Mercedes'in F-Kanalı Kopyalanamadığından Mı Tartışmalar Çıkıyor?

yazar:

kategori:

Son dönemde Mercedes’in F-kanalı ile Sauber’in egzoz çözümü ön plana çıkarken bunlardan Mercedes’inki daha ok tartışılır halde; Sauber’inki ise kopyalama aşamasında; hatta Red Bull, sezon öncesi testlerin sonunda bu yönde hamle yapmıştı bile.

Sauber’in egzoz çözümü için Brezilyalı muhabir, “Coanda etkisi” adı verilen bir felsefe ile iyi sonuç alındığını yazdı. Bu isim, Romanyalı aerodinamikçi Henri Coanda’dan geliyor.

FIA’nın egzoz beslemeli difüzörlere getirdiği kısıtlamanın ardından 2012’de Sauber, C31 ile egzoz gazını difüzöre yöneltmenin kurallara uygun yolunu buldu.

Anlaşılan o ki Ferrari de bu yolu izleyecek; hatta F2012’nin, bir Ferrauber olduğundan bahsediliyor.

Öte yandan Red Bull, Ferrari ve Lotus, iş Mercedes’in F-kanalına gelince farklı düşünüyor. Alman takım, DRS kurallarını kullanarak W03’ün arkasındaki havayı ön tarafına aktarıyor. Bu düzen, aracın hem düzlük hızını arttırıyor hem de hâkimiyeti geliştiriyor.

FIA ise ne Sauber’in ne de Mercedes’in yanlış bir şey yaptığını birkaç defa açıkladı.

Yine de Mercedes’in Çin GP’de de başı kalabalık olacak gibi; çünkü rakipleri henüz ikna olamadı.

Red Bull’dan Helmut Marko: “Sorumluluk sahibi Lotus, F-kanalın kurallara uygun olmadığı gösteren iki yol keşfetti.”

Bu gelişmelerin ardından akıllara bazı sorular geliyor: Mercedes’in sistemine kopyalanamadığından mı karşı çıkılıyor? Sauber’in sistemi de kopyalanamasaydı karşı çıkılır mıydı? Concorde Anlaşması görüşmelerinin bu konuya bir etkisi var mı?”

Oricchio, Malezya’da Red Bull’dan Adrian Newey’in “Mercedes’in (F) kanalının aerodinamisi ve hava akımını arkadan öne taşıması konusunda, projenin tamamen gözden geçirilmesi gerek.” dediğini belirtti.


Yorumlar

  1. Forza Ferrari avatarı
    Forza Ferrari

    Eccelstone allah belanı versin koskoca motor sporlarının zirvesi formula 1 i ne hale getirdin. Neremize bi delik acsak da havayı yok bılmem dıfuzere gondersek derdinde dev gibi takımlar. Yazıklar olsun

  2. Mercedes GP geçen sene sezonun yarısından itibaren 2012 ye odaklanmıştı, bu çıkan haberler de ne kadar iyi yaptıklarını kanıtlıyor. sistemin çalışma prensibi şöyle; drs açıldığı zaman arka kanadın yanındaki deliklerden geçen hava arka kanattan aşağıya beam wing dediğimiz kanada giriyor, oradan 2 kanal ile borular yardımıyla ön kanada ulaşıyor ve ön kanadın altındaki slotlardan dışarıya veriliyor. DRS açıldığında "normal" sistemde sadece arka kanadı yoksayıyorsunuz ve düşük downforce ile araç daha çabuk hızlanıyor, ama Fduct DRS sisteminde geçen hava yardımıyla ön kanat ta devre dışı kalıyor ve araç daha çabuk son hıza ulaşıyor. çoğu kişi sistemin daha yüksek hız getirdiğini düşünüyor ama bu çok yanlış bir anlaşılma, sistem sadece Top speed'e daha çabuk hızlanma ve çabuk ulaşma etkisi sağlıyor. Sistemin kopyalanması gerçekten çok zor ve maliyetli olduğu için redbull ve lotus kanada FIA'den 3 kere onay gelmesine rağmen hala itiraz ediyorlar ve etmeye de devam edicekler ama bu kanat bu sene yasaklanmayacak çünkü 2010 Mclaren'da çıkan Fduct gibi sürücü ile aktif edilen bir sistem değil. o sistemin kopyalanması kolaydı çünkü sürücü aktif ettiği zaman sürücüyü soğutmaya yarayan hava kokpit yerine arka kanada ulaşıyordu.

  3. bu meşrubatçıları anlayamıyorum öndeki buruna delik açtınız hava alma yeri dediniz bizde yedik..

    millet daha iyisini yaptı sayın newey incelenmesi lazım diyor

    peki sizi 2 sene boyunca incelediler ne oldu hiç bir şey

    ama o devir bitti artık sızlanmayın kopyalayın..)

  4. Ferrariciyim 1 avatarı
    Ferrariciyim 1

    Bence yeni FERRARI bir öncekine göre çok çok daha iyi olur diyorum FERAUBER falanda olmaz yeni adı ama neyse nasıl olsa Barselona da görücez Mersedesin arka kanadına gelince hiç bir illegalik yoktur onda sıralamalar'da super yarışta ne yazıkki starta hep sorun………?

  5. Bence harika. Akıllıca bulunmuş ve kullanılmış bir sistem tebrik etmek gerekir adamları.

  6. Ayrıca burundaki deliğin bu sistemle ilgisi yok sanırım, sadece ön kanada destek hava akışı sağlıyor olmalı ama her ikisinin kanallarıda farklı sanırım.

  7. Bu sistem eğer gerçekten bu şekilde çalışıyorsa kopyalanması çok çok zor.
    Benim merak ettiğim bu sistemi DRS açıldığı zamanların dışında sürekli DF sağlayacak şekilde başka bir noktadan hava akımı sağlayacak şekilde neden dizayn etmiyorlar?
    Yani şöyleki; pilotun arkasında kalan takla demirinin kenarlarından bu hava kanallarına yeni delikler açıp normaldede hava akışını sağlasalar, drs kullanıldığı zamanda ektradan bir DF etkisi olsa daha iyi olmazmı?

  8. korkularından bar.. ile başlayan cümle kuramıyor adamlar.. EVe mi girmişti borcu mu vardı anlamadım gitti

  9. adamlar bir de sıralamada 1.olsalar ne olur acaba

  10. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    drs sistemi

  11. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    bunu yaparlar umarım. yapsınlar da içimizin yağları erisin daha çok görelim ağlamalarını.

  12. Bu işin cılkını çıkardılar, ama MGP ve Brawn geri adım atmayacaktır umarım, Hatta bunun üstüne Sauberin egsoz sistemini kopyalayıp lastik sorununuda asgariye indirip eze eze bunların önünde yarış bitirmelerini istiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir