Renault: "Lastik Aşınmasına Motor Haritası İle Müdahale Edilebilir"

yazar:

kategori:

Renault Sport F1’de Williams’ın Pist Mühendisi David Lamb: “İlk iki yarışta lastik açınması gerçekten o kadar da yüksek değildi ama Şangay ve Bahreyn’de lastik açınması çok daha fark edilir hale geldi ve performans farkları yarattı. Frenleme ve hızlanmadaki baskı nedeniyle genelde ilk gidenler arka lastikler”

İspanya GP’ye ev sahipliği yapan Circuit de Catalunya, lastikleri zorlayan bir yer ki bu hafta sonu takımlar ve pilotlar, idare etmekte zorluklarla karşılaşacaklar.

Lamb, bir pilotun gaz pedalı ile lastik idaresine nasıl müdahale ettiğini açıklıyor.

Lamb: “Pilot ayağını gazdan çektiğinde arka lastiklerde yük kalkar ama tekrar güç verildiğinde lastiklere giden kuvvet şiddetlenir. Bu bir yükleme bir boşalma baskısı, lastik açınma oranını arttırır. Frenlemede lastikleri kilitlerseniz bu sadece sizin derecenizi etkilemez, aynı zamanda lastikleri ısıtır, aşınmayı hızlandırırsınız”

Renault mühendisi, bu alanda motor üreticilerinin nasıl çözümler bulduklarını da izah etti.

Lamb: “Yapabileceğiniz ilk iş, kilitlemeyi düşürmek. Aşınma oranında gelişim kaybetme adına, pilot ayağını gazdan çektiğinde motordan tork elde etmeye devam etmek gerek. Böylece pedala hiç basılmadığında da motordan tork alabiliyorsunuz”

“Bu motor haritalarıyla yapılabilecek. Bu şekilde kilitleme olmayacak ve sonucunda lastik aşınması düşecek. Bu, negatif yönde bir tork. Çünkü pedal sıfır konumunda iken motordan pozitif yönde tork istemek kurallara aykırı. Pilota muhtemelen yarış senaryosuna göre mümkün olan 3-4 seçenek sunulacak”


Yorumlar

  1. Peki yanal hareket sonucu aşınma ne olacak.
    Bu hafifliğe sahip open whell araçlar için viraj aşınması çekişden çok çok daha fazla. Zaten viraj göbeğinde motorun bir etkisi kalmıyor. Çekişte dikeysel bir burkulma hareketine maruz kalıyoyr ki asıl lastiği aşındıran yanal sürtünmelerdir. Malum F1 araçları gövdeden ve kayarak döner. Viraj performansı budur. Frenleme konusu ciddi ancak motor freni ile bunu engellemeye çalışmak önemli bir fikir ancak bunu da tüm yarışa dağıtmak dayanım problemlerini getirir.
    Velhasıl kelam çözümleri olabildiğince basit tutmak en iyisidir motor haritaları konusu karıştırır, yoğunlaştırır.

  2. Eyvallah varlığın yeter…

  3. Bu Markanın Fanı ve destekçisi olduğum için gurur duyuyorum. Her konu da her şeyin en iyisini elde etmek için ellerin den geleni yapıyorlar ve buda benim gibi bu markaya gönül vermiş kişiler için gurur verici bir şey.

    Kısacası Motorun fazla esnek olmamasını sağlıyor bu haritalama sistemi Motor kapağının altın da yatan V8 canavarı kapağın altın da fazla dans etmeden lastiklere nazik davranıyor.

  4. Buna patinaj kontrolü deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir