Monaco Öncesi McLaren-Mercedes

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton

Türkiye’de harika bir performans sergiledin, Monaco’da daha iyisini yapabileceğini düşünüyor musun?

Lewis Hamilton : " Performans açısından Monaco’yu kelimelerle özetlemek önceden tahmin edebileceğiniz birşey değil. Türkiye yarışı harikaydı, oradaki ğerformansımızı biliyoruz fakat Monaco tam anlamıyla herşeyi olabileceği bir yer."

Monaco gelenek olarak başarılı olduğun bir pist. Çok eğlendiğin pist hakkında ne düşünüyorsun ve çabuk olmak için ne gerekiyor?

Lewis Hamilton : " Monaco, benim favori yarışım. Heryerde tarih görebilirsiniz, sadece bunun hissedebilirsiniz ve atmosfer olağanüstü. Her pilotun kazanmak istediği bir Grand Prix. Sokak yarışı olması sürüş açısından çok heyecan verici, bütün haftasonu boyunca herhangi bir hata yaptığınızda kaçabileceğiniz bir yer yok."

" Zamanın tamamında limittesiniz, bir an düşünebileceğiz uzun düzlükler yok. Çok dar ve sınırlı, aracı kullanırken nasıl daha hızlı olabilirim diye düşünmeniz gerçek dışı. Hızlı olmak için pidtin her santimetresini kullanmanız grekiyor, bu ayrıca bistin bazı noktalarında bariyerlere temas etmenizi de içeriyor."

Karakteristik açıdan benzersiz bir pist, araç ayarları yapılırken öncelik neye veriliyor?

Lewis Hamilton : " Ayarlar tamamen farklı, viraj çıkışlarında iyi olabilmeniz için birincil öncelik olağanüstü bir çekiş. Çünkü düzlükler yok diğer pistlerda ulaştığımız hızların aksine burada daha fazla downforce üzerine yoğunlaşıyoruz."

Televizyonda pist inanılmaz derecede çok dar bir yer olarak görünüyor, Formula 1 aracının içerisinde kendini nasıl hissediyorsun?

Lewis Hamilton : " Çok dar ve aracın içinden nasıl hissetiğinizi tanımlamak gerçekten çok zor çünkü çok sakinsiniz. Bazı virajlara saatte 180km ile giriyorsunuz ve çıkış göremiyorsunuz, siz de biliyorsunuz pistte kaçış alanı yok ve bu canınızı sıkabiliyor. Tamamen gördüğünüz şey doğrudan önünüzde ne olduğu muhtemelen 50 metre civarında. Bazı virajlarda tahmin etmeniz gerekiyor, aracın nerede olması gerektiğini tahmin ediyorsunuz, doğru yerde olduğunuzu umuyorsunuz, iç güdünüze ve hafızanıza güveniyorsunuz."

Yarış, sporun göz alıcı tarafıyla birleşiyor, pilotların yaptığın gibi bunun üstesinden mi geliyorsun yoksa dikkatini dağıtan bir durum mu oluşturuyor?

Lewis Hamilton : " Her hangi yerde dikkat dağıtan bir durum oluşturmuyor, herhangi bir yarışta olduğu gibi sadece işimi yapmak için tam konsantre oluyorum. Monaco haftasonu diğerlerinden daha fazla %100 olmanız gereken bir yer bu yüzden kendi kendimi idare ediyorum."

Heikki Kovalainen

Monaco Grand Prix’indeki hedefin nedir?

Heikki Kovalainen : " Sorunsuz bir yarış ve araçta sahip olduğumuz hızı gösterebilmek istiyorum. Türkiye’de bütün haftasonu boyunca iyi hissettirdi ve Paul Richard pistinde iyi bir Monaco simülasyon testi yaptık. Kesinlikle gelişme kaydettik ve Monaco’da faydalanmayı umuyoruz. Bütün yarışların içinde Monaco önceden tahmin edilmesi çok zor bir Grand Prix, her zaman kazanmak için mücadeleci olmak istiyorum, ama bu yarışta kim söyleyebilir! "

Ana hatlarıyla sıralama turlarının neden kilit rol oynadığını söyleyebilir misin?

Heikki Kovalainen : " Monaco’daki sokak yarışında geçiş yapmak neredeyse imkansız diğer araçlar sizn yavaş olsa bile. Bunun anlamı diğer pistlerin aksine sıralama turları burada daha da önemli, gridin ön kısmına yakın olmak zorundasınız, yoksa kendi hızınıza ulaşamazsınız. Daha yavaş araçların arkasında kalırsanız, bu yarışınıza ve büyük bir zaman kaybına mâl olur. Sıralama seansı boyunca, öncelik pist pozisyonunda kendi turunuzu atmak için bunu sağlamalı ve diğer araçlardan uzak durmalısınız ama bu çok zor."

" Herkes son virajda diğer araçla arasında fark yaratabilmek içi yavaşlamaya çalışıyor, bu yüzden hızlı turunuzu atarken bir tur sonra hızlı turunuzu tamamlama istiği doğuyor ve herkes tekrar orada farkı açmak için bekliyor. Bu yüzden zamanlama neye odaklandığınız ve şans demek. Araç ayarı, denge ve diğer raçları geçmek çok önemli fakat zamanla kritik bir durum."

Monaco’da yarışmaktan hoşlanıyor musunuzi pistte hoşlandığınız kısım hakkında ne düşünüyorsunuz?

Heikki Kovalainen : " Her zaman Monaco’da sürmekten keyif alıyorum çünkü çok rekabetçi bir pist. Bazı insanlar çok hızlı olmadığını ve bu yüzden daha kolay olacağını düşünüyor. Fakat asla bağışlayıcı olmayan ve her dakika odaklanmanız ve her turda maksimum seviyede olmanız gereken bir pist. Herhangi bir yerde rahatlama imkanınız yok."

" Ayrıca benzersiz bir karakteristiğe sahip, ses çok farklı. Aracın içinde olsanız bile çok fazla gürültü var çünkü binalar pistin etrafını çevirmiş durumda. Bütün pilotlar bundan hoşlanıyor çünkü mücadele bu ve biz mücadelemizi seviyoruz. Çok özel bir yarış ve kazanması çok zor. Bu da herkesin bunu yapmak için neden bu kadar motive olduğunun bir kanıtı."

Ayrıca sinir bozucu bir pist olabilir mi ve geçiş yapabileceğiniz herhangi bir yer var mı?

Heikki Kovalainen : " Çok sinir bozucu olabilir, en büyük nedeni daha yavaş araçların arkasında takılıp kalabilirsiniz fakat müdelelerden uzak olmak daha da önemli. Geçiş yapmak mümkün, muhtemelen en kolay yer şikan öncesi tunel çıkışı. Fakat bununla birlikte savunma yapmak için de kolay bir nokta, sadece çizginin iç kısmından gitmeniz yeterli. Hızlı araca sahip olduğunuzu bildiğinizde ve bunun sinir olabileceğini düşündüğünüzde gerçekten öndeki pilotun hata yapmasına ihtiyacınız var. Emin olmak için cevap basit, sıralamarda ön tarafa yakın olmanız gerekiyor."

Monaco’da hızlı olmak için kilit nokta nedir sizce?

Heikki Kovalainen : " Cesur olamk zorundasınız. Frenleme anında ve hızlı virajlarda atak olmanız gerekiyor. Bütün zaman boyunca çok agresif olmalı ve bariyerlere yakın kullanmak zorundasınız. Bu araç ayarlarıyla, dengeyle çok fazla ilgili değil, atak ve gözü kara olmakla ilgili."


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir