Kaza Çocuk Schumacher !

Ama bu sene daha faklı bir isim daha vardı. Belki de artık “çocuk” değil de “yaşlı kurt” olmasındandır: Michael Schumacher. Şunu da söylemem gerek: Kazaların sürekli olarak Schumacher’den kaynaklandığını kast etmiyorum elbette.

Schumacher geçen sene spora dönme kararı aldı. Hatta ondan önceki sene Ferrari’de Felipe Massa’nın yerine gelecekti ama motosiklet kazası nedeniyle yeteri kadar zinde olamamıştı. Sonunda döndü; bence iyi de etti. Formula 1 tarihinin en başarılı isminden bahsediyoruz; yaşayan efsaneden. Adı yeter derler ya; onun gibi işte. Varlığı yeterliydi; tabi ilk başlarda…

Sonra artık insanlar sonuçlar görmek istediler; insanoğlu doyumsuzdur.. 2010’da Barcelona’dan sonra bir sıçrama beklemiştim açıkçası. Olmadı; demek ki alışamadı dedik. Sene sonu geldi; kıpırdandı. 2011 sezon öncesi testler iyiydi vs. 2011’de istediğimizi göreceğimizi düşünmüştüm. Aslında ışık da gördüm. Ama bu sefer de “kaza”lar ortaya çıktı.

Öyle veya böyle, Schumacher’in bu sezon genel olarak yarışlarına dikkatlice bakıldığında Rosberg’den geri kalmadığını, hatta önde olduğunu görebiliriz. Dikkatli derken, yarışlarında özellikle takım arkadaşına göre onu, tur derecelerini, hangi lastikle neler yaptığını incelemekten bahsediyorum.

Çok defa inceleme fırsatı buldum. Sene başında Rosberg ile yakındı ama sezon ilerledikçe öne çıkmaya başladı. Şu sıralamada yaşadığı hem kendinden hem de aracından kaynaklanan sorunlar olmasa şimdi farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. Sıralama sorunlarına bir de kazalar, temaslar eklenince, “gerçek anlamda” geri dönüş yılı, bekleneni veremedi.

Geçen sene de çok uzak değildi kazalara ama bu sene ilk yarış Avustralya’dan başladı, son yarış Brezilya’da noktayı koydu. Albert Park’ta ilk virajda Alguersuari arkadan temas edince lastiği patladı; pite dönene kadar aracı yeteri kadar hasar almıştı. Sonra Valencia’da pit çıkışında Petrov’a gel benim kanadımı biç dedi. Hemen ardından Britanya-Silverstone’de Kobayashi’ye çarptı. İyimser bir ataktı ama dur-kalk cezası..? O da nereden çıktı?

Gel gelelim Singapur’a. Rosberg’e göre çok ciddi şekilde hızlı iken Perez’i hemen geçeceğim diye Sauber’in üstüne çıktı. Sonra Kore’de Petrov, Schumacher’i arkadan gelip biçince “kaza”lara bir yenisi eklendi.

En sonuncusu da Brezilya’da Bruno Senna ile…

Bu kazaların birçoğu önlenebilirdi; hem Schumacher tarafından hem de diğer pilot tarafından. Ve geriye kalan  kazasız geçen yarışların “en az” yarısında Rosberg’den hızlıydı; daha çok puan alacaktı. Önceden dediğim gibi sıralama konusu ayrı; sadece yarış için konuşuyorum.

En son örnek Brezilya GP. Senna ile temastan sonra Schumacher, patlayan lastiğini pitte değiştirdi. O lastiklerin orta bölümünde “önü açık” olduğunda, daha geç lastik değişen Rosberg’den geri kalmadı; zaman zaman geçti. FIA’dan sitesindeki tur derecelerinde bu görülmez; yarışta sektör sektör incelemek gerekiyor. Pite o patlak lastikle dönerken aracına verdiği hasardan bahsetmeye de gerek yok. Lider grubun içine girince mecburen yol vermelerle de zaman kaybetti.

Özetle son yarışlarda bariz şekilde ortaya çıktığı üzere yarış içinde takım arkadaşından hızlıydı. Rosberg istediği kadar bunu inkâr etsin; ben daha fazla puan aldım ve daha çok önde bitirdim desin… Bunlar koca birer hikâyedir.

Ama şöyle de bir şey var ki Schumacher, bu sene takım arkadaşını geçemediyse “kendi etti kendi buldu” diyebilirim. Gereksiz yere tekerlek tekerleğe mücadeleyi sertleştirdiği zamanlar da oldu. Bunları genel olarak heyecan arayışına bağlıyorum. Kanıtlayacak bir şeyiniz yok; Formula 1 tarihine altın harflerle geçmişsiniz; sporun baş ismi Ferrari’de de efsanesiniz. Şimdi ise sıra ülkesinin özel markası Mercedes’i yukarı taşımaya ve bunun yanında, belki de ilk “süper” kariyerinde yeteri kadar tadamadığı tekerlek tekerleğe mücadelenin keyfini sürmeye gelmişti. Hak veriyorum. Empati yapınca ki bunu sosyal hayatta herkesin yapmasını öneriyorum, Schumacher’e gerçekten hak veriyorum. Başarılara doymuş birisi, yeni meydan okumalar arar…

Önümüzde 2012 var. Kazalardan uzak duran bir Schumacher’in daha iyi olacağını düşünüyorum. Pirelli’nin lastiklerini daha da yumuşatması, belki de sıralamada yaşadığı sıkıntıların bir nebze önüne geçecek. Raikkonen’in de dönmesi ile 6 şampiyon pilotu önde mücadele ederken izlemek harika olacaktır.

Gökhan Kamil

 


Yorumlar

  1. Bence de 6 Şampiyon Pilot birarada olucak bu sene açıkçası güzel geçiceğe benziyor 🙂

  2. o yaşayan efsane formula 1 varsa onun sayesinde var !!

  3. ''YAŞLANSA DA TEKNİK BAKİ KALIR'' ilerde ben yaşlanınca ata sözü olarak dillerde dolaşacak. Shumi için atalarımız böyle söylemişti dicek yeni nesillerimiz. Rosberge' de hala kızgınım takım arkadaşımı geçtiğim için demişti.
    Arkadaşın yazısı güzel olmuş. En azından Rosberg'in nasıl basit pilot olduğunu biliyor.

  4. Snowmann Mrt avatarı

    Rosberg'i çok yermişsin ama Schumacher'den geri kalmadı asla, Schumacher kadar iyiydi.

  5. Tespitler çok doğru. Bu kazalara neden olarak, sıralamalardan dolayı geriden başlayıp tekerlek tekerleğe mücadelelerde sürekli bulunması, ve her zaman risk alarak sürüş yapmasını, diyebiliriz.

  6. Görüntüleri birde şöyle izleyin, Senna'nın aracını görmemezlikten gelin ve Schumacher'in viraja girişine bakın. Daha sonra Schumacher'i yok edin kafanızda ve Sennanın viraja girişine bakın. Sennanın ne kadar dengesiz geldigini göreceksiniz.

  7. yazı çok güzel olmuş tespitler yerinde gerçekten de. michael schumacher'in 2012 sezonunda performansını daha da arttıracağından eminim ama işte aracın performansı asıl yerlerini belli edecek yoksa yine rosberg ile kıyaslama yapmak zorunda kalacağız

  8. schumacher61 avatarı

    yazı gerçekten çok güzel, emeğinize sağlık… inşallah schumi 2012'nin sonunda en az 2 yıllık bir anlaşmaya imza atacak…..

  9. Uğur Öztürk avatarı
    Uğur Öztürk

    Schumi'nin 5 yarışdığının ikisi kazadan diğer üçü ise mekanik bunu da unutmamak lazım. (Avustralya, Monaco, Macaristan)

  10. Uğur Öztürk avatarı
    Uğur Öztürk

    Katılıyorum, videoya dikkat ederseniz kaza apeksten sonra oluyor frenajın artık bittiği ve gaza oturulduğu noktada. Zaten Schumi Bruno'yu geçmişti, Schumi'nin sol arka lastiğinin patlaması da bunun açık göstergesi.

  11. F1ilyoF1 kafasında Schumacher ile problemi olan birisi. Söylediklerini ciddiye alma.

  12. bence de yarış kazasıydı…neyse zaten kararlar hep tartışmalı ve dengesiz senelerdir

  13. bu bilgi konusunda bir kaynağın var mı?

  14. crazy drift avatarı

    Sanırım bu tür durumlarda olayı incelerken telemetri değerlerine bakarak cezayı saptadıklarını unutmuşsun. Virajda sennanın fren yerine hala gaza basması bu cezayı getirdi ona. Bunu tabi biz göremeyiz cezayı veren hakemler telemetride inceler.

  15. Güzel yazı için teşekkürler. Bu sezon Schumi yarış performansı olarak Rosbergden biraz daha iyiydi fakat sıralamalarda bariz bir şekilde gerideydi ve bu ona pazar günleri kazalara kurban gitmesi için iyi bir bilet oldu.

  16. eline sağlık, çok temiz ve açık özetlemişsin. Bir çırpıda okudum. Uzuun bir yazı ama fıkra okuma keyfi verdi.

    Britanya-Silverstone'de Kobayashi'ye çarptı. İyimser bir ataktı ama dur-kalk cezası..? O da nereden çıktı?

    Burada pistin pit girişinin yapısından dolayı pitten geçme cezası neredeyse avantaj haline geleceğinden dolayı dur kalk cezası verildi. Aynı yarışta kobayashi de bu cezayı aldı. Başka birilerinin de pitten geçme cezası alması gerekseydi onlarınki de dur kalk cezasına çevrilecekti.

    Ancak bu gerçeği görmezden gelmekte ısrar eden bazı şumi taraftarları bunu yarıştan sonra ve ellerine geçen her fırsatta sürekli dile getiriyorlar. Bunun özellikle şumiyi durdurmak için/gıcıklık olsun diye yapıldığını söylüyorlar. Buna anlam veremiyorum doğrusu.

  17. Genel olarak aslında ilk start anındaki karambol kazalarını saymazsak ve petrovun arkadan gelip biçmesini saymazsak diğer tüm temaslar gerçekten yaşanmayabilirdi.
    Özellikle singapurda çok güzel bir yarış çıkarıyordu, keza koredede öyle. brezilyada sennanın yaptığı resmen geçişi engellemeye çalışmaktı, silverstonda ise Schumi yağmur nedeniyle kaydığı için temas oldu.
    Her iki olay benzerlik göstersede lekil olarak bence asıl kasıt sennanın olayındaydı. Ancak ona pitten geçme cezası verilirken schumiye dur kalk verilmişti.

    Sonuç olarak Schuminin kaybettiği en az 20 puan var bu engellenebilir temaslardan.
    Herkes gördüki yarış performansı rosbergden daha iyi ve 2012 de 7 numara ile yarışması gayet doğrudur 🙂

  18. Son yarıştaki olay gerçekten ilginçti. Öyle idi çünkü bence hiç bir suçu olmamasına rağmen Senna ceza aldı. Ben burda suçlu Shumi demiyorum hatta ortada bir suçlu yok.

    Shumi düzlükteki hızını kullanarak atak yapıyor. Senna iç tarafta Shumi dışarıdan Senna nın önüne biraz geçiyor ama tüm aracıyla değil. Ve anında fren yapıyorlar.

    Burda Mercedes le Lotus arasında ki yada Shumi ve Senna arasındaki fark kaza getiriyor.

    Senna yerini korumak için sert bir fren yapıyor ve araç sola doğru fren yapılarak dönülen virajda dümdüz gidiyor frenaj anında.

    Shumi aynı şekilde yapıyor ama o anda Shumi frenaj anında Senna yı tam geçmemişken sola hamle yapıyor çok net bir şekilde.

    Yani burda iki pilotunda yapacağı birşey yok kaza kaçınılmaz bence. 50 defa yapsalar 50 sinde de kaza olur.

    Burda yapılmaması gerekeni bence Shumi yapıyor. Bir pilotu dışarıdan geçerken viraja dar girilmez. Yada şöyle diyeyim yarış çizgisinden giremezsin viraja.

    Girersen kaza olur çok basit yani. Yarışın biter. F1 böyledir.

    Burda ceza çok saçmaydı gerçekten. Yanılmıyorsam Di Restanın Canada da yediği ceza gibi çok saçmaydı.

  19. Eray Parlak avatarı

    yazı için teşekkürler zaten saptamalar çok doğru. Schumacher busene bence rosbergden hızlıydı. Birçok sorun biçok kaza yaşadı. aracının sürekli dengesiz bir yol tutuşu vardı rosberge göre ki rosberg bile barcelonada bunu dile getirmişti yanlış hatırlamıyorsam. Schumacher yarışta özellikle bu sıçrama müthiş canada gp sinden beri oldu. Live timing den bende tüm sene canlı olarak takip ettim. Rosbergin inkar etmesine gerek yok bu konuyu…

  20. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Uzun zamandan sonra okuduğum en iyi yazılardan biri eline sağlık..

  21. hsn_schumifan avatarı
    hsn_schumifan

    Selam Gökhan, gerçekten ağzına saglık çok iyi yazı olmuş, sonunda gerçekleri gören biri daha 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir