FIA, 2012 Kurallarına Açıklık Getirdi

yazar:

kategori:

Geçtiğimiz senenin sonlarına doğru Dünya Motor Sporları Konseyi toplanmış, sportif ve teknik kurallarda bir dizi değişikliklere gitmişti. Yapılan değişikliklerde sürücülerin savunma anında çizgilerini değiştiremeyecekleri açıklanmıştı.

FIA bugün bir açıklama yayınlayarak yeni kurallara açıklık getirmeye çalıştı. Yapılan açıklamada sürücülere savunma anında çizgisine dönme fırsatının verileceği ancak sürücünün viraja girdiği anda arkasından gelen sürücüye 1 araçlık yer bırakması gerekeceği ve sadece bir manevraya izin verileceği söylendi.

Yeni kuralda “Pozisyon korumak için birden fazla yön değiştirme manevrasına izin verilmeyecek. Daha önce yerini çizgi dışında korumaya çalışan ancak yarış çizgisine dönen sürücü viraja girerken kendi aracı ile yolun sınırı arasında en az 1 araçlık yer bırakmak zorunda olacak.” dedi.

FIA ayrıca tur yiyen araçların güvenlik aracı periyodunda turlarını geri alarak gruba arkadan katılabileceği konusunu yineledi ancak bu durumun hakemlerin onay vermesi halinde gerçekleşeceğini belirtti.

 


Yorumlar

  1. ahhh şumi ahhh vereydin monzada yol … bu kural değişikliği olmuyacaktı:)

  2. 2011 Monza yeteri kadar yerindeydi savunma açısından. İşin gerçekten cılkı çıkmaya başladı. Güvenlik zaten iler teknolojiyle sağlanılıyor, artı üstüne araçları dahada yavaşlatıp buna katkı sagladılar. Ee bare pist üstünde mücadele görelim be. Güvenlik diyip diyip bunuda elimizden aldılar. Yani anlayamıyorum, bunlar izleyicilere ne sunmayı planlıyorlar ? Bu sitede Monza yarışı sonrası %95lik kısım Schumacher-Hamilton mücadelesinin zevkini yaşıyordu. İzleyenlerin zevk aldıgı mücadeleleri öldürerrek çok iyi şekilde Formula 1'i izlenebilir hale getiriyorlar, bravo.

  3. valla arkadaşlar ben şunu anladım viraja girerken öndeki pilot arkasındaki pilota ''ya bu tur virajda sen geç, bir sonraki turda da ben geçerim''. böyle saçma kurallar geldikçe ben f1 den soğuyorum
    saf yarışları özledim. bunlar iyice işin suyunun çıkarmaya başladılar.

  4. ya dostum senna dan prostan bahsederke lewis si karalama kendin söyledin senna gerekirse çarparım diye yorum yapmıs lewise zig zag çiziyor carpmanın ya nında zig zag ne ki

  5. Allah'tan eski yarış videoları varda onlarla idare ediyorum. Orda savunmalar serbestti.

  6. Tur atıp evlere dağılsınlar amaaaa kimse sırasını bozmıyacak. Bozanı oyundan atsınlar.

  7. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Yakında Savunma Yapmayı Toptan Yasaklayacaklar. 🙂

  8. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    V10lar gitti gideli Formula 1in zevki kalmadı zaten. V8lerde 2008 sezonuna kadar idare etti. Ondan sonrasıda yeni kurallar gelince bunun gibi saçmasapan savunma kuralları eskisi gibi zevkle izlemiyorum yarışları.

  9. Aerodinami zihniyetiniz böyle oldukça bunlar üzerinde düşünür durursunuz tabi. Oysa hiç gerek kalmayacaktı aynı geçmişte olduğu gibi.

  10. sürücü viraja girerken kendi aracı ile yolun sınırı arasında en az 1 araçlık yer bırakmak zorunda olacak.

    pistlere şerit çizelim. şerit ihlali yapanın kulağını çekelim

  11. air_canada54  avatarı

    90'lı yılları özledim ya yemin ediyorum Formula 1'den soğum ihyice suyunu çıkardılar. Ya zaten Drs(yapar geçiş) diye bir illet getirdiler öndeki adamın savunma şansı gitti şimdide savunmaya sınırlılık getiriyorlar yeter bea

  12. aptal bir kural gelmiş yine,geçiş kolay olsun diye bi dünya nane yaptınız drs,kers hödö hödö falan birde üstüne kural çıkartıyorlar nerede kaldı plotaj bu ne kabaktır bk.tur.gel geç takılma devam et kuralıdır ya.red baron olmasa izlemem ben f1 felan.cadde kenarında oturup trafiği izlesem daha heyecanlı.

  13. sen nesin ben daha çözemedim seni
    al rosberg ini de nereye gidersen git be adam
    ne kıymetli 3 sınıf pilotun varmış senin ya
    kardeşmisiniz siz nesiniz yazma buralara artık
    milleti gıcık etmek için geliyorsun bu siteye
    kim takar ros u da senide burda
    komplekse girmiş formula 1 cahili
    2 yarış izlemiş burda yorum yapıyor birde

  14. evet ama en ufak bi geçiş te yada yakın temasta kanatlar gidiyor ve pilotun yarışı berbat oluyor , bence kanatlar tekerlek çizgisinden içeriye alınmalı ozaman daha iyi olur, arka kanatlar ise öncekiler kadar otomobile yol tutuşu saglamadıgı kanaatindeyim ( aslında aracların genel olarak hızları ve yere basma güçleri düştü zaten ) dolayısıyla eski sistem olsa daha iyi olacak…

  15. yarış esnasında ben neiçin öndeyim, arkamdaki niye arkamda , arkamdaki araca geçiş icin yer bırakacaksam savunma yapmanın ne anlamı var onu anlayamadım , anlayan biri varsa beri gelsin….birde şu var bazı virajlarda dışta kalan daha avantajlı oluyor yani momentumu yakaladıgında icerden dönen 'e göre daha hızlı bi çıkış elde ediyor bu durumda neolacak ozaman….hem yol açacagım hemde virajda benden daha avantajlı olacak ve her halükarda geçilecegim , bu nasıl kural anlamadım….oldu olacak pist boyunca '' arkandaki araca yolver '' tabelası koysunlar , enazından kaza olmaz birilerinin canı yanmaz ….

  16. jetman senin keke rosbergle bir akrabalığın varmı? nedir bu schumi düsmanlığı arkadasım doğru yanlış herkesin bir düsüncesi var neden saygı duymuyorsun nedir bu tahammülsüzlük aç biraz 90 lı yıllar mücadelelerini izle hani o örnek aldığınız idol pilotlar dönemi var ya hani en büyük rekabetlerin yaşandığı dönemler aç biraz izle yapılan savunmaları schumi nin yaptığının kat kat fazlalarını aç gör aç gör senna nın savunmalarını aç gör o dönem schuminin savunmalarını aç gör prost u mansel i gerçek savaşları
    doğru savunma doğru çizgi f1 in bugünkü geldiği durumdur yani rosberg gibi stabil düz pilotların ekmeğine yağ süren yeteneği ve keskin zekayı gölgeleyen yaratıcılığı öldüren pilotaj farkını bitiren kurallar silsilesidir aa doğru siz o parlak dönem pilotlarından çok çok daha iyi biliyorsunuz izlememişsinizki nereden bileceksiniz o dönemlerin tadını gerçek mücadeleleri ve gerçek f1 i.ayrıca schumi barichello mücadelesinde schumi hata yapmış aşırıya kaçmıştır hepsi bu kadardır ama en azından ben çok çok daha fazlalarınıda gördüm eski pilotlar için o mücadele hic bir sey ifade etmez örn.senna Eğer Prost benim önümde başlarsa ona çarpacağım demesi 1990 japonya gp de sözünü tutması gibi neler neler .hadi diyelim o kadar olmasın ama drs gibi bir saçmalığın olduğu bir ortamdada pilotlara yeteneklerini zekalarını konuşturabilecekleri atak ve savunma özgürlüklerininde verilmesi taraftarıyım.ayrıca schumi için şu anda değişen bir kural sözkonusu değil bu yasaklamaların ilk başlangıç noktası hamilton petrov mücadesi hamilton ın zikzak larıdır.ancak schumin döneminde schumiyi engellemek için tabiki kurallar değiştirilmiştir değiştirilmekle kalmayıp f1 in izlenebilirliği düstüğü gerekçesi ile bernie tarafından bir çok serzeniş dile getirilmiştir o dönem schuminin emekliliğini isteyenlerin sayısı da hiç de azımsanmayacak kadar dır. bu kadar f1 e damga vurmuş bir isim den bahsediyorsun he diyorsan bahsetme kardesim ben kaldıramıyorum yazmayız bir daha tarih yazmış nasılsa.

  17. Schumacher- avatarı

    Yine saçma bir kural daha bilgisayar oyununa çevirdiler oyunda araç geçerken hiç birşey yapmıyorya ( bazı oyunlar hariç ) onun gibi oldu iyice…

  18. Schumacher- avatarı

    2 Sezondur RedBull EBD sisteminden çok fayda sağladı değil mi ? Galibiyetler aldılar.
    2012 sezonunda varmı acaba sana bir sorayım ?

  19. rosberg savunma bile yapamıyor! 😉

  20. ya şimdi bu kural konurmu kardeşim koymayın isteyen istediği gibi savunsun yavaş aracıyla yolu ortalasın arkadaki araç atak yaptığındada kapıyı kapatsın gerekirse çarpışsın oh ne ala.bizde alkışlayalım mükemmel savunma yaptı diye.öyle savunmayı bernie dedede yapar.savunma buysa.iyi savunma iyi çizgi ile olur.iyi hızlanma ile olur.çoğu pilot nasıl savunma yapıyorsa savunma odur istisnalar olabilir.arkadan gelenide gerekirse duvara yapıştırsın (geçen yılki schumi-barrichello olayı gibi) beni asla geçemezsin gerekirse çarpışırız benden çok senin kaybedecek şeyin var mantalitesi oh ne güzel istanbul.yavaş aracıyla arkadakine çizgi dışıda olsa açık kapı bırakanlar neci süpürgecimi.o zaman herkes yolu ortalayarak gitsin arkadan geleni aynadan gördüğü anda onun atak yaptığı tarafa kırsın sürekli hatta yan yana geldiğinde pek atsın artık çimenleremi çıkar duvaramı çıkar rakibi yerse ya yemezse o zaman çarpışma kaçınılmaz.fianın kurallarının bazıları mantıklı olmayablir ama 10 da 9 u mantıklı.
    schumi kazanmasın diye kurallar değiştirilmiş hatta hatta şu anda bile değiştiriliyor öylemi.kurallar rekabet olması için değiştiriliyor.en önemli örneğide gelecek seneki difüzör kuralı ve rbr kazanmasın diye değil.schumi kazanmasın diye değiştirilmediği gibi.

  21. bu tek yön değişimi kuralının kökü malezyadaki hamilton-petrov slalomudur aslında. şuminin monzadaki savunması da tuz biber ekti, abuk subuk yeni bir kuralımız oldu işte.

  22.  2011 monza ağlayarak  telsizden rakip pilotu g avatarı
    2011 monza ağlayarak telsizden rakip pilotu g

    monzada ancak telsizle yol alınabilen şumi için kötü haber f 1 adına ise yüz kızartıcı.

    mc laren için ise sevindirici artık hami gelince herkes yol açacak öyle istiyorlar olmadı telsizden yol istenip alınacak

    çok utanç verici bir yarış idi

    hemde geçiş manyağı olduğu söylenen bir pilot tarafından icra edildi.

  23. ne schumacher'miş arkadaş! adam yarış kazanır- Fıa kazanmasın diye kuralları değiştirir. Adam Savunma yapar- Fıa Kuralları değiştirir.

  24. valla ben yanlış görmüyosam eskisi kadar atak olmuyo yani, onun için getirilse bile yararı yok 😉

  25. O dev gibi on kanatlar araclar birbirini takip edebilsin diye getirilmisti kardes 🙂

  26. aslında yüksek arka kanat ve alçak ön kanatlar araçların birbirini takip edebilmesi planlanarak getirilmişti 🙂

  27. ulan fia :-@ savunma yapmadan yarış mı olur o zaman kaldır arkadaşım DRS'yi kaldır şu dev gibi ön kanatları sanki uçak kanadı gibi ön kanat var öyle ön kanatla virajda tabi takip edilmez öndeki getir sen eski arka kanatları millet yarış izlesin bu ne arkadaşım böyle savunma yok adam gibi atak yok o gelişim yok yatılı okula yada askeriye ye döndü burası herkes aynı saatte yatıp aynı saatte kalkacak aynı şeyi giyecek aynı yemeği yiyecek bu ne arkadaş biraz özgürlük verin şu adamlara 2 çizgi değiştirdi diye ceza alan bir pilot yarışmaktan ne zevk alır zevk almayan insan izleyiciye ne zevk aldırır

    agresif oldum :-@

  28. 2011 sezonunda akilda kalan mucadelelerden biridir yukarida ki resimde gorulen Monza yarisi, dikkatinizi cekerim AKILDA KALAN!

    Hersey siradanlasirsa nesini hatirliycaz yarislarin? Formula-1`in?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir