Ecclestone: "Avrupa Formula 1 İçin Bitmiştir"

yazar:

kategori:

Takımların merkezlerinin Avrupa’da olmasına rağmen sürekli olarak Avrupa’daki yarışların sayısı azalıyor. Gelecek sene Türkiye’nin de takvimden düşmesiyle Avrupa’da sadece 8 yarış olacak ve Ecclestone, yakın gelecekte bu sayının daha da azalacağı konusunda uyarıyor.

Ecclestone “Önümüzdeki bir kaç sene içerisinde Avrupa’da sadece 5 yarış kalacaktır. Bana göre Avrupa bitti. Turizm için iyi bir yer olacaktır. Avrupa artık geçmişte kaldı.” dedi.

Ecclestone, Avrupa’daki azalmaya rağmen takvimi genişletmeyi hedeflediğini ve Rusya’nın yanında Güney Afrika ve Meksika yarışları planladığını söyledi.

 


Yorumlar

  1. bu adam son nefesinde bile para para diye inler gözüde açık gider.

  2. Para güzeldir. 'Paracılık' iyi değildir.

    İlk paragrafta olayın tarihsel geçmişini verdim. Sonrasında 'Değişik bir bakış açısıyla' diyerek bir yorumda bulundum.

    Senin-benim Formula 1'i takip ederek kapitalizme yaptığımız katkı, devede kulak kadardır. Hatta kulak bile değil, 'tüy'dür.

    Daha değişik bir bakış açısıyla; reklam serbestliği yani sponsorlara izin verilmesi Formula 1 özel girişimcilerinin sonu olmuş. Üreticilere para akıtan sponsorlar özel takımların rekabetten uzak kalmalarının önünü açmıştır. Sponsorlar, yani kapitali elinde bulunduran kesim hemen her alanda olduğu gibi Formula 1'de de gücü eline almıştır. Takımların patronlarının/yönetimlerinin el değiştirmesini, istedikleri pilotu koltuk sahibi yapmayı, hatta istedikleri pilotu Formula 1'den göndermeyi dahi başlamışlardı. Ayrıca bazı küçük takımların bu kaygan zemindeki can simidi de olmuşlardır. Örnekler arttırılabilir…

    Verdiğin örnekler günlük hayatta kullandığımız araç-gereç, eşya v.s. ürünlerdir. Kapitalizmin oyuncağı sıfatına haiz değildirler. Bu örnekleri illa kapitalizmle bağdaştırmak gerekirse olsa olsa -zorlarsak- kapitalizmin ürünü/malı olabilirler.

    Ayrıca;

    Başka yerlerde yazanları buraya kopyalayarak savaşılmıyor kardeş kapitalizmle

    demişsin. Yaklaşık 3 buçuk yıldır -belki de daha fazladır- bu sayfalara bir şeyler karalarım. Bilenler bilir, 'kopya' yaptığım yerlerin kaynağını belirtirim (İnternet sitesi, kitap, dergi v.s.) Bu sebeple sarfetmiş olduğun cümle canımı sıkmıştır. Öyle, 'çamur at izi kalsın'la olmaz. İddianı kanıtlarsan senden hemen şimdi özür dileyeceğim. Ama yok kanıtlayamazsan senden derhal özür bekliyorum!

  3. Mclarenfangirl avatarı
    Mclarenfangirl

    İğrençsin Bernie-diyecek başka şey bulamadım- zaten bunu İstanbulu düşürdüğünden beri diyorum sen Singapur Abu Dhabi gitsin diyeceğine Avrupadaki güzel pistlere kıyıyorsun(Valencia hariç) daha ne kadar zengin olacaksın.Eskiden takvimlerde ne güzel pistler varmış şimdiki berbatlığa bak.

  4. Japonlar yani Asya, söz konusu motorsporları olduğunda yani makineler ve yarış olunca ancak takipçi olabilir. Kuzey Amerika bile bu safhada ikinci konum da olabiliyorken Japonya ancak daha gerilerde olabilir fakat şu doğrudur bu alanda dünya da kaç bölge var ki. 🙂 Bunu otomotiv sektörü olarak değerlendirmemek lazım. Öyle olunca yorumlar değişir.

  5. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    O halde bu Formula 1'i izleyerek, bu konuyla ilgili siteleri takip ederek, bu sitelere yorumlar yaparak onun değerini arttırmış olmuyor musun? Sen de kapitalizme hizmet ediyorsun o zaman "kapitalizmin oyuncağı" na değer kazandırarak. O yazıyı yazdığın klavyeden bu yazıyı okuduğun ekrana, cebindeki telefondan evindeki televizyona kadar herşey kapitalizmin oyuncaklarıdır, eğer bu düzen değişsin istiyorsan karşı değerler geliştirmen lazım. Başka yerlerde yazanları buraya kopyalayarak savaşılmıyor kardeş kapitalizmle

  6. +1
    Olayı güzel özetlemişsin.

  7. 1968 sezonunda BP, Shell, Esso, Firestone gibi firmaların artık ücretsiz yarışmayacaklarını, aksi taktirde spordan çekileceklerini belirtmeleriyle -özellikle- dar bütçeli İngiliz takımları zor duruma düşmüşler ve FIA'ya baş vurarak sponsorlara izin verilmesini istemişler. Durumu değerlendiren FIA da sponsorlara izin vermiş.

    İşte bu sponsorların gelişi Formula 1'i çok farklı bir boyuta taşımıştır. Değişik bir bakış açısıyla; o günden itibaren Formula 1, 'kapitalizm'dir. Bu organizasyona katılan ve her bir santimetrekaresi reklam tabelası olan araçlar da 'kapitalizmin oyuncakları'dır.

    Bay E'nin yeni pazarlara (özellikle Ortadoğu, Asya, -olası- Latin Amerika ve Afrika ülkeleri gibi gelişmekte olan yerlere) açılma isteği de işte bu kapitalizmin 'sömürgecilik' dürtüsünden başka bir şey değildir. Paranın patronları bu yeni sömürgeci düzeni de 'küreselleşme' adı altında bir güzel süsleyip, sömürdükleri ülkelerin halklarının tepkisini çekmeden amaçlarına ulaşmaktadırlar.

    Sayın Başbakanımız'ı pek desteklediğim söylenemez. Ama Bay E'nin yeni anlaşma için isteğine/istediklerine boyun eğmediği için Formula 1 takipçisi olarak benden bir 'artı' almıştır.

  8. Bu adam hala yaşıyor mu ya? BE tilki gibi adam o da biliyor avrupadaki ekonomik krizi kaz gelecek yerleri biliyor.Bence eski, tarihe damgasını vurmuş pistler olsa çok güzel olur. Yeni pistlerin tamamı boş İstanbul gp dahil (Antalya-İzmir veya Muğla olsa daha iyi olurdu). Testler, Farklı lastikler, yakıt ikmali geri gelmeli bence geçiş geçiş diye içine ettiler f1 in . iki üç yıldır yarışların seyir zevki yok.

  9. Japonya'yı unutma…

  10. Schumacher- avatarı

    Bu adam ölse üzülmem gerçekten mahvetti televizyonda bir zevkimiz var oda dar iğrenç cadde pistlerinde geçiyor ….

  11. Avrupa'lıya birşey olduğu yok sadece onun para, yönetme hırsı Avrupa'yı unutturuyor.
    Dünya da motorsporlarının tek bir merkezi vardır oda Avrupa'dır. Makineler ve yarış denilince Avrupa kültürü gelir akla. Zaten bugünü oluşturan Avrupa ve daha sonrasında Kuzey Amerika dışında koca dünya da başka da bir bölge yoktur. Hırs'ın, tekniğin, yarışmacılığın kıtalarını söküp atmak ne kadar da ahmakça. Tarihi bu kadar hızlı terk etmek. Bir olayın üretim merkezinden hızla kaçarak paralı çöllere koşmak ne kadar da mantıklı değil mi.

    Her zaman göstermiştir ki haddinden uzun süren yöneticilik, hakimiyet zarar getirir.
    Formula 1'i benim için izlenebilir olmaktan çıkaracak zaman çok da uzak da değil…

  12. Avrupa'lıya birşey olduğu yok sadece onun para, yönetme hırsı Avrupa'yı unutturuyor.
    Dünya da motorsporlarının tek bir merkezi vardır oda Avrupa'dır. Makineler ve yarış denilince Avrupa kültürü gelir akla. Zaten bugünü oluşturan Avrupa ve daha sonrasında Kuzey Amerika dışında koca dünya da başka da bir bölge yoktur. Hırs'ın, tekniğin, yarışmacılığın kıtalarını söküp atmak ne kadar da ahmakça. Tarihi bu kadar hızlı terk etmek. Bir ürünün üretim merkezinden kaçıp paralı çöllere sığınmak ne kadar da akıllıca!

    Her zaman göstermiştir ki haddinden uzun süren yöneticilik, hakimiyet zarar getirir.
    Formula 1'i benim için izlenebilir olmaktan çıkaracak zaman çok da uzak da değil…

  13. herker bernie'ye sövmüş ben de sövüyorum da sonuçta bu bir iş.para kazandıkları sürece yarişların nerede yapılacağıyla ilgilendiklerini sanmıyorum.bernie öldükten ya da işi bıraktığında da bir şeyin değişecegini sanmıyorum.f1'in giderek avrupadan uzaklaşması çekirdek seyircisi avrupa'da olan f1 için çok büyük para kaybına neden olur mu bilmiyorum ama olmayacak gibi düşünüyolar ki avrupadaki yarişları kaybetmek pek umurlarında değil.
    avrupa dışında sevdiğim yarişlar: melbourne-suzuka-interlagos-montreal belki sepang da olabilir.gerisini atsalar hiç umrumda degil

  14. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Monza"nın çıkmasına ferrari kolay kolay izin vermez , Monacoda Kolay kola çıkmaz..

  15. spa'dan emin değilim geçtigimiz yıllarda 2 defa takvimden çıkartılmıştı
    nurburgring zaten hockheneim ile dönüşümlü olarak yapılmakta şuan için.gelecekte de ispanya'da ve almanya'da 1 yariş olur. monza-monaco-silverstone'a ben de katılıyorum.

  16. bir zamanlar AVRUPA Formula 1 in başkentiydi şimdi ise Avrupa'da sadece 5 yarış olacak… Afrika ülkelerinde para olsa Nijer yarışı bile yapar bu herif… en sevdiğim Belçika pistine bir şey olmaz umarım

  17. Allah belanı versin yaşlı moruk defol git lan artık şu camiadan

  18. Yusuf  Hitay avatarı

    bernie çok yaşamadın mı ?

  19. Bu adam ölmez arkadaş.
    Cadde pisti diye diye F1'i bitirecek.

  20. Muhtemelen kalacak yarışlar Monza, Spa, Silverstone, Nurburgring, Monaco olacaktır.

  21. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Adam ölüp gidicek hala para peşinde..Bari eğlenceli pistleri bırakta millet izleyince küfür değiş dua etsin sana..

  22. Sen Spa'yı Monza'yı Monaco'yu çıkar takvimden,bak bakalım seni diri diri o mezara sokuyorlar mı sokmuyorlar mı ?

    Kendi kendine oturur izlersin artık resmi geçidini.Takımlar da giderler başka seriye mal gibi ortada kalırsın.Aptal moruk.

  23. Allah belanı berni senin :@

  24. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Rezillikten başka birşey olamaz , Ne kadar sıkıcı olmaya doğru gidiyor yarışlar..Yeni gelen pistler abu dhabi , singapur , valencia , hindistan ..Ben böyle sıkıcı yarışlar görmedim arkadaş Eskiden iyi geçen yarışları bile sıkıcı yapmaya başladılar Spa , Monza olmasa Takvimde heyecanlı pist kalmayacak nerdeyse..

  25. Senin ta Monaco Bernie .Monza da Spa gibi koştursunlar seni İnşallah bu 3 pisti o takvimden çıkarırsan.

  26. Tabi yaa. Monaco, Spa, Monza, Silverstone kadar kötü pist var mı ki. Gidin abu dhabi de yapın siz trencilik yarışınızı.

  27. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Çünkü Avrupadaki Paraları Bitirdin ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir