Teknik Analiz: 2008 Monaco Grand Prix

yazar:

kategori:

Ferrari F2008 – Boşluklu Burun

Ferrari takımı son üç yarışta ikinci kez boşluklu burun sistemini kullanıyor. İlk defa İspanya’da kullanılan bu sistem Türkiye’de kullanılmamıştı ancak Monaco için tekrar araca yerleştirildi. Ferrari’nin F2008’de kullandığı bu sistem aracın genel aero dengesini düzeliyor ve en iyi Monte Carlo gibi yüksek downforce’lu pistlerde çalışıyor.

Ancak Ferrari İspanya’da tanıttığı sistem ile yetinmedi ve bu sistemi Monaco için geliştirdi. Sistemin alttan havanın girdiği bölümünde yeni iki adet üçgen şeklinde küçük kanatlar bulunuyor. Bu kanatlar ön burundaki direkler yüzünden oluşan türbülansı dağıtmak ve alttaki boşluğu daha etkili hale getirmek için dizayn edildi.

ferrari_monaco_teknik__790486755.jpg

Williams FW30 – Uzun Köpekbalığı Yüzgeci Motor Kapağı 

bmwfw30.monaco

Monaco yüksek downforce’un anahtar nokta olduğu bir pist ve bu bakımdan FW30 gelişime gitti, ilk kez Red Bull tarafından kullanılan ve daha sonra Renault ve Toro Rosso’nun da kullandığı köpek balığı yüzgeci şeklindeki motor kapağını kullanan bir diğer takım oldu. Bu yüzgeç çok uzun olmakla birlikte arka kanada kadar uzanıyor, gittikçe incelerek aşağı doğru inen motor kapağı sonunda ana kanat profiliyle aynı seviyeye geliyor (sarı ok). Arka kanadın etkinliğini arttırıyor ve büyük bir downforce üretiyor. Yüzgeçin en uç kısmına yerleştirilen küçük kanatçık (kırmızı ok) ekstra donforce üretmeyi salamıyor fakat kapağın sabit kalmasını ve bükülmesini engelliyor.

McLaren MP4-23 – Yarık Sidepod Kanatçıkları

mclarenmp423.monaco

Geçen seneki McLaren ile karşılaştırılığında MP4-23 bu sezon daha uzun bir dingil mesafesi, görünüşünde ve ağırlık dağılımındaki farklılıklarla karşımıza çıktı. Selefine oranla aerodinamik değişiklikler daha az radikal ve bununla birlikte daha fazla gözden geçirilmiş. Monaco için İngiliz takım aracın arka bitiş noktasındaki sidepod kanatçıklarına yarıklar ekledi (daire içerisinde). Geçen sene Renault’un yaptığı revizyona benzer nitelikte olan bu eklentiler Monaca için kullanılan büyük kanatçıklar üzerinde oluşacak muhtemel ekstra turbulans etkisini azaltmak ve sonuç olarak daha fazla downforce kazanmak için dizayn edildi.

Honda RA108 – Ön Kanat Gelişimi

honda.monaco

Monaco için Honda takımı aracın çeşitli noktalarında ufak değişikliklere gitti. En ilginç değişiklik çifti aracın ön kısmında meydana geldi (son yarış Türkiye’de yapılan değişiklikler ile karşılaştırıldığında). İki eğik ikizkenar yamuk kanatçık ön kanadın bitiş noktasındaki iç yüzeye eklendi (alttaki ok), yapıl bu ekleme downforce’u arttırmıyor fakat kanat kulakçıklarına ve ön süspansiyon elemanlarına doğrudan giden hava akımını daha iyi kontrol ediyor. İspanya’da karşımıza çıkan ‘fil kulağı’ şeklindeki kanatçıklar Monaco’nun özelliği gereği iç kısmındaki küçük alanda ekstra kanatçıklarla birleştirildi (üstteki ok). Bu iki değişiklik ön kısmındaki Monaco caddelerinin sınırlarında çok önemli olan aracın kullanılabilirliğine yardımcı oluyor.

Red Bull RB4 – Ön Kanat Revizyonu

redbullrb4.monaco

Red Bull, Monaco için RB4’ün ön kanadındaki köprü profilinde revizyona gitti. Dışardaki en uç kısım genişletilip daha uzun derin bir yarık oluşurken (daire içinde) merkezdeki kısmı düzleştirildi ve genişletildi. Bu değişiklikler aracın ön bitiş noktasındaki downforce seviyesini arttırmak için adapte edildi. Bu yarıklar geçtiği noktalardaki hava akışı baskısını artırmayı sağlıyor böylece dönüşlerde ön kanattaki iki geniş flapın etkinliğini geliştiriyor.


Yorumlar

  1. bu sene f1 de köpekbalığı furyası var. ferrari çekiç başlı köpek balığı burnu kullanıyor. diğer takımlar ise köpek balığı yüzgeci.
    bide boğa furyası varki bunu şu anda bmw baca kenarında boynuz kanatlar ve ön burunda boynuz kullanarak yapıyor. bide tam anlamda olmasada honda ön tarafta bu yapıda bileşen kullanıyor.
    doğayı taklit etmeye devam:)

  2. mclaren bu seferde bizim yan kanatcıkı yurutmuss :D:D şaka yaptımm alınmasın mclarenci arkadaslar valla şaka:D

  3. Çok şık bir tasarım aslında. Analiz için sağolun bu arada.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir