2012 Teknik Kurallarına James Allison’la Bir Bakış

1=Düşük Burun

Araçların burunları, referans düzleminden 550mm yükseklikte olacak şekilde ayarlandı. Bu değer daha önce 625mm’ydi. Bunun sebebi, bir aracın önünün diğer aracın yanına vurduğu çarpışmalarda, burna ait tüm parçaların tam anlamıyla kokpit alanının aşağısında olmasını sağlamaktır.

 

2=Paneller

Şasi, “mühürlenmiş panel” denilen, sürücüyü korumak için belli miktarda penetrasyon direnci sağlamak üzere tasarlanmış bazı panellerden oluşur. Yandan gelecek çarpmalarda sürücüyü daha iyi korumak için, mühürlenmiş intrüzyon paneli, referans panelinin 550mm yükseğinde olacak şekilde ayarlanmıştır (bu da yeni burun boyunun maksimum yüksekliğine eşittir.

3=Açıklıklar ve aerodinami 

Madde 3.8.5′deki muğlaklık giderilmiştir. Aracın arka bölümünden çıkan her bir süspansiyon ayağı’nın sadece bir açıklığının olması gerektiği netleştirilmiştir. Süspansiyon açıklıkları, takımlara bazı aerodinamik geliştirmeler yapmaları için fırsat tanır ve bir aerodinamist açısından bakılırsa, ne kadar çok açıklık olursa o kadar iyidir. Önceki kurallara göre, ayağın gövde üzerine girip çıktığı yerde dalgalı bir yüzey oluşturmak, bu sayede her seferinde yasal olarak yeni bir açıklık ortaya çıkarmak mümkündü. Yeni kurallara bu artık mümkün değil.

4=Ağırlık dağılımı

2011 araçlarında, Pirelli’nin gelişiyle birlikte sınırlı bir ağırlık dağılımı uygulaması yapılmıştı. Bu uygulama başarılı olunca, 2013′e kadar uzatıldı. Buna göre ağırlık dağılımı, %45,5-46,7 önde, %53,3-54,5 arkada olacak şekilde uygulanacak.

5=Lastik tutucuları

2011′de her lastik, daha önce bir adet olan lastik tutucularından iki tanesiyle emniyete alınmak zorunadaydı. Bağlanma noktalarının herhangi birinde aksaklık olması durumunda, lastik tutucularınının gerçekten bir koruma sağlaması için, 2011 kurallarında tutucuların, farklı bağlanma noktalarının olması gerektiği yazılmıştı. Ancak 2011′deki ifadeler biraz sarsak olduğu ve istenmeyen sonuçlar verdiği için, bu kurallarda söz konusu açıklama yeniden yazıldı.

6=FOM Kameraları

Son yıllarda, FOM’a ait burun kameraları öyle yerlere konmaya başladı ki, TV için görüntü elde etmekten çok açıkça ön kanadın performansını artırmaya yönelik bir amaca hizmet etti. Bu amaçla kurallara yeni bir madde (20.3.4) eklendi ve bu burun kameralar için minimum görüntü alanı belirlenmiş oldu. Yere bama gücü uğruna temiz görüntü almaktan mahrum kalmamak için tepe çarpışma bölümündeki kameralar için de küçük değişiklikler yapıldı.

 

 

7=Süspansiyon

Süspansiyon elemanlarında (çatallar/rot kolları vs.) aerodinamik kısıtlamalar vardır (kısıtlı kiriş genişliği, simetrik bölümler, maksimum geliş açısı vs.) Ancak tekeri süspansiyon üzerinde tutan dikey elemanlar için bu kural geçerli değildi. Bunları tasarımında herkes özgürdü. Bu özgürlükten maksimum derecede faydalanmak için bir gün birisinin dev bir dikey eleman tasarlama olasılığı (her ne kadar daha önce hiç denenmemişse de) hep vardı. Ancak 10.5.3 maddesinde yapılan bir değişiklikle, dikey elemanların, şu anda fren soğutma kanalları için belirlenen hacmin ötesinde dışarı taşmamasını sağlayacak bir kural eklendi. Böylece dev dikey elemanlar, daha kimse rastlamadan tarih olmuş oldu.

8=Taban

F1 aracının tabanı (basamak ve referans düzlemi) düz olarak tasarlanmak zorundadır. Ancak hiçbir şey tam olarak düz olamayacağı için, +/-5mm’lik bir tasarım toleransı verilir. Ancak bu 5mm’lik toleransın, [yasal olmayan şekilde] tabana bazı hafif konturlar atılmasını sağlayabileceği konuşuluyordu. Bu olasılığı ortadan kaldırmak için, tolerans +/- 3mm’ye düşürüldü.

9=Helyum 

Son zamanlarda takımlar, pit-stop’lardaki bijon tabancalarında helyum gazı kullanıyorlardı. Bunun nedeni, helyumun, belirli bir gaz basıncında çok daha yüksek kuvvet üretecek şekilde çalışabilecek olmasıydı. İnanılmaz derecede pahalı olduğu için 2012′de helyum kullanımı yasaklandı.

10=Enerji soğurma yapıları

Her aracın şasinin yan tarafında, yandan gelecek çarpmalarda bir çökme bölgesi oluşturacak şekilde görev üstlenen bir enerji soğurma yapısı vardır. Sezon başında araçların bu yapıları, şasiye tam olarak kare bir doğrultuda çarptırılan içi dolu kızakla çarpma testine tabi tutulur. Ayrıca bu yapılar, şasiye tam dik olarak gelmeyen gerçek kaza durumlarında araçtan kopup gitmemesini sağlamak amacıyla, yatay itme yüküyle ayrıca dayanıklılık testinden de geçirilir. Önceki sezonlarda bu yapıların, dikey bir yük altında da dayanabileceğini kanıtlamak için bazı gerilme hesaplamaları yapıp bunları sunmak zorundaydık. 2012 sezonunda bu gerilme hesapları, işleri garanti altına almak için gerçek bir teste dönüştürüldü. Teoride değişen bir şey yok. Hesaplamalar doğru bir şekilde yapılmışsa, yapının da bu yüke dayanması gerekir.

11=Egzozlar

2011 tipi egzozlar artık yasak. 2012′de egzozlar, 2008 sezonundaki tepe egzoz çıkışlarına benzer bir yerde, daha önce belirlenen bir kutu içine çıkmak zorunda. Ayrıca kısıtlamaları daha da artırmak için, çıkış açıları ve çapları da belirlendi. Ancak bu, egzozdan elde edilen aerodinamik etkinin tarih olacağı anlamına gelmiyor. Bu sihri, yeniden Pandora’nın kutusuna hapsetmek öyle kolay değil. Ancak, gaz kesildiğinde egzoz besleyen motor haritalarını da yasaklayan değişikliklerle birlikte bu düzenlemeler, 2012′de egzozdan elde edilen yere basma gücünün, toplamda 2011 seviyelerinden çok daha düşük olacağını garanti ediyor.

12=Teknik Yönetmelikler 

Aracın elektronik ve yazılım kısımlarının yasal bir şekilde idare edilmesinin sağlanması, uzun yıllardır Teknik Yönetmeliklerle yapılırdı. Takımlar ve FiA bu alanda ciddi bir çalışma göstererek, kendileri için daha uygun ve kalıcı bir çözüme gitmek adına bu yönetmelikleri, Teknik Kurallar’ın bir parçası hâline getirdiler.

F1 sezonun kapandığı bu zamanlarda aklıma böyle birşey yapmak geldi umarım beğenirsiniz arkadaşlar. Çeşitli kaynaklardan yararlandım elimden bu kadar geldi.

Düzenleyen

Hakan Köş


Yorumlar

  1. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Sevgili Renault Engine, çevirinin %99'u Ali Bey'in sayfasına ait. Fransızca sitedeki cümleleri kullanmamış sadece bir kaç rakam düzenlemesi yapmışsınız o siteden yararlanarak. Bilgileri paylaşmak elbette ki çok güzel ancak emeğe saygı göstermek çok daha güzel. Ali Bey ile sorunu çözdüyseniz bir problem yok ancak problem çözülmemişse ayıp etmişsiniz…

  2. Verdiğim link de paneller kısmına bakarsanız 550 mm de Ve diğer çeviride bu 500 mm Fotoğraflarda güzel oldu Teşekkür ederim.

  3. Ben burada fotoğraflardan başka bir şey göremiyorum ama tamam hadi dediğiniz gibi olsun. 🙂

  4. Özge hanım yorumunuza saygım var Merak etmeyin ben direk ordan alıp buraya kopyala yapıştır yapmadım. Fransızcanız var ise biraz yararlandığım sitenin adresini de atayım Buyrun http://www.lrgp-inside.f r/Qu-est-ce-qui-va-changer-sur-les.html

    Burada bazı arkadaşlarımı bilgilendirmek suç ise haklısınız suçlunun en büyüğü benim.

  5. İyi de bu çeşitli kaynaklardan yararlanmak değil, direkt oradakini buraya kopyalamak olmuş. Birkaç kelimedeki harf hataları bile aynen duruyor. Ha tabii hakkınızı yememek lazım, alt başlıklara numara verip yanına (=) işareti koymuşsunuz.

  6. Ali bey önecelikle Çok teşekkür ederim Hata bende Yukarıda da belirttim çeşitli kaynaklardan yararladım diye Aklımdan geçemediği değil aldığım sitelerin ve kişilerin isimlerini verecektim ama cesaret edemedim. Ne den derseniz şimdi burada bir çok kişi bir başka yerde de bulunan bilgilerin aynısını buraya geçirmişin diyecekti. Hatam olduysa af ola saygılarımla Ali bey.

  7. efBir - Ali avatarı
    efBir – Ali

    Selamlar Hakan,

    Önce eline sağlık.

    Bu yazı Lotus Renault takımının ana sayfasında yayınlanmıştı, ben de çevirip efBir'e koymuştum geçen hafta ve ondan önceki hafta.

    Elbette sitemdeki çeviri haberlerin ya da bana ait yazıların hiçbirinin hakkının saklı olmadığını, ezcümle herkesin her yerde kullanabileceğini söyledim. Yine de, en azından çeviri için bana bir teşekkür etseydin, diyor insan. Etmek zorunda da değilsin elbette, ama yine de "Bazı Forumlar" denilince insan garip hissediyor 🙂

    Saygılar, sevgiler

    http://www.ali-unal.net/f1/2011/12/14/james-allisonla-2012-kurallarina-bir-bakis-ii/
    http://www.ali-unal.net/f1/2011/12/08/james-allisonla-2012-kurallarina-bir-bakis/

  8. Eğer şu linkteki ( http://www.ali-unal.net/f1/2011/12/08/james-allisonla-2012-kurallarina-bir-bakis/ ) çeviriyi Hakan Köş yapmadıysa sıkıntı var demektir.

  9. Zamanı olan ve ingilizcesine güvenen bir arkadaş şu linkteki makaleyi de çevirebilir. Benim gıcık olduğum kuralın daha da genişletilmesine bir tepki yazısı.

  10. Güzel akıl etmişsin Hakan. Emeğine sağlık.

  11. şimdi baktım evet öyleymiş. IndyCar da Dallara şasisi ve aero paketini seçmişti.

  12. Çok sıkı bir adam abi kolay kolay konuşmuyor. Karşılıklı oynan abi güzel olur.

  13. rocco junior avatarı

    Dallara dedin de onlar gp2 için şasi yapıyor sanırsam ve bir süre oranın rüzgar tünelini kullandık diye biliyorum ama evet çok saçma ağırlık dağılımının uzatılması

  14. rocco junior avatarı

    Bu arada Mclaren yeni aracı 1 Şubatta tanıtıyor.Takım bunu doğrulamış ve ilk teste hazır olacak demiş.Mclarenci fanlara hayırlı olsun diyelim

  15. Ağırlık dağılımı bir senelik düşünülmüştü ama bu bazı pilotların sürüş stillerini etkileyebilecek bir şey. Pirelli ile birlikte bir geçiş dönemi olarak görmüştüm ama uzatılması için hiç bir sebep yok bence. Yazık. oldu olacak IndyCar gibi alsınlar Dallaradan şasiyi öyle yarışsın takımlar. Tamam, belli şeyler sabitlenir, yasaklanır ama ağırlık dengesi de yasaklanmamalı.

  16. rocco junior avatarı

    Birde sizin Bary Mortimer bugün bana poker için chip gönderdi.Sorulara pek cevap vermiyor ama pokerden chip yolluyor çakal:)

  17. rocco junior avatarı

    Hiçbir fikrim yok Hakan 1-2 sene sonra kurallar netleşir ancak belki motoru güçlendirmek adına şimdi yaptıkları gibi biraz hp katabilirler.Şimdi yanlış birşey söylemek istemem bilgim yok çünkü:(

  18. Malesef abi kesinlikle katılıyorum 2014 Motorları gelişime açık mı olacak kapalı mı ? Bu konu hakkın da bir bilgin var mı abi ?

  19. rocco junior avatarı

    Evet bende öyle düşünüyorum zaten yeteri kadar sınırlama var bıraksınlar kim nerden avantaj elde ediyorsa etsin.Ağırlık dağılımının bile 2 senedir hatta 2013e kadar 3 sene standart olması çok saçma

  20. Teşekkür ederim Bende akşam Takımın resmi sitesin den gördüm ve benim anladığım kadarıyla ve bazı Forumlardan yararlanarak düzenledim. Evet bilmeyenler için güzel bir içerik kurallar hakkın da ne kadar çok bilgi o kadar yorum diyelim.

  21. Normalde bir senelik di abi ama Fia başarılı bulduğu için 2013 'e kadar uzatmış 2014'de serbest bırakacaklar abi zaten o zaman da mecburi olacak.2012 için serbest bırakılmış olsaydı takımlar daha iyi işler çıkarta bilirdi ortaya Böyle şeylere karşı olduğum için serbet olmuş olsa idi daha iyi olurdu diye düşünüyorum Teknolojisinin zirvesin de böyle kısıtlamalar can sıkıcı.

  22. Rica ederim didem ne demek.

  23. rocco junior avatarı

    Hakan sağol ama bir sorum var;ağırlık dağılımı 1 senelik değil miydi?Başarılı olsun olmasın uzatılmasını yanlış buluyorum.Takımlar ağırlık dağılımında serbest bırakılmalıydı bence,sen ne dersin?

  24. Eline sağlık. İngilizcesinden okumuştum, en azından bilmeyenler için birinci sınıf içerik.

  25. Ellerine Sağlık teknik bilgiler için teşekkürler Hakan =))

  26. İkinci Resim çıkmamış Flaşdan yüklemiştim Buradan bakabilirsiniz arkadaşlar

    http://b1112.hizliresim.com/s/m/16lwk.jpg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir