"Ferrari, McLaren Örneğini İzlemeli"

yazar:

kategori:

El Pais’teki köşesinde yazan Villadelprat, McLaren’in sezon içindeki gelişim açısından Ferrari’ye göre daha iyi olduğunu söyledi.

Villadelprat: “Eğer her iki takımın da sınırsız bütçeleri, en üst seviyede mühendisleri varsa neden böyle bir şey oldu? Bu sadece teknik bir mesele değil”

Villadelprat, Ferrari’nin bu durumu için bir nedenin, içinde bulunduğu zorunlu hislerden kaynaklandığına işaret etti.

Viladelprat: “Tifosi, ulusal gurur, medya vs tarafından çevrelenmişken Ferrari, her yarışı kazanmalı, her sene şampiyon olmalı”

“Bu baskı, takımın çabuk kararlar vermesine sebebiyet veriyor ve bazen bunlar hatalı oluyor. Herhangi bir istikrar yok; dolayısıyla çalışanların içinde güven eksikliği var”

“McLaren’de ise tam tersi. Ron Dennis, takımını daha çok, herkesin desteklendiği ve fikirlerin değerli olduğu bir aile haline getirmeye çalıştı”

“Küçük değişiklikler oluyor; insanlar değerleri hissediyor ve %150’lerini veriyor.”

Villadelprat, 2012 sezonu öncesinde Ferrari’nin yine radikal değişiklikler yaptığını belirtti.

Villadelprat: “Zaferin gerekleri bağlamında Ferrari radikal değişiklikler yaptı; insanların yerlerini değiştirdi; kopya olmayan ama kopyalanacak yenilikler arıyor. Ve bu, çok büyük risk taşıyor”


Yorumlar

  1. rocco junior avatarı

    "Bana göre başarı sürekli ikinci olmak değil şampiyon olmaktır… "Ben bu cümleyi söylemişim sen istediğin kadar masal anlat bana.Tekrar tekrar sarıp başa dönüyoruz.Hangi bütçe ile hangi şartlarda başarılar kazandığın veya mühendis kadronu sorgulamıyorum.Kendimce kendi penceremden başarının nasıl olması gerektiğini anlatıyorum.Red Bull olmasaydı biz olurduk bilmem ne seler salar dilek istek kipleri.spor böyle değil artık işinize geldi mi buna sarılmayı bırakın.O zaman Alonso geçen sene açık ara şampiyon olurdu Red Bull olmasa.Hayır bir de sadece kendilerine göre olanı söylemezler mi:)

    Kısaca senin takımın son zamanlarda daha iyi bir çekirdeğe,mühendis kadroya sahip olabilir,puan sıralamasında bizi geçiyor olabilir eyvallah f1 bu işte rekabet.Her zaman biri birisini geçecek ben bunları tartışmıyorum ki Fotayı tartışmıyorum ki saçma sapan şeyler yazmışsın birde bana çekemiyorsun,işte halen böyle düşünüyorsun,kabullenemiyorsun diye çıkışman anlamsız.Nerden uydurdun bunları.Ben o kabullenme lafımı senin ilk yorum ilk paragraf sonundaki sözüne cevap olarak yazdım.Daha okuduğunu anlamayan biri ile hem de %100 bana zıt biri ile neyi tartışıyorsam artık.Tahir demişti bunlara laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zor cidden öyle.Sizinkisi bir yaşam tarzı adeta rüyalarınızda eminim kırmızı görünce uyanıyorsunuz.Küçüklüğe kadar inmek lazım ama artık yerleşmiş davranışları aşmak zor:)

    Son olarak sadece şampiyonsan benim için en önemli budur.Diğer saydıkların teferruattır benim için.Yoksa istediğin kadar gelişim hızın iyi olsun 1sn geriden geliceksen her sezon sonra atı alan üsküdarı geçecekse yada 3-5 birincilik ama yıllarca şampiyon olamayacaksan ne anlamı var kendinizi böyle avutursunuz sonra sil baştan araç yaparsınız.Çok iyi ya sizin çekirdek gerçekten çok iyimiş.Bir türlü sezona en hızlı araç ile gelip sezonu şampiyon kapatamıyorsunuz yıllardan beri ama çekirdek sağlam

    Sağol şekerim sanada başarılar

  2. çok iyi ya sportif başarı diyorsun 0.8 1.5 bilmemne. sezon sonları puan tablosuna bak sportif başarıyı görürsün.

    olayı kişisele döküyorsun ferrari mclaren hakkında konuşabiliyorsan konuş yazdığın şeylerin %90'ı laga luga klavye efendiliği 😉

    haberlerin altına yorum yapıyoruz herkes doğal olarak kendi düşüncesini yazıyor sen olayı tam kavrayamamışsın anlaşılan. ayrıca mesajlarda kimin öfkeli olduğu da gayet açık.

    sana hayatta başarılar

  3. rocco junior avatarı

    Ben neden çekemeyim neden düşman olayım arkadaşım.Son derece basit bir yorum ile olaya girdim sen olayı yok fota yok mühendislerimiz diye sidik yarışına döktün sonra kendi kafandaki düşünceleri bana empoze ettin ben kabullenemiyormuşum.Böyle kesin yargılara nerden vardın anlamadım ayrıca sizi çekemediğim yok saygı duyduğumu belirttim son zamanlarda bizden iyi olabilirsin daha iyi mühendis kadrosu veya araç yapmış daha fazla puan almış olabilirsin bu konu değil ki.Ben olaya sadece sportif başarı açısından baktım.Yani Mclaren de bana göre doğru olanı yapmıyor yapsa bir şekilde kazanırdı.Kendin diyorsun ya 2.liklere bilmem şu kadar galibiyete başarı deyip seviniyorsun.Tamam sevin züğürt tesellisi ve bundan banane.Senin düşmanlığın seni ilgilendirir o zman her habere sürekli yazıp durma bende böyle söylememyim.Hayır diyelim çekemiyorum o zaman sende buna karışmayacaksın keyfimin kahyası mısın?Senin yazdıklarına birebir cevap vermek zorunda mıyım?Belki görmedim yazdığını belki o an o kadar yazdım derdin ne?Git bir doktora görün,çık gez rahatla arkadaşım fazla öfke iyi değildir hem ne demişler:"keskin sirke küpüne zarar verir"

    Burada rakipleri,değişik tasarımları hep taktir ettik sen çıkmış l sidpod,f kanal saygıyı haketmiyor mu vay efendim fotayı satmışısız bunlar faso fiso kardeşim.Senin kendi kafandaki boş düşünceler.Ben en azından senin gibi yüzüme farklı konuşup burda farklı kimliklere bürünmüyorum bukalemun gibi.

    2009 yılında iki takımda 2008den gelen savaştan yorgun çıktı ancak sen 2-2.5sn yerken Ferrari 1.5sn gerideydi.2010 da yine senden 0.8sn öndeydi.Sadece bu sene sizden geride başladık son yıllara göre.Gelişim hızı olarak Ferrari son sene ve 2009da biraz malesef geride kaldı ve madem bilmek istiyorsun evet tepe kademede sıkıntılar oldu herkes Domenicaliye ve Luca Di Montezomoloya öfkelendi ama bunu durmadan yazmannın anlamı yok.Size ezberletmişler bir türkü bütün haberlerde sabah akşam Ferrari şöyleee Ferrari böyleee Schumi hile yaptııı,Red Bull illegall işte bizim şerefli ikinciliklerimiz var.:)))

    Ne diim Allah karına sabır versin:))

  4. fry, tombazis bizdeyken başarısızmış etki yapmıyormuş gibi konuşmasan bide.

    bişey tartışmayacağından değil söyleyecek birşeyin olmamasından kaynaklanmasın o savuşturma çaban?

    söyleyecek birşeyin varsa söyle benim kafamda beslediğim düşmanlıkla uğraşma.

    kimin düşman olduğu belli çekemiyorsun işte. sana rastgele

  5. rocco junior avatarı

    klasik laf senin dediğin arkadaşım papağan gibi ferrari sattı ferrari hile yaptı.sen böyle olaya girersen ben cevap vermem.tombazis başarısız mı fry geldiği günden beri az mı etki yaptı takıma?fotayı kuran kim öncülük eden kim.içinizde bir ferrari kini deprem olsa ferrari hadi arkadaşım geç bu lafları ya senin patronunun dediği laf hadi rastgele.ayrıca kafasında 7 24 ferrari düşmanlığı besleyen biri ile bir şey tartışamam

  6. işte ferrari mantığıyla hareket ediyorsun. mclaren'dan ayrılan tek isimler takıma yıllardır fazla bir etki etmiyor, çünkü çekirdek sağlam, tasarım felsefesi oturmuş.

    kim başarıdan başarıya koşuyormuş merak ettim, newey haricinde. bizde nasıllarsa diğer takımlarda da öyleler. hatta öyleki bu insanlar takımdan ayrılmasına rağmen takım hala olduğu gibi devam ediyor. kabul edemiyorsunuz bir türlü şu birkaç senede mühendislik, takım çalışması ve yönetim açısından sizden başarılı olduğumuzu.

    2. olmak başarı değilse 3. olmak ne o zaman merak ediyorum. klasik laflar bunlar.

    fota hakkındaki yorumlarını söylemedin 🙂

  7. rocco junior avatarı

    Ben rakiplerime her zaman saygıyı gösteriyorum ayrıca hiçbir şeyi kabullenmek durumunda değilim herşey ortada.L tipi sidepod veya diğer fduct konseptleri her neyse güzel çalışmalar ancak beni ilgilendiren f1de sportif başarı.İstikrar olur yılda 3-5 galibiyet alırsın ama şampiyon olmadıkça kimse seni hatırlamaz.Hem Ron Dennis demiyor muydu 2. kaybedenlerin 1.sidir diye.Büyük mühendislerinizi kaybettiniz;Iley,Fry,Tombazis,Newey vs…yani kadro korumakta aslında Mclaren de çok istikrarlı değil.Öyle ki o isimler şimdi farklı takımlarda başarıdan başarıya koşuyor.Neyse senin bakış açın benden farklı olaya farklı etkenleri katmışsın.Mclaren ve tüm ekipler benim için önemlidir.Rekabet her zaman iyidir ancak asıl olan başarıdır.Bana göre başarı sürekli ikinci olmak değil şampiyon olmaktır…

  8. son cümle 'yalan olur' olacak..

  9. redbull gibi erişilmez ve sırrı çözülemeyen bir araç olmasa kimin şampiyon olacağını biliyorsun. ha bu bizim için züğürt tesellisi olur ama ferrari için bir uyarı olmalı. kaldı ki sezon sonunda neredeyse erişmiştik onların hızına. kış testlerindeki o aracı bu hale getirmek, 2 sezondur devam eden bu istikrar sence de biraz saygıyı haketmiyor mu? araç satmayan bir şirket mclaren, sadece sponsorlarıyla bu bütçeyi toplamak, istikrarı sağlamak saygıyı haketmiyor mu? f-kanal ve L sidepod'lar saygıyı haketmiyor mu? pitstoplardaki başarı saygıyı haketmiyor mu? mclaren'in 2001-2006 arasındaki durumu (ki o zamanda iyi sezonlarımız oldu, mercedes motoru yarı yolda bırakıyordu genelde) devam ediyor gibi düşünüyorsun sanırım, yazılarından öyle anlıyorum ben. ama işlerin değiştiğini biraz kabullensen iyi olacak gibi.

    ferrari üzerindeki baskıdan dolayı acele kararlar verip sonuç alamıyor birtürlü. radikal kararlardansa istikrar daha iyidir genelde. futboldan örnek vermeyi hiç sevmem ama real madrid – barcelona gibi düşünebilirsin durumu. birisi istikrar ve aynen devam, birisi de yıllardır oturtulamayan bir takm düzeni idi.

    problem biraz da domenicali'nin başarısız yönetiminden, montezemolo'nun 2006 dönemlerinde verdiği saçmasapan yapılanma kararlarından kaynaklanıyor.

    bu arada fota ayrılığı konusunda yorumun nedir? politika bahsi geçen başka bir konuda ferrari'nin bu şekilde hareket etmediğini söylüyordun ama göründüğü gibi kaynak kısıtlama anlaşması işlerine gelmeyince fota'yı sattılar.

    şu anda ferrari'nin yıldızı ne takım, ne araç, ne de mühendislik birimi değil. kesinlikle 'alonso'. istikrarı, hata yapmaması ve sürekli maksimumu alması çok etkiliyor beni. kıskanmıyorum desem yalan olmaz 🙂

  10. rocco junior avatarı

    Risk almazsın muhafazakar derler,radikal değişim yapıp risk alırsın bu sefer riskli derler.Ya bu insanlar kendini ifade etme özürlü ya Ferrari ne yapsa batıyor.Evet ani kararlar bazen can yakıyor ve son zamanlarda Ferrari hızlı değişen durumlara reaksiyon göstermede zayıf.Ama tekrar o eski günlerdeki gibi bir arayış var.En iyi isimer ekibe katılmaya çalışılıyor,yeni çalışma methodları deneniyor,risk alınıyor…Mclaren tersini yapıyorsa bize göre bize ne?Onlar kazanıyor mu yıllardır?Hayır!O zaman iki takımda doğru yapmıyor demektir…

  11. Villadelprat şu meşhur Epsilon Euskadi takımının başındaki adam. F1'de uzuun yıllar çalışmış, emekliliğinde de yarışlardan kopmamış deneyimli tasarımcı. HRT'nin kulakları çınlasın, başarılı bir ispanyol takımıdır EE…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir