle Mi Patladı?

yazar:

kategori:

Autosprint: “Lastik kesilmedi veya kalıntılardan hasar almadı. Peki o zaman ne oldu?”

Yarışın ardından Vettel, kendi analizini yaptı.

Vettel: “Üç sene içinde orada kimse lastik sorunu yaşamadı. Bu yüzden açık bir neden olup olmadığını görmek istedim ama yoktu”

Autosprint’in teorisine göre Vettel’in kalkışı öncesinde hazırlık işleri doğru yapılmadı ve Red Bull’un egzozundan çıkan sıcak gaz, lastiklere yöneldi.

Autosprint: “Bir nedenden dolayı -prosedürdeki sorun, yanlış haritalama veya diğer şartlar- her şey normaldeki gibi değildi.”

Bu habere göre lastiğe, sıcak hava hasar verdi ve birden patlamasına neden oldu.


Yorumlar

  1. zenmaster , gözüme takıldı kusura bakma da körv demişsin , doğrusu körb . ingilizce kerb , okunuşu körb , Türkçe'si olan ''bordür''ü kullan daha iyi 🙂 takıntılımıyım neyim 🙂

  2. pirelli bizle alakası yok dedi geçen yanınlanan haberde.

    Arkadaşların da dedikleri gibi RBD muhabbetinden olabilir. Zaten adamlar limitlerde kullanıyorlar lastikleri. bir ara camber açıları sorunu çıkmıştı RB dahil bazı takımlarda.

  3. Bir vana yokki demişsin. ECU sistemiyle oynayarak yapıyorlar senin dediğini. Motor daha fazla zorlanıyor belli bir süre. RB nin yaptığı bu zaten.

    Egzoz gazı lastiklerden uzak tutmak için bir sürü çözüm üretmiştir takımlar. Ama o anki sıcaklıktan ve basınçtan bir arıza çıkmış olabilir. Buda lastiğe yansımıştır.

    Hepsi bir yana lastik nasıl bir patama yaşadı benim merak ettiğim nokta bu. Daha Prelli açıklama yapmadı bu konu ile ilgili. Neden acaba. Lewis in 2010 Catalunya da ki olayından sonra hemem açıklama gelmişti sonuçta.

    Ne RB ne Prelli bir açıklama yapmadı doğru düzgün.

    Lastik yarılarak mı yada bir hasar sonucu mu yada basınç kaybederek mi patladı? yada başka bir neden. Bunun cevabını versinler bizde daha düzgün bir mantık yürütelim.

  4. Böyle bir saçmalık olamaz olamaz Egzos borusunun için de Bir vana yok ki çıkan basınçlı kirli gazı tekerlere verecek yada arkaya gönderecek. Sadece egzos konumlandırılması ile bu işlem gerçekleşiyor.

  5. Mantıklı aslında. Q3 de bunu kullanarak alıyorlar polü sonuçta. Yarışın ilk bir kaç turunda da kullanıyorlar benim bildiğim.

    Abu Dhabi Q3 de çok zorladı diye biliyorum. Yarışın başındada Lewis in tehdit vari açıklamasından sonra limitleri çok zorlamış olabilirler.

    Çünkü virajı dönerken hiç bir sorun yoktu araç Kerb den indikten sonrada birşey yoktu. Ne olduysa bir anda oldu.

    Aslında bunun doğru olup olmadığını sadece Prelli söyleyebilir.

    Süspansiyonuda araç sağ arkaya yatık bir şekilde kayarken pist dışında ki çim alana çarpıyor. Orda bir tünsek var galiba. Orda kırılıyor bence.

  6. Redbull`un kalkis ve motor haritalarina Fia haricinde kim erisebilir ki? Fia`nin da erisse bile sistemi tasarlayanlar kadar cok bir sey anladiklarini sanmiyorum, o yuzden bu teori tamamen laf olsun torba dolsun seklinde sacmalik..

    Sorunun Vettel`de ya da Arac`ta oldugunu hic sanmiyorum, ya fabrikasyon bir hata vardi lastikte ya bordurde bir kalinti vardi ya da biri Vettel`i durdurmak adina seyircilerin arasindan silah la patlatti 🙂

  7. Mekanikerler daha sonra da kullanılacak lastikleri sıcak hava tabancası ile ısıtıp üzerinde oluşan kalıntıları ve kabarcıklanmaları temizliyorlar. Belki de böyle bir ısıtma durumunda bazı kısımlar aşırı incelmiştir.

    Sıralama turlarında da kullanıldıktan sonra zaten aşırı aşınan lastik, yarışa başlamadan hemen önce ısıtma amaçlı lastik yakma esnasında kritik aşınma düzeyine de gelmiş olabilir.

    Eğer ki EBD lastiği de ısıtıyorsa belki dedikleri gibi bu da yapabilir.

  8. Eğer ki lastik patlaması haberdeki gibi hazırlık işlerinin yanlış yapılmasından kaynaklandı ise araçta ciddi bir değişikliğe ihtiyaç yok. Bir dahaki sefere hazırlık işlerini doğru uygularsın olur biter.

  9. Bu yalnızca bir spekülasyon. Kimse lastiğin tam olarak neden patladığını bilmiyor.

    Eğer lastik Vettel pistteki sivri bir parçanın üzerinden geçtiği için patlasaydı, yüksek çözünürlüklü kameralar tarafından yakalanırdı diye düşünüyorum.

    Egzos'tan çıkan sıcak hava lastiğe hasar vermiş olabilir ama bu kadar çabuk patlatması akla yatkın görünmüyor. Yine de diğer teorilerden daha mantıksız değil.

  10. Bu zamana kadar patlamadıda lastik şimdimi patlayacak,tamam belki takım hata yapmış olabilir ama ben sanmıyoru okadar yarış geçtibirşey olmadı,şimdide EBD lastiği patlattı diyorlar ispat lazım

  11. crazy drift avatarı

    ben biliyorum ne olduğunu. bizim türk milletinin nazarı değdi ilk turda bişey olacak diye diye 😀

  12. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    bence gerek yok nasıl olsa sistem artık yasaklandı ve egzozlar yukarı alınacak

  13. İginç bi teori, eğer dogru çıkarsa redbull araçta bazı degişiklikler yapmak zorunda kalacak kesin…ben körvlerdeki herhangi bi çıkıntıdan patlamış olabilecegini düşünmüştüm…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir