FIA, 2013 Egzoz Kurallarında Değişiklik Bekliyor

yazar:

kategori:

Bu sene egzoz beslemeli difüzörü engellemek için egzozlar tekrar periskop şeklinde oldular. Ancak bazı takımların bu kurallarda dahi aerodinamik kazanç sağlayacakları sistemleri buldukları söyleniyor.

Whiting “Hedefimiz takımların egzoz beslemeli difüzörü kullanmalarını engellemek. Mevcut kurallar altında 3.15 maddesine göre bu yasak. Motor haritalarındaki ek düzenlemelerle birlikte, 36 numaralı teknik direktif ve SECU kodlaması tasarımcıların aerodinamik etki için egzoz gazlarını kullanması sınırlandırılıyor.

Ancak takımlar bu alanda öğrendiklerini unutmayacaklar ve bu nedenle 2013’te bu alandaki kurallarda bazı değişiklikler yapabiliriz.” dedi.

Basamaklı burun sistemini değerlendiren Whiting “Sürücünün önünde yer alan yaşam hücresinin yüksekliği 625 mm ve bunu 550 mm’ye düşürmek istedik. Amacımız burunun kokpit kenarlarından alçak olması ve kaza anında sürücünün kafasını korumak.”

“Bazı takımlar aracın kokpit önünün tamamen düşürülmesinin radikal tasarımlara neden olacağı konusunda şikayet ettiler. Biz de 550 mm yüksekliğin aracın kokpit temasının arka bölümünden 1950 mm ileride olması konusunda anlaştık. Hedeflerimize eşit seviyede ulaştık ve takımlar böylece süspansiyon paketlerinde büyük değişiklikler yapmak zorunda kalmadı.”

“Ancak hepsi ördek gibi oldu…” dedi.

 


Yorumlar

  1. "Ancak hepsi ördek gibi oldu…" dedi.

    Bunu gerçekten demiş mi 🙂

  2. 2000'li yılların başında da Ferrari'yi durdurmak için kural koyuluyordu

    Bak işte bu güzeldi 🙂

  3. 2000'li yılların başında da Ferrari'yi durdurmak için kural koyuluyordu. Bu işler böyle işliyor Formula 1'de. Önde olanı yavaşlat sonra diğeri öne geçsin onu da yavaşlat…

  4. Yazılı kanunlar genel ve özel hatları belirler. Bunun dışında karar ve uygulamayı teknik delegeler, yönetimler yapmalı. Herşeyi kanunla çözmeye kalktıkları için bu içinden çıkılmaz durumlar oluşuyor.

    Kanun net olarak egzoz gazını difüzör beslemesinde kullanmak yasak diyorsa yasaktır. Yok ucunu aşağıya eğmişsin, boru yapmışsın, kanal açmışsın o senin yorumun, yasak deyip geçeceksin.

    Nasıl ki motor kurallarında limit spec'leri belirleyip diğerlerine inceleme, test ile karar veriyorsan. Firmaların zeytinden sızdırdığı yağın kazancını tespit edecek düzeneğin, imkanın olmadığı gibi ince buluşları da he deyip geçeceksin.
    Tabi handikap son yıllarda ince buluşlar değil baya baya 5 e 5 yapılar bulup duruyorlar. 🙂

  5. takımlar araçlarını hazırladılar bu saatten sonra kurallarda herhangi gibi bir değişiklik yapılmamalı

  6. Egzoz çıkışı yasaklansın, araçlar egzoz gazını kendi içinde özütsün 🙂 😛

  7. Baştan kural hatası İşte örneği

    Ancak takımlar bu alanda öğrendiklerini unutmayacaklar ve bu nedenle 2013'te bu alandaki kurallarda bazı değişiklikler yapabiliriz." dedi.

    Yani ben buradan şunu çıkartıyorum 2012 düzenlemeleri tam olarak etkili olamadı diyor. Her ne varsa yasaklasınlar Teknolojinin zirvesin de böyle basit işlerle uğraşmak can sıkıcı nerede o eski yıllar Motorların geliştiği dönemler her alan da rekabet vardı ama şimdi sınırlı…

  8. bu kurallar hep red bullu durdurmak için yapılıyor allah ıslah etsin sizi fia

  9. en iyi formula renault serisi gibi yapsınlar herkes ayni şasi ayni motorla yarışsınlar.. bu ne saçmalıkdır artık !!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir