Monako'ya Teknik Bakış

yazar:

kategori:

Monako, Formula 1’de kendine özgü bir yarış olabilir ama mühendisler için durum aynı: Zorlayıcı cadde pist etrafında azami performansı ortaya çıkarmak için araçlarını hassas bir şekilde ayarlamak. Affetmeyen bir pist ve kıvrımlı caddelerde dolanırken araçlardan azamisini almak, olağanın dışında bir ayarlama ve pilot adanmışlığı istiyor. Bir cadde pisti olması nedeniyle pist yüzeyinin tutunması hafta sonunun başlarında oldukça düşük. Ama Pazar günü yüzey, iyi bir şekilde kauçukla dolacak ve yarışın son turuna kadar gelişmeye devam edecek.

Sürüş yükseliği
Monako’daki yollar, bir yol aracının direksiyonuna geçtiğinizde bilardo masası yüzeyi hissi uyandırabilir ama bir Formula 1 aracı için, oldukça engebelidir. Pist yüzeyindeki değişikliklerle başa çıkmak için sürüş yükseklikleri, normalde göre 5 ila 7 mm kadar yükselir. Halka açık yollar da ayrıca, keskin bir şekilde bükümlüdür ve çok kaygandır.

Süspansiyon
Aracın en iyi tutunmayı elde edebilmesi için takımlar, normale göre daha yumuşak süspansiyonlar kullanırlar. Bu şekilde araca, engebelelerde kamber değişikliklerinde sürüşte yardım edilir. Pist yüzeyi ayrıca, tümseklerle başa çıkılması için lastiklerin bağımsız bir şekilde hareket edebilmesi gereksinimini doğurur. Bunu başarmak için de Anti-roll bar yumuşatılır. Öyle bir ilgi de, süspansiyon kamber açılarına gösterilmelidir. Kilit konu, pist etrafında kendine güvenerek sürmeleri için pilotlara, doğal ve sürülebilir bir araç vermektir.

Aerodinamikler
Monako, sezonun en yüksek downforce seviyesine sahip yarışıdır. Genel inanışın aksine birincil kazanım, mekanik tutunmanın daha da önem arz ettiği yavaş virajlardan gelmez. Bundan ziyede kazanım, frenlemede ve hızlanmada aracı dengeli tutarak, çıkışta optimum çekişi elde etmekten geçer.

Dönüş açısı
Grand Hotel’deki ünlü viraj, Rascasse’deki keskin viraj ile birlikte yılın en dar olanıdır. Bu nedenle Monako, Barselona’ın iki katı kadarında dönüş açısı ile sezonun en yükseğidir. Monako’da ön süspansiyon, gerekli dönüş kilitinin uygulanabilirliğine göre üretilir.

Lastikler
Monako, pistin yavaş olan doğası açısından lastikler üzerinde özellikle bir zorlayıcılığı yoktur. Bridgestone de buraya, lastik aralığından en yumuşak olanları getiriyor (yumuşak ve çok yumuşak) Bu tip lastiklerle de, düşük hızlı virajların çıkışında iyi çekiş elde edilebilir.

Vites kutusu
Araçtan iyi bir hızlanma ve düşük hızlarda en iyi performansı elde etmek için dişliler, çok yakın aralıklı oranlarda dizilmişlerdir. Vites kutusu, yarış içinde toplamda yaklaşık 4150, bir turda ise 53 vites değişimi ile başa çıkmak zorunda kalacak.

Motor
Monako, takvimdeki en az zorlayıcı pisttir. Bir turun %45’i tam gaz geçilir. Engebeli pist yüzeyi, eğer lastikler yerden teması kaybederse motorun kolaylıkla aşırı devirlere yükselebileceği anlamına gelir. Sürülebilir bir motor ve çok düşük devirlerdeki çekiş, oldukça önemlidir.


Yorumlar

  1. 2000li yılların başlarında yine tam bu virajda bir Arrows kaza yapmıştı burada heryer karışmıştı aklıma geldi şimdi bu fotoğrafı görünce.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir