Whitmarsh: "Sporun Ruhunu Kaybetmemeliyiz"

yazar:

kategori:

Allgemeine Zeitung’a konuşan Whitmarsh: “Formula 1’i, insan ve makinenin sürekli olarak sınırları zorlayan sprint yarışlar olarak biliyoruz.”

“Bunu kaybetmeme adına dikkatli olmalıyız. Çünkü lastikler çok çabuk aşınıyor.”

Bu sene şimdiye kadar yapılan 6 yarışta 6 farklı pilot kazandı ve bu, daha çok Pirelli’nin yeni lastiklerine bağlandı. Bazıları bu durumdan keyif alırken, bazıları sporun çok fazla ileri gittiğini öne sürdü.

Kleine Zeitung’a konuşan Ralf Schumacher: “Bir tarafta durum çok ilgi çekici ama diğer tarafta anlaşılması çok zor.”

Whitmarsh devam etti: “Sonuçlarda lastiklerin etkisi daha aza inerse bu daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. O kadar önemli olan diğer şeyler de vardı.”

Son galip Mark Webber ise eski günlerdeki yarışlardan keyif aldığını ama o zamanların, şimdiki kadar heyecan verici olmadığını ifade etti.

Webber: “Şahsen sprint yarışlarından, yakıt ikmalinden keyif alıyordum; muhtemelen diğer bütün pilotlar da öyle. Ama yarışlar süper heyecanlı değildi.”

Peter Sauber ise mevcut durumun daha çok büyük takımları etkilediğini düşünüyor.

Sauber: “Özellikle zirvedeki takımlar pek mutlu görünmüyor.”

Takımı, lastikleri iyi kullandığı için bu sezon birkaç adım birden attı ve Sergio Perez, Malezya’da neredeyse yarışı kazanacaktı; tur dereceleri analiz edildiğinde Monako’da en hızlı pilottu.

Sauber: “Pirelli’nin çok iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum. Dünya şampiyonasındaki heyecan verici durumun ve birçok geçişin asıl nedeni lastiklerdir.”

“(Lastikler) bütün takımlar için aynı. Uyum sağlamak için kış testlerinde de aynı zamana sahiptik.”

“Elbette lastikler beklenen gibi olmadığında bu durum mühendislere sıkıntı verebilir ama yarışların, sadece bizi değil taraftarları da memnun etmesi gerektiğini de unutmamalıyız”


Yorumlar

  1. trulli sıralamalarda iyiydi dedim sadece 1 pistte iyiydi demedim, bütün pistlerde öne cıkıyordu yani. maldonado sadece 1 pistte öne cıkabildi neden olabilir bu?? neredeysi önceki 5 yarısta? nedeni bence lastikler.
    hem bunu ben söylemiyorum ki, bütün takım patronları , pilotlar filan söylüyor, lastikler sıcaklıklara göre aracların performansına cok etki ediyor diye.

  2. tükürdük farzet:))

  3. Bende sırayla haug, fry ve rosbergin yüzüne tükürmek isterdim:)

  4. Burak Kiremit avatarı
    Burak Kiremit

    Kers neysede DRS'ni gelmesi eski kapışmaları gölgeledi.Çok yapay geçişler oluyor.Sıkıcı oldu

  5. Ne ibretlik bir durum değil mi?Zamanında dedik hele bi işler kendi istedikleri gibi gitmemeye başlasın en başta lastikler sorun değil diyenler şikayete başlıyacak diye.Bu lastik piyangosunun kendilerini vurmayacağını,hep lastikleri en ideal aralıkta kullanabileceklerini zannettiler.Böyle bir lastik şu an sorun olmasa bile her an sorun açabilir demediler.Adam tek başına çıktı diyeceğini de dedi.Ne ise onu dedi ama Whitmarsh ya da diğerlerine gelene kadar bu saçmalığı yapan Mercedes'e denmeli sözün en büyüğü.Hadi diğerleri rakip takım işine geldiği gibi davranıyor gerçekler onları ilgilendirmiyor dokunmadığı sürece de peki mercedes?Takım da lastikler sorun değil dedi ilkin Rosberg de.Ben şahsen birinin yüzüne tükürecek olsam bu mevzuda rakipler inanın 2.sırada kalır….

  6. the huntsman  avatarı

    Yani tabii her yarış dengenin değişmesi taraftar gözüyle bakınca kötü.Birde bu dengenin değişmesinin en büyük sebebi takımların birbirine yakın olması.Eğer bir takım yine dominant olabilirse bu yarıştan itibaren hava şartları ne olursa olsun ilk 5 içerisinde 2 aracı olacaktır.Grid çok yakın olduğu içinde böyle bir durum var.Mclarenin durumu geçen seneki Redbull'a benziyor.Ama grid çok yakın olduğu için yarışta en ufak bir kayıp daha fazla hasara neden oluyor.Ben yinede Silverstonedan itibaren herşeyin rayına oturacağına inanıyorum.Bu hafta sonu yine yağmur bekleniyormuş.Pazar günü henüz belli değil yinede ilginç bir haftasonu olabilir.

  7. en azindan gecen seneki gibi degil ondan bende memnunum ama sevmedigim hatta rahatsiz olmaya basladigim konu sicakliklarin performanslari cok fazla etkilemesi ve kimsenin aracini zorlayamamasi. belki bundan en cok mclaren etkilendigindne dolayi biraz tarafli bakiyorum olaya(siralama antrenman süper, yarista ters tepiyor) =)

  8. yahu nerden biliyorsun bunun sebebinin lastikler olduğunu malezya yarışı yağmurluğdu bütün yağmurlu yarışlarda olduğu gibi en az hata yapan öne çıkacaktı ve bu isimler alonso ve perezdi özelikle perezin statejisi çok güzel yarışı bir kere daha izlersen ne demek istediğmi anlıcaksın.

    gelelim ispanyaya bak kendinde sölemişsin trulli sıralamalarda çok iyi iş çıkardı diye maldonado ispanya da kaçıncı başladı yarışa ??2.dimi eee daha ne yahu:))

    bırakın bu lastik muhabbetlerinide çok güzel bir sezonu oturup keyfini çıkarın bir daha belkide böyle bir sezon izlemicez .

  9. the huntsman  avatarı

    Trulli treninden önceki zamandan bahsetmiştim ben.Prost zamanından.Tamam bir iki kere hesapta olmayan işler çıkmış olabilir ama bu sezonu kötü yapmaz.Hamiltonın yarış kazanamamasında şimdiye kadar kendinin hiçbir suçu yok.Genelde takımın yaptığı hatalardan kaynaklı sorunlar yaşadılar.Dediğim gibi Pirelliyi desteklemiyorum.Demek istediğim şartlar ne olursa olsun hep iyiler önde olmayı beceriyor.Piyanogodan çıkan diğerleri bir görünüp 5 kayboluyorlar.Mesela Malezyadan sonra Ferrari koltuğu için adı geçen Perez'i kim konuşuyor bugünlerde?Yinede altını çizerek söylüyorum Pirelliyi desteklemiyorum,sezonun gidişatından memnunum.Sonuçta takımlar istemiş,FIA izin vermiş.Yapacak birşey yok. 🙂

  10. "Perez'in Malezyadan sonra aldığı puan sıfır..Maldonado bir yarış kazandıktan sonra bir çuval inciri berbat etti."
    dostum kendin söylemissin. o adamlarin orada olma nedeni lastikler. sicaklik vs derken siralamada onde olan yada tek turda biraz zorlayan one cikiyor ama yarista zorlayamiyorsun. bence hamilton bu yuzden yaris ve siralamalarda bambaska performanslar gosteriyor.
    mesela trulli nin filan liderlik etmesi tamane trulli nin siralama basarisindan kaynaklaniyordu. siralamda gercektende cok iyidi yarisa onlerde farkli stratejiyle baslayip pitlerde sira kazaniyordu. arkasina dusennin vay haline =) hatta trulli bunu defalarca yapti, 1 key degil yani lastik basarisi degil, o Trulli nin basarisiydi. perez le maldonado icin ayni seyi söyleyebilir misin?
    pirelli ilk geldiiginde daha makul lastikler uretiyordu. hem sicakliklara karsi bu kadar hassas degildi. hemde zorlayinca yada 2 blokaj yapinca lastikte belediye cukuru acilmiyordu. o zaman farkli stratejiler gorebiliyorduk. arkadan zorlayarak gelenler afarkli eritiyordu.
    en guzel örnegi monaco da vettel 10 tur boyunca webber den daha iyi tur zamanlari elde etti eskimis lastikleriyle.hamurlar farkliydi ama 10 tur az degil. lastikler isinmiyor, zorlayamiyorsun, ee nerde mucadele.tingir tingir suruyor herkes.

  11. Schumi lastilklerle ilgili eleştirileri yaptığında destek olmak yerine sürekli bu şekilde daha zevkli ve heyecanlı diyenler şimdi geriledikce destek verici demeçler veriyorlar.
    İşlermclaren, redbul veya diğerleri için biraz daha kötüye gittiğinde bu demeçlerin arttığını göreceğimizi düşünüyorum.

    heleki birde Schumi birkaç yarış kazanırsa, bu durumda ortalık ayağa kalkacaktır.

  12. 2012: A McLaren Odyssey 【spa2000】 avatarı
    2012: A McLaren Odyssey 【spa2000】

    Whitmarsh'ın lastikler ve f1 hakkında söylediklerini dikkatlice okudum.
    Okuduktan sonra aklıma tek birşey takıldı.
    Hamilton ile sözleşme ne zaman imzalanacak.

  13. the huntsman  avatarı

    Lastiklerin bu kadar önde olması insanların aklını karıştırıyor.Ama puan tablosuna bakarsak şampiyonada ilk 9 da büyük pilotlar var.Markalarda büyük takımlar ilk beş sırayı ele geçirmiş.Perez'in Malezyadan sonra aldığı puan sıfır..Maldonado bir yarış kazandıktan sonra bir çuval inciri berbat etti.O kadar övüldükten sonra bunları yapması,ne kadar baskı altında olduğunun bir kanıtı.Ve baskı altında olduğunda nasıl çuvallayacağının bir göstergesi.Büyük pilotlar nadiren hata yaparlar ve hepsini bir haftasonuna bu şekilde sığdırmazlar.Şöylede bir geçmiş yarışlara bakıyorum,
    Avustralya,sıralamada ilk 7,yarışta ilk 5 büyük takımlardan
    Malezya,sıralamada sadece Perez ilk 10 da.Yarış karışık koşullardaydı.
    Çin,sıralamalar yine büyükler,yarışta Williamslar öne çıkmış ama 7-8 olarak
    Bahreynde Ricciardo var oda yarışta ilk turda sonunculuğa kadar düştü,yarışta sadece Resta
    İspanyada sırlamaların ve yarışın süprizi Maldonadoydu.(muhtemelen lastiklerin en çok eleştirildiği yarış)
    Monacoda,sıralamalarda süpriz yok,yarışta yok.

    Bütün bunlara baktığımızda aslında saçma yada piyango bir sezon olmuyor.Büyük takımlar arasında güç dengesi değişiyor.Massa ve Button hariç herkes ayak uydurabilmiş durumda bu tempoya.Button bir yarış kazanmış olabilir ama ondan sonra ortalarda yoktu.Hala çaylak diyebilirsek Romain'in performansı Buttondan çokda kötü değil.Bundan seneler önce taraftara sorulduğunda herkes daha fazla geçiş istediğini söylemişti.Geçen seneye göre bu sene geçişler daha makul.Eski önemini kaybetti ama yinede geçiş geçiştir.Büyük pilotların birbirini izlenesindese,sürekli mücadele etmesi daha güzel.Geçtiğimiz senelerde diğer üreticiler 20 tur anca dayanır şeklinde açıklama yaptıktan sonra 50 tur dayanan lastikleride görmüştük.Hatta 2010 sezonunun başında daha ilk yarışta eleştirilmişlerdi.Vettel sorun yaşamasa ön tarafta geçiş olmayacaktı.Bende Pirellinin politikasını fazla desteklemiyorum.Ama sezonun piyango olduğunu düşünmüyorum.Sonuna kadar büyük takımların pilotları arasında geçer diye tahmin ediyorum.Bir kere Williams,bir kere Sauber birşeyler başardı diye bu kadar şoka girmemek lazım.Geçtiğimiz senelerde Jordan'ın şampiyonluk mücadelesine,Frentzen'in yarış kazanmasına,Trulli'nin yarışa liderlik etmesine ve şans eseri kaybetmesine,Barrichello'nun küçük takımlarda harikalar yaratmasına tanıklık etmiştik.Yada Alesi'nin..Onlar nasıl yaptıysa bu senede bazı takımlar çıkığ birşeyler başaracalardır.Zaten bunu başarmak bukadar kolay olsaydı,geçen sene sonunun en iyi takımlarından olan Force İndia şu anda Sauber yada Williams kadar konuşuluyor olurdu.Ama konuşuldukları tek an Bahreyndeki 2.antremana katılmamaları oldu.Yani başarı sadece lastiklerle gelmiyor.Yada bir-iki podyumla büyük takım/pilot olunmuyor.Kim şampiyon olursa olsun bence bu sezon şu ana kadar güzel gidiyor.Her zaman agresif bir şekilde lastiklerini harcıyor diye eleştirilen Hamilton'ın,lastiklerini koruyan Buttondan daha iyi iş çıkarmasıda herşeyin lastik olmadığının bir başka kanıtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir