Malezya GP: Yarış Sonrası Analizi

yazar:

kategori:

Sauber’in, yarışın yarısından itibaren tüm gridin en hızlı aracı olması birçok kişi gibi Sauber’in de pek beklediği bir şey değildi. Yerinde pit-stop kararları ve Alonso’nun müthiş sürüşüyle alınan bu galibiyet ile birlikte Alonso’nun yarış mühendisi Andrea Stella’nın yarış sonrasında gelen göz yaşları, bize Ferrari’nin nasıl bir baskı altında olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Ferrari, en kötü olduğu sezon başlangıcında iki yarış sonunda sürücüler tablosunda Alonso’yla lider durumda. 2010′un başındaki duruma bir anlamda benziyor. Alonso istikrarlı bir şekilde puan almaya devam eder ve Ferrari de tıpkkı 2010′daki gibi aracı geliştirebilirse, o zaman setne sonundaki durum çok daha farklı olabilir. Hamilton da bu sezon Alonso’nun taktiğini uygulayarak her yarışı podyumda bitirmek istediğini söyledi. Bu da istikrarın, yeni keşfedilen bir elmas olduğunu hatırlatıyor bize. Eh İngiliz pilot da iki yarışta bunu gerçekleştirmeyi başardı, ancak bu iki yarışa da pol pozisyonundan başladığını düşünürsek, Hamilton’ın mutlu olması pek de hayra alamet değil. Neyse, biraz sonra anlatacağım.

56 turluk yarışın sonucunu belirleyenler yağmur, pit-stop kararları ve lastik kullanımı oldu. Pilot pilot kimin ne yaptığına geçmeden önce yarışın kritik anlarını kısaca hatırlayalım isterseniz:

1. Tur: McLaren gridden çok iyi kalkış yaparak ilk virajı olması gerektiği gibi ilk iki sırada dönmeyi başardılar. Schumacher, önceki kalkışlarının aksine bu kez biraz yavaş kaldı ve Grosjean’a, Webber’e ve Vettel’e geçildi. Alonso yine çok iyi bir kalkışla 9.’luktan 5.’liğe yükseldi. Kobayashi de 17.’likten 9.’luğa kadar çıkmayı başardı. Herkesin geçiş lastikleriyle başladığı yarışa HRT’lerin ıslak zemin lastiklerini kullanmaları onlara güvenlik aracı periyodunda büyük avantaj sağladı. Ayrıca Perez’in de ilk tur sonunda pite girip ıslak zemin lastiklerini ilk takan pilot olması da yarışı değiştiren ilk ve en önemli hamleydi.

8. Tur: Şartların gitgide kötüleşmesiyle birlikte güvenlik aracı piste girdi. Perez, ilk turda yaptığı erken lastik değişikliği sayesinde güvenlik aracı arkasında üçüncü sıraya kadar çıkmıştı. Vergne, geçiş lastiklerinden ıslak zemin lastiğine geçmediği için. 7.’liğe, Karthikeyan da kalkış ânında verilen ıslak zemin lastiği kumarıyla 10.’luğa kadar tırmanmıştı. Güvenlik aracı bir tur attıktan sonra Whiting yarışı tıpkı 2009′daki gibi kırmızı bayrakla durdurdu. Kimi Raikkonen, yarış durdurulduğunda 14. sıradaydı.

14. Tur: 50 dakikalık aranın ardından güvenlik aracı periyoduyla tekrar başlatılan Malezya GP’sin, bu turda güvenlik aracının çıkmasıyla yeniden tam sürat hız aldı. Button, Rosberg, Raikkonen pite girerken diğer sürücüler de bir tur sonra onları takip etti.

17. Tur: Pit-stop’ların ardından oluşan tablo yarış sonundaki tabloya çok yakındı. Tüm grid artık geçiş lastikleriyle tur atıyordu. Alonso lider, arkasında Perez, Hamilton, Rosberg, Vettel, Raikkonen ve Webber vardı. Button, pit-stop sonrasında Karthikeyan’la çarpıştığı için 20. sıraya kadar gerilemişti.

30. Tur: Yarışın kritik noktası. Perez’le Alonso arasında 7,7 saniyeye kadar çıkan fark, bu turdan sonra Perez lehine neredeyse tur başına 1 saniye azalmaya başladı. Bu  noktada Sauber pistin en hızlı aracıydı. Kuru zemin lastiklerinin takıldığı 40. tura kadar her tur en hızlı zamanı kaydeden Perez böylece ikinciliğini ve podyumu da buradaki dereceleriyle garantilemiş oldu. Takım arkadaşı Kobayashi, bu turlarda Perez’den 3 saniye daha yavaş turlar atıyordu.

39. Tur: 37. turda Ricciardo’nun kuru zemin lastiklerini geçmesiyle birlikte mor zamanları kaydetmesi tüm gridi pite sokmaya başladı. Alonso, bu noktada pite Perez’den önce girerek büyük avantaj sağladı. Pit-stop öncesi Perez’le arasındaki 1 saniyelik, Perez’in pite bir tur geç girmesiyle 42. turda yeniden 7 saniyeye çıkmıştı. Bu noktada Rosberg de 4. sıradaki yerini kaybetmeye başlamıştı.

49. Tur: Perez kuru zemin lastikleriyle de Alonso’ya karşı müthiş bir mücadele gösterdi ve tur başına ortalama 1 saniye fark kapatarak bu turda Alonso’ya DRS’le ilk atağını gerçekleştirdi, ancak Alonso KERS’le savunma yapmayı başardı. Bundan sonra Sauber’in “Dikkatli ol” telsiz mesajı ve Perez’in pist dışına çıkması yarışın da kaderini çizdi. Buna rağmen Perez, Alonso’yu son tura kadar kovaladı.

 

 


Yarış sonucu: 1 // Sıralama derecesi: 9
En hızlı turu: 1:41.680 (0,958)
Pit-stop sayısı: 3 (Geçiş-Islak-Geçiş-Orta) 53. turda
efBir puanı: 10/10
______________________________
Fernando Alonso: İyi bir kalkış yaparak ilk tur sonunda 5.’liğe kadar çıktı. Pit-stop’larda kumar oynamayan takım, güvenlik aracı periyodundan sonra durdurulan yarışta hâlâ 5.’ydi. Yarış tekrar başladığında Button hemen pite girdi ve Alonso böyle bir sıra yükselmiş oldu. Ferrari’nin bu yıl lastiklerini geçen yıla göre daha erken ısıtmasının meyvesini Alonso ilk virajda aldı ve Webber’e dışarıdan yaptığı atakla 3. sıraya yerleşti. Button’ın ikinci sektörde geçiş lastikleriyle mor dereceye imza atmasının ardından Webber ve Hamilton’la birlikte pite giren Alonso, Hamilton’ın pit-stop’ta sorun yaşaması sayesinde onu da geçmeyi başardı. Bu arada Ferrari’nin müthiş pit ekibini de kutlamak gerekir. Rakiplerinin hepsinden en az 3 saniye daha hızlıydılar: Button: 25,922s, Webber: 26,337s, Hamilton: 27,961s, Alonso: 22,864. Alonso pitten çıktığında kendisinden bir tur önce pite giren Button’ı da geçip Perez’in ardından ikinciliğe oturdu. Bu noktada Alonso, Perez’le çok müthiş bir liderlik mücadelesine girdi. Meksikalı pilot, pit giriş turunda yarışın en hızlı zamanını kaydedince rakiplerinden birer tur geç girmesine rağmen pitten hepsini geçerek ilk sırada çıkmayı başardı, ancak Alonso, bir tur boyunca ısıttığı lastikleriyle Perez’i pit çıkışından sonraki üçüncü viraj çıkışında geçip liderliği aldı. Bir daha da bırakmadı. Yarışın 30. turundan itibaren dizginleri Perez’e bırakmak zorunda kalan Alonso, rakibinin yaptığı tek DRS atağını başarıyla savuşturarak harika bir galibiyet aldı.
Yarış sonucu: 2 // Sıralama derecesi: 10
En hızlı turu: 1:41.021 (0,299) 54. turda
Pit-stop sayısı: 3 (Geçiş-Islak-Geçiş-Sert)
efBir puanı: 10/10
______________________________
Sergio Perez: İlk turda pite girip ıslak zemin lastiklerini takması yarışın da kaderini bir anlamda belirlemiş oldu. Kendisinden dört tur sonra giren rakiplerini bu sayede geride bırakan Perez, yarış kırmızı bayrakla durdurulduğunda 3. sıradaydı. Yarış tekrar başladığında Sauber ekibi Perez’i bu kez rakiplerinden bir tur sonra pite sokmasına rağmen Perez hem Hamilton’ı hem Button’ı geçmeyi başararak liderliğe yükseldi ancak Alonso’nun sürati ve Ferrari pit ekibinin başarısıyla yüz yüze gelip yerini İspanyol pilota bırakmak zorunda kaldı. 30. turdan sonraysa gridin tek başına en hızlı ismi olan Perez, kuru lastiklerin takıldığı 40. tura kadar her tur en hızlı zamanı kaydetmeyi başardı. 7,7 saniyelik farkı 10 turda 1 saniyeye düşüren Perez, kuru zemin lastiklerine geçildiği 39. turda nedense yine Alonso’ya göre bir tur geç pite alındı. Bu da farkında bir anda yeniden 7 saniyeye çıkmasına neden oldu. Ancak Perez kuru zemin lastikleriyle de (üstelik Alonso orta, Perez sert hamurlarla yarışıyordu) Sauber’in hızlı olduğunu kanıtlayarak beş turda bu farkı 1 saniyeye indirdi ve DRS bölgesine girdi. Eğer ki Sauber, Perez’i Alonso’yla aynı turda pite alsaydı Perez’in Alonso’yu geçmesi işten bile değildi. Perez, DRS’le ilk atağında başarısız olunca mühendisi onu dikkatli olması, bu puanların onlara gerektiği konusunda uyardı. Bu uyarıdan sonra da sanki uyarının gerekliliğini kanıtlarcasına pist dışına çıkan Perez, hiç umulmayan ama sonuna kadar hak edilen ikincilikle yetinmek zorunda kaldı. Yoksa Malezya GP’sinin en hızlı ismi kuşkusuz Perez’di.
Yarış sonucu: 3 // Sıralama derecesi: 1
En hızlı turu: 1:41.539 (0,817) 50. turda
Pit-stop sayısı: 3 (Geçiş-Islak-Geçiş-Orta)
efBir puanı: 6/10
______________________________
Lewis Hamilton: Üst üste ikinci kez pol pozisyonundan başladığı yarışı üçüncü sırada bitiren Hamilton’ın bu derecesinin iki sorumlusu var aslında: Biri McLaren, diğeri de Hamilton. Tüm takımlarda gördüğümüz ve bildiğimiz, öndeki sürücünün pite girme hakkı needense McLaren’de bu yarış uygulanmadı. Hem yarışın başında ıslak zemin lastiklerine geçilirken hem de kırmızı bayrak sonrasında geçiş lastiklerine geçilirken Button pite ilk giren isim oldu. Her iki durumda da Hamilton yarışın lideriydi. Burada belki Hamilton’a öncelik tanındığı, ancak Hamilton’ın beklemeyi tercih ettiği söylenebilir. Takım açıklamalarında böyle bir bilgiye de rastlamadık. O yüzden bunun ilginç olduğunu belirteyim. Hamilton, özellikle ikinci pit-stop’larda büyük kayıp yaşadı ve hem Alonso’ya hem de Button’a geçildi. Pit kutusundan çıkmak üzereyken Massa’nın pite girmesi sebebiyle takım Hamilton’ı bekletmek zorunda kaldı ve bu da Perez’e, Alonso’ya ve Button’a yer kaybetmesine neden oldu. Ancak 3.’lüğe yerleştiği ve arkasında da hiç baskının olmadığı bölümde ne Alonso’ya ne de Perez’e karşılık verecek bir sürati vardı. Özellikle McLaren’in güçlü olmasını beklediğimiz ikinci sektörde neredeyse 1 saniye daha yavaştı Perez’den. Pek etki bırakmadan, sakin sakin bitirdi. Yarış sonrasında da üçüncülükten memnun olduğunu söylemesi beni yadırgattı açıkçası.
Yarış sonucu: 4 // Sıralama derecesi: 4
En hızlı turu: 1:41.017 (0,295) 52. turda
Pit-stop sayısı: 3 (Geçiş-Islak-Geçiş-Orta)
efBir puanı: 6/10
______________________________
Mark Webber: Dördüncü başladığı yarışı dördüncü sırada bitiren Webber de tıpkı Hamilton gibi yarışta pek etki bırakmadı. İkinci pit-stop’lar sırasında Vettel’i geçmesini önemli bir ayrıntı olarak ekleyebiliriz. Kırmızı bayrak sonrasında geçiş lastikleri kullanılan ortalama 25 turluk bölümün sonunda Webber, Alonso’nun 33 saniye gerisine düşmüştü bile. Anlaşılabilir ya da açıklanabilir bir durum değil bu. Kuru zemin lastiklerine geçildiği son 15 turdaysa resim biraz daha netleşti açıkçası. 35 saniyelik fark yarış sonunda 17′ye düşmüştü. Bu da 18 saniyelik bir kazanç anlamına geliyor. Red Bull’dan görmeyi beklediğimzi bir fark. Ancak geçiş lastiklerini kullanamamış olmaları şimdilik çözülmesi gereken bir sorun olarak bekliyor.
Yarış sonucu: 5 // Sıralama derecesi: 10
En hızlı turu: 1:40.722 (0,000) 53. turda
Pit-stop sayısı: 3 (Geçiş-Islak-Geçiş-Sert)
efBir puanı: 7/10
______________________________
Kimi Raikkonen: Raikkonen, 10. başladığı yarışın ilk turunda 9. durumdaydı. Ancak Renault ekibinin geç davranması sebebiyle rakiplerinden 2′şer 3′er tur sonra pite girince çok değerli zamanlar kaybette ve güvenlik aracı periyodunda 13. sıraya kadar düşmüştü. Kırmızı bayrağın ardından yarış tekrar başladığındaysa Renault ekibi bu kez hızlı davranarak Raikkonen’i hemen içeri aldılar ve geçiş lastikleri taktılar. Bu da meyvesini verdi ve Kimi, ikinci pit-stop’ların tamamlandığı 16. turda 6.’lığa çıkmıştı bile. Bu pit-stop’ların belki de en çok kazanan sürücü Kimi oldu. Bu noktada Red Bull’la benzer sürelere imza atan Raikkonen, Alonso ve Perez’le arasındaki farın 30 saniyenin üzerine çıkmasına engel olamadı. Webber’le girdiği mücadeleyi pite ondan bir tur geç girerek kaybetti ve yarışı da 5. olarak tamamladı. Pit-stop süresinin de Red Bull’a göre 1 saniye yavaş olduğunu belirtelim. Klasik bir Kimi Raikkonen jesti olarak yarışın en hızlı zamanını kaydetmesi Lotus için cesaretlendirici bir gelişme olarak kaydedilebilir, ancak strateji ve pit-stop süresi bakımından biraz daha ileri gitmeleri ve Çin’de “normal” bir yarışta neler yapabileceklerini görmek dileğiyle.
Yarış sonucu: 6 // Sıralama derecesi: 13
En hızlı turu: 1:41.404 (0,682) 55. turda
Pit-stop sayısı: 4 (Geçiş-Islak-Islak-Geçiş-Orta)
efBir puanı: 8/10
______________________________
Bruno Senna: Kalkıştan sonra yaşadığı ancak ekranlara yansımayan kaza sonrasında ön kanat değiştirmek için ilk tur pite giren Senna, 13. başladığı yarışı ilk tur sonunda son sırada götürüyordu. Güvenlik aracı periyodunda pite bir kez daha girip lastiklerini yeniden değiştiren Brezilyalı pilot, bu değişikliği güvenlik aracı sırasında yaptığı ve zaten son sırada olduğu için zaman kaybetmemiş oldu. Kırmızı bayrak sonrasında pite ilk giren isimlerden olunca bu avantajı iyi kullandı 14. sıraya kadar yükseldi. Bu noktada önünde olan Kobayashi, Schumacher ve Hülkenberg’i geçmeyi başardı. Pite girdiğinde 9. olan Senna, önündeki Vergne’den bir tur önce pite girerek Fransız pilotu geride bırakıp 8.’liğe yükseldi. Senna, 44. turda di Resta’yı da geçerek 7.’liği, Vettel’in lastiğinin patlamasıyla da 6.’liğı aldı ve yarışı da burada noktaladı. Yarışı kötü başlayan Senna, geçiş lastiklerindeki iyi performansı sayesinde öne fırladı ve oldukça başarılı bir yarış çıkarmış oldu. Ayrıca Williams’ın da kuru zeminde Force India ve Toro Rosso’yla yarışacak kadar iyi bir sürate sahip olduğunu da kanıtladı.
Yarış sonucu: 7 // Sıralama derecesi: 14
En hızlı turu: 1:41.819 (1,097) 55. turda
Pit-stop sayısı: 3 (Geçiş-Islak-Geçiş-Sert)
efBir puanı: 8/10
______________________________
Paul di Resta: Kaotik geçen ilk turda 11.’liğe kadar çıkan di Resta’nın hemen arkasında 12. sırada takım arkadaşı Hülkenberg vardı. di Resta takım arkadaşından iki tur önce pite girerek ıslak zemin lastiklerini taktı, ancak bu hamlesi işe yaramadı. Güvenlik aracı girdiğinde takım arkadaşlarının yerleri değişmişti: di Resta şimdi 12. sırada, Hülkenberg 11. sıradaydı. Yarış tekrar başladığında takım arkadaşını geçen di Resta böylelikle pite de ilk girme şansını yakalamış oldu ve geçiş lastiklerine geçildiği ikinci pit-stop’lardan sonra 9.’luğa yükseldi. Rosberg ve Massa’nın, geçiş lastiklerini fazla aşındırmaları sebebiyle ekstra pit-stop yapmaları di Resta’yı 7.’liğe yükseltti ancak kuru zemin lastiklerine geçişte Senna’ya direnemeyip yerini kaybetti. Vettel’in sorun yaşamasıyla da 7.’liği almış oldu. Her iki sürücüsüyle de puan alan Force India, haftayı mutlu bir şekilde kapatmış olmalı. Ancak gridin bu kadar sıkı olduğu bir sezonda geriye yaslanmaları mümkün değil.
Yarış sonucu: 8 // Sıralama derecesi: 18
En hızlı turu: 1:41.922 (1,200)
Pit-stop sayısı: 2 (Geçiş-Geçiş-Orta) 55. turda
efBir puanı: 7/10
______________________________
Jean-Eric Vergne: En büyük kumarı, herkes 5. tur itibariyle ıslak zemin lastiklerine geçtiğinde geçiş lastiklerinde kalarak yaptı. Bir iki tur boyunca büyük zaman kaybetse de güvenlik aracının girmesi belki en çok ona yaradı. Kırmızı bayrakla durdurulan ve güvenlik aracı eşliğinda yeniden başlatılan yarışta ıslak lastilere böylece pit-stop yapmadan, bedava geçmiş oldu. Böylece yarışın yeniden başladığı 13. turda 7.’liğe kadar çıkmıştı. Ancak pite önündeki rakiplerinden iki tur geç girince yerini Raikkonen’e, Massa’ya ve di Resta’ya kaybedip 10.’luğa geriledi. Aynı şekilde kuru zemin lastiklerine geçişte de bir tur geciken Toro Rosso ekibi Vergne’in, Senna’ya da pozisyon kaybetmesine neden oldu. Aslında 37. turda Ricciardo’nun pite girmesiyle kuru zemin atağını ilk başlatan Toro Rosso’nun Vergne’i neden bu kadar beklettiği de tartışılabilir. 48. turda 8.’liğe yerleşen Vergne, yarışı da böyle bitirdi. Zaten 48. turdan sonra ilk 9 pilotun yeri değişmedi.
Yarış sonucu: 9 // Sıralama derecesi: 16
En hızlı turu: 1:42.173 (1,451) 51. turda
Pit-stop sayısı: 3 (Geçiş-Islak-Geçiş-Sert)
efBir puanı: 6/10
______________________________
Nico Hülkenberg: Tüm yarış boyunca takım arkadaşı di Resta’yla mücadele eden Hülkenberg, ilk pit-stop’ları geç yapmasına rağmen takım arkadaşını geçip güvenlik aracı periyoduna önde girdi. Ancak yarış tekrar başladığında di Resta’ya geçilerek pite önce girme avantajını da kaybetmiş oldu. Buna rağmen 10. sıradaki yerini sabitledi ve yarışı da Vettel’in elenmesiyle birlikte 9. olarak tamamladı. Takım arkadaşıyla arasındaki denkliği birbirlerinin tur derecelerini karşılaştırdığımızda da görüyoruz. 56 turluk yarışın 28′inde di Resta, 28′inde de Hülkenberg rakibine göre hızlı tur atmış.
Yarış sonucu: 10 // Sıralama derecesi: 3
En hızlı turu: 1:41.760 (1,038) 53. turda
Pit-stop sayısı: 3 (Geçiş-Islak-Geçiş-Sert)
efBir puanı: 6/10
______________________________
Michael Schumacher: Normalde çok iyi kalkışlar yapan Schumacher bu kez kötü bir kalkışla yerini Grosjean’a, Webber’e ve Vettel’e kaybederek ilk birkaç virajı ancak beşinci sırada dönebildi. Grosjean’ın spin atarken ona da dokunması Schumacher’in de spin atmasına neden oldu ve o saatten sonra Alman pilot bir daha kendine gelemedi. Pist üzerinde rakiplerini geçmekte zorlanan Mercedes, sadece Kobayashi’yle girdiği mücadeleyi kazanabildi. Geçiş lastiklerini, takım arkadaşına göre daha iyi kullanan Schumacher, kuru zemine geçildiğinde biraz daha rekabetçi turlar atabildi, ancak hâlâ istenilen düzeyde değildi.

Button, Vettel, Rosberg ve Massa yarışı puansız noktalarken hepsi de hatalarının ve lastik kullanımlarının kurbanı oldular. Vettel’in Karthikeyan’la girdiği mücadelede lastiğini patlatması bana Vettel’in bir hatası olarak göründü, ama cezayı Narain aldı. Button da Karthikeyan’la girdiği mücadelede de büyük kayıp yaşadı, ama orada hata Button’ın da kabul ettiği gibi İngiliz pilotundu. Rosberg ve Massa, yarışta 4 pit-stop yapan nadir pilotlardandı. Rosberg’in lastik kullanımı öyle kötüydü ki, üçüncü kez pite girip geçiş lastikleri aldıktan sonra bile yeni lastikleriyle Schumacher’den yavaş turlar atıyordu. Yarıştan sonraki açıklamasında, lastiklerinin bittiğini sandığını, ama pit girip çıktıktan sonra takımının, lastiklerin yepyeni durumda olduğunu söylediğini belirtti. Bu da olabilecek en kötü durumlardan biri zira ne takım ne de sürücü, aracın lastiklerle ilişkisinin nasıl olduğunu bilmiyor anlamına geliyor. Mercedes için işler bu anlamda iyi değil. Sorunun ne olduğunu anlayamamaları bu sezonu da kaybedebilecekleri anlamına gelebilir.

Massa’nın gönderileceği söylentilerinin arasında Perez’in böylesine müthiş bir performans göstermesi Massa’yı biraz daha ateşin içine atmış olmalı. Takım arkadaşı yarışı kazanırken onun yarışı 97 saniye geride bitirmesini açıklayacak bir fizik yok bana kalırsa. Öyle hazin ki, yarışın son anlarında Massa’nın yarış mühendisi Rob Smedley, Massa’ya telsizden, “Alonso arkamızda, fark 7 saniye, biraz daha hızlan, aynı turda bitirelim,” diyor. Massa’nın bu duruma gelmesi üzücü, ama artık bu noktadan sonra kendini toparlaması da zor görünüyor. Perez, Sauber ve Ferrari bu haberleri sonuna kadar yalanlıyor, bu da Perez’in Ferrari’ye geçişinin daha olası olduğunu ispatlamaktan başka bir işe yaramıyor. Derler ki, “Bir habere, yalanlandığı andan itibaren inanmaya başlarım.” Göreceğiz.

Arka grupta Marussia’nın yarışı yine bitirmi olması önemli bir olay. HRT de katıldığı ilk yarışı bitirmiş oldu, onları da tebrik edelim. Kovalainen, bu hafta sonu araçta bir sürü problem yaşadığı için Petrov’a ve Glock’a geçilmiş oldu. Karthikeyan da ilk turdaki kumarıyla bir ara 10.’luğa kadar yükseldiyse de son üç sezonun şampiyonlarını puandan ederek bir anlamda intikamını(!) almış oldu. Vettel’le yaptığı kaza sonrasında Narain’in yarış derecesine 20 saniye eklendi. Bunu da son not olarak ekleyeyim.

 

Ali Ünal


Yorumlar

  1. Güzel bir yazı eline sağlık. Bu arada yarış sonuçları kısmında bir sorun mu var bana mı öyle geliyor?

  2. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Anlatımı ve akıcılığı çok güzel bir yazı.Yarışı yeniden izlemiş hissi veriyor.
    Sizin tesbitlerinizle birleşince daha güzel olmuş.
    Emek veren ve yazanların ellerine sağlık.

  3. düzeltmedir :* 'maceranın boyutu nutkumuzu renklendiriyor. '
    son satır bu şekilde olmalıdır

  4. Ali Ünal a teşekkürler… uzun zaman sonra enfes bir yazı çıkarmış.Tepitle gayet yalın ve herkesin anlayacağı şekilde yeterli ; üstelikde tarafsız.
    Yağışlı havalarda oluşan spreyden ötürü aynalardan arkanızı görmeniz imkansız boyutlardayken tur bindirecekleri aracı içerden geçmeye çalışmak kadar acemilik olamaz.ALonso nun Perez i geçişine bakarsanız bunu daha iyi anlarsınız.Alonso sürekli olarak Perez in dışında kalıyor.Performansı ve tecrübesi yeterli gelmeyen Perez de yerini bırakmak zorunda kalıyor.HRT zaten yavaşken üstelik mavi bayrak da sizin tarafınızdayken önündekini bu şekilde bir riziko ile geçmeye çalışanların kendi başlarını önlerine eğmesi gerek.Vettel in hadisesinden dolayı Kart. a 20 sn cezası veren salağı eleştirmek lazım.BU yarış sonundada Lewis in yüzünde hayal kırıklığı vardıo ama üzerinde baskı olan ve bu baskıyı kaldırmakda zorlanan iki pilotda afişe oldu.Button hayatında yapmayacağı böyle bir hatanın sebebini biliyor olsa gerek.Vettel de ise duble den sonra bir triple yapma arzusu ve bunu başarmak için herkesden hızlı olmayan araçla karşı karşıya olması baskı ve hataları meydana getirdi.Bunu 2010 da ALonso da yaşadı (Çin-2010) ama sezonun geri kalanında kendine sahip olduğu için az hasarla atlattı.Hamilton un gözükara olarak adlandırılan geöişlerinden olan öndeki aracın içine girip onu tehdit edercesine sükseli bir şekilde geçme pozisyonu bu yarışda iki pilotunda işine yaramamışdır.Önünüzdeki araçla benzer hızlanmaları yaşıyorsanız (yağmurlu yarışlarda kimin hızlı olacağı kimin yavaş kalacağı muammadır) önünüzdeki aracın içine girmek size pahalıya patlayabilir.2007 ve 2008 de buşekilde geçişlerle lakap almış olan (karagözlü olmak) Hamilton un 2010 ve 2011 de kaybettiklerini kendisi dahil kimse dile getirmiyor.2010 da geçişlerde yaşadığı kazalar ve hataları sonucunda minimum ALonso kadar puana sahip olacakken son yarışlar gelmeden şampiyonluk savaşından uzaklaşmıştı.Bu sezon birileri kulağı nı çekmiş olacakki yada tecribe toplanması yapmışa benziyorki kazanamasamda üstte kalayım ve kimseye bulaşmayayım düşüncesini yaşıyor.Bunu yaparken mutlu olup olmadığına yüzüne bakarak karar verebilirsiniz.Hamilton yarış kazanmaya başlamazsa bu durum ne kadar devam edebilir onuda birlikte göreceğiz.
    Vettel i orta sıralardayken yaptığı hatalardan dolayı eleştirdiğimiz tavrından dolayı kızan Vettel severlerin bu karmaşada yine aynı hatayı yapan pilotlarının bu şekilde devam etmemesine dua etmeleri yeterlidir.Bu baskıdan kurtulup normal bir mücadeleye dönebilirmi zamanla göreceğiz ama artık aracı en hızlı değil ve ortada mücadele etmeyi öğrenmeli.Button ın dahi bu hafta bu baskıyla baş edemediğini ve hata yaptığını görürseniz durumun ne kadar sıkı bir mücadele olduğunu anlarsınız.
    Bu sezon McLaren çok hızlı ama Lotus da olduka iyi ve RBR de onlardan çok uzak değil. MGP ve Ferrari ve Sauber de biraz performans yakalarsa acaip bir mücadele ve konum kazanma savaşı izleyeceğiz.Williams ve Force India nında bu grubun hemen arkasında olduğunu düşünürsek maceranıon rengi nutkumuzu renklendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir