Red Bull'un "Pilot Serinleme Kanalı" Kurallara Aykırı Mı?

yazar:

kategori:

RB8’in burnu diğerlerinden farklı ve üzerinde de büyük bir yarık bulunuyor.

Bazıları bunun KERS’i soğutma amacında olduğunu öne sürdü; bazıları ise difüzöre kadan uzanan bir F-kanal sistemi olduğunu düşündü.

Son Jerez testlerinde Mercedes’in ön kanatta bir F-kanal sistemi kullandığı iddia edilirken Adrian Newey, kendi araçlarında bulunan yarığın sadece soğutma amaçlı olduğunu yineledi.

Newey: “Geleneksel olarak pilotun serinlemesi için gereken delik, burnun ucundadır ama oradaki estetik açısından bunu şimdi gördüğünüz yere taşıdık.”

Bu açıklama ile ilgili şüpheler var; özellikle de yakın çekimlerde ana girişin, ortadan ikiye ayrıldığı görülünce.

Aslında Telegraph geçen hafta Newey’in, bu yarışın “başlıca” görevinin serinleme olduğunu ifade ettiğini yazdı ki bu, yarığın başka, ikinci amaçlarının olduğu imasını akıllara düşürüyor.

Newey’in pilot serinletme yarığı, rakip takımdan ismi verilmeyen başka bir mühendise sorduldu.

Mühendis gülümseyerek “Yani yağmur yağdığında pilotların ayakları ıslanacak.” dedi.

Jerez’de bu yarık Webber’e soruldu.

Webber: “Parmaklar şimdi aslında biraz fazla soğuyor”


Yorumlar

  1. Amacım laf atmak değil ama yukarıdaki arkadaş bunları yazıyor ya sanki ortaokul talebesi gibi geldi gözönüme bu nasıl bir kindir yada fanatikliktir…

  2. halilyılmaz avatarı

    ferrari yapınca kulaga daha sempatik geliyor :))

  3. ateş bacayı sarmış:).. bnce o delikten bi tane de sana açsınlar sni de soğutmak lazım 😀

  4. egsoz besleme yasak bu sistem şu anda yasak falan değil ha tabi size göre ferrari yapmayınca illegal oluyorda demi. klasik ferrari taraftarı işte.

  5. allah canını almasın yarıldım gülmekten :))))

  6. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Neresi doğru be gecsin bunları 2009 da gördük, acıklamarında cift katmanlı difüzör yok diyordu aracda acığı cikti ortaya, her şeyiyle diğer takımlardan gizliyor işte biz sanki bilmiyoruz neler döndüğünü bu araçda bir şeyler var demedi demeyin göriceksiniz o delik mühendisin dediği gibi yağmur yağdıgı zaman pilotların ayakları ıslanacak? git babanı kandır newey sizler de daha kendi bildiklerinizle yetinin bizimkiler illaki buna l karşı cıkıcaktır eminim çünkü yasal olmayan bir şey yapmış bana kalırsa hemen engellenmeli..

  7. o kanal serinleme için biraz büyük deil mi yaa, dikkat edinde rüzgar çarpmasın pilotları. zaten yarıslarda terliyorlar filan, hastalanırlar mazallah =)

  8. Hiçbir yasaklama olmasa 1.4 litre lpg beslemeli bir motordan 2500 hp alınabilir.Zamanında 1.5 litre motorlardan bin beygirin üstünde güç alınıyordu.

  9. nerde kuralların suistimali var bu dekolte kafalı adam orada.

    hep nemalandılar bu zamana kadar çift katmanlı kaymağı..

    ebd kaymağı..

    şimdide bu hikaye herkeste yedi..

    hava deliği yok artık..

  10. Adam bir şey geliştirmiş ve bunu kullanacak.Bırakın yapabilen daha iyisini yapsın.F1 ayrıca gelişim demek. Hemen yasak diyosunuz.FİA zaten bir çok yasak koydu.En önemli yasak ta geçiş yaparken hareketleri kısıtlamak oldu.F1'in heyecana ve adrenaline ihtiyacı var.
    Ya da herkese verin standart bir araç sırayı bozmadan tur atıp evlere dağılsınlar.
    Bırakın yasağı biraz yenilensin araçlar.Zekası olan yapıyor bişeyler. Sanırım herkesin bir beyni var ve kullanabilen kullansın kardeşim.Zor olan ne .Öfff kızdım be.

  11. neresi illegal orayı bı anlatırmısın lutfen? adam bı işin kurdu nereyı yasaklarsan yasakla bı sekılde bı cozum uretıyor..o yasaklasnsın bu kalksın dıyecegıne soyle brawn amcana cozum uretsın

  12. shumaher , sıstem nasıl legal degıl hangı kural hangı bende gore bı onu ızah et … adam bu isin kurdu ne yapması gerektıgını bılıyor dusunuyor ve uyguluyor ..soyle brawn amcana o da yapsın 😀

  13. Daha sistemin asıl amacının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını kimse bilmez iken sen derhal illegal ilan ettin. Kimsenin sahip olmadığı gizli bir bilgiye sahip isen söyle de öğrenelim.

    Ben Newey gibi bir dahinin keşvedilmeyeceğini umut ederek illegal bir sistem kullanmak gibi aptalca bir şey yapacağına ihtimal vermiyorum. Muhtemelen kopyalanmasını engellemek için gizli tutuyor.

  14. V12 si bile varmış zamanında efenim tööbe astafurllah 🙂

  15. sakin ol yeğen. Kurallara aykırı değilse ve normal bir aerodinamik bir parça olarak görülürse neden yasaklansın ki? Daha o hava girişinin pilot havalandırması olup olmadığı da kesin değil. Belki de Newey doğru söylüyor?

  16. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Bence hemen yasaklanmalı Tüm takımlar buna karşı çıkmalı geç olmadan önlemi almak lazım,her şey ortada kaybedilen hava akışını oradan az da osla sağlıyor işte adam,bundan anlamıcak ne var pilot serinlemek için böle saçma bir düşünce olamaz,adam yol tutuşu yakalamak için her yolu deniyor ama yasal değil bunu engellemek gerekir,300 km hızla giderken oradan gelen hava hızlı bir şekilde difüzöre ulaşıyor birde egzosun arka süspansiyondan gelen hava var 2 si birleştimi auro kazanç sağlanıyor,bizde yedik bunları Bay Adrian sen geç onları takımlar buna duyarsız kalmamalı geç olmadan!

  17. Bence yasal değil bu delik hemen tıkanması lazım

    :))

  18. Pilot serinleme kanalımı. 😀 bizde yedik tabii.

  19. 07.mehmet.ferrari avatarı
    07.mehmet.ferrari

    Bence yasal değil bu delik hemen yasaklanması lazım

  20. çift katmanlı difüzür yasak
    f kanal yasak
    EBD yasak
    Ön kanat esnemesi yasak
    O yasak bu yasak yani fia ne yapamak istiyor*? Yarın bir takım başka bir alanda bir çözüm bulduğu zaman hemen o da yasaklanır,o zaman hiç kimse yenilik adına bişey yapmasın!
    Dünyanın en gelişmiş sporunda en iyi mühendislere tonlarca para verilsin,onların bulduğu bir çözüm ertesi gün çöpe gitsin hangi akla hizmettir ben anlamadım.

  21. haklı olabilirsin ben f-duct olduğunu düşünmüyorum kersi soğutmak veya hem soğutup hemde aracın arkasına bir hava çıkışı verebilirler diye düşünüyorum. ama konu newey olunca herşey olabiliyor 🙂

  22. doğrumu.bu kadar basit ha.şimdi benim ve benim gibi o yarığın arka kanadı beslediğini düşünenlere vay kerizler sazan gibi atladılar diye kahkahalarla gülüyorlardır :))

  23. Mühendis gülümseyerek "Yani yağmur yağdığında pilotların ayakları ıslanacak." dedi

    hahahahahah!

  24. Link icin sagol. Bunu merak ediyordum.

  25. kasım ali aytekin avatarı
    kasım ali aytekin

    Hocam çok doğru katılıyorum sana benim chavrolet aveo daki 1.4 ecotech lpg li motor olsa f1 araçlarında süper olur neymiş v8 v10 :S

  26. Bence hemen yasaklanmalı fia geç bile kaldı böyle farklı şeyler F1 de denememeli biz F1 de yeniliklere karşıyız kardeşim bir de estettik mestetik demiş F1 le estetiğin yan yana geldiği nerde görülmüş biz estetiğe de karşıyız seneye araçların tamamı pembeye de boyanmalı bence bu haliyle bile albensi çok az da olsa var gibi 2014 ten sonra 1.4 LPG motora da geçilmeli hem az yakar hem de daha itici olur FİA yı derhal göreve davet ediyorum. Oh be 🙂

  27. koskoca f-kanal için bile küçüçük delik kullanılıyordu adamlar tünel açmış, serinleme vs diyorlar.
    ha dersinki büyük bir buluş mu var gram zannetmiyorum 0.1sn den fazlasını kazanamazlar mevcut kurallarla

  28. 05Alonso |Ferrari | Golden Arrow | avatarı
    05Alonso |Ferrari | Golden Arrow |
  29. Oda var ama mesala caterham böyle birşey yapsaydı bu kadar konuşulmazdı ama işin içinde Adrian Newey olunca ister istemez konusuluyor bencede biri soğutmaya gidiyordur (bu kesin başka yer yok çünkü) diğeride kers soğutma yada arka tarafa difüzöre aktarılıyor olabilir.Bence Newey ufak çaplı çözümler üretiyor kendince

  30. ama geleneksel delik çok daha küçük olurdu bu kadar büyük olması 2 ye ayrılması ve yeri soru işareti veriyor bu delik öncekinin en az 10 katı büyüklüğünde ve yağmur kuvvetlenirse içeriye su girişi olabilir bu yüzden kimse buna inanmıyor ama her hangi bir kaynakta bu olayı çözmüş değil

  31. e böyle bir şey yapsaymış newey 🙂 sidepodun yan tarafına iliştiriverseymiş 🙂 klimanın aerodinamisini iki dakikada çözerdi zaten 🙂

  32. e böyle birşey yapsaymış newey 🙂 aracın yan sidepoduna klimayı iliştiriver. zaten klimanın aerodinamisini iki dakikada çözerdi newey 🙂

  33. elvan dalton avatarı

    Vettel beğenmiş. İyi ya püfür püfür gidiyorum demiş.

  34. bekir pehlivanlar avatarı
    bekir pehlivanlar

    sallaaaaaaa

  35. Son Test Günü ortaya çıkacağını düşünüyorum sistemin Bakalım Newey yine ne yaptı. Ben yasal olduğunu düşünüyorum.

  36. fatih kılıç avatarı
    fatih kılıç

    açıkça ortada bunu anlamamak için deli olmak lazım. difüzöre yönlendirmiştir o havayı 😀

  37. Zannedersem yarığın ortasındaki anten gibi şey bu yarığın ikiye ayrıldığını gizlemek için konulmuş oraya.

  38. ayak yapıyor nerde görülmüş pilotların ayaklarının ıslandığı bazen monokok su doluyor ama öyle pek duymadım.Bide geleneksel yerde olsaydı ne olacaktı yine soğutacaktı.ha önde ha arkada

  39. Mühendis gülümseyerek "Yani yağmur yağdığında pilotların ayakları ıslanacak." dedi.

    Adam bombayı patlatmış 😉

  40. sercanmercedesAMG avatarı
    sercanmercedesAMG

    redbull'un hersene kurallara aykırı fakat sonra sonra avantaj sağladıktan sonra engellenen durumlardan biri buda ..

  41. deli kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış, adam dalga geçmiş resmen he pilotları soğutuyo 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir