Gascoyne: "Gridin Çoğunda Böyle Burunlar Olacak"

yazar:

kategori:

Gascoyne: “Bu sene (EBD’nin) yasaklanmış olması, bizim lehimize. Diğer takımlar, o konuda çok daha fazla gelişim zamanı harcadı; bizim elde edebileceğimizden çok daha fazlasını kazandılar.”

“Aerodinamikler, her zaman gelişimin ana unsurlarından birisidir ve işte bu yüzden buraya çok fazla kaynak ayırıyoruz”

Gascoyne, KERS’i kullanacak olmalarının da kendilerine orta grup mücadelesinde yardım edeceğine inanıyor.

Gascoyne: “Geçen sene sonuna doğru, orta gruptaki araçlarla mücadelemizde (KERS’imizin olmaması) bizi gerçekten etkilemeye başladı. Sıralamada ve nihayetinde yarış pozisyonunda bizi etkiledi. 2011’in son yarışında Heikki (Kovalainen) iyi bir kalkış yaptı ve birçok yer kazandı ama KERS’i olmadığı için bunları geri verdi.”

“2012 aracımızda KERS’in olması, bizim için ileri yönde bir başka adım. Brezilya’da, önümüzdeki araçlara kıyasla en iyi sıralama performansımızı gösterdik ve KERS ile, onlardan birkaçını geçebilirdik. Bu da 2012 konusunda iyimser olmamız için bir başka sebep”

Takımın yeni aracının resimleri dün ortaya çıktı ve özellikle brun tasarımı dikkat çekti.

Gascoyne, diğer takımların da benzer çözümler bulacağını bekliyor.

Gascoyne: “Kurallar, burunların çok yüksek olmasını engelleme amacıyla burun bölümünün yüksekliğindeki sınırı değiştiriyor. Temiz hava akımının aracın altından geçmesi amacıyla, şasinin mümkün olduğunca yüksek olmasını isteriz ve CT01’de uyguladığımız çözüm gördüğünüz gibidir.”

“Ortaya çıkan ilk araç olmamızla birlikte, açıkçası birçok tartışmayı tetikledi. Ama 2012 kuralları nedeniyle, bu sene araçların çoğunda böyle burunlar göreceğimizi düşünüyorum”


Yorumlar

  1. FerrariF1Alonso avatarı
    FerrariF1Alonso

    Ferrari f10 'un burun yapısının ne kadar daha altına inecek?Mclaren ve RBR hatta STR 2011 de görece çok daha düsüşük buruna sahiplerdi.Umarım bu ilginçlik Caterham ile sınırlı kalır.

  2. F10 nun burnundan ne kadar daha aşşağı inebilirki Ferrari?Mclaren-RBR ve STR 2011 de bile düşük burunluymuş.Umarım bu ''ilginç'' tasarım Caterham ile sınırlı kalır.

  3. Aslinda her sey aracin guzel gorunmesi degil bence.Mesela sanirim herkes icin R29 oldukca cirkin bir aractir ama %100 Renault F1 araci olan son arac oldugu icin benim icin cok ozel bir arac ve cirkin olmasi bendeki degerini azaltmiyor=)

  4. valla o yillarda F1 hayatima girmemisti o seneki Aero yapiya kisitlamalara yabanciyim ama 2009 la birlikte Aero yapidaki koklu degisiklik takimlari mecburen aracin tabanina ve difuzorle yonelmesine neden oldu diye dusunuyorum. 2009 cift katmanli difuzor gecen yilki egzost beslemeli difuzor vs.

  5. Açıyorum siteleri 'çirkin olabilir ama alttan temiz hava önemli', gidiyorum geliyorum yine açıyorum siteleri en üstte yine Mike 'temiz hava iyi gelir' diyo 'alltan' bi de, sonra 'herkes' diyo; yav bizde(İstanbul için) bitek Belgrad ve Fatih ormanı var temiz hava bakımından da alçak burun ne la! Hele 'alltan' ne laaa!? Bize ters böyle şeyler, aman diyorum ha!

  6. FerrariF1Alonso avatarı
    FerrariF1Alonso

    Ama katılamadım.Çünkü hepsi birbirinin aynısı.Herkesin farklı bir yöntem uygulayacağını düşünüyorum.Bakalım Nasıl olacak.

  7. FerrariF1Alonso avatarı
    FerrariF1Alonso

    Onur Aybars'a teşekkür edelim.En azından teoride çirkin bir görüntü yok.Umarım güzel görüntüler olur bu kadar şampiyon varken ve sezondan beklentiler yüksekken.

  8. Eskiden yan kanatçıklarla aracın altına hava aktarılabiliyordu. Bu aslında aracın tasarım mantığı ile ilgili. Zamanında newey'in mclaren'de düşük burun diye ısrar etmesinin araca çok kaybettirdiği söyleniyordu.

    Ancak 2009 ile bu kanatçıklar yasaklanınca difüzörün önemi çok arttı. Takımlar da buna göre takıldılar. Ancak yeni takımlar maliyetten dolayı 2-3 senedir hep aynı şasiyi kullandıklarından tasarımı değiştiremediler pek.

  9. air_canada54  avatarı

    peki bu işten ii anlayan arkadaşlara bir sorum var madem bu araçların altından geçen fazla hava dawnforce arttırıyor neden ozaman bazı takımlar yüksek burun yerine yere daha yakın burun tercih ediyor ??? en basitinden 1998-1999-2000 yıllarında başa güreşen Ferrari ve Mclaren'i ele alırsak örnek olarak bu yazdığım 3 sene boyunca Mclaren aracının burnu yere çok yakındı ve Ferrari'nin burnuda tam tersi çok yüksekti hatta 2001 yılında bu dediklerimin tersi oldu Ferrari alçak bir burun yüksekliği seçti Mclarende burun yüksekliğini arttırdı. Bu alçak burun yüksek burun konusu çok kafa karıştırıyor bilgisi olan arkadaşlar burada bilgilierini paylaşabilir mi ?

  10. Teşekkürler. Olay tamamen daha fazla DF üretmek amaçlı yani.

  11. Aracın otasından arka bölümde doğru daralan ve difüzörle biten bir yapısı var. Gittikçe daralan bu yapı da havanın akış hızını da artırıyor ve havnın akış hızındaki bu artış da altta alçak basınca sebep oluyor. (hızlanan havanın basıncı düşer) Alçak basıncın araca yaptığı basınç azaldığı için aracın üstündeki havanın yaptığı basınç artıyor ve fazladan yere basma gücü elde ediyorsun.

  12. MERCEDES GP avatarı

    Arkadaşlar Buraya destek verelim https://www.facebook.com/f1izlemekistiyoruz

  13. nefes alsın yeter yorumu gelicekti ben yazıyım dedim:D

  14. MERCEDES GP avatarı

    O kadarını tam bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla eğer araçtaki dingil mesafesi uzun ise aracın altından geçen hava Kısa dingile göre daha çok verimli oluyormuş

  15. redbull'un ön kanat yine yerde:D

  16. Schumacher- avatarı

    İstikrarlı podyuma bile razıym.

  17. "Temiz hava akımının aracın altından geçmesi amacıyla, şasinin mümkün olduğunca yüksek olmasını isteriz ve CT01'de uyguladığımız çözüm gördüğünüz gibidir."
    Temiz havayı şasinin altına almak istemelerinin nedenini kısaca kim özetleyebilir?

  18. Yusuf  Hitay avatarı

    mclaren ve mercedes'in burunları kurallara bir hayli yakın görünüyor, ama öyle ya da böyle çirkin burunlar göreceğiz sanırım.

  19. Mücahid Ekrem avatarı
    Mücahid Ekrem

    müdür trulliciysen buraya bak 🙂 http://myloveismclarenf1.blogspot.com/

  20. Tahmini 2012 burun yapıları.

  21. senin durumunu çok iyi anlıyorum bende müzisyenim ve bu tip durumlarda keşke notaları yazıp şarkıyı bulan bir sistem olsa diyorum kendime çünkü şarkıyı unutsakta notalar aklımızda kalıyor 🙂

  22. Arkadaşlar konu dışı fakat 3-4 ay önce burada bir video yayınlanmıştı ve fon müziğinde süper bir slow şarkı vardı. Şarkının adının da "viski" olduğu söyleniyordu altındaki yorumda. Avrupalı bir bayan sanatçı seslendiriyordu. 3-4 saattir arıyorum, her türlü olasılığı deneyerek yazıyorum aramalara fakat bulamadım. Bahsettiğim şarkıyı veya sanatçıyı bilen varsa ve buraya yazarsa sevinirim.

  23. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Mercedes galibiyet alsında , araba iğrenç görünsün sorun değil 🙂

  24. 2senede cok gelistk. Kersde geldi bu sene hedef ckma lotus ve f.ındia belkı bunları bıle gecerz. Bu arada ct01 de mukemmel bi araç olmus km ne derse desin. Daha ferrari,mcLaren arac ckaramadan biz ckardk. Frrari kaza testndn gecemezken ilk biz gectk. Gerckten bu sene iddalıyz. Bktm yarslarda yesl arac gorememekten. Goreblmem icn illa trullinin akrobatk kazalar ypması,kovalainenin arac mi yakması lazm.

  25. Bu haberi ingilizce olarak facebook'ta yeni görmüştüm, bir haberin altında paylaşayım dedim. Siteyi açtığımda bu haberi gördüm. TRF1 yazarları çok daha iyi bir yeri hakediyor. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir