Mosley: "FIA, F1'in Kontrolünü Kaybedebilir"

yazar:

kategori:

Max Mosley, eğer 3 Haziran’da Genel Kurultay toplantısında saf dışı bırakılırsa, kurulun büyük ölçüde zayıflayacağını ve hatta Formula 1’in kontrolünü dahi kaybedebileceğini ifade etti.

Başkanın özel hayatı ile ilgili News of the World’de çıkan haberlerin ardından FIA üyelerinin gelecek ay kendisine güven duyup duymadıklarını oylayacakları toplantı öncesinde Mosley, kulübün başkanlarına bir mektup yazdı ve kendisinin dışarda tutulması sonucunda oluşacak tehlikelere değindi.

Mektupta Mosley, FIA adına kendisinin, F1’in ticari haklarına sahip Bernie Ecclestone, F1’in kontrolü için finansal destekçiler CVC ile mücadele içinde olduğunu ve bu tartışmaların hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Aslında müzakerelerin çok önemli olduğunu söylüyor "Bir görev ihlâli olsa bile, onlardan uzaklaşmak sorumsuzluk olur"

Mosley’in mektubu: "FIA ve Formula 1 Ticari Hakları Sahibi (CRH) arasındaki 100 yıllık ticari anlaşmanın tekrar müzakeresinin ortasındayız. Yürürlükte olan bu anlaşma Formula 1’i idare ediyor"

"CRH bizden, CRH’nin vergi yükümlülüğünü azaltmak amacıyla anlaşmada değişiklikleri kabul etmemizi istedi. Muhtemelen bunu kabul edebiliriz. Ama CRH şimdi de bizden, işi birine satmak için F1 kurallarının ve haklarının kontrolünü istedi. Gerçekte F1’i tamamiyle devralmak. FIA’nın bununla hemfikir olacağına inanmıyorum"

"Kabul edilmesi durumunda FIA’nın geçmişten miras kalan çekirdek, öz elementlerini yüz üstü bırakılmış olacaktır. Örnek olarak, geleneksel grand prix’i koruma ehliyetimiz. Finansal olarak da zayıflayacağız ve daha da önemlisi, uluslararası motor sporlarını düzenleme yetkisi ve daha geniş organizasyonlar için değerli bir iletişim platformunun kaybıyla FIA’nın yaşayabilirliğini riske atacağız."

Yeni bir 100 yıllık anlaşma ile ilgili görüşmelerin ortaya çıkması, Mosley meselesinde Ecclestone’nin tutumu üzerine ışıkları çevirdi, özellikle de Mosley’in ayrılması konusunda takımların bir mektup imzalayıp imzalamayacağının konuşuldu İspanya GP’deki bir toplantının ardından. Orijinal 100 yıllık anlaşma, 315 milyon dolar ödemeyi taahhüt eden Bernie Ecclestone ile 2000 yılında onay görmüştü.

Mosley, eğer görevden uzaklaşırsa FIA’nın geleceğini koruma ile ilgili yaptığı çalışmaların zayıflayacağınını düşünüyor.

Görevden ayrılması durumunda neler olabileceği ile ilgili olarak Mosley: "İşlemleri stabilize eden, her bir adayın FIA üyeleri kulübünün gerçek kesitinin desteğine sahip olduğunu garanti altına alan herhang bir liste yok. 2-4 aylık eleme sürecinde karmaşık müzakereler (CRH ile), ister istemez yavaşlayacak veya duracak bile."

"Yeni bir başkan, arka planda hiç bir bilgiye sahip olmadan görevi devralacak ve daha kötüsü, belkide müzakere içinde olduğumuz insanların desteği ile seçilecek"

Mosley ayrıca, F1’in idaresi açısından FIA’nın soyutlanmasının, ön gördüğü finansal kriz öncesinde spora zarar vereceği konusunda endişeli. FIA başkanı, kriz endişe yüzünden de bir Concorde Anlaşması’na karşı pek istekli değil. Bu anlaşma ile kural hazırlamada takımlara veto verilicek ve ayrıca yeterli para da verilmeyecek.

Mosley: "Bana göre, sadece eğer FIA’nın yetkileri güçlendirilirse ve F1’de yakın zamanda ortaya çıkacak büyük finansal krizle başa çıkabilecek durumda olursa yeni bir Concorde Anlaşması yapmalıyız."

"Maliyetler kontrolden çıktı, girdiler yetersiz ve büyük üreticiler, özündeki işlerinde zorluk içindeler. Sadece adil ve gerçekçi finansal düzenlemeler, daha fazla takım kaybetmeye engel olabilir"

Bunlardan başka Mosley, Dünya Ralli Şampiyonası için uzun süreli bir ticari anlaşma hakkında görüşmelerde bulunduğunu ve bunun, ulaslararası rallileri organize eden üye kulüplerin ekonomisini iyi duruma getirmede önemli olduğuna inandığını belirtti.

Mosley: "1981’deki orijinal Concorde Anlaşması’na geri dönen F1’in kontrolünde bir sıkıntı olduğunu tanımlamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Daha önceden bu, büyük üreticilerin ayrılarak yeni bir seri kurma tehdidi ile ilgiliydi"

"Benim FIA başkanlığım zamanında F1 ekonomisi, bütün onayların ötesine değişti. Şimdi, milyar doların olduğu bir sporla uğraşıyoruz ve ilgi, FIA’nın şampiyonadan tamamiyle çıkarılmasıyle daha iyi olmayacak"

"FIA’nın F1’de hakları ve rolü için savaşmaya azmettim ve muhtemelen bu nedenle medya, benim başkanlığımın altını kazmaya ilgili olanlardan cesaret buldu"

"Bu nedenle, Olağanüstü Genel Kurultay ne karar verirse versin, tarihinde bu denli önemli bir zamanda FIA’yı tutarsız hale getirmek için yola çıkmış kişilere ödül olmaması gerektiğini düşünüyorum"

Mektubun ikinci bölümünde Mosley ayrıca, büyük hareketli kulüplerin, şu andaki durumdaki başarıya odaklanıp ayrı bir seri kurma planlarına da son vermeye çağırdı.

Mosley mektubunu, eğer 3 Haziran’da kendisine güven oyu verilirse Ekim 2009’da tamamiyle ayrılma niyetinde olduğuna açıklık getirerek tamamladı. Mosley bu son senesinde, FIA’nın geleceği için hayati önemde olduğuna inandığı F1 ve Ralli konusundaki müzakerelerini sürdüreceğini ifade etti.

Mosley bu süreçte, FIA’nın bütün kamu temsillerinin, iki vekil başkan tarafından yapılacağını belirtti.

Mosley: "Bu durum şu anki görüşmeler için, FIA’nın esas ilgilerini koruma teklifinin WMSC (Dünya Motor sporları Konseyi) ve Genel Kurul’a arz edilebileceği noktaya getirmek amacıyla bana ihtiyacım olan zamanı verecek"

"Ayrıca çok fazla gereksiz sorun ve utanca neden olanlara karşı başlattığım yasal işlemleri takip etmek için de bana zaman verecek. Hepsinin ötesinde, yeni bir başkana düzgün bir geçiş ikmkânı sağlayacak"


Yorumlar

  1. "dengelerde figüran" şener tam üstüne bastın ayağını çek kardeş!!!sofistike konuları da katıyorsun yazına,e güzel.Hiç yerideğil ama siyasi ve ikdisadi alanda bağımlı olmaya doğru hızla gidiyoruz hatta çoktan olduk da sonunu bağlama kaldı.Geçmişi aydınlıktan geleceği karanlığa giden bir millet birilerinin verdiği kararları "kader" diye yaşamayı hiç haketmiyor.Yazık oluyor ,gerçekten yazık.Siz o şehitlere onların çocuklarına bunumu vaad ediyorsunuz.Daha fazla bu konuda yazmayayım evet burası f1 sitesi ama bu da bizim gerçeğimiz yani şenerim bir nevi senin gazına geldim neyse belki de faydasıda olur bu seferlik boşverin bu "f1 in komprador emperyalist uşaklarını" biraz kendimize gelmiş olduk işte hepsi bu…

  2. Norbert houg 1000 beygirlik potansiyelden bahsediyordu,hatta önleri kesilmeseydii bunu başaracaklardıı..ama sonra ne oldu ÇEVREYEEEE vermiş olduğu sağlık problemlerinden dolayıı yasaklandıı :):)Yani ÇEVREYİ kirletiyormuş…

  3. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    mosley ,todt ,bernie ,dennis bu oyunun neresinde hangi köşesinde bu bilinmez fakat yazdığım gibi kuklayı değil kuklacıyı bulmak önemli mercedesin alüminyun-berilyum bileşkesi kimleri rahatsız etmişti o rahatsız olanlar artık rahatladılarmı ;houg yine beyanat vermiş oyun başlıyor diye hesaplar neler bu arada alüminyum-berilyum aşırı dayanıklıymış handikapı zehirli olmasıymış fakat onada çözüm bulunmuştu galiba evet f1 deki motor üreticilerinden hangisi veya hangileri bu 10 yıllık süreçte rantını arttırdı veya o teknolojiye ulaşabildimi acaba çünkü artık güç görmek istiyoruz hakeden hakkını almalı bence 10 yıl önce alüminyum-berilyumu bulan izin verilseydi şimdi nerede olurdu

  4. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    oooo Ali Veli muhabbet gırla gidiyormuş fia başkanlığı için benim tahminim ortadaydı zaten fakat burada şöyle bir durumda var bunlar görünen kişiler ve konumlar asıl yönlendirenler hiçbir zaman görünmediler ve dokunulmazlıklarına devam ettiler gelen kim olursa olsun onların dedikleri ve yönlerdirmeleri olacak bir gün biri kazanacak birgün diğeri onlar öyle veya böyle dengelerini kuracak vede bulacak biz bu dengeden zevk alabilirsek ne ala fakat bir konu varki artık bizde büyüyüp bu dengelerde belirleyici unsur olmalıyız bu ulus vaktinde sadece denge kurdu ne dediyse o oldu ve onlarda bunu yenmenin tek yolunun birleşmek olduğunu anladılar bence artık bizde farklılıkları bırakıp asgari müştereklerimizi arttırarak birleşmeliyiz ve güçlenmeliyiz dengelerde figüran olmamalıyız

  5. ben ilk basta dennis ile olabileceğini düşünüyordum ve hala da düşünüyorum ancak yazdıkları doğruysa f1in gerçek patronluğu için bernie ve crh ile de alakası olabilir. kim olursa olsun ama şu kesin. siyasi oyunlar her zamanki gibi iş başında

  6. Dennisle max arasında problem olduğunu herkes biliyoo..Kimse ferrariden video olayını sormaz sorsalar denisten sorarlar ki zaten herkez oyle düşünüyoo..Ama kimse hesaba katmıyo todhun fia başkanlığının en büyük adayı olduğunu..saygılar:):)

  7. Ali veli arkadaşım aynen dediğin gibi..Bu video olayı çok zekice işlenmiş bir komplo :):)

  8. Hahahaha yahu çok güldüm sana max.Şener bak şu şaşıran ördeğe suya geriden dalmaya başlamış hahahaha vay seni vay.Şimdi gelelim birazda ciddiyete!Şene sana bir soru;bir mevkiyi ele geçirmen lazım fakat ordaki adam da sana yakın öylede bi ortam varki onun ayağını kaydırdığında herkes seni değil de o adamla gündemde sıkıntı yaşayanı düşünecek ve böylece bir taşla iki kuş!!!söyle bakalım şener kardeş sence bu cin gibi adam kim olabilir?Her hamleye karşılık oynanacak olan oyunda bir sonraki hamleyi bilen önde olacak,güç ve mevki hep elinde olacak.

  9. Beyler max yerine gelecek en büyük aday jean todh dur..Eğer o gelirse f1de güsellik flan olmaz kimse kusura bakmasın..aslında ayak kaydırma olayında aklıma başka şeyler geliyoo ama neyse boşver tartışma yaratmayalım..saygılar..

  10. bu adam FİA başkanıyken f1 çöküşe geçti ama seneye olmayacağını açıkladı ve f1 tekrar eski güzelliğini kazanacak buna eminim

  11. bu işler hepten siyasi işler. dedikleri doğruysa birisi fena kaydırdı ayağını mosleyin. güç savaşı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir