FIA, Motor Haritasındaki Açığa Darbe Vurmaya Hazırlanıyor!

yazar:

kategori:

Takımlar egzoz kurallarında sınırları zorlamaya devam ediyorlar ancak FIA’ya yakın kaynakların açıklamalarına göre FIA, bu sene daha sıkı motor harita limiti koyacak.

FIA’nın hedefi, aerodinamik kazanç sağlayan egzoz beslemesinin tamamiyle önüne geçmek. FIA bu konuda öncelikle standart periskop egzoz düzenine geçerek adım attı. Şimdi ise gaza basılmadığı dönemde egzoz gazını engellemek için motor harita programlarına sınır koyacak.

Motor üreticilerinden birisi, mevcut motor harita ayarlarında bir açığın olduğunu ve üreticilerin bu durumu kullanabileceği şikayetinde bulundu.

Autosport’a göre takımlardan bazıları izin verilenden daha büyük gaz ağzı kullanmayı ve böylece gaz akışını arttırmayı hedeflediğini iddia etti.

Kaynaklara göre FIA bu durumun önüne geçmek için üreticilerle çalışma yaptı. Bu durumu engellemek için motor haritalarını kontrol eden Standart Elektronik Kontrol Ünitesi (SECU)’nun güncel versiyonu sezonun ilk yarışından önce takımlara sunulacak.

FIA şu anda bu açığı hangi takımların kullandığını ortaya çıkarmaya dair bir girişimde bulunmuyor. Ancak daha önce çıkan haberlerde Mercedes ve Renault motorlarının bu açığı kullandığı iddia edilmişti.


Yorumlar

  1. günümüz f1 koşulları maliyet gerektiriyor ve hız için yeterli formül bulmak da maliyet ile alakalı. Daha da maliyet düşürülmesinden öte seri değiştirmek de bir çözüm olabilir. F1 motor kuralları esnek iken daha güzeldi, kaldı ki içten yanma…lı motorların hepsi kullanılan yakıtın sadece %10 u gibi küçük bir ölçeğini motor gücü olarak kullanabiliyor iken, f1 yeni motor teknolojisi için gelişimde bulunacak en büyük organizasyondu aslında. Maliyetleri yanlış yönde azalttıklarını geç farkedecekler.

  2. Arkadaşlar ben de bir karar aldım FİA' nın yasak koymasına karşılık bizde FIA' ya yasak koyalım. Bir daha yasak koymasın diye.:))))
    Cumhurbaşkanı meclisin kararını VETO ediyor sonra meclis tekrar kabul edip cumhurbaşkanına onaylattırıyor ya F1' cilerin de böyle bir şansı yok mu ki:)) ?

  3. en güzel yaptığı şey

  4. katılıyorum,sezon başı erkenden açığı kapatmışlar. gayet yerinde bir karar. şimdi olması daha adaletli, bu kararı vermek için ingiltereyi bekleselerdi ne olacaktı? 😛

  5. sezon ortasında yasaklanmasından iyidir. frenlemelerde daha dikkatli oluversinler, performans kaybı olursa o noktada olur. 😀
    yavaş virajların çıkışı,,yüksek hızlı viraj, orta hızlı viraj, her türlü egzos beslemesini yine kullanacaklar. dolayısıyla egzos konumlandırması yine çok önemli. en verimli konumlandırmayı seçenin kazancı doğal olarak fazla olacak. hemen hemen her takımın konumlandırması farklı. zaman geçtikçe en iyi olduğuna inanılan sistem bütün araçlarda olacak. şuan için bilemiyoruz tabi.

  6. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    direkt 100 saniye :))))

    Dominic: " Sezon şimdi başlasa, 3. turdan itibaren herkese tur bindiririz!" 😀

  7. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    imzayı nereye atıyorduk 😀

  8. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Real'de varmıymış yaa, hiç görmemiştim, ben biraz daha dikkatli bakarım o zaman bi dahakine 🙂

  9. Fazla zekice bir komplo teorisi. İlk okuduğumda inandırıcılık oranı yüksek gibi ama nedense iyimserlikle yazılmış gibi geliyor.Bunun yanında bu senin kendi yorumun ya da düşüncen ise de ayrıca seni bilahare:) tebrik etmek isterim.

  10. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Rory Byrne olduğundan eminim, çünkü Ferrari tarftarının Byrne geri döndü fabrikada çalışıyor diye sevindiğini falan hatırlıyorum bu konu üzerine, Byrne geri döndü acaip bişey bulmuş, 0.1 sn değil direkt 100 sn hızlanıyormuş falan gibi muhabbetler geçtiği için hatırlıyorum ben de 🙂

  11. Yok.Genelde herşeyin sorumlusu lewis olur ya.O bakımdan. 🙂

  12. Ben o yarıştan sonra yasaklandımı dedim ? Hayır.Gerçekten okumaktan ve anlamaktan acizsiniz.Ben Ferrarinin verim alamadığı herşeyden bahsediyorum yasaklanan.F-duct,Çift katmanlı difüzör,esnek kanat,Lastikler vs vs uzar gider.Ben bu siteye geldiğimden beri redbull renault taraftarıyım.Bu sitedede saygı duyduğum bir çok insan var onlarda belli başlı kişiler takım olarakta ferrari ve taraftarları hariç herkese saygı duyuyorum çünkü sizin gibi kör gözle bakan başka taraftar grubu görmedim.Sen daha benim hangi takımın taraftarı olduğumu bilmiyorsun gelmiş kimi ci diyorsun.Kimi ciler yesin sizi.

  13. gurbanov aliyev avatarı
    gurbanov aliyev

    demissin ki petrov un arkasında mağdur olan ben değildim F-kanal o yarıştan sonramı yasaklandı akıllım. takım barcelonada bu sistemı kullandı. renault kac ay çalıstı üzerinde çok etkili bir biçimde kullandıf-kanalı son yarışta. bişeyden anlasan içim yanmıcak.

  14. gurbanov aliyev avatarı
    gurbanov aliyev

    f1 dicektim pardon d1 demişim yeni bir seri 😀

  15. gurbanov aliyev avatarı
    gurbanov aliyev

    sen onu bari yap klavye mühendisliği onu bile beceremıyorsun.

  16. gurbanov aliyev avatarı
    gurbanov aliyev

    sen ne katıyorsun ya d1e birşeyden anladığın yok gelmiş yorum yapıyorsun daha neyin ne olduğunu neden yasaklandığını bılmedem konusuyorsun.valla ilk mclarenciydin sonra ferrari şimdide renault cu olmussun kımı nereye siz oraya. 😀

  17. Yine çoluk çocuk doluşmuş. Bütün gece de uyumamışlar, birbirlerine laf sokmaya çalışmışlar 🙂 Hepsi bugün okullarına geç kalmışlar, hoca yoklamayı almış 🙂 Garibim arada iki üç kişi de olaya karışmış sıyrılamamış.

    Kim yaptıysa, kim yaptırdıysa, kime yaradıysa, kime zarar verdiyse beni bağlamaz, gayet mantıklı bir yasak. F-kanal'ın yasaklanmasından bile daha mantıklı.

  18. aynen öyle. Ferrari işi beceremeyince yasak ona yaramış gibi görünüyor. DF azaltılmasının önemli bir sebebi de ciddi kazaların önüne geçilmek istenmesi.

  19. İlk olarak Rory Byrne şöyle bir şey söyledi; bu sistemde de açık var, bu gazların aerodinamik olarak öncekine oranla %20 kullanımı mümkün, böyle bir sistem keşfettik.

    Bunu diyen Ross Brawn değil miydi? Karıştırıyor olabilir misin?

  20. Lotusun sistemi onay almıştı.Siz başvurup olayı değiştirene kadar.Petrovun arkadasında 2010 sezonunda mağdur olan ben değilim.2011 de difüzor mağduru olanda ben değilim sorna sezona başladık böyle devam etsin diye dönende ben değilim.Yani en iyi olamadığınız herşeyi lobi faliyetleriyle bir şekilde lehinize çevirmeye çalışıyorsunuz.En ufak şeyde spordan ayrılırım diyen başka takım yok ayrılın çok ta tın Ferrarisiz F1 düşünülemezmiş valla ben düşünüyorum illa rengi kırmızı olan bir araç çıkar.Sen her Mclaren veya Redbull konusuna ferrari içerikli mesajlar yazarsan sende cevabını alırsın ayrıca sana gerçekten ağır mesaj yazmadım yönetimin burda zaafiyeti var yöneticilerden bazıları senin gibi koyu ferrari taraftarı sanırım gerçekleri söyleyince herkes kabarıyor yalan birşey söylemiyoruz yada atıp tutmuyoruz.Madem sen çok f1 e ülkene çok şey katıyorsun git mühendislik yap eskiden klavye delikanlıları vardı şimdi klavye mühendisleri..

  21. Mercedeste radikal değişiklikler var bence bulduğu yeni sistem bundan pek etkilenmez çünkü egzoz gazıyla pek fazla alakası yok yeni sistemi gazı yönlendirmeye yarıyor bakalım ilk yarışa kadar neler değişecek acaba bide Fia'nın yasakladığı sistemler son zamanlarda artmaya başladı takımlar ve mühendisler bunlara emek veriyorlar ama Fia yasaklıyor bence takımlara karşı haksızlık yapıyor.Red bull egzoz beslemeli difüzörü buldu ve şampiyon oldu helal olsun onları durdurmak için yasak koymak bence saçma.Ben Mercedes taraftarıyım ama Ferrari olsun Mclaren olsun Mercedes olsun onlarda yapsı kardeşim kaynaklarımı yok yapın sizde kazanın tabi Adrian Newey'i kim durduracak bilemem ama Bence onu Ross Brawndan başka durduracak adam yok şuan diğerlerinide hafife almıyorum ama gerçekten iyi bir teknik adam

  22. Bu tarz yasaklar bu sporun geninde olan bir şey.Bazıları zarar görür bazıları bundan fayda sağlar.Fayda sağlayacağım diye düşünenler de zarara uğrayabilir.Geçmişte çok örneğini gördük.
    Suçlu aranmak isteniyorsa suçlu hep aynı bence Fia dır."Motorsporu" nu aerodinamiğe muhtaç edip ileri zekalı mühendislerin böyle ekstrem buluşlarını yasaklamanın hiç bir açıklaması yoktur.2000li yılların başında Adrian Newey bu egsoz beslemeli difüzörü Mclaren de kullanmıştı ancak ekstra bir özelliğini görememişti ya da o zaman motorsporlarını zirvesi böyle buluşlardan çok motoruyla,lastiği ile ve diğer mekanik yol tutuşu sağlayan parçaları ile meşhurdu.
    Şimdiki durum biraz karşışık geldi bana.Fia geçen sene periskop egsozlara geçileceğini açıkça belirtti bunda şüphe yok.Ancak neden sürekli gaz akışı sağlayan bu haritalamayı daha önceden yasaklamadı .Ne yapacaklarını bilemez noktadalar artık.

  23. Arkadaslar birakin su sidik yarisini artik
    buna hic gerek yok emin olun egonuzdan hicbirsey kaybetmezsiniz onurunuz filan da zedelenmez laf sokmayinca

  24. Alonso-Gilles avatarı

    Tabii tabii 🙂

    Acaba o üretici tamemen çökse bile sen kapısının önünden geçebilirmisin.Hoş vize almadan o ülkeye gidebilirmisin bide o var tabii.Klavyeden dünya görüşü,motorsporları yorumu.

    Şeyden teyyare selam söyle o yare 🙂

  25. Herkes o motor üreticisinin kim olduunu biliyor.Çöküş devrine 3 sezondur resmen giren ve istikrarlı bir şekilde bunu sürdüren bir üretici.Sefilleri oynamaya devam etsinler bakalım bu sene de hiçbir şey onları kurtaramayacak çok yazık

  26. Alonso-Gilles avatarı

    Onur Ömer Öztürk

    Burda REAL den buluyorum.Ama yurtdışında Türk olsun,Yabancı olsun çok arkadaşım var.İstediğin özel birşey varsa getirtebilirim.

    Mercedes gp arkadaşımızda güzelce açıklamış herşeyi ve objektif.Teşekkürler.

  27. Aslında Mercedes için bu biraz iyi haber kötü yönde etkilenmicek bence biraz artısı olacak Mercedeste şuan parçalar biraz ısınıyor oda egzozun bulunduğu konumdan dolayı zaten egzozun yeri değişmesede gaza basmayınca normalden fazla gaz akışı olmayacak buda bi nebzede olsa parçalar biraz daha soğuk kalacak eskisine göre bide ben hiçbir zaman ferrarinin yapamadığı birşeyi yasaklamalarını düşünmedim böyle bir şey saçma neye göre böyle düşünürler anlamadım ferrari şampiyon olduğu senelerde yine böyle yasaklamalar oluyordu hemde ferrarinin aleyhine yani bunlar klasik Fia yasakları

  28. ee her sene fia'nın bir şeyler yapması gerekiyor.

  29. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Guinnes'i nereden buldun sen yav diyecem, @Londontown falan yazıcaksın bana, moralim bozulacak ama yine de sorayım, nereden buldun Guinness'i, gönder bana da

  30. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Haklısın arkadaşım, yasaklar nedense Ferrari'nin işine geliyor diyorsun ve haklısın da.

    Ama yasakların Ferrari ile alakalandırılmasında bir yanlış var, bu nokta sürekli unutuluyor; FIA'nın yasakladığı sistemler araçların yüksek df seviyelerine çıkmasını sağlayan sistemler.

    Bu sistemlerin tamamı, aracın yere basma gücünü arttıran sistemler, yüksek aerodinamik etkinliğe sahip araçlar iyi yol tutuşa sahip olurlar ve raya oturmuş gibi yolda giderler. Bu araçlar ile geçişler yapmak pek mümkün olmaz ve araçları kontrol etmek kolaydır. Sonuçlar olarak hem iyi pilot-kötü pilot arasındaki farklar azalır ve orta seviyeli pilotlar hata yapmadan yarışır ve pilot becerileri değerini yitirir, hemde geçişler azalır. Bu etkenler de izleyicinin ilgisini azaltır ve izlenme oranları düşerse finansal sorunlar yaşanır. Dolayısıyla FIA yere basma kuvvetini azaltacak kurallar koymaya çalışıyor; difüzör etkenlerini azaltmaya çalışma (Çift katman ve EBD), küçültülen arka kanatlar, jant kapaklarının yasaklanması, oynak ön kanatların yasaklanması vs. Böylece yarışlar heyecanlı olsun istiyorlar. Yani Ferrari sürekli olarak bu yasaklardan etkileniyorsa, Ferrari rakipleri gibi aerodinami konusunda yenilikçi olmadığı ve bu konuda beceriksiz olduğu için bu durumdadır. Eğer Ferrari'nin iyi buluşları olsa, eminim FIA onları da yasaklayacaktı, 2004 sonrasında daen çok yasaklardan etkilenen Ferrari'ydi, hatırlatırım.

    Bana soracak olursan, ben zaten FIA'nın bu şekilde bir yere varamayacağını savunuyorum. Hızlı araçlar zor kontrol edilir. Motor gelişimleri durduğu için, tüm yenilikler yol tutuş konusunda oluyor ve FIA bunları yasaklıyor sürekli. Bence motor gelişimleri serbest olursa güçlü araçları kontrol etmek zorlaşır ve usta pilotlar farkını gösterir. O zaman o araçları yolda tutmak için df sağlayan bu tür yeni sistemler icat edildiğinde araçların güçlerinden dolayı rekabeti çok etkilemeyeceği için, bu sistemlerin yasaklanmasına da gerek kalmaz. Tek yapılması gereken, artan hızlara karşı güvenlik önlemlerini arttırmak, onu başarabilirlerse, motor gelişimleri serbest olursa bu tür sorunlar zaten kalmayacaktır.

    Dediğim gibi, bu yasakların Ferrari'den kaynaklandığını düşünebilirsin, çünkü karlı çıkan hep Ferrari. Ama FIA'nın F1'in heyecansız olması gibi bir sorunu varken, Ferrari'yi kayırmakla uğraşacak vakti yok, FIA bu sistemleri yasaklamazsa F1 daha sıkıcı olur, yasaklarsa da bazı takımlara haksızlık olur, ama F1'de geçiş görmeyeceksek adaletin anlamı ne? Bu işin suçlusu mu kim? Motor gelişimleri, gelişimler serbest bırakılsın, hatta sınırsız serbestlik sağlansın, bakın görün o zaman yasaklamalar olmadan da çok heyecanlı yarışlar nasılda yapılabiliyormuş. Yoksa benim derdim ne RB'un ne Ferrari'nin ne de McLaren'in haklılığı yada haksızlığı, ben adam gibi yarış seyredebileceksem, isterse HRT şampiyon olsun, yeter ki ben yarış seyrederken uyuyakalmayayım, heyecandan hop oturup hop kalkayım. Tüh, bak HRT taraftarı olduğum ortaya çıktı, gördün mü, bu da artık bana sürekli hangi takımı tutuyosun diyenlere cevap olsun 🙂

  31. Sitede çok uzun süredir yazmıyorum ama uzun süredir takip ettiğimi söyleyebilirim. Cidden teknik olan, eğlenceli olan, saygılı olan, seviyesiz olan, ırkçı olan yani üslup olarak birbirinden çok farklı yorumlar ve yorumcuları okudum. Bu noktada olay taraftarlıktan çıkıp insanın kendisine sabitleniyor. Yani kesinlikle şu takımın taraftarı daha iyi yorum yapıyor demem, kimse diyemez ama bi yorumu okumaya başlarken ne yalan söyleyeyim yorumcuya bakıyorum. Yorumcu kötüyse okumamak için değil yorumcu iyi ise daha dikkatli okuyup "ya bu adam ne anlatıyo" diyip anlamak için. Onun dışında her yorumcuyu okuyorum, herkesin birbirinden farklı parmak izi gibi birbiriden farklı bilgisi ve üslubu var. Ama dediğim gibi bu sayede yorumcuları daha iyi tanımış oluyorum o yüzden bu tarz yorumlar olması sinir bozucu olsada neyi dikkate alıp neyi almamamız gerektiğine karar vermemizi sağlıyor.

    Tabi ki taraftarlık olayları algılamamızda daima farklılık yaratacaktır. Olaylara kırmızı taraftarı gibi bakmaya çalışabilirim ama asla o pencereden tam anlamıyla bakamam. Taraftar olmanın anlamıda bu herhalde =)

  32. rocco junior avatarı

    Haklısın,ben seni zaten anlıyorum sorun senle değil ki.Hiçbir takım yada pilot fanına özel kin beslemiyorum bazıları gibi.Oturup dualar etmiyorum yada kötü giden yarışlardan sonra burda insanlar ile alay etmiyorum.Kazanınca insan gibi seviniyorum.

    Demem o ki senin gibi konuup,eleştiren,uslubu düzgün insanla kimsenin problemi olmaz.Problem insanların damdan düşer gibi seviyesizce,bilgisizce,tamamen iftira ve atmasyonlara dayalı yorum yapması.Hadi bu olayın ardında Ferrari var diyelim,nitekim toplantıya tek çağırılmayan o,talebinde onlardan geldiği söyleniyor.Peki bunu söylemenin yolu yukardaki arkadaşın yaptığı gibi mi yapmak yoksa senin gibi adam gibi mi yazmak.

    Burada sırf bizi uyuz etmek,siteden banlatmak veya kavga ortamına çekmek için,bazen adamın içi bozuk diye,öfkesini kusacak diye yorumlar yapılıyor.Haliyle bizde kayıtsız kalamıyoruz.Yıllardır desteklediğimiz kırmızıları fazla sahiplendiğimiz yada eleştiriye çok kabullenemediğimiz söylenebilir.Ama hiç değilse sapla samanı birbirinden ayırt ediyoruz.İnsanlara durduk yere sataşmıyoruz…

  33. Egzoz kullanımı ile ilgili yanılmıyorsam iki önemli kural var.

    1. EBD dediğimiz olayın yasaklanması egzozdan çıkan gazların difüzörü beslemesi sonucu yüksek hızlı virajlarda kazanılan yere basma kuvvetinin kaybedilmesine sebep oldu. Pilot gaza basarken egzozdan çıkan gaz difüzöre gidemiyo yani. Takımlar bu gazı arka kanada, fren kanallarına ya da buldukları çözüme göre difüzör hariç herhangi bi bölgeye yönlendirebiliyorlar.

    2. Yaygarası kopan olay pilotun virajlarda ayağını gazdan çektiği esnada gaz akışının devam etmesi. Fia bu noktada kesin olarak gaz çıkışı istemiyor.

    Kişisel görüşüm çıkan gaz difüzöre yönlenmeyeceği için bu durumdan nasibini alcak takımların fazla etkilenmeyeceği yönünde. Mühendis değilim o yüzden çok iddalı değilim bu açıklamalarda 🙂

    Benim asıl merak ettiğim nokta bu takımların alelen kuralları ihlal ettiği mi yoksa kurallarda gri alan bulduğu mu. İster RedBull olsun ister Ferrari olsun ister HRT olsun eğer gri alan bulan takım varsa kullansın kardeşim. O kadar hesap yapıp sınırları çiziyosun ama adamlar bi şekilde o alanlar içinde kuraldan faydalanmayı buluyorsa bırak kullansınlar. Ferrari taraftarlarının burda bizi anlaması lazım. Ee tamam politika bu sporda var, herkes lobi yapıyo, ama neden hep bir şekilde Ferrari bu işten görece olarak karlı çıkıyo. F-kanalın kime ne zararı vardı, lastikler inanılmaz sertmiydi ya da EBD büyük bir güvenlik tehditimiydi ki bu kadar sert çıkıyo FIA. Bunlar son yıllarda olupta hatırladıklarımız, bundan önce olanları da hatırlayanlar hatırlaryacaktır.

    Bu soruşturma yüzünden Mclaren ve RB çok mu performans kaybedicekler ? Bence hayır. Yine RB8 en hızlı olcak. Benim isteğim artık bu tarz pist dışı savaşlarda rüzgar Ferrari lehine esmesin. Bu tarz şeylerden dolayı Ferrari'ye olan saygım azalıyor. Evet benim saygım Ferrari'nin umrunda değil bunuda biliyorum…

  34. gurbanov aliyev avatarı
    gurbanov aliyev

    seni engelleyerek zaten yorum yapmasından belli.:). allah akıl fikir versin be dostum.

  35. rocco junior avatarı

    Çift katmanlı difüzöre Ferrari yapamamış yasaklanmış,Petrovu geçemedik diye f kanal yasaklanmış,Lotusun sistemini yapamadık diye Lotus zararlı çıkmış.Önce şu atmasyonları,yalan yanlış,bilgiden zerre faydalanmamış yorumları düzeltelim.Ferrari 2010 sezonunda tek katmanlı difüzör mü kullanıyordu?F kanalı 4.yarışta deneyip,Barcelona'da kullanan ve sezon boyu kullanan takım,gayet güzel faydalar alan takım kimdi?(Yarışı net hatırlamıyor olabilirim)Lotus ve Ferrari'nin sahip olduğu,Fia dan onay beklediği,hazırda sistemi yaptıklarını söyledikleri sürüş yükseklik sistemini Fia kurallara aykırı bulduğu gerekçesiyle yasaklamadı mı?

    Hayır bunun akıl hocası kim,arka planda belli ki adamın teki buna bir takım bilgile veriyor ama yanlış.Arkamızdan atıp tutuyor olması sorun değil bunu bizim görmemiz sorun.Herkesin gözüne sokması sorun.Yahu sevmiyorsan beni yorumuma cevap vermezsin.Bu kadar neye hiddetlendin sanki adamın canına kastettik!

    Buna kimin akıl verdiğinide biliyorum ama neyse…İnşallah bu arkadaş düzelir.Böyle serseri mayın gibi fanlık yapılmaz…

  36. gurbanov aliyev avatarı
    gurbanov aliyev

    adam kaşınıyor…

  37. rocco junior avatarı

    Yani anlamıyorum şimdi bu çocuk benim adımı neden orada kullanıyor ve böyle kötü konuşuyor.Bir sorunu varsa gelir insan gibi cevap verir.Evet geçmişte tatsız olaylar oldu ama şu haberde ben kime ne laf attım bunun gibi.Sadece derdim her olayda direk akla Ferrariyi getirip amansızca eleştirilmesinin yanlış olduğunu belirtmek.

    Ön yargılı insanlar çok ancak bir kaç tanesi artık işin cılkını çıkarmış.Rocco Junior denen şahsiyetten tut bir sürü hakaret.Demekki yorumu burda yayınlanamayacak kadar ağırdı.Hayır bir şey biliyorsan yaz arkadaşım.Teknik olur,sportif olur,tarihi veya ekınomik yönleri olur f1in.Ne üretiyorsun ne veriyorsun ülke f1ine.Yorumlarında hiçbir yapıcılık oyk.Ha sırtını sıvazlayan seninle aynı safta adam gördün mü yaşaaaa!

    Bir tane insan gibi yorumunu görelim be arkadaş.Orda sosyal paylaşım sitesinde ne diye arkamdan sayıyorsun?Şu an takındığın tavır sonrdan görme insanlar gibi sevinmek,sağa sola saldırmak,sürekli tahrik etmek.Ben hiç değilse f1 için araştırma yapıp öğrenmeye ve burda bulduklarımı paylaşmaya çalışıyorum.Sürekli adımın kavga ortamında olmasından bıktım.Bunların çoğu benden bağımsız gelişmeler.

    Ne diim:" Allah ıslah etsin"…

  38. Alonso-Gilles avatarı

    Senden bahsetmiyorum.Sana laf eden şahıstan bahsediyorum.Neden üstüne aldığınıda anlamadım :S Garip…..

  39. Alonso-Gilles avatarı

    @Tahsin

    Senle konuşmak zevkliymiş 😛

    Evet bunları ben yazdım.Gelen açıklamalar ve yapacak çok şeyin olması vs beni ümitsizliğe sürüklemiş olabilir.Ferrari cevabı verirse büyük bir sırıtmayla senin yüzüne bakarım.Sempatiğimdir merak etme 🙂

    Asıl bilgisizlik nedir biliyormusun?Mclarencilerin Monaco-Singapur-Macaristan da cuma ilk 3 e girince ümitlenip Pazar cevabı almasıdır.

    Hatta tümsekli Brezilyada bu viraj bize uyuyor diyerek 4km lik pistte bir virajla değerlendirme yapması ve sonra 30 sn fark yemesidir.

    Bende avazım çıktığı kadar kahkaha atarım ve attımda atmadım değil.Sen şimdi bozuk plak gibi benim yazdıklarımı tekrarla dur.Sanki takıma sabotaj düzenlemişim gibi.

    Geç aynanın karşısınıa başla

    Mirror mirror on the wall
    who is the funniest of them all diye sor.
    .Ayna konuşmayacak ama sana bir görüntü gelecek.Bakalım tanıyacakmısın kimmiş o diye 🙂

    Süt? Ben Guinness içiyorum.Google da ara ne olduğunu bilmiyorsan.Gerçi sen Mclarencisin herşeyi bilirsin 😛

  40. Ordan sildim ama buraya da tazmayacağım tekrar 😉

  41. rocco junior avatarı

    ben facebook delikanlısı değilim kardeş lütfen sende başlama.adam durudk yere bana sallamış.ben olanı biteni yazdım bildiğimi kimseye hakaret etmedimherif bir kere kaşındı.bende hep yaptığımı yapacağım.zorla adam edeceğim yani…

  42. git sütünü iç yat hadi.

    Bence RBR ve Mclaren açık ara önde.Mercedes arkalarında.Force İndia bu durumda 4. olarak başlar sezona.Lotus için işler felaket.Heleki şasi sorunları ciddiyse.Ferrari bu beş takımın arkasında.Pek te karışmaz aslında.Geçen senenin aynısı.Ferrari ve Mercedes yer değiştirmiş.Renault'un yerine İndia gelmiş.
    Ferrari den ümidim yok.Mercedes testlerde neler yapıyor hangi lastikle ne derece tur atıyor bilmiyorum net olarak.Test günlüğünden ziyade haberler önem taşıyor benim için.Yoksa dün Nico bugün Pastor.Testler 2008 den sonra önemini bir nebzede olsa kaybetti.

    Ama demeçlere bakarak Mercedes'in Ferrari den iyi olduğu kesin.

    Bende şimdi onu okuyordum.Hem RBR hem Mclaren'den gelen GEÇEN SENEYE GÖRE ÇOK AZ FARK VAR-HATTA YOK yorumları….

    Buemi'nin bir bakışta bu araç iyi bu araç kötü diyebilmesi.

    Ve Ferrari'nin yaşadığı sıkıntılar.

    İşte herşey yeniden başlıyorı.

    Bunları aynı günde diyen birisi test sonuçlarına göre yorum yapan birisi bilgiden bahsediyor gece gece kahkaha atmayacağım ama merak etme 😀

  43. netice : Onur Ömer Öztürk arkadaşın ''demediği'' gibi egzoz beslemeli difüzör yasaklansın.,f kanal yasaklansın.sürüş yüksekliği yasaklansın.takım emirleri serbest olsun gibi dahiyane fikirlerin sadece bunları kendinden önce bulanların bu konuda daha fazla ileri gitmelerini önlemek için ve bu buluşları iyi beceremeyen bir takım yada yandaş takımlar tarafından baskı yada başka bir yolla önüne geçilmek istendiği bir durum var.fia denen kurum objektifmi subjektifmi çözemedim !

  44. Alonso-Gilles avatarı

    Yukarda facebook delikanlıları çok sinirlenmiş 🙂

  45. Alonso-Gilles avatarı

    Doğru herşeyi siz bilirsiniz.Test sonuçlarını yorumlamak yasak.Mclarenciler ne derse odur 🙂

    Çok bilgilisiniz emin ol. Şu klişe laflarla kendini güldürme bana.

  46. test sonuçlarına göre yorum yapmak bilgisizlikten başka birşey değildir. Sinirli olduğumu kim söyledi. Umutlarınızın tükenmesiyle yine rakiplere saldırma durumu sizinki.

  47. Kim ne kadar kazanıyor bu sistemden bilmiyoruz.Ebd gibi çok büyük bir fark yaratacağını sanmıyorum.Yani yaygara koparmaya gerek yok.

  48. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    facebook ergen determined!

  49. Alonso-Gilles avatarı

    Sinirlenince ayrı bir sempatik oluyor mclarenciler.

    Yine kendi komik fikirsizliklerinle yorum yapmışsın.

    Evet ben test sonuçlarına göre yorum yaptım.Senin gibi bağnaz olamıyorum.Yok en iyi burun bizde en iyi pilot bizde vs. Uyan geldik.HAYIR SİZDE DEĞİL.

    Test sonuçlarını değerlendirmeye çalışmak takım değiştirmek değildir.Ama şu bağnaz fikirlerini bırakacaksan bırak,önce İLLEGAL liği kabul et açıktan yararlandık de.Sonra Ferrari olsa ne olurdu onu tartışalım.

    Ben yasaklandı artık şampiyonuz demiyorumki?

    Bak sizin ruh halinizi anlatan bir durum.

    MIRROR MIRROR ON THE WALL
    WHO IS THE GREATEST OF THEM ALL.

    İşte siz bu şekilde bakıyorsunuz olaylara…..Nasıl kabul edeceksiniz açıktan yararlandığınızı o zaman?

  50. Makul olunda legal olmayan birşey yaptığınızı kabul edin.

    Şu yorumda mantık namına kırıntı yok legal değilmiş Ferrari yapamayınca illegal durumuna biz alışığız merak etme. F-Duct'ı dene olmadı beceremiyoruz legal değil bu EBD'yi dene aoww yine olmadı buda illegaldir abi.

  51. Beyler ölü taklidi yapın. ne dediğini kendi bile bilmiyor.

  52. Biz neden utanalım saçmalayarak sadece alay konusu oluyorsun sabah Ferrari'cisin Öğlen Redbull'cu akşam Mercedes'ci gece yine Ferrari'ci şans vermişler gece gece iyi gidiyorsun yine. Eğlencelik ve tadımlıksın. ama herşey gibi fazlan zararlı.

  53. Alonso-Gilles avatarı

    Evet test sonuçlarına bakarsak gün sonu değerlendirmelerine kadar fikrim buydu.Buna gerçekçi olmak denir.Döneklikle alakası yok.

    Ben siz yaramazlık yaptınız,şimdi cezanızı çekin diyorum.

    Bakalım daha az DF sahibi olduğunuzda sayın Sebastian Buemi pilot efendileri,cıx bu araç iyi değilmiş diyecekmi demeyecekmi.

    Haydi bakalım.

  54. Alonso-Gilles avatarı

    Ben mclarenci değilimki utanacak birşeyim olsun arkadaş.

    Zorla bunumu söylememi istiyorsun.Bak söyledim.İşinize gelince RBR ye karşısınız işinize gelince copysini paste yaparsınız adamların 🙂

    Biz İngiltere den sonra size şans verdik.Siz yaramazlık yaptınız sözünüzü tutmadınız.Şimdi sıra FIA da.Siz aracınızın burnuyla ilgilenin bakayım ,gerisini FİA ya bırakın.

    Makul olunda legal olmayan birşey yaptığınızı kabul edin.Sonra yasaklanmasını tartışalım ok?

  55. Bence RBR ve Mclaren açık ara önde.Mercedes arkalarında.Force İndia bu durumda 4. olarak başlar sezona.Lotus için işler felaket.Heleki şasi sorunları ciddiyse.Ferrari bu beş takımın arkasında.Pek te karışmaz aslında.Geçen senenin aynısı.Ferrari ve Mercedes yer değiştirmiş.Renault'un yerine İndia gelmiş.
    Ferrari den ümidim yok.Mercedes testlerde neler yapıyor hangi lastikle ne derece tur atıyor bilmiyorum net olarak.Test günlüğünden ziyade haberler önem taşıyor benim için.Yoksa dün Nico bugün Pastor.Testler 2008 den sonra önemini bir nebzede olsa kaybetti.

    Ama demeçlere bakarak Mercedes'in Ferrari den iyi olduğu kesin.
    Bugün böyle yorumları yapmış olan bir kişiyle polemiğe girmek saçmalık .Adamda döneklik potansiyeli %180.

  56. hiçbir şeye müdahele etmeyen politik oyunlarda bulunmayan bir takım yok f1 de sadece Ferrari biraz eline yüzüne bulaştırıyor…

  57. sakin olun millet.joseluisf1 0.2 saniye etkileyeceğinden bahsetmiş ama gelecek güncellemeler bunun üzerine planlanmışsa o zaman işler değişir tabi

  58. Şimdi sen diyeceksinki Ferrari herşeyi pistte kazandı.

    Hiç birşeye müdahale etmez.

    Buna gülmek bile zaman kaybıdır

    Sen utanmasan dersin ama.

  59. Hamilton 'un hatası derken Bu demecinden dolayı mı :
    Hamilton "Bu sene ön bölümde biraz daha fazla downforce var gibi. Yol tutuşu açısından arka bölümde pek değişiklik hissetmiyorum ancak önlerde hissedebiliyorum. Ön bölümde biraz fazla olunca daha az kanata ihtiyaç duyacağız. Bunun yanında egzoz beslemeli difüzörler gitti bu yüzden arka bölümde çok fazla downforce kaybettik. Önden arka bölüme aktarmaya çalışıyoruz." dedi.

  60. Alonso-Gilles avatarı

    Sen utanmasan keşke yasaklanmasada açıktan faydalansak diyeceksin.

    Ferrari yapsa Santander buldu bu motor haritasını derdin.

    ''SİZDE'' bu potansiyel var.

    Görüyorum.Var yane.

  61. Alonso-Gilles avatarı

    =)))

  62. ''FIA'nın hedefi, aerodinamik kazanç sağlayan egzoz beslemesinin tamamiyle önüne geçmek''
    yani egzoz gazını sadece difüzöre değil herhangi kazanç sağlayan bir yere yönlendirmek yasak olacak.son kuralda egzoz gazının sadece difüzöre yönlendirmesi yasak değilmiydi.yani başka bir yere yönlendirebilirsin sonucu ortaya çıkıyor.yav arkadaş ben futbolu hiç takip etmem ama bu olay T.F.F. (türkiye futbol federasyonunun işi gibi oldu).gündemde olduğundan örnek verdim.
    peki takımlar bu kuralda böyle bir açık bulup tüm sezon bunun üzerinde çalıştı ise ve fia da bunu ani bir şekilde sezon bitmeden yasaklarsa ne olur.1 sezonluk çalışma çöpe.kurallar bir önceki sezon bitiminde hatta sezon ortasından sonra net belli olmalı.ve herkes ona göre hareket etmeli.
    fia denen kurum milyon dolarlar kazanıyor.orada bu paradan nemalanan beyinler var bu beyinler çalışmalı ve temiz olmalı.aksi halde T.F.F. gibi acaip bir kurumdan bahsediyoruz demektir.

  63. Hamilton'un hatası

  64. Alonso-Gilles avatarı

    http://www.youtube.com/watch?v=Td1ZxxUubCY

    Haberi okuyunca böyle bir yüz ifadesine bürünüp aynı hareketleri yaptım.

    Bazı arkadaşlar kabulleneceklerine Ferrari'yi suçlamışlar.Neden açıktan yararlandılar diye kendi takımlarını değil.Eh bugün legal sisteme dönünce Webber'in virajlarda yaşadığı sıkıntılar dikkatlerden kaçmamış tabiki.

    Ayrıca Vettel ve Hamilton'ın araçta DF kaybı var ama çok değil demesi,

    Buemi gibi bir pilotun bile Ferrari sorun yaşıyor diye şipşak yorum yapması

    UZUNCA bir süredir bu sezona hazırlanan takımın ''rakiplerine göre'' daha fazla sorunla boğuşması ''biraz'' ilgi çekiciydi.

    Umarım en kısa zamanda bu kural devreye girer.Bakalım herşey net olsun.Bizde F1 in keyfine bakalım.Tabiiki kurallardan faydalanan haklı şikayet eden haksız değilmi?

    Neyse bakalım gelişmeler ney gösterecek.Ama şunuda unutmayınki SÜRÜŞ YÜKSEKLİĞİ SİSTEMİ FERRARİ de vardı.

    Bunu şikayet ettiyse doğru yapmışlar.

  65. rocco junior avatarı

    Hep Ferrari'nin oyunları bunlar.Vatikan var bunların arkasında pis bunlar pis kış hile hurda,şike ne ararsan var.Diğer takımlar ne yaparsa açıktır çünkü onların mühendisleri zeka küpü ama Ferrari'dekiler demirbaş.2 tane yazlım uzmanı alıp yapamıyorlar zaten :))

  66. Yapma beee.Ferrari'de o kadar zeki insan var mı ?

  67. gurbanov aliyev avatarı
    gurbanov aliyev

    yeahhhhhh.

  68. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Tabii ki Ferrari'nin işi bunlar, başka kimin olacaktı. Şimdi olayları bir hatırlayalım; Periskop egzozun kullanılacağı ve EBD'nin yasaklandığı haberleri dönerken bazı açıklamalar yapıldı. İlk olarak Rory Byrne şöyle bir şey söyledi; bu sistemde de açık var, bu gazların aerodinamik olarak öncekine oranla %20 kullanımı mümkün, böyle bir sistem keşfettik. Sonrasında Adrian Newey bu konuda gelişim sağladıklarını söyledi. Yani görünen oydu ki, belli bir çalışma vardı bu konuda.

    Ama Ferrari aracında bu avantaj kısmen kullanıldı ve motor haritalanması konusunda bir değişiklik yapılmadı, bence bu özellikle yapıldı. Byrne bu konuda bence çok zekice bir adım attı ve şu an tamda istediği noktada.

    Diğer takımlar bu konuda Ferrari'nin izinden gittiklerini sanıyorlardı ama Byrne hedef şaşırttı ve motor haritalama konusunda hiç bir değişiklik yapmayarak dezavantaj yerine bunu avantaja çevirdi. Çünkü tüm takımların bunu yapacağını iyi biliyordu. Mercedes ve Renault bu tuzağa düştükten sonra Ferrari doğru anı bekledi ve tam da en doğru zamanda FIA'ya şikayette bulundu. FIA'nın bu konuda ne kadar hassas olduklarını iyi bildikleri için Ferrari bu kararda yanılmayacağını biliyordu ve zaten öyle de oldu. Gelen bazı haberlere göre toplantı sonrasi alınan karar motor haritalaması konusunda Renault ve Mercedes'in şanssız taraf olduğu yönde. Yani bu yasaklandı gibi gözüküyor.

    Ferrari beceremediği şeyleri yasaklatıyor mu, komik olmayın, Ferrari bunu çok daha önce yapabildiğini açıklarken bunun yasaklanacağını bile öngördüğü için bunu açıkladı ve bu numarayı diğer takımlar yuttu. Politik mi, kesinlikle çok fazla politik, peki haksızlık mı, zekice yapılan bu tür politik numaralar bence bir haksızlık değil, sporun diğer yüzü. Red Bull'da, McLaren'de ve diğer takımlar da bu tür girişimlerde bulunuyorlar; FOTA ayrılıkları, bütçe tartışmaları, EBD için tekrar görüşme istenmesi, takımların testlerde parça saklamaya çalışması ve diğer takımların bunları incelemeye çalışması, takımların gerçek hızlarını saklamaya çalışması hatta bazen sorun yokken bile sorunlar varmış gibi davranmaları, bunlar artık çok normal şeyler.

    Kısacası Ferrari politik olarak bir strateji belirledi ve kazanan taraf oldu, çok da üzerine gidilecek bir konu değil

  69. Sırf merakımdan soruyorum Renault ve Mercedes'in yanında Ferrari'de olsa böyle sıfır tolerans gösterilir mi? F-Duct'ı becereme yasaklansın EBD'yi becereme yasaklansın yakında Lastikleri iyi kullanamıyor diye Bridgestone'u özel getirtirlerse şaşırmayacağım. Şimdi birisi çıkıp ne alakası var diyecektir ama duyda inanma.

  70. gurbanov aliyev avatarı
    gurbanov aliyev

    akıllı çözum dedikleri buydu.

  71. Ya Ferrari işi diyen saflar ya bu sistem yasak değil mi kardeşim ? yasak eeee bu yasağı söylemek Ferrari işi mi oluyor o kadar mı "AT" GÖZLÜĞÜ takıyorsunuz

  72. Ya Ferrari işi diyen saflar ya bu sistem yasak değil mi kardeşim ? yasak eeee bu yasağı söylemek Ferrari işi mi oluyor o kadar mı "AT" GÖZLÜĞÜ takıyorsunuz

  73. Lightning  Arrow avatarı
    Lightning Arrow

    RedBull ne derece etkilenir acaba. Akıllıca bir çözüm bulduk falan diyorlardı. Bakalım ne olacak.

  74. Tolga Soydan avatarı

    ferrarinin işi bunlar

  75. tabiki yasak olan bir seyi bu kadar zorlayıp ihlal etmek kotu birsey fia daha dikkatli olmalı

  76. gurbanov aliyev avatarı
    gurbanov aliyev

    acımayın :D:D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir