Teknik Analiz: 2008 Türkiye Grand Prix

yazar:

kategori:

Ferrari F2008 – Azaltılan Soğutma Yarıkları

Bu sene Türkiye Grand Prix’i ağustos ayından mayıs ayına alındı ve takımlar için bunun anlamı daha düşük sıcaklıkta yarışacaklar ve sidepodelar için daha az soğutma yarıkları kullanmaları gerekecek. Bu doğrultuda Ferrari, F2008’inde yüksek sıcaklıklarda kullanılan üstteki havalandırma yarıklarının sadece yarısını kullanmayı tercih etti (mavi ok olması gereken yarıkların yerlerini gösteriyor). Bu değişiklik özellikle İstanbul Park’ın uzun düzlüklerinde aracın aerodinamik etkinliğini geliştiriyor.

McLaren MP4-23 – Fren Kampanası Genleşme Kontrolcüsü

mclaren.drum

Heikki Kovalainen’in tekerlek jantının üretimi sırasında meydana gelen hata sebebiyle karbon fiber fren diski ile arasında oluşan problem sonucunda İspanya’daki dramatik kazasının ardından Türkiye’de McLaren özel bir fren kampanası genleşme kontrolü aygıtı kullanmaya başladı. Bu aygıt (gümüş olan) tekerlek somununa tutturulmuş ve fren kampanasının çevrisi etrafında dönecek şekilde tasarlanmış, kullanımın ardından fren esnasında açığa çıkan ısı sebebiyle kampananın genleşmesinden belirgin bir değişiklik görülüyor. Jant ve kampana arasındaki fark maksimum aerodinamik etkinlik sağlamak için oldukça yakın tutulmuş. Fakat bunun bir başka anlamı ise ufak bir genleşme anında bile temas sorunu yaratabilecek potansiyele sahip olması.

McLaren MP4-23 – Ön Bargeboard Gelişimi

mclaren.bargeboard

Bütün araçların ön bitiş kısmı aerodinamik etkinlik anlamında hayati rol oynuyor ve en ufak değişiklikler bile büyük farklılıklar yaratabiliyor. Bir örnek olarak McLaren’in Türkiye’de kullandığı ön süspansiyonun alçak kısmında bulunan kemerli yapıya sahip yatay küçük bargeboardlar (sarı ok) gösterilebilir. Kemerli yapının yüksekliği arttırılmış, bargeboardların alçak bölümünün etrafındaki hava akışı için daha fazla kanal oluşturuyor. Bu bölüm daha fazla downforce üretmenin yanında venturi (darboğaz) etkisi yaratıyor. Fakat daha da önemlisi bu bölümdeki hava akışını hızlandırıyor bu yüzden ana profildeki ön kanadın altındaki hava çıkışını arttırıyor, bu nedenle etkinlik artıyor. Bu çözüm Ferrari’nin delikli burun tasarımından çok farklı fakat fonksiyonu hemen hemen aynı.

BMW Sauber F1.08 – Ön Kanat Gelişimi

bmw.front.wing

Küçük bir gelişim olmasına rağmen, F1.08’in ön kanadında dikkat edilmesi gereken nokta 2007 yılındakine benzer bir çözümün kullanılması ve yine ön kanadın altında uzun dikey perde (sarı detay) kullanılması oldu. Ek olarak yatay kanatçık perdenin arka kısmının üst kenarına doğru yerleştirilmiş. Ek olan küçük kanatçık hava akımının parçadan çok yakın geçmesini engelliyor ve bu sayede drag ve türbülans etkisini azaltırken bu perde üst flapın yanından geçen hava akımını bölüyor.

Williams FW30 – Ön Köprü Kanat Revizyonu

williams.bridge

Türkiye’de tanıtılan bu çözüm daha önce ilk kez Barcelona’da karşımıza çıkan aero paketin evrim geçirmiş hali. Kanadın üst kısmındaki profil şu anda iki küçük dikey perdeyle üç parçaya ayrılmış durumda. Bu gelişim kanadın dış tarafındaki iki bölümde profil derinliğinin birazda olsa artmasına olanak sağlıyor (küçük resim), flap açısını arttırmadan daha fazla downforce üretilmesini sağlıyor (ve bu yüzden drag etkisi). Bu ekleme özellikle uzun düzlüklerde güçlü maksimum hız performansı istenen İstanbulPark’ta etkili oluyor. Fakat sekizinci virajında içinde bulunduğu pistin virajlı kısmında ön kısmın kontrolü zorlaşıyor.

Red Bull RB4 – ‘V’ Kesimli Arka Kanat Flapı

rb4.flap

Bir önceki yarış İspanya’da büyük bir aero revizyonundan geçirilmiş olarak karşımıza çıkan RB4 bu kez üzerinde yapılan küçük ama ilginş değişiklik ile Türkiye’de ilk kez görücüye çıktı ve bir sonraki yarış Monaco’da daha büyük bir rol oynayacak. Derin ‘V’ şeklindeki yarık arka kanattaki flapın ortasına yerleştirilmiş, bu bölgedeki kanat profili üzerindeki yüksek basınçlı havaakımı için kaçacak bir nokta sağlıyor. Amacı? Monte Carlo gibi virajlı pistlerde yüksek kanat açıları ile yarışırken özellikle çok dar açılar, artan dragt etkisini azaltmak için kullanılıyor.


Yorumlar

  1. görülüyorki öndeki 3 takım her yarış ufakta olsa parçalar deniyor zaten en önde olmaları bu durumu açıklıyor 🙂

  2. Bu ince ayrıntılar için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir