2014 Motor Tasarımı Ortaya Çıktı

yazar:

kategori:

 

2014 yılında KERS sisteminin yanında 1,6 litre, direkt enjeksiyonlu V6 turbo motorlar kullanılmaya başlanacak.

 

Motor tedarikçisi PURE bilgisayarda oluşturulan tasarımını yayımladı. PURE şirketinin teknik departmanı, Toyota’nın Almanyadaki Köln şehrindeki F1 motorspor merkezine dayanmakta.

 

Resime bakıldığında motor bloğu (gri), egzoz (kahverengi), turbo türbin (pembe), turbo kompresör (mavi), emme manifoldu (mavi), hava giriş kutusu (koyu gri), çift egzantrik mili (pembe-egzoz/mavi-emme) ve ön montaj plakası (yeşil) görünmektedir.

 

Bu motorun hacmi ve silindir sayusu daha az olduğundan fiziksel olarak şimdiki motorlardan daha küçüktür. Ancak krank mili ekseni şimdiki motorlardan hemen hemen 2 kat yüksekte olduğundan motorun yüksekliği pek değişmeyecek.

Kaynak: www.auto123.com, www.purecorp.org

 


Yorumlar

  1. evet sen çok iyi anlıyorsun bu işten belli okadar mühendis var anlamıyor bir tek sen anlıyon okadar fabrikalar b..k var dimi hacmi küçültüp sonra gücü arttırıyorlar. üstelik yeni arabaların donanım güvenlik daha birsürü zırıltı eklemelerine rağmen bu kadar sorun olmuyor ama birtek sen anlıyon şunu deseydin sana inanırdım parçaya binen basınç miktarı artacaktır.ama güç konusunda sana katılmıyorum bunu bil. iş torkdadır standart f1 motorları gücü devirle kazanırlar turbo değildirler.100.km 95 litre gibi bir tüketimi vardır ve bunla olabilecek güç artışı bellidir kimsenin yırtılmasına gerek yok.ama iş turbo oldumu orada işler değişir.niye çünkü orda alınabilecek gücün üst limiti bellideğildir.burdaki püf nokta parça gerilimlere nekadar dayanacak ve burdaki sorunun cevabı olumlu iise senin o atmosferik v8 ine nal toplatırda arkasına bakmaz bile umuyorum sen bunları çok iyi anlıyorsundur.derdim kimseyle takışmak değil sadece teknolojinin gelebileceği noktayı hatırlatmak elbette benimde gönlüm istiyor ki harika bir f1 yarışı izlemek harika motor sesleriyle ama böyle bir imkan varsa 100 km de 95 bu araçların harcaması gerekmez.umarım biran önece uygulamaya konur ha birde turbo motorlar kullanıldığı zamanlardan bilen varsa güç miktarlarına bir göz atalım bu herkesi ikna edecektir

  2. Cihangir Rai & Fernando avatarı
    Cihangir Rai & Fernando

    davut deniz 1 saat önce… sözlerim bu arkadaşa..

  3. Cihangir Rai & Fernando avatarı
    Cihangir Rai & Fernando

    Arkadaşım yorum yapmak ve insanların düşüncelerini yanıstması için f1 takımlarından herhangi birinde teknikermi olması gerekli ? kımse f1 i icar ettıgınden bahsetmıyor ne yapalım yani mal mal gözümüzü dikip gelişlemelere karşı haa hıı yaa demk öyle olmus falan mı diyelim? biz şuanki durumdan zaten mutluyuz ayrıca 2.0 litre motor ile 1.6 litrelik motor arasındaki farkı bilecek kadar da bu spordan ve motordan anlıyorum.. en cahil insan bile 2.0 litrelik motorun 1.6 motordan daha kuvvetli olduğunu bilir ha ekstradan turbo beslemeli olacak turbo nun basınç ile devir sayısı çoğaldığında ne olacak sana kalkıp motorun kılından tüyünden bahsetmeye kalkarsam eline sözlük alman gerekir.. apaçık ortada maliyetler düşsün ufak motorlar ile devam edelim motor ufalınca hızda düşecek saçma sapan konuşma.

  4. the huntsman  avatarı

    🙂 bence direk pembe olsun motorlar 🙂

  5. Bu yazdığımı birisinin ciddiye alacağını tahmin etmemiştim, kusura bakma 🙂

  6. Cem ERYİĞİT avatarı
    Cem ERYİĞİT

    FIA yakında tüplü sistem yaparsa hiç şaşırmayınn 🙂 offf italyan BRC Ferrari yi destekler :ss

  7. Nihayet anlayan biri çıktı.

  8. remux cayden avatarı

    motorun genelde rengi alimunyum yada benzeri maddelerden üretildiği için % de 90 nı gri oluraliminyum renginde.bu resimdeki tanıtım amaçlı grafik resim.motorun aractaki ilk görevi güçtür f1 de ise ilk önce sestir.o sesi silindirler yapar.ne kadar azaltırsan ses okadar azalır ve çirkinleşir.
    bunu kullanmadan önce daha doğrusu takımlara dayatmadan önce eski bir f1 aracına koyup sesin nasıl çıktığına baksınlar.sonrada 2006daki gibi arı vızıldaması gibi sesler duymaya mahkum olmayalım.

  9. davut deniz avatarı

    yahu herkes öyle bir konuşuyorki sanki f1 siz bu noktaya getirdinizdde onlar bozmaya çalışıyorlar beyler adamlar bu işni icatcıları onlardan dahamı iyi bileceksiniz hele bir sabredin bakalım büyük motordan büyük güç elde etmek kolay önemli olan bu yeni motorlarla bu hızlara ulaşmak seste hiç bir deyişiklik olmayacak merak etmeyin birde televizyondan izlediğiniz zaman sesin gücün hızın farkına nasıl varıyonuz anlamadım gitti ben istanbul parkta çok izledim ancak orda bu ses olayı fark ediyor.

  10. Bune ya renkler tanımına baktım sanki lego gibi şunu şuraya bunu buraya

  11. En azından renkli. Ne öyle hep gri-siyah, gri-siyah.

  12. Turbo motor herzaman sorunludur bu motorlar zırt pırt yolda kalıcak göreceksiniz.

  13. Yusuf  Hitay avatarı

    fia yine kendi kendini bıçaklıyor. 2000 li yıllarda aynısını wrc'ye yaptılar ve şu an wrc bitme noktasında.

  14. remux cayden avatarı

    nerde o v10 motor sesleri nerde bu çin malı 100 lük motor sesleri.zaten 2005 teki inleten sesler yok.
    benim için bundan sonra f1 arşivlerde olacak.
    ayrıca bu bunak ölmediği sürece f1 in ruhu travestiye dönecek,ne erkek ne kadın.

  15. Bi halta benzemiyor yazık!

  16. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Sporu Öldürmek İçin Ellerinden Geleni Yapıyorlar.

  17. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Neydik ne olduk? Ecclestone ne b… yediğini bilmiyor?bide pitteki muhteşem sesler yok artık elektrikle gidecek araçlar çok saçma olmaya başladı F1 artık 2014'ten sonra Schumacher'de olmaz benim içinde F1 olmaz artık…

  18. Tek silindirli deneme prototipi üzerinde işlemlerini bitirmişler, motorun yapısını tamamlamışlar, önümüzdeki temmuzda çalıştıracaklarmış, ikinci jenerasyon güncellenmiş motor bloğu ise 2013 yazında hazır olacakmış.

    Bu turbo işi ortalığı karıştıracak gibi. viraj çıkışlarında veya frenlemelerde anlamsız şekilde spin atan araçlar izleyebiliriz.

  19. Cihangir Rai & Fernando avatarı
    Cihangir Rai & Fernando

    Maliyetlerin düşmesi açısından düşünülen bu sistemi desteklemiyorum.. motor lar küçülecek hız düşecek ve dayanıklılık sorunları başgösterecek 1.6 motorlara aşırı basınç. psitonlara yuklenme kat sayısı çoğaldığında dayanıklılık durumu düşmeyecekmi? günümüzde kullanılan binek otomobillerin çoğu 1.6 motor hacmine sahip ve bu spor dünyanın değişken pistler üzerinde yapılan en hızlı spor iken bu motora geçilmesi çok saçma!! yakında dizel motorlarada geçilir tata kia falan da dahil olur f1 işine ne güzel!'

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir