Takımlar Önde W-Kanal, Arkada F-Kanal Üzerine Çalışıyor

yazar:

kategori:

F-kanal, 2010 sezonunda McLaren’ın öncülüğünde gride girmişti. Sonrasında FIA, sistemi yasaklamış ve yerine DRS’yi (hareketli arka kanatları) getirmişti.

Ama geçen sene sonunda Mercedes, F-kanalı ön kanada taşıdı. W-kanal adı verilen bu sistem, FIA kurallarına uygundu.

Çözümün şu anda W03’te yer aldığı öne sürülüyor ve Auto Motor und Sport’un haberine göre şimdi de McLaren, Barselona’da MP4-27’de benzer bir sistemi denedi.

Şimdi söylentilere göre Mercedes, McLaren, Red Bull ve Lotus’un, arka kanat için de ayrı bir F-kanal tasarladı.

Red Bull’un 2012 aracı RB8’in burnundaki yarığın, bu sistemle ilgili olup olmadığı konusunda Adrian Newey: “Bir şey söyleyemem”

Muhabirlerde Michael Schmidt: “”Bazı takımlar, varsayılan sistemin kurallara uygunluğundan şüphe ediyor. Duyumlarımıza göre bir takım, bu alanda neye izin verilip neye verilmediği konusunda FIA’dan resmi talepte bulunmuş.”


Yorumlar

  1. Haksız rekabetmi? İki takımda söke söke şampiyon oldular.Ferrarinin FIA üstünde nasıl bir baskısı olduğunu herkes biliyor ne paranoyasından bahsediyorsunki.Her ters durumda sporu terkederiz tehtidlerini savuran Ferrari değilmi?Ferrari verim alamadığı kopyaladığı herşey yasaklandı diyorum Ferrari yaptırdı demiyorum ama bukadar baskıya sahip olan takım için şüphelenmiyorda değilim.Sonuç olarak eğer Ferrari gerçekten öne çıkan takımları engellemek önünü kesmek için böyle politikalar izliyorsa gerçekten defolsun gitsin spordan araçlar dört tekerlek ve motordan ibaret kaldı çünkü.

  2. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    Ferrari 3 senedir zaten şampiyonluk kovalayan takım değildi. Eğer şöyle olsaydı Ferrari şampiyonluk savaşında olsaydı diğerleri bu buluşlarla farkı kapattıklarında sezonun ortasında yasaklasalardı anlardım. Halen çıkıpta Ferrari için yasaklanıyor diye yazmanız komik gerçekten paranoyalarınıza devam edin. Buluşlar yasaklanıyor ama sezon bittikten sonra sonuçta Redbull'da Brawn'da haksız rekabete neden olmadılar mı?

  3. Saol Görkem teveccühün.Şunu dile getireyim FIA=Redbull niye desinki insanlar bir kere onu açıklaman lazım ama sanırım sende izleyipte kendini alice harikalar diyarında sananlardansın.Ferrari 2009 ve sonrasında bana şunu buldu diyebilirmisin diyemezsin çünkü yok.Ama braw gp ve Redbull un bulduğu herşeyi kopyalayan Ferrari'dir.Ne tesadüfki bu takımların buldukları herşey yasaklanıyor bunların içine Mclaren'i de katabiliriz çünkü buluşlar ya Redbull dan yada Mclarenden çıkıyor 2009 ve sonrası sen kendi kendine gül ben 3 senedir aynı şeyleri anlatıyorum ve üç senedirde ben gülüyorum 😀

  4. MagicAlonso avatarı

    dostum resim linkini ekledim ama çıkmamış.Şu resimde görülüyor F kanal çalışması
    http://www.blogf1.it/wp-content/uploads/2012/03/soffiaturaalapostferrar.jpg

  5. İlk yarışda Ferrari üzerinde bir kanal üfleme tertibatı görürsek senin söylediklerini haklı bulabilirim.Onun haricinde Ferrari nin bu konuda geç kaldığını söyleyebiliriz.

  6. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    Ben onu bunu bilmem de zamanında FIA=Ferrari diyenlerden 2009 da FIA=Brawn (halbuki Ferrarinin adamı bu takımdaydı). 2010-2011de de FIA=Redbull diyenleri göremedim. Demekki milletin Ferrari ya da Schumacher'e garezi varmış. Kurallar bahaneleriymiş ben bunu anladım. Bu arada Sinan Uzunoğlu çok komiksin kardeş.

  7. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    Hayret nasıl göze çarptı ki halbuki henüz seneki ferrari hazımsızlığının seviyesine bı ulaşmamıştı bı soz var dinime soven Müslüman olsa diye seneki de o hesap hiç farkın yok her haberde Ferrari'ye uğrasacağına git birAz kitap filan oku zihnin açılır

  8. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    Allah insan etsin

  9. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    Allah ıslah etsin….

  10. MagicAlonso avatarı

    Dostum ferrari de bu konuda geri kalmış değil.Onların sessiz kalmasının sebebi kendilerince bu yolda çözüm bulduklarıdır.Burda ayyuka çıkmış konular aylar öncesinden zaten takımlar tarafından bilinen durumlar olduğundan takımlar bu yönde çalışmalarını sürdürüyor.Hele bu Ferrari gibi bir takımsa böyle bir durumdan asla geri kalmaz.Şu resimde yaptıkları F Kanal vari çalışma görülüyor

  11. Williams devri bittiği gibi ferrari devride bitmiştir devir Redbull devridir.

  12. Yazımı tam bitirmeden göndermişim….McLaren ve MGP nin F-kanal çalışmasını öğrenen RBR bu konuda geç kalmış ama son test gününe bir güncelleme yetiştirmişdir.Bu konuda en zavallı takımlardan birisi Ferrari dir.Geçen sene sezon ortası yasaklarından RBR ve Ferrari çok fazla etkilenseydi yasaklama devam ederdi.Ferrari nin motorun çalışma prensibinden ötürü yarış ortasında patlayacağından dahi şüphelenirken onlarda Silverstone u kazandılar.İngiltere 2011 de pekçok şey gördük;RBR, mücadelenin içine girdiğinde normal zamandan çok daha fazla hataya maruz kalıyorlar.McLaren yasakdan etkilenmeseydi o senenin yasağı devam ederdi; RBR ve McLaren yasağı önlediler.Başka bir öğrenilen münasebet; Ferrarinin FIA gücü söylenildiği kadarda olmadığı hatta RBR kadar dahi yaptırım gücünün olmadığı belirgindir.F-kanal a sahip olan takımlar RBR,McLaren ve MGP dir.

  13. Bu w ve F kanalda en ileri seviyede olan takımlardan birisi bizim MGP nin olduğunu sanıyorum.Bizden daha iyi olabileceğini sandığım diğer takım McLaren dir ki bu kısımdaki tecrübeleri herkesden fazladır.

  14. Şimdilerde olay dışarıdan görülemeyecek yerlerde yenilikler bulmak 😉

  15. Evet, oradaki ceza yanlıştı ama kural boşluğu denen şeye örnek olarak bunu gösteriyorsan meseleyi yanlış anlamışsın demektir. Kurallar verilen cezanın ne derece ağır olacağını hakemlerin insiyatifine bırakıyor. Oradaki hakemler de nedense o cezayı verdiler. Orada boşluk falan yok.

    Bir şeyi yapmanın legal olup olmadığı konusunda bir belirsizlik varsa buna kural boşluğu deniyor.

  16. Silverstone da kobayashiye kayma nedeniyle çarpasının ardından 10 saniye dur kalk cezası alması aynı kuralların yorumlanması değilmi?
    Bir sezonda o şekilde en az 50 kaza gösterebilirim hangisi dur kalk cezası aldı?

  17. Nerden biliyorsun uyuduklarını arkadaş adamlar sanki yatışta onlarında kendine göre sorunları var belkide çalışıyorlar illa reklam mı yapmaları lazım millete ..

  18. çevrenin,basının vs.. empozesiyle değil gerçekleri olduğu gibi gören sizin gibi insanları her daim taktir ediyorum.

  19. bana göre shuminin atağı gayet normaldi ama shumi nin ordaki atağının kural dışı kabul edilmesini içten içe çok istedim, nedeni basit! aynı şeyi ferrari koltuğunda yapsaydı herşey normal olacaktı.shuminin o atağı ile bazı şeyleri daha iyi anladığına inanıyorum. zamanında defalarca haksızlığa uğramış diğer pilotların yerinde kendisinin olmasını, bu acıyı tatmasını istedim ve aynen de öyle oldu.

  20. ferrari uyuyor herhalde öndeki 4 lü f kanal üstünde çalışırken

  21. Hazımsızlık göze çarpıyor.

  22. Farkettiysen söylediklerinin arasında hiç ferrarinin bulduğu birşey yok onun için dediğin gibi sene sonunda kesin yasaklanacak yine.

  23. Abi F1' i ne hale getirdiler. Önceden her çıkan yeniliği şaşkınlıkla izlerdik. Ve takımlar birbirini kopyalamaktan çok yeni şeyler bulmaya çalışırlardı. Bunun geçmişte bir çok kez örneğini gördük. Ama şuan durum o kadar farklı ki. Birisi kural koyuyor, diğeri haliyle avantaj kazanmak için boşluklar arıyor boşluğu ilk bulan dışındakiler yasaklanmazsa kopyalamaya çalışıyor, daha da olmadı itiraz ediyor. Örnek; Brawn :çift katmanlı difüzör + kopyalama = yasak
    Mclaren :Çift kanal + kopyalama = yasak
    RBR : egzoz beslemeli difüzör = yasak
    Mercedes : Pasif F Kanal ve W kanal + kopyalama = eminim sene sonu yeniden yasaklanacak

  24. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    çıkıpta fia=redbull diyenler de yok hayret

  25. Kuralda boşluk varsa yararlanacaklar tabi ki. Bu onların hakkıdır, sonuçta kural dışı bir şey yapmıyorlar. Tıpkı Schumacher'in Monako 2010'da Alonso'yu geçmesi gibi.

    Kural boşluklarından avantaj sağlayana değil, kuralları yazarken bu boşlukları bırakanlara kızmak gerek.

  26. RB8 de şüphe yaratacak birşey varsa yarıştan önce yasaklanmalı, veya ilk yarıştan sonra yasaklanmalı.
    hatta kurallar aykırıysa ilk yarıştaki puanları silinmeli.
    durmadan kural boşluklarından faydalanıyorlar ve haksız rekabete neden oluyorlar.
    daha şeffaf olmalarını bekliyorum.

  27. Rbr nin arka kısmıni neden bu kadar saklamaya çalıştığını anlıyorum şimdi. Pasif bir sistem olduğu için yasal olduğu söyleniyor. Mclarenin 2010 sistemin den tamamen farklı bakalım nasıl gelişecek olaylar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir