"Mercedes, Red Bull'un Motor Yazılımında Hile Yaptığını Düşünüyor"

yazar:

kategori:

Özellikle Red Bull ve Lotus’un şikâyetçi tavırlarının ardından Mercedes GP Patronu Ross Brawn, sert tepki vermiş ve kendilerine saldırılarak, asıl konuyu gözden kaçırtmak istediklerini öne sürmüştü.

FIA, geçen sene gelenek haline gelen egzoz beslemeli difüzörleri yasaklamak için bu seneki kuralları düzenlemişti ama takımlar, mevcut yönetmeliğin sınırlarını zorlamaktan kaçınmamış durumda.

Alman Bild’e göre Mercedes, Red Bull’un bir başka alanda daha kuralları esnettiğini düşünüyor.

Haberde Mercedes’in ses analizlerinin, Renault motorlu Red Bull’un bir motor hilesi uyguladığını ve bu yazılım sayesinde silindirlerin her birini devre sokup çıkarabildiğini gösterdiği belirtildi.

Mercedes Motor Sporları Sorumlusu Norbert Haug: “Tarafımızdan herhangi bir resmi protesto yok ama FIA’ya soracağımız bazı sorular var”

Red Bull Motor Sporları Danışmanı Helmut Marko: “Kimse bir şey bulamayacak. Kurallara uyuyoruz”

Alman Auto Motor und Sport’un haberine göre ise 2012 gridinde en karmaşık egzoz çözümü Melbourne galibi McLaren’da”

Sauber Takım Patronu Peter Sauber: “Kurallara aykırı diyemem ama sınırda”

Habere göre Mercedes, Lotus, Toro Rosso ve Williams gibi takımlar Avustralya’da çok daha muhafazakâr egzoz çözümleri uyguladı.

Williams Mühendisi Mark Gillan: “İlk önce ne yapmamıza izin veriliyor neye izin verilmiyor görmek istedik”


Yorumlar

  1. halilyılmaz avatarı

    brawn ve schumi varsa ise her türlü yanınızdayız

  2. Onada olsunlar zaten bir o kalmamıştı sponsor olmadıkları…

  3. Muhasebe yazılımında bilem hata var bea 🙂 110 bin lira nakit varmış bende diyor 🙂
    Yazılım kodlarını fia inceleyebilir ne var bunda.
    Danışmanımın konuşması gibi tarif edeyim:

    If(pole) {
    Gaza_yuklen_mike();
    } else
    {
    Hacı_benzini_yanlış_hesaplamışız();
    }

  4. sonuna Anthony Quinn de eklemişiz. :)))

  5. "Hacı_benzini_yanlış_hesaplamışız_aq" 😀

    Sesli güldüm.

  6. Mercedes GP avatarı

    Korkunun ecele faydası yok

  7. sercan durgut AMG avatarı
    sercan durgut AMG

    mercedes son iki senedir sıralama turları ve yarış içerisinde hiç bir zaman redbull'un önüne geçememiştir doğru değil mi ? peki mercedes tarafından FIA'ya bu iki yıl içerisinde redbull'u şikayet eden biri olmuş mudur ? HAYIR.
    redbull takmı bu sene geçen senekilere göre hızlı değil ve sezonu domine edebilme şansları olmadığını malesef ilk sıralamarda ve yarış içerisinde anladıkları için ve zaten hale hazırda uğraşmaları gereken çok hızlı bir mclaren var ve biliyorlarki mercedeslerde birkaç ufak sorunu aşabilirse kendilerine ciddi rakip olcaktır. işte bu yüzden redbull'un pist üzerinde rahat hareket edemiyecek olması ,sıralamalarda orta sıralarda kalıp agresif parmak çocuğun 2010'da yaptığı hataları tekrarlayıp gerilere düşme korkusundan bütün bu yaptıkları ,çünkü bu sene sadece mclaren ve ferrari yok .mercedes ,lotus ,williams ,f india var bu takımlarda geçen senelere göre hayli gelişmiş ve hızlanmış takımlar, bence redbull korkmakta gerçekten haklı .

  8. Mercedes GP avatarı

    Bence bu konuda kesinlikle Mercedes haklı adamlar bulmuş yapmış Red Bull'da 2 senedir aracında gizemli bişeyler vardı onuda anlatsalardı o zaman niye bilgi almaya çalışıyorlarki bence yapmaya çalıştılar ve BECEREMEDİLER o yüzden bilgi almak istiyorlar sen ön kanatı esrarengiz bir şekilde esnetiyorken takım dedi nasıl yapıyorsunuz bize bilgi verin diye helal olsun takımıma güzel sistem bulmuşlar fia legal demiş daha uzatmanın anlamı yok bi laf vardır….S____miş G____tün davası olmaz diye halaaaa uzatıyorlar

  9. Kontörcü takımı gelmiş meşrubatçı takımı diyor sizin seviyenize iniyorum ozaman sizde telefoncu takımısınız Vodafone ne la araba markasımı ?

  10. Bu tür tartışmalar yıllardan beri olagan bisey her sezon başı takımlar digerlerinin icatlarını şikayet edip dururlar fia ya bunlar normal artık hatırlarsan 2009 yılında Brawn gp ,Williams,Toyota çift katmanlı difüzör geliştirdiklerinde McLaren,Ferrari ve diğer takımlarca protesto edilmişti Mesele FIA Uluslararası Temyiz Mahkemesi'ne kadar uzanmış ve sonunda çift katmanlı difüzörlerin tamamıyla yasal oldukları kararı çıkmıştı. Bu karar sonrasında da diğer takımlar, daha fazla yere basma kuvveti sağlamak için kendilerini yeni tasarıma ayak uydurmaya zorlamışlardı.
    Neden 2 senedir yapmıyordu demişsiniz cvbı çok basit değilmi?
    Redbullun geliştirdigi ebd,esnek kanat,motor yazılımı vs. avantajlarını birer birer yasaklayan Fia'dır Redbullun da çıkıp Merco nun sistemine itiraz etmesi gayet normal üstelik Ross Brawn'da egzoz tasarımları için itiraz ediyor rakiplerine bu da çok dogal son kararı verecek olan yine Fia'dır yasalsa eger herkes sistemi geliştirip araca eklemek isteyecektir.

  11. Hiç çırpınma Brawn o kanat yasaklanacak

  12. ne tesadüf değilmi? ross brawn da aynısını söyledi bir önceki demecinde. redbull ve lotus kendi buldukları egzos çözümü gündeme gelmesin diye mercedese sataşıyorlar.

  13. Ah o 2. sektör başı (art arda yavaş virajlar) yok mu diyodur redbull 🙂 Orası ele verdi redbull u . Bildiğiniz geçen seneki redbull gibi sesler çıkardı . İnanmayan yarışı tekrar izlesin dediğim yerde redbull a dikkat etsin , doğru söz yemin istemez . Brawn beni işe al ben de gözlemcilik yapayım karın tokluğuna gelirim la sizle her yere 🙂

  14. Muhasebe yazılımında bilem hata var bea 🙂 110 bin lira nakit varmış bende diyor 🙂
    Yazılım kodlarını fia inceleyebilir ne var bunda.
    Danışmanımın konuşması gibi tarif edeyim:

    If(pole) {
    Gaza_yuklen_mike();
    } else
    {
    Hacı_benzini_yanlış_hesaplamışız_aq();
    }

  15. Saygı duyuyorum elbette, ancak sözünü ettiğin teknik yenilikleri başkası bulduğu zaman neden redbul saygı duymak yerine hemen çamura yatıp yasal değil diye çığırtkanlık yapıyor?
    Neden 2 senedir yapmıyordu? bu yıl geçildiği için ağlamaya başlamış olabilirlermi???
    Sanki sütten çıkma akkaşıklarmış gibi üste çıkmaya çalışıyolar. Brawn foyalarını ortaya çıkardı işte.
    Kimbilir daha ne düzenbazlıkları çıkacaktır.
    Bu yıl sıralamalarda mgp nin arkasında kalmaya mahkumlar. onların derdi o zaten. gerçek yarış pistlerinde mgp arkasında başlarlarsa geçmek için çok zaman kaybederler ve mclarene yetişemezler:)

  16. Cleric arkadaşıma kesinlikle katılyorum demek istedim.

  17. aslında rbr e meşrubatcı firma diyenler birazda kendileriyle dalga geçmiş gibi oluyor, kendi takımları meşrubatcı firmaya geçiliyor :))

  18. Renault motorlu araçların bu sene birden hızlanması dikkatinizi çektimi? Herşey bir varsayımla başlar doğru yada yanlış olarak ad edilir ama burası net bir gerçek.Üstelik Renault bu durumu apzından kaçırmışken herşeyden şüphelenmek hakdır.Süper hızlı McLaren içinde homurdanmalar başladı.Birde bakarsınız ki Mercedes ve Ferrari nin hızı gerçek hız olup diğerleri deplenmiş hızdır.

  19. Alonso-Gilles avatarı
    Alonso-Gilles

    2009'da Formula 1 lisansını satın alan firmanın anlaşması 2012'de sona eriyordu, fakat F1 yönetimi İngiliz oyun yapımcısı firma nikah tazeledi.

    Eylül ayında çıkması planlanan F1 2012 ile ilgili netleşen ilk eklenti, oyuna genç pilot testlerinin dahil edilecek olması. Böylece oyundaki kariyerimize Abu Dabi'deki sezon sonu genç pilot testleri ile başlayacak ve daha detaylı bir kariyer modunun keyfine varacağız.

    Eylül ayıda gelmez şimdi.Umarım daha güzel görüntüler,daha gerçekçi sürüş,daha gerçekçi hasar ve kask-sc-podyum ve yapay zeka ile muhteşem bir oyun çıkar karşımıza.

    Not: tabikide 2010 gibi bug içermeyen ve 2011 gibi saçma sapan hatalar vermeyen.

  20. sercan durgut AMG avatarı
    sercan durgut AMG

    amacım konuyu uzatmak ya da tartışmak kesinlikle değil öncelikle bunu belirtmek isterim,sen bu konuda daha bilgilisin buna şüphem de yok ,fakat ranault'un fabrikasında uzun yıllar önce hemde bulunan tasarlanan bir sistemim f1 de renault takımı ,motorları olmasına rağmen neden mercedes motorlu bir takım ilk olarak kullanmaya başlamıştır yani bundan bahsettim bu projeyi f1'sokan uygulayan mercedes değil mi ?

  21. Daha önce de demiştim, camdan yapılmış bir evde yaşıyorsan diğer insanlara taş atmayacaksın.

    RedBull'un Mercedes'e karşı yaptığı protesto tehtidi şimdi kendi başlarını yakacak.

  22. Muhasebe yazılımında bilem hata var bea 🙂 110 bin lira nakit varmış bende diyor 🙂
    Yazılım kodlarını fia inceleyebilir ne var bunda.
    Danışmanımın konuşması gibi tarif edeyim:

    If(pole) {
    Gaza_yuklen_mike();
    } else
    {
    Hacı_benzini_yanlış_hesaplamışız_aq();
    }

  23. Alonso-Gilles avatarı
    Alonso-Gilles

    Yesinler birbirlerini.

    Birde fia bu sistemleri yasaklarsa demeyin keyfimize.

    >:) bu yüz ifadesiyle bakmak isterim o zaman diğerlerinin suratına >:)

  24. Tolga Soydan avatarı

    diğer takımlarda mclarenin yaptıgını yapabilir bundan sonra.sınırlar belli olmus demektir 🙂

  25. Redbull Yüzde yüz Renault değil ben yüz de yüz Renault demedim zaten ama sistemin doğuşuna bakarsan İlk olarak %100 bir Renault fabrika takımın dan doğduğunu görürsün Renault'un aero departmanın başı olan Jean Claude Migeot 1983 yılında egzoz beslemeli difüzör tasarımını ortaya attı.

  26. sercan durgut AMG avatarı
    sercan durgut AMG

    nasıl yani %100 mercedes ? brawn gp %100 mercedes değil ise , redbull %100 renault mu peki ?

  27. acaba nuri alçonun gazozlarınada sponsor olurlarmı))

  28. Mercedes %100 olan hangi Mercedes aracın da kullanmış merek ettim şimdi bak ?

    2010 yılında Adrian Newey RB6'da daha düşük egzoz konumlandırmasını spora tekrar dahil etti. Hızlı bir şekilde egzozlardan çıkan gazlar difüzöre doğru yönlendirilerek burada aero kazanım elde edildi ve egzoz beslemeli difüzör yeniden doğmuş oldu. Birkaç takım egzozlarını daha alçak konumlandırmak için 2010 yılı boyunca periskop tasarımından vazgeçti. Fakat 2011 sezonunun başlamasıyla birlikte bütün takımlar alçak egzoz yerleşimini tercih etti ve periskop tasarımı gözden kayboldu. 2012'den itibaren ise durum tam tersi olacak ve FIA periskop tarzı egzoz sisteminin kullanılmasını zorunlu kılmasının ardından beslemeli difüzör bir kez daha tarihteki yerini alacak. Geçtiğimiz yıllarda tecrübe sahibi oldukları sisteme geri dönüş yapan takımların bu basit sistem üzerinde ne gibi geliştirmeler yapacaklarını görmek ilginç olacak.

    Ve buna da Ebd denildi dostum Tamam ama sen yine de bildiğini oku.

  29. Ayrıca takımların seninki yasal değil,benimki yasal değil laflarınıda sevmiyorum.FIA bunun için var adamlar kontrol ediyor artık.RBR ve Mercedes ikiside hedef saptırıyor bence yakında kokusu çıkar.

  30. Bakın arkadaşlar kimse bir takımı sevmek zorunda değil,hatta antipatik bile bulabilirsiniz bunda sorun yok ama tutupta dünyada her türlü amatör yada profesyonel spor faaliyetlerine sponsor olan bir markaya meşrubatçı demekte ayıptan ötedir.Meşrubatçı ne kelime ya.İşin artık cıkı çıkıyor arkadaşlar en azından bu takım 2 defa dünya şampiyonluğu yaşamıştır,bukadarmı zorunuza gidiyor bu.(Sadece kendini bilmezlere yazdım diğer arkadaşlar alınmasın lütfen)

  31. sercan durgut AMG avatarı
    sercan durgut AMG

    doğrudur tabikide ben bu kadar tekniğini bilmiyorum zaten ,fakat etkin hale getiren ilk kullanan mercedestir bunu biliyorum, aslına bakarsan amerika'yıda ilk keşfeden cristof kolomb'dur fakat bulduğu yerin hint adaları olduğunu sanmıştır ama dünyaya böyle bir kıtanın olduğunu duyurmuştur, daha sonra ise amerigo vesbucci adında bir kaşif burasının isminin amerika olarak kalmasını kendi keşfi gibi göstererek sağlamıştır.

  32. Motor gelişimi yasak olduğu halde ağladığınız için üç kez motor geliştirmenize izin verildi.Silindir deaktivizasyonu mercedes'in motorunda zaten var.Ama motor gelişimi yasak.Buna hile denir.Tek tek silindirleri devreye alma teknolojisi yakıt tasarrufu yanında patinaj kontrolü amacıyla kullanılabilir.Devre dışı kalması Red Bull'un ve Lotus'un çanına ot tıkar.

  33. rocco junior avatarı

    Mercedes misilleme yapıyor desenize 🙂

  34. Ebd yi kim buldu isim olarak mı yoksa teknik olarak mı ? İsim olarak diyorsan Brawn ama teknik olarak diyorsan Renault.
    Renault'un aero departmanın başı olan Jean Claude Migeot 1983 yılında egzoz beslemeli difüzör tasarımını ortaya attı. Bu trend doksanların sonuna kadar sürerken V10 motorların da kullanılmasıyla teknik anlamda revizyonlar hiç olmadığı kadar zirveye yükseldi. Takımlar gaz pedalı pozisyonunda aerodinamik hassaslıklar keşfederken bir yandan da bu hassasiyeti azaltmak için yavaş yavaş egzozları difüzörün başlangıç kenarından uzaklaştırıp daha arka kenarına yerleştirmeye başladılar.

  35. Kesinlikle Güçlü olan her ekip bir birlerinin bir yeniliklerine takarlar bu geçmişten günümüze kadar böyledir. Ama şuan da Mercedesin yaptığı konuyu değiştirmek başka yerlere çekmek Fia zaten ilk yarış öncesi takımlara bir bildiri gönderdi ve yapacağını yaptı madem hile var neden ilk yarış da fia yarışa çıkma izni verdi ?

  36. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    doğru diyon meyve veren ağaç taşlanır. aynı şekilde mercedes'te toparlandı hemen kanatlarına kafayı taktılar.

  37. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ben 2 senedir var bu işte bişey diyordum, herkes hadi canım diyordu kendi gözleriylen görmüş gibi. Hatta ben bilerek bile izin verilmiş olabileceğini de söylemiştim sürekli Ferrari/Mclaren çkişmesi seğredilmesin diye.

    Dur bakalım ne çıkacak, Marko zıplamış hemen. Biraz acele mi etmiş ne..

  38. sercan durgut AMG avatarı
    sercan durgut AMG

    Mercedes'de Redbull kadar akıllı,zeki çözümler bulsun şampiyonluga ortak olsun illaki bi lakap takacaklar yazık.
    EBD 'yi kim buldu acaba ?

  39. kesinlikle katılyorum sana

  40. Şiddetle katılıyorum yorumunuza anlamıyorum bu insanları neden son 2 yılın şampiyonuna bu şekilde kulp takarlar ki sevmeyebilirsiniz ama adamlar saygıyı hakediyolar Mercedes'de Redbull kadar akıllı,zeki çözümler bulsun şampiyonluga ortak olsun illaki bi lakap takacaklar yazık.

  41. Helal olsun gerçekten de Mercedese daha geçen kurallarda ki açığı bulup Fiaya bilgi verip açığı kapattıran kimdi bu gün çıkmış hileden bahsediyorlar. Gelsin bulsunlar hile varsa Bunu Tüm F1 camiası biliyor Çıkan haberleri takip etseler yine anlarlar. Şuanda koltuklarım kabardı nasıl anlatamam Forever Red Bull Renault Renault Sport F1 meyve veren ağaç taşlanır.

    http://www.trf1.net/formula1_haberler/24453-renault-red-bull-ile-akilli-bir-egzoz-cozumu-bulduk.html

  42. F1`in ihtisami zaten sinirlarda olmak degil mi? Tabi ki herseyi sonuna kadar kullanacaklar, yapabiliyosan sende yap, yapamiyosan mizmizlanma..

  43. O zaman katran ve tavuk tüyü uygulayalım hilekarlara.

  44. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    helal olsun mercedese gazozcuların hilelerini çıkarsınlar, zaten hilesizde olsa farketmez onların işi bitti artık rüyalarında görürler şampiyonlukı mücadelesini :). bir meşrubat içem hemen 🙂

  45. Usta meşrubatçı hiç yakışmıyor tamam bende Redbull'u desteklemiyorum Mercedes'ciyim yada sen Ferrari'cisin ne biliyim ama onlarda takım sonuçta hem Redbull dünyada'ki çoğu spor organizasyonuna reklam veriyor sponsor alıyor bence gerçekten hakediyorlar bazen aklıma geliyor ayda 1 redbull alıyorum marketten xD bu kadar kötü muameleyi hak etmiyorlar bence ..

  46. Meşrubatcılara bak motor yazılımını değiştirmişler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir